„Online-ul este util, dar sterp”
– Se pare că pandemia nu ține seama de geografie. Viața culturală a Galațiului, frumosul oraș de pe Dunăre, este la fel de „carantinată” ca aceea din București?

– Cred că pe toți ne-a afectat pandemia, într-un fel sau altul – la nivel de profesie, la nivel interior… Nu cred că mai suntem așa cum am fost și nu vom fi la fel nici de-acum înainte. În acest ultim an am trăit foarte mult cu noi înșine. Am făcut cunoștință din nou (sau pentru prima oară) cu acel eu, pe care îl uitasem abandonat, printre alergăturile zilnice care impuneau măști, limite, reguli, frici. Și e bine că ne-am reîntâlnit, că ne-am regăsit pe noi cu noi. Oglinda asta, în care poate mulți dintre noi au reușit să-și vadă propria persoană, așa cum este cu adevărat, ne va determina să o luăm cumva de la zero, să decantăm ce este important pentru noi, să dăm din nou valoare existenței noastre, trecerii noastre prin acest frumos labirint care este viața. Ca actor, am pierdut în perioada asta chiar sensul meseriei mele: publicul. Ce-i drept, l-am avut alături la toate manifestările online care au existat, dar a fost o comunicare stearpă, lipsită de efervescența și de dinamismul pe care îl oferă adevăratul contact dintre public și actor, care are loc doar în sala de spectacol. Ca regizor, am parcurs aceeași experiență online, dar care cred că a fost benefică, până la urmă. Orice piedică naște adaptare, iar momentele în care suntem nevoiți să ne adaptăm ne ajută în redefinirea și evoluția a ceea ce suntem.
– Ce a fost cel mai greu în această perioadă?
– Lipsa socializării. Genul ăla de socializare față în față. Și un sentiment enervant al privării de anumite libertăți, care făceau parte din viața fiecăruia.
– Ai reușit, totuși, în plină pandemie, să montezi un spectacol, „Patima roșie”, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Textul lui Mihail Sorbul, scris în 1916, ți s-a părut a fi încă de actualitate?
– Evident. Ce nu este actual, atunci când vorbim despre iubire? Este un text cu și despre oameni aflați în ipostaze extreme, ținându-și echilibrul pe buza prăpastiei, încercând cu orice preț să evite alunecarea în hău.
Apus de soare la Cornișa
– Din motive de pandemie, ați jucat spectacolul în aer liber. Ce spații ați găsit în Botoșani și cum a fost experiența?

– Spectacolul a avut premiera la „Amfiteatrul de la Cornișa”, un spațiu la marginea orașului Botoșani, un loc de agrement cu piscine, terenuri de sport, care are și o sală în aer liber. Un spațiu interesant, cu o acustică destul de bună, spațiu în care atât tehnicul, dar mai ales distribuția spectacolului s-au adaptat minunat. Experiența a fost unică pentru absolut toată lumea, ținând cont de inerentele probleme de ordin tehnic pe care le-a pus acest spațiu, din al cărui ultim rând de bănci, spre seară, Dumnezeu mă lăsa să văd un magnific apus de soare, la capătul căruia folosindu-i, parcă, energia, actorii recompuneau „patima roșie” a dramei. Datorită acestui loc frumos și mai ales datorită minunaților actori Cristina Gheorghe (Tofana), Bogdan Muncaciu (Sbilț), Bogdan Horga (Rudy), Florin Aionițoaei (Castriș), Petronela-Lorena Chiribuță (Crina), Ionică Ciofu (Vânzătorul), precum și tuturor celor care au făcut posibil acest proiect, în condiții grele și neobișnuite de pandemie, am aflat încă o dată că Dumnezeu există. Le mulțumesc!
„Minciuna distruge tot, atât pe scenă cât și în viață”
– Ești fiul unui actor emblematic al Teatrului din Galaţi, maestrul Gheorghe V. Gheorghe, care, la 90 de ani, a scris, practic, istoria acestui teatru. Cum te-a marcat acest lucru?

– M-a ajutat să trăiesc meseria asta din copilărie și să ajung să simt că fără ea nu pot să trăiesc. Copilăria mea a fost acolo, în teatru, și marele miracol era că vedeam povestea de când era concepută (primele repetiții) și până când se năștea (premiera), și asta era absolut senzațional. Făceam parte din frumusețea asta care se numește teatru și pe care, din păcate, din ce în ce mai puțini reușesc să o înțeleagă.
– Ce ai învățat, ca actor, de la tatăl tău? Și ce lecții de viață ai primit de la dumnealui?
– Ca actor, am învățat să nu mint. Minciuna distruge tot, atât pe scenă cât și în viață. Publicul nu iubește falsul, prefăcătoria. Vrea să creadă în ceea ce vede, să înțeleagă, să simtă. Iar una din lecțiile de viață ale tatălui meu este că niciodată nu trebuie să renunți. Trebuie să continui să mergi mai departe, pentru a realiza ceea ce simți. Trebuie să muncești și să te dăruiești total lucrului pe care vrei să-l înfăptuiești.
– Ați jucat împreună? Cum a fost?
– Comunicare. Energie pozitivă. Anularea timpului. Dedublare – aveam senzația că joc eu cu… mine, că sunt și el, și eu. Școală. Precizie. Experiență. Căldură – extrem de importantă între parteneri pe scenă. Iubire. Multă iubire!
– Ce speri să îți aducă noul an la teatru și acasă?
– La teatru sper să îmi aducă… teatru – în condiții de normalitate, de calitate, în care să mă regăsesc și să mă pot manifesta, atât ca actor cât și ca regizor. Acasă, sper să îmi aducă și anul ăsta, ca și toți cei care au fost, aceleași râsete cu gura până la urechi, aceeași iubire coerentă și sănătoasă, aceeași încredere, comunicare, blândețe și bunătate… Să fim sănătoși, în ciuda oricărei pandemii, să avem parte de împliniri întru normalitate, să avem parte mereu de lumină, în ciuda a tot ceea ce este întunecat și cenușiu în jur. Restul e… iubire!