
Calitățile curative ale mierii sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Organismul uman asimilează ușor mierea, care îi conferă energie și variate, substanțe nutritive active. Ea conține aproape aceleași elemente ca și sângele uman, și anume: vitaminele B1, B2, B12, B6, enzimele, flavonele, flavonoidele, combinațiile aromatice, fitohormonii, acizii organici (lactic, citric, malic, oxalic), dextrina și combinații azotice – în total 435 de substanțe. Fiecare tip de miere are calități și proprietăți curative specifice:
* Mierea de cimbrișor – ameliorează procesul de asimilare.
* Mierea de lavandă – vindecă tusea și bolile de gât.
* Mierea de tei – ameliorează durerile de stomac, previne accesele provocate de migrenă, are un puternic efect curativ în vindecarea răcelilor și catarurilor căilor respiratorii, astmului bronșic, sistemului nervos