Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

STRUGURII

Foto: Shutterstock – 4

Strugu­rele a apărut pe pământ în același timp cu omul, care a știut imediat să extragă din el băutura atât de de­li­cioasă: mustul transformat apoi în vin. De altfel, Noe a devenit cele­bru abu­zând de zeama pro­dusă de vița-de-vie…

Strugu­re­le uscat (stafida) posedă ace­leași virtuți ca și cel proaspăt. Dotată, în plus, cu pro­prie­tăți pectorale, sta­fida este foarte indicată în comba­terea afecțiunilor pul­mo­na­re, traheale, renale și he­patice.

Abțineți-vă să mâncați struguri verzi, ale căror sub­­stanțe nocive pot de­clan­șa tul­burări intestinale. Reți­neți, de aseme­nea, că vița-de-vie fiind în general tra­tată cu sulfat de cupru (o­tra­vă violentă), este nea­pă­rat necesar să spălați stru­gurii sub un jet de apă, îna­inte de a-i consuma.

Tratamente interne

Afecțiuni cardiace

4 lingurițe de sâmburi de struguri se fierb într-o ju­­mătate de litru de apă, 3 ore. Se lasă la ră­cit și se stre­coară. Se ia câte o lin­gu­­riță, dimi­nea­ța și seara.

Afecțiuni pulmonare, traheale, hepatice, renale, vezicale

Cură de stafide. Se con­sumă 200 g pe zi, vreme de 10 zile. Se ține o pauză de 10 zile, apoi se repetă.

Anemie la copii

Se recomandă trata­men­tul cu struguri, timp de o lună. Dimineața, pe stoma­cul gol, se mă­nâncă un stru­­­­gure dulce, de mărime medie. Cu 2 ore înainte de prânz, se mănâncă încă un stru­gure, apoi al­tul, la 3 ore după prânz. După con­su­marea strugurilor, gura se clătește cu apă cal­dă, în care se poate adău­ga și pu­țin bi­carbo­nat de sodiu, pen­­tru protecția smalțului dentar. Copiii devin mai să­nătoși, li se îm­bunătățește vederea, nu se mai îm­bol­nă­vesc des.

Bronșită

Pentru a lup­ta împotriva bronșitei cro­nice, faceți un decoct din boa­be de stru­guri uscate în cup­tor sau din sta­fide. Fierbeți 1/2 li­tru de apă și adăugați o lin­gură de struguri uscați. Lă­sați să fiarbă 1/4 oră, fără capac. Strecurați apoi lichi­dul și beți-l cald. Poate fi reîncălzit.

Balonare

Se prepară un macerat dintr-un litru de vin alb, în care se pun 100 g semințe de anason. Se lasă în sticlă înfundată cu dop, 10 zile. Se agită zilnic, de 2-3 ori. Se strecoară, se pune în sticle mici cu dop și se ține la rece. Se bea un păhărel înainte de masă.

Constipație, cistită

Beți suc de struguri, bine copți (must).

Demineralizare, graviditate

Prin cantitatea mare de fier și prin aportul său la for­marea glo­bulelor roșii, stru­gu­rele este reco­man­dat viitoa­relor ma­me, la fel ca merele, perele, coacăzele, cireșile, căpșunile și ba­na­nele.

Depresie, stres

Ca ziua dvs. să fie plină de opti­mism, în­cercați o rețetă origi­nală. Tocați 7 frunze de viță-de-vie de culoare ro­șie, tur­nați 500 ml de apă fier­binte și infuzați-le 30 de minute, de preferat în termos. Se bea câte o cană dimineața, apoi una la prânz.

Dezintoxicare

Se beau 3-4 pahare de must pe zi.

Diaree

Faceți o infuzie de foi de viță uscată: 25 g la 1 li­tru de apă. Beți câte o ceaș­că de trei ori pe zi.

Digestie dificilă

Vinul, al cărui conținut de alcool și zahăr este foarte important (între 600-1200 calorii la litru), are un efect salutar asupra func­țiilor digestive, cu condiția să vă limitați la un singur pahar la o masă.

Dizenterie

Zdrobiți 5 g de sâmburi de struguri și dați-i bolna­vu­­lui într-o lingu­riță de miere, până ce starea lui se îm­bunătățește. Res­pec­­tați această do­ză zil­nică.

Herpes

Dacă pe bu­ze au apărut pri­mele semne de herpes, tam­po­na­ți-le cu ju­mă­tate de bobiță de stru­gure sau țineți pulpa fruc­telor apă­sată pe locul bol­nav 10-15 mi­nute. Băși­cuța ineste­ti­că și dureroasă va dis­părea.

