Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri austriece pentru viroze și gripe

Marea vindecătoare austriacă Maria Treben a beneficiat de o tradiție populară uriașă, existentă și azi în Tirol. Puține țări se com­pară cu Austria, când e vorba de medicina cu plante, care se predă și în universități. Remediile pe care vi le propunem au efec­te majore în afecțiunile sezonului rece, provocate de ume­zeală și frig    •

Întărirea sistemului imunitar

Supă cu boabe de goji și ciuperci shiitake

Foto: Shutterstock – 2

Această supă extrem de hrăni­toare crește capa­citatea de autoapărare a organismului și atenuează simptomele virozei și gripei. Ar trebui consumată la primele semne de guturai.

Ingrediente: 2 linguri rădă­cină de echinacea uscată, 200 ml apă clocotită, 5 linguri boabe de goji proaspete sau uscate, 2 l supă de pui (prepa­rată în casă ori pulbere concentrată), 3 pulpe de pui (preferabil bio), 2 cepe mari (cură­țate și tăiate rondele), 12 ciuperci shiitake (tăiate în felii subțiri), 10 cm rădăcină de ghimbir (cu­rățată de coajă și tăiată mărunt), 2 teci proaspete de ardei iute, de mărime potrivită, tăiate în fâșii înguste, 8 căței de usturoi (tocați).

• Puneți rădăcina uscată de echinacea într-un castron, turnați peste ea apa clocotită și lăsați-o să se infuzeze. Într-un alt castron, acoperiți boabele de goji cu apă rece și așteptați să se umfle.

• Pulpele și supa de pui se pun într-o oală, împre­ună cu ceapa, ciupercile, ghimbirul și ardeii iuți. Fier­beți-le la foc mic o oră și jumătate sau două, până când carnea devine moale și ușor de desprins de pe os. Atunci, luați oala de pe aragaz.

• Cu câteva minute înainte ca supa să fie servită, amestecați în ea boabele de goji și usturoiul tocat. La sfârșit, adăugați și infuzia de echinacea.

• Supa se servește în castronașe, decorată cu fâșii de ardei iute și ghimbir.

Utilizare: Cantitatea re­comandată aici este su­fi­cientă pentru patru per­soa­ne. Dacă doriți, puteți a­dău­ga și tăiței.

Viroze și gripe

Înghețată cu echinacea

Echinacea ameliorează simpto­mele răcelilor. E bine să aveți mereu la îndemână în frigider câteva din aceste înghețate speciale, ca să puteți suge una, imediat ce ob­servați primele semne ale unei stări gripale.

Pentru tinctură: 20 g rădăcină proaspătă de echi­na­cea, 80 ml votcă.

Pentru înghețată: 2 teci de ardei iute roșu, de mă­rime potrivită, 8 cm rădăcină de ghimbir, 240 ml miere, 1 pungă de gelatină animală, 800 ml suc de merișoare, zeama stoarsă din 2 lămâi mari, 80 ml tinctură de echinacea.

Spălați rădăcina de echinacea și tăiați-o. Puneți-o într-un borcan și acoperiți-o complet cu votcă, lă­sând-o la macerat două până la patru săp­tă­mâni.

• Spălați și tăiați ardeii iuți. Curățați de coajă rădă­cina de ghimbir și tăiați-o în rondele.

• Puneți într-o crăticioară ardeii iuți, ghimbi­rul, mierea, gelatina și sucul de merișoare. Fierbeți totul 5 minute, la foc mic, amestecând me­reu, apoi luați vasul de pe foc. Așteptați să se răcească și strecurați.

• Amestecați zeama de lămâie și tinctura de echi­nacea în lichidul rece. Turnați-l în forme de înghețată și puneți-l în congelator.

Utilizare: Sugeți înghețata la primele simptome sau în timpul unei răceli.

Durata de valabilitate: În congelator, trei luni.

Bombă de vitamine

Sirop de măceșe, bogat în vitamina C

Acest leac tradițional vă aprovizionează or­ganismul cu vitamine și previne răcelile. Măceșele se culeg în lunile Octombrie și Noiembrie, când sunt coapte și moi. Copiii adoră acest sirop. Se poate turna peste clătite, vafe, înghețată și budincă de orez.

