„Ești combinată cu șefu’!”
– Faci parte din „elita” Pro TV și te ocupi, de peste 15 ani, de ştirile din sport. La debut erai aproape singură printre bărbați, iar acum femeile par majoritare în domeniu. Ce statut mai au azi jurna listele din sfera sportului?

– Într-adevăr, la început, percepţia generală era că fetele din redacţiile de sport erau frumoase şi atât. Şi că ajun se seră acolo fiindcă „Te-a băgat taică-tu!” sau „Eşti combinată cu şefu’!” sau „Ai avut tu o pilă”… Or, îmi aduc aminte că,în ziua în care m-a angajat, şeful mi-a spus: „Tu trebuie să ştii să faci me seriile tuturor colegilor tăi. Aşa că nu vii seara, la jurnal, la ora 19:00, şi intri pe post! Vii la ora 12:00, stai la şedinţa de su mar, propui subiecte, citeşti presa interna ţională, vorbeşti cu reporterii, scrii ştiri, mergi la montaj, pui voci, faci titraje şi înveţi şi treaba produ că torului. Dacă eşti în tura de dimineaţă, o să fii singură, deci tu o să selectezi şi-o să scrii ştirile şi, dacă n-ai dat o anumită informaţie, care se dovedeşte a fi fost importantă, dar ai sărit-o, tu răspunzi.” Cam aşa stau lucrurile în redacţia Sport de la Pro TV şi aşa au stat întotdeauna, de când, la Pro TV, a apărut prima pre zentatoare de ştiri sportive din România, Ra luca Arvat – ideea cu prezentatoarele de sport fiind apoi prelu ată de toate celelalte televiziuni. Aşadar, de când Raluca şi Pro TV-ul au deschis calea, femeile au prins cu raj şi au căpătat încredere în ele, publicul, la rândul lui, a căpătat încredere în ele, iar azi, privind la toate televi ziunile din România, este clar că femeile domină partea de prezentare din Sport.
– Tu cum ai ajuns la ştirile sportive? Ştiu că în liceu ai făcut modelling şi aveai mult succes!

– Eu mi-am dorit de foarte devreme să devin jurnalist. În copilărie şi în adolescenţă îmi cumpăram tot felul de ziare şi reviste şi aveam colecţia „Formula As” integrală! Și am avut noroc că părinţii mei, cu toate că nu aveau tangenţă cu presa – ma ma a lucrat la spitalul „Gri gore Ale xan drescu”, iar tata, la „Electrotehnica” –, nu s-au opus alegerii mele, ci m-au susţinut în ideea că e cel mai bine ca omul să facă meseria de care este atras, căci aşa va fi fericit. Așa că, după ab solvirea liceului, am intrat la Fa cul tatea de Jurnalism şi, după încă un an, am intrat şi la Facultatea de Co mu nicare, Relaţii Publice şi Publicitate. În 2003, când eram în anul II, un prieten a văzut un anunţ la Realitatea TV, că se căutau prezentatori, şi mi-a zis: „De ce nu-ţi tri miţi şi tu CV-ul?” L-am trimis și, după o vreme, am primit un telefon de la televiziune şi cineva mi-a spus că nu eram toc mai potrivită pentru rolul de prezentator, că eram foarte tânără şi nu aş fi avut suficientă cre dibilitate, dar că totuşi voiau să vin la ei, să mă „şco lească”, întrucât tocmai îşi pu neau pe pi cioare redacţia Sport. Şi m-am dus: am muncit, am în văţat, o vreme am stat în probe şi, până la urmă, am primit OK-ul şi am ieşit pe post. Unde m-a văzut Costi Mocanu, care la vremea aceea era şeful redacţiei Sport de la Pro TV. Şi Costi m-a sunat şi m-a invitat să stăm de vorbă: voia să mă angajeze la Pro. Dar eu n-am cre zut că vorbeam într-adevăr cu Costi Mo canu, am crezut că era cineva care făcea o glumă nesărată, aşa că i-am spus: „Nu pot să vorbesc acum, te sun eu mai târziu!” Dar nu l-am sunat. Costi însă a tot insistat, până la urmă, convinsă că era chiar el, l-am ascultat, dar, la final, i-am refuzat oferta. I-am spus că eu sunt o persoană loială şi că nu mi s-ar fi părut în regulă să plec de la Realitatea atât de curând, după ce oamenii de-acolo investiseră atât de mult în mine. Să mă mai lase măcar un an. Apoi, du pă un an, Costi m-a chemat din nou la Pro TV şi, de data asta, m-am dus!
„Nu sunt o fanatică a sportului, dar nici o sedentară”
– Dar tu, Corina, ai vreo legătură per sonală cu sportul?

