• Bulbul cu gust delicat conține, la fel ca celelalte soiuri de varză, uleiuri de muștar și o cantitate mare de vitamina C. Este o legumă perfect digerabilă și o reală binecuvântare pentru tractul digestiv stresat •

Gulia, cu tuberculul ei îngroșat, este o formă cu totul specială de varză, dar, spre deosebire de celelalte reprezentante ale speciei, nu e o legumă tipică de iarnă, ci una care poate fi consumată tot timpul anului. În funcție de soi, bulbul poate fi rotund, oval aplatizat, iar culoarea, alb-verzuie, roșcată sau violetă. Acestea sunt culorile cojii și ale nervurilor frunzelor, pentru că miezul este întotdeauna deschis la culoare. Guliile bine acoperite, lăsate să stea peste iarnă în pământ, înfloresc în al doilea an.
Ușor de digerat
Responsabile pentru gustul aparte al guliei sunt uleiurile de muștar pe care le conține și care au proprietăți antibacteriene și antioxidante. În plus, gulia este bogată în vitamine, mai ales vitamina C și acid folic, dar și în substanțe minerale, precum potasiul și magneziul. Este cea mai blândă și mai digerabilă reprezentantă a familiei verzei și reprezintă o opțiune excelentă pentru persoanele cu stomac sensibil și intestin iritabil. Guliile pot fi consumate și crude, fără probleme, dar își păstrează proprietățile sănătoase și dacă sunt gătite. Cei ce vor să-i facă un bine propriei flore intestinale, pot mura guliile la fel ca și varza. Iar pentru un intestin iritat se recomandă sucul de gulie stoarsă, care băut sub formă de cură, calmează stomacul și intestinul nervos.
Valoarea frunzelor
Așa cum se întâmplă în mod frecvent, substanțele sănătoase se află în părțile mai puțin apreciate ale plantelor, în cazul guliei – în frunze și în coaja bulbului. Dacă sunt gulii bio, frunzele și coaja n-ar trebui aruncate în niciun caz, pentru că la soiurile de culoare violet, exact acolo se află o mulțime de antociani care neutralizează radicalii liberi și combat îmbătrânirea celulelor.
Mixate, coaja și frunzele sunt excelente pentru prepararea de sucuri sau de supe-cremă. Din frunze se poate face, de asemenea, un pesto cu gust ușor condimentat, dar ele pot fi utilizate și ca ingrediente în mâncărurile de legume. Frunzele guliilor proaspete trebuie tăiate și folosite cât mai repede, în schimb, bulbul fără frunze se poate păstra două săptămâni bune la frigider.
Preparate din GULII
Pesto din frunze de gulie
– Merge foarte bine cu paste sau uns pe pâine –
Ingrediente: 60 g semințe de floarea-soarelui, 100 g frunze crude de gulie (fără codițe), 1 cățel de usturoi, 1 priză pulbere de ardei iute, 2 lingurițe zeamă de lămâie, 1 linguriță fulgi de drojdie, 1 linguriță miere, 1/2 linguriță sare, piper negru măcinat, 120 ml ulei de măsline sau de nucă.
Mod de preparare: • Se rumenesc semințele de floarea soarelui într-o tigaie fără ulei și se lasă să se răcească. Se spală frunzele de gulie și se taie fâșii subțiri. Se curăță usturoiul și se taie felii. Se pun frunzele de gulie într-un recipient înalt împreună cu usturoiul, chili, zeama de lămâie, fulgii de drojdie, mierea, sarea și piperul și se mixează, adăugând uleiul puțin câte puțin. La sfârșit, se gustă de sare și piper.
Gulii murate
Ingrediente: 500 g gulii, 10 g sare, 10 g rădăcină de ghimbir, 1 linguriță ardei iute tăiat mărunt, 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie.
Mod de preparare: • Se curăță guliile, se taie felii subțiri, se pun într-un castron și se presară cu sare. Se frământă bine cu mâna până ce iese zeama din ele. • Se curăță ghimbirul de coajă și se taie felii. Se amestecă împreună cu ardeiul iute și coaja de lămâie, cu guliile și se pune amestecul în borcane mici, apăsând bine cu degetele. • Se lasă liber un spațiu de circa 2,5 cm până la gura borcanului și se pune deasupra o greutate care să apese conținutul. Guliile trebuie să fie complet acoperite de zeamă. Dacă mai lipsește lichid, se dizolvă 2 g de sare în 100 ml de apă și se toarnă peste gulii. • Se închid borcanele și se lasă guliile să fermenteze 5 zile la temperatura camerei, după care se țin borcanele la frigider.
Suc de gulie presată
Cu ajutorul storcătorului se obține un suc extrem de sănătos din guliile crocante. Se bea zilnic zeama unei jumătăți de gulie. Ține răceala la distanță și asigură o digestie bună. Sucul poate fi rafinat cu suc de mere sau suc de morcovi.
Supă de gulii
Ingrediente: 600 g gulii, 80 g morcovi, 40 g pătrunjel rădăcină, 30 g păstârnac, 40 g ceapă sau praz, 40 g orez, 35 ml ulei, 140 g bulion.
Mod de preparare: Legumele spălate și tăiate se călesc ușor în ulei până când se rumenesc puțin, după care se adaugă cca 2 l apă fierbinte. Spre sfârșitul fierberii legumelor, se adaugă orezul ales și spălat în prealabil, bulionul și sarea. La sfârșit, se asezonează cu smântână și pătrunjel tocat.
Frunze de gulie cu orez
Ingrediente: 700 g frunze de gulie opărite, 3 linguri ulei, 2 cepe, 3 linguri orez, 100 g pastă de tomate, sare.
Mod de preparare: Se călește ceapa, se adaugă orezul spălat, se continuă călirea 3-4 minute, amestecându-se continuu. Se adaugă frunzele de gulii, pasta de tomate diluată, apă până la acoperirea amestecului, sare, și se continuă fierberea circa 12 minute. Se servește fierbinte sau rece.
Gulii cu unt
Ingrediente: 10 gulii tinere, sare, 3-4 linguri unt, 2 linguri pesmet.
Mod de preparare: Guliile se curăță de coajă, apoi se taie în felii ca de portocală, nu prea subțiri. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare și se fierb, la foc mic, cu atenție, să nu fiarbă prea tare, apoi se scurg bine, se așează într-o salatieră și se opăresc cu untul în care s-a rumenit pesmetul. Se servesc fierbinți.
Gulii umplute cu carne
Ingrediente: 10 gulii tinere, 100 g carne, 2 linguri orez fiert, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper, 2 linguri unt sau ulei.
Mod de preparare: Se aleg gulii tinere, se spală, se curăță de coajă, apoi, de la partea de sus, unde au fost frunzele, se taie câte un căpăcel. Miezul guliilor se scobește cu lingurița specială pentru legume, fără să se perforeze pereții. Umplutura se prepară din carnea tocată de două ori prin mașina de tocat, amestecată cu orezul fiert, o ceapă foarte fin tocată, un ou, sare și piper. Se amestecă bine, se umplu guliile până la margine, fără a îndesa prea tare umplutura, apoi se fixează pe fiecare gulie căpăcelul cu ajutorul unei scobitori înfipte prin căpăcel până la umplutură. În vasul în care se vor pune guliile la fiert se topește untul sau se încinge uleiul, după care se așează un strat de frunze de gulii tăiate ca tăiețeii, amestecate cu miez scobit de gulii. Se presară cu puțină sare și se așează guliile umplute, cu căpăcelul în sus. Printre gulii se pune restul de miez scobit și frunze de gulii tăiate. Pe marginea vasului se toarnă apă caldă, în care s-a dizolvat Vegeta sau supă de carne, apoi se acoperă și se pun la fiert, la foc mic. Se servesc fierbinți.