Hemoroizi

Extract fluid din 100 g frunze la 100 ml alcool de 70 grade. Se lasă la macerat 8-10 zile. Se stre­coară. Se iau zilnic câte 1-2 lingurițe.

Reumatism

Beți în fiecare zi 3 pa­hare de suc de struguri, la distanță cât mai mare de mese. Se folosește, de ase­menea, drojdia de vin, pen­tru ungerea membrelor care dor.

Tulburări de menopauză, hemoragii uterine

Peste 2 lingurițe uscate de frunze de viță-de-vie se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă 15 minute și se stre­coară. Se beau 2 căni pe zi.

Tratamente externe

Angină

Faceți gargară cu suc de boabe de struguri, re­coltate îna­in­te de a se coace.

Buze crăpate

Aplicați o pomadă com­pusă din 30 g de suc de stru­­­guri, 25 g de unt și 12 g de ceară.

Tromboflebită cu edem

Un pumn de frunze de viță-de-vie se fier­be 3-5 mi­nute, în 3 litri de apă. Cu fier­tura obținută se fac băi la pi­cioare. Dacă faceți pro­cedura zilnic, toată vara sau toamna, se întăresc pe­reții vaselor san­guine, se îmbu­nă­tățește circulația san­­­gui­nă.

REȚETE

Budincă de vin

Ingrediente: 250 ml vin roșu, 140 g zahăr, 6 ouă, 80 g pesmet, scorțișoară, 250 g frișcă, dul­ceață, 50 g unt.

Mod de preparare: Se freacă gălbenușurile cu zahăr, se adaugă pesmet, albușurile bătute spumă și se amestecă bine. Se pune compoziția într-o formă unsă bine și se dă la cuptor. Când se ser­vește, se toarnă deasupra vin roșu fiert cu zahăr și scorțișoară și se garnisește cu frișcă și dulceață.

Lichior de struguri

Se aleg struguri aro­­mați, cu boabă ma­re, neagră și pieliță groasă (Hamburg). Se spală, se scurg de apă, se pun într-o dami­geană. La damigeana de 5 l cu struguri se adaugă 2 kg zahăr și 1,250 l alcool de 90 grade. Se as­tupă damigeana la gură. Se ține la cald, scuturând vasul din când în când. După o lună se poate con­suma.

Compot de struguri cu miere

Ingrediente: 150 g miere, 400 g struguri, 2 cuișoare, 1/2 l apă.

Mod de preparare: Se spală boa­bele de struguri. Se toarnă dea­­supra apa în care s-au fiert cui­șoarele. Vasul se acoperă și se fierbe la foc mic. După care se lasă la răcit, se adaugă mierea, se amestecă. Se lasă să stea 2-3 ore pentru difuziune.

Tort de struguri

Ingrediente: 1 kg struguri parfumați, 20 g nuci, 200 g zahăr tos, 500 g făină, sare, 1 lingură unt, 1 ou, 2 linguri untură.

Mod de preparare: Se cerne făina și se frământă cu o ceașcă de apă și untura, până când aluatul face bășici. Se lasă la rece o jumătate de oră, se frământă din nou și se împarte în patru. Se unge o tavă cu unt și se tapetează cu făină. Se întinde prima foaie de aluat, se unge cu puțin unt și se acoperă cu boabe de struguri, spălați și curățați de codițe. Se pune următoarea foaie de aluat și se repetă ope­rația. La fel se procedează cu restul alua­tului și strugurilor. Se introduce forma în cuptorul cald și se coace tortul la foc potrivit, 1/2 oră. Când s-a rumenit ușor aluatul, se stinge focul. Tortul se răcește,    înainte de a fi tăiat, la temperatura camerei. Se servește tăiat felii, acoperit de frișcă.

Vin fiert

Ingrediente: 1 l vin, 250 g zahăr, 4 cuișoare, 1 bucățică scorțișoară, 1 bucățică coajă de lămâie.

Mod de preparare: Se pune la fiert, într-un vas curat, vinul alb sau roșu cu zahăr, cuișoare, scor­țișoară și puțină coajă de lămâie. Se ames­tecă până se topește zahă­rul și se lasă apoi să dea un sin­gur clocot. Vi­nul fiert prea mult pier­de din aromă. Se stre­coară și se ser­vește în cești sau pa­hare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.