– Părinții mei m-au dat la diverse spor turi de mică, dar nu în sensul ca eu să fac performanţă, ci doar ca să mă dezvolt armonios. Am fost la volei, la baschet, la karate, la înot… Iar azi fac în con tinuare sport, ca să mă menţin într-o stare fizică şi psihică bună. Merg de 2-3 ori pe săptă mână la sală, merg cu rolele, merg la patinoar, alerg în parc, merg cu bicicleta… Caut echi librul: nu sunt o fanatică a sportului, dar nici o sedentară. De asemenea, îmi place să merg la meciuri: de fotbal, de baschet… Când îmi aleg o vacanţă, mă uit şi pe calen dar, să văd dacă la acea destinaţie aş putea să prind vreun meci „tare”, şi, dacă e cazul, îmi şi iau bilet…
– Călătoriile sunt marea ta pasiune. Ai chiar şi un blog pe care scrii tot felul de materiale legate de voiajele pe care le faci! Ce anume îţi hră neşte această pasiune?
– Pe lângă faptul că te relaxează, călătoria de plă cere este o extraor di nară şcoală de viaţă! Uite, de exemplu, când am a juns în Japonia, mi s-a pă rut că, efectiv, am „ate rizat” pe o altă planetă – din toate punctele de ve dere! Plus că poţi să afli lucruri noi, inclusiv des pre tine însuţi: te trezeşti în tr-o situaţie neaşteptată, în ca re trebuie să te des curci cumva, şi uneori ai reacţii de care nu te-ai fi bănuit capabil. De asemenea, în funcţie de situaţii, ai ocazia să înţelegi în mod autentic ce înseamnă toleranţa, răbdarea, em patia… diverse concepte pe care suntem convinşi că le cunoaştem, dar, abia confruntaţi cu nişte circumstanţe speciale, ne dăm seama că doar am avut impresia că le cunoşteam şi că, de fapt, le învăţăm abia acolo, în acele clipe speciale. Călătoriile sunt lecții de viață. De-asta sunt atât de nerăbdătoare să plec la drum! Că, practic, din salariu, eu nu-mi cumpăr nimic cu valoare materială, ci cea mai mare parte din bani o investesc în călătorii, mai scurte sau mai lungi.
– Ce fel de călător eşti tu: genul organizat, care-şi urmăreşte neabătut programul dinainte stabilit, sau genul relaxat, care se lasă în voia inspiraţiei de moment?
– La început, îmi făceam acasă documentări temeinice şi o porneam la drum cu liste bine stabilite, pe care treceam toate locurile unde tre buia neapărat să ajung. În timp însă, mi-am dat seama că locurile cele mai interesante şi oamenii cei mai frumoşi i-am descoperit atunci când m-am abătut de la planul pe care mi-l propusesem şi, pur şi simplu, am explorat „la liber” ţara în care mă aflam. Abia atunci am găsit viaţa ade vărată! Aşa că, acum, aşa pro cedez tot timpul: îmi stabilesc nişte puncte mari de re per, dar, în rest, mă las condusă de inspiraţie.
„În mod cert, nu m-am măritat”
– Pleci singură în călătorii sau ai un „soț secret”, despre care lumea nu știe?

– Nu, nu sunt căsătorită! Dar mă bucur că m-ai întrebat direct, pentru că, deşi am mai declarat asta, ştirile false, legate de faptul că m-aş fi măritat, au continuat să apară în presa care, căutând audienţa cu orice preţ, e gata să se folosească inclusiv de zvonuri sau chiar să inventeze „o ştire” din nimic. Sper că, dacă informaţia asta va fi citită într-o revistă ca „Formula As”, ea va fi, în sfârşit, crezută. E adevărat, eu sunt o per soană discretă, dar asta e una, iar să inventezi „o ştire”, doar pentru că vrei audienţă, e cu totul alta. În cei 15 ani de când am căpătat vizibilitate, datorită Pro TV-ului, m-am văzut şi căsătorită, şi divorţată, şi combinată cu diverse personaje, şi des părţită de ele… Aşa că, repet, mă bucur că mi-ai pus între barea asta: poate, în sfârşit, s-or lămuri oamenii că nu e nimic dubios la mijloc, că sunt doar un om discret, în ceea ce priveşte via ţa mea perso nală, şi că, în mod cert, nu m-am mă ritat.
– În lunile astea de pandemie cum te-ai descurcat? Cu toţii suntem puși la grea încercare…
– În perioada de izolare, mi-a fost destul de greu, ca nouă, tuturor: n-am mai putut să fac sport în aer liber, n-am mai putut să merg la cinema… Dar, pe de altă parte, de multă vreme îmi doream cu ardoare măcar o zi în care, pur şi simplu, să nu fac nimic: să stau în casă şi să nu mă ridic de pe canapea. Şi uite c-am primit nu o zi, ci vreo şaizeci de zile de rela xare! (râde) Plus că, în lu nile astea, am avut po sibilitatea să mă regă sesc, după pofta inimii, cu cei din familie. Şi, nu în ultimul rând, m-am apro piat mai mult şi de mi ne însămi, adică am făcut lucruri care, inevitabil, te îndeam nă să priveşti spre propriul tău interior şi să te analizezi cu luciditate: am citit mult, m-am uitat la multe documentare… Apoi m-am ocupat cu mai multă aplecare şi de comunitatea mea din on-line, fiindcă înainte nu a veam vreme să le răs pund tuturor celor care-mi scriau pe blog.
Turul României cu mască și dezinfectanți
– Şi după ce ni s-a dat voie să ieşim iarăşi din case?