Ingrediente: 250 g măceșe proaspete, 5 cui­șoare (opțional), 1 păstaie de va­nilie (opțional), 500 ml apă, circa 125 g zahăr.

Striviți ușor măceșele și puneți-le într-o caserolă. Dacă doriți, puteți adăuga cuișoare și o păstaie de va­nilie. Turnați apa peste ele și lăsați-le să fiar­bă 20 de minute în vasul descoperit, la foc mic.

• Strecurați fiertura și adăugați tot atâta zahăr, cât lichid a rămas (cam 125 g). Amestecați până la di­zol­va­rea zahărului și fier­beți din nou la foc mic, 10 mi­nute. După ce s-a răcit, siropul va fi păstrat în sticluțe curate.

Utilizare: Se diluează o parte de sirop cu cinci părți de apă. Copiii pri­mesc câte 2 lingurițe pe zi. Se poate bea ca tonic sau este între­bu­ințat pen­tru îndulcirea unor pre­pa­rate culinare, așa cum am menționat la în­ceput.

Durata de valabili­tate: Sticluțele sigilate se pot de­pozita pentru un an în frigider. Odată ce au fost des­chise, trebuie consu­ma­te în decurs de o săptă­mână.

Faringită

Spray cu echinacea

Echinacea întărește sistemul imunitar și toto­dată combate durerile. Combinând-o cu substan­țele active antiseptice din cuișoare și salvie, la care se adaugă efectul răcoritor al mentei, se obține un spray cu ac­țiune rapidă contra durerilor în gât.

Ingrediente: 3 cuișoare, 5 frunze de mentă (to­cate mărunt), 5 frunze de salvie (tocate mărunt), 30 ml tinctură de echinacea (de la far­ma­cie).

Puneți cuișoarele, frunzele de mentă și salvie împreună cu tinctura de echinacea într-un bol mic de sticlă, acoperiți-l și lăsați-l să stea două săptă­mâni într-un loc răcoros și ferit de lumină. Culoa­rea ames­tecului se va schimba treptat.

Filtrați amestecul printr-o strecu­rătoare căptușită cu tifon. Presați cu mâna, pentru a stoarce restul de lichid din frunzele mărunțite. Turnați mixtura într-un pulve­rizator steril.

Utilizare: Pulverizați în gât, ori de câte ori simțiți nevoia.

Durata de valabilitate: În frigider re­zistă până la un an.

Miere cu salvie

Frunzele de salvie (Salvia offici­nalis) au ac­țiune antiseptică și dezin­fla­matoare. Această plantă are o mul­titu­dine de efecte benefice, de aceea și nu­mele ei derivă din cuvântul latin “sal­vare”. Proprietățile anti­bac­terie­ne, calmante și tămă­duitoare ale mierii sunt, de aseme­nea, de mare folos pentru un gât iri­tat.

Ingrediente: 1 mănunchi ma­re de frunze proaspete de sal­vie, miere lichidă în cantitate sufi­cientă pentru a acoperi frun­zele.

Spălați frunzele de salvie și ștergeți-le prin tamponare cu un șervet. Puneți-le într-o crăti­cioa­ră, acoperiți-le cu miere și fierbeți-le astfel la foc mic o oră. Apoi dați va­sul deo­parte și așteptați să se mai răcească. (A­tenție: mierea, ca și so­luțiile de zahăr, se pot în­cinge foarte tare, exis­tând pericolul de a pro­voca arsuri pe piele!)

Turnați mierea într-un borcan curat. Da­că doriți, puteți in­troduce în el și o cren­guță de salvie, ca orna­ment.

Utilizare: Luați câ­te o lin­gu­riță, la nevoie. Se poate între­buința și pen­tru îndulcirea unor bău­turi recomandate la ră­celi, cum ar fi zeama de lămâie fier­binte (se bea de 3-4 ori pe zi).

Durata de valabi­li­ta­te: Apro­­ximativ șase luni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.