Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Leacuri cu boabe

• Încă din antichitate, oamenii știau despre proprietățile le­cuitoare ale leguminoaselor, pe care le foloseau atât ca hra­nă, cât și ca medicamente. Fasolea și mazărea erau nelipsite din tratamentele vechilor greci, romani, egipteni și evrei •

FASOLEA

Foto: Shutterstock – 2

Bogată în potasiu și acid folic, fasolea este con­si­derată și în zilele noastre un aliment cu proprietăți tă­măduitoare, protejând organismul de infecții, purifi­când sângele, îmbunătățind metabolismul, prevenind apariția pietrelor la rinichi și ficat. Nutriționiștii susțin că utilizarea zilnică a 100-150 de grame de fasole, timp de două-trei săptămâni, re­duce considerabil nive­lul colesterolului din sân­ge. Consumată regulat, faso­lea are un efect benefic asu­pra sistemului nervos, adu­când calmul și echi­librul psihic. În antichitate, pulbe­rea de fasole era folosită ca produs cosmetic împotriva ridurilor, pentru catifelarea și tonifierea tenului.

Reumatism cronic și gută

• Peste o lingură de boabe uscate de fasole și o lingură de teci de fasole mărunțite se toarnă un litru de apă clocotită. Vasul se pune la foc, pe baie de aburi, și se fierbe timp de o oră. Se strecoară și se con­sumă fierbinte, câte o jumătate de cană, de trei-patru ori pe zi, până ce durerile reumatice dispar.

• Peste o mână de boabe de fa­sole se toarnă o cană de apă cloco­tită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de trei-patru ore. Se adminis­trează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor princi­pale. Du­rata tratamentului este de mini­mum 14 zile.

Prevenirea formării pietrelor la rinichi

O lingură de teci de fasole mă­run­țite și o cană de apă rece se pun pe foc. După ce lichidul începe să fiarbă, se lasă aproximativ cinci minute. Apoi vasul se trage de pe foc, se acoperă, se lasă la in­fuzat timp de o oră și se strecoară.

Se administrează în trei reprize, înainte de masă. Tratamentul se ține timp de o lună de zile.

Scăderea nivelului de zahăr din sânge

• Într-un vas emailat, peste patru linguri de fasole verde mărunțită se toarnă trei căni de apă clocotită. Se fierbe pe baie de aburi, timp de 15 minute, se trage vasul de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat timp de aproximativ 45 de minute. Se strecoară printr-un tifon pus în două-trei straturi. Se consumă câte trei cești pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale, timp de zece zile.

• Peste 15 teci de fasole galbenă mărunțite se toarnă 200 de mililitri de apă clocotită. Se fierb timp de 15 minute la foc mic, apoi se strecoară. Se admi­nistrează câte două linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, timp de două săptă­mâni.

• Peste șase-șapte boabe de fasole (de preferat de culoare albă), se toarnă 100 de mililitri de apă fiartă și răcită și se lasă la macerat peste noapte. Dimineața, pe stomacul gol, se consumă boabele și se bea apa. Micul dejun se poate lua peste mi­nimum o oră. Durata tratamentului este de șase săptămâni.

Pancreatită

Peste două-trei linguri de teci de fasole gal­be­nă, uscată și mărunțită se toarnă o ju­mătate de litru de apă clocotită. Vasul se aco­peră, se lasă la infuzat timp de cinci ore, apoi se strecoară lichi­dul. Se bea câte o jumătate de ceașcă, de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de a mânca.

Afecțiuni ale rinichilor

• Peste 40 de grame de teci de fasole bine mărunțite se toarnă un litru de apă rece. Vasul se acoperă și se lasă peste noapte la macerat. A doua zi se strecoară lichidul. Se consumă câte 200 de mililitri, de trei-patru ori pe zi, după mesele princi­pale. Tratamentul se ține 21 de zile.

• Peste 30-40 de grame de teci de fasole tocată se toarnă un litru de apă clocotită, după care vasul se pune la fiert, la foc mic, timp de 15 minute. Se răcește și se stre­coară. Se adminis­trează câte o jumă­tate de cană, de trei-patru ori pe zi, îna­intea meselor principale. Trata­men­­tul durează zece zile, după care se face o pauză de două săptămâni și se reia.

Anemie

Se amestecă următoarele ingre­dien­te tocate mărunt: teci de fasole, frunze de zmeur, mu­șețel, ciuboțica-cucului. Peste o lingură de ames­tec se toarnă o cană de apă clocotită, se aco­peră, se lasă la infuzat o oră și jumătate, apoi se strecoară. Se administrează în trei reprize, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de trei luni.

Tulburări ale metabolismului

20 de grame de boabe de fasole se fierb într-un litru de apă, timp de trei ore, pe foc mic. Se strecoară și se consumă câte o jumătate de cană de fiertură, de trei ori pe zi, timp de 21 de zile.

Purificarea sângelui

20 de boabe de fasole, 10 frunze de mesteacăn și câte cinci grame de coada-calului, coada-șoricelului și frunze de mentă se mărunțesc și se amestecă bine. Peste două lingurițe de amestec se toarnă 250 de mili­litri de apă rece. Se pune pe foc, se lasă să dea un clo­cot, apoi se trage deoparte, se acoperă și se lasă să se ră­cească com­plet. Se strecoară și se administrează în trei repri­ze. Durata tratamentului este de două săp­tămâni.

Arsuri, răni

Boabele de fasole se dau prin râșnița de cafea. Pulberea se păstrează într-un loc uscat, în pungi de hârtie. Se presară pe răni și arsuri, pentru o vinde­care rapidă și împotriva usturimii.

MAZĂREA

Cu un conținut proteinic mare,    este leguma care poate înlocui cu succes carnea, fiind mult mai ușor digerabilă. Consumată regulat, înceti­nește procesul de îmbătrânire, scade semnificativ riscul dezvoltării cancerului, are un efect pozitiv asupra creierului, îm­bunătățind memoria și sti­mulând activitatea cere­brală, echilibrează funcții­le sistemului cardio-vascu­lar.    Este indicată în die­ta persoanelor care suferă de diabet zaharat, tuber­cu­loză, vitiligo, tul­­burări ale sistemului imunitar și ale celui nervos.

Îmbunătățirea activității cerebrale

Boabele uscate de mazăre se dau prin râșnița de cafea, iar pulberea obți­nută se conservă până la trei-patru luni, în pungi de hârtie, într-un loc uscat. Se administrează zilnic câte o jumătate de linguriță, înainte de masă. Este indicată în special persoanelor active, foarte so­licitate intelectual.     

Pietre la rinichi

Peste o mână de păstăi de mazăre se toarnă o cană de apă rece. Se fier­be la foc mic, timp de zece minute, se acoperă și se lasă la infuzat până se răcește complet. Se administrează câte două lin­guri de lichid, de trei ori pe zi. Durata tratamen­tului este de trei săptămâni.

Stimularea potenței sexuale

Un pumn de boabe de mazăre se pun în apă, la înmuiat, pentru câteva ore. Se bea apa îndulcită cu miere, iar boabele se consumă dimineața, pe sto­macul gol. Tratamentul se ține minimum două săp­tămâni.

Arsuri la stomac

Înainte de fiecare masă, se mă­nâncă câte patru-cinci boabe de mazăre proaspătă sau uscată, în­muiate în apă. Este indicat să se administreze în fiecare zi, timp îndelungat, pentru cel puțin șase luni.

Furuncule, eczeme, răni purulente

Două linguri de pulbere de ma­zăre se amestecă bine cu un albuș de ou. Se aplică pe zona afectată, lăsând să acționeze cel puțin o oră. Se clătește cu ceai de mușețel călduț.

Pecingine

O cană de mazăre și trei căni de apă se fierb la foc mic, timp de 15 minute. Se acoperă și se lasă la infuzat două-trei ore. Se înmoaie un tifon în fier­tură și se aplică pe zona afectată, lăsând să acțio­neze până ce compresa se usucă complet. Se aplică de mai multe ori pe zi, până la vindecarea totală.

Măști cosmetice

• Ten normal sau uscat. O lingură de pulbere de mazăre uscată, o linguriță de ulei vegetal și un gălbe­nuș se amestecă până la omogenizarea per­fectă. Se aplică pe față și gât și se lasă să acțio­neze timp de 20-30 de minute. Se clătește cu apă din abundență. Pentru tenul gras, în loc de gălbenuș, se folosește albușul.

• Ten acneic. Un sfert de pahar de boabe uscate de mazăre se lasă la înmuiat în apă, de seara până dimi­neața. Se zdrobesc boabele și se amestecă cu o lingură de ulei vegetal și o lingură de miere. Se aplică pe față și se lasă să acționeze timp de o ju­mătate de oră, după care se clătește obrazul cu apa în care a stat mazărea la înmuiat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.