– Ei, imediat am şi pornit în incursiuni prin ţară. N-am putut să mai stau locului! (râde) Mi-am organizat o serie de mini-vacanţe prin zone pe unde nu mai fusesem deloc, pe unde nu mai fusesem demult sau pe unde îmi place să ajung cât mai des posibil: am fost prin judeţul Hune doa ra, prin judeţul Co vasna, m-am dus la Viscri şi la Sighişoara, m-am re întors în satele Peştera şi Măgura, de lângă Bran, care-mi sunt foarte dragi, dar şi în Sibiu, care mă fas cinează… Uite, asta a fost o altă parte bună a pandemiei: a mai ridicat turismul autohton. Mă rog, când spun că turis mul autohton a fost ri dicat, mă refer la faptul că românii au rămas în țară şi cei din domeniu au câştigat foarte bine, nu și că nivelul turis mu lui autohton s-a ridicat. Din păcate, mai avem mult de lucru în ceea ce priveşte calitatea ser vi ciilor. Ceea ce, sincer, m-a surprins. Eu cre zu sem că oamenii vor pro fita de ocazie şi, până la ve nirea valului de turişti români, îşi vor fi re zolvat problemele, vor fi scăpat de „bubele” pe care le aveau de multă vreme. Dar nu s-a întâm plat aşa! Unii au mărit preţurile, unii au devenit şi mai nepăsători, pe principiul că „oricum îmi vin clienţi”… Iar în sensul ăsta, negativ, litoralul ro mânesc e cel mai bun exemplu. Sincer, din cauza calităţii slabe a serviciilor de acolo, asta e partea din ţară unde nu-mi place să stau mai mult de o zi.
– Îți lipsesc vacanțele în străinătate?
– Am plecat și anul ăsta! După ce au fost re luate zborurile, în iulie, m-am dus în Germania, pentru o săptămână, iar acum, în septembrie, am fost pentru unsprezece zile în Creta, în Grecia. Şi m-am simţit atât de bine acolo! Am remarcat că, în străinătate, oamenii respectă cu mult mai mul tă stricteţe regulile dictate de prudenţa sa nitară – chiar şi turiştii români din străinătate sunt mult mai disciplinaţi, sunt mult mai atenţi la aceste reguli.
– Deci nu te-ai temut nicio secundă că ai putea să te îmbolnăveşti de COVID?

– Nu, eu nu intru în categoria panicaţilor la extrem şi nici în aceea a relaxaţilor care frizează inconştienţa, ci mă situez la mijloc. Respect cu sfinţenie regulile de protecţie sanitară – peste tot am plecat „înarmată” cu măşti medicale, cu dezinfectanţi… –, dar nu renunţ la viaţa mea. E adevărat, nu e uşor şi nici plăcut, dar m-am adaptat la situaţie şi-mi văd de viaţă, chiar şi în condiţiile astea.
– Corina, pe termen scurt, viața ta pare organizată perfect. Dar pe termen lung? Care este viitorul tău de dincolo de sticla televizorului?
– Sunt conştientă că nimeni nu rămâne veşnic tânăr şi frumos şi că va veni şi momentul când va trebui să mă retrag de pe sticlă. Cu toate astea, nu mi-am plănuit viitorul de pe acum. Nu mi-am conceput o strategie de viitor pe care s-o bat în cuie. Cine ştie ce oportunităţi îmi va oferi viaţa! Ce pot să spun acum este că-mi place mult ce fac pe partea de on-line, faptul că am ajuns să creez conţinut şi pentru un alt tip de public, aşa că vreau să continui. Cu atât mai mult cu cât conţinut în on-line pot să creez din orice colţ al lumii. Uite, la un moment dat, când n-o să mai fiu pe TV, aş putea foarte bine să-mi iau lap top-ul, să mă mut pe o insulă şi să lu crez în on-line, îmbinând utilul cu plă cutul! E un plan bun, nu crezi? (râde)
Foto: PRO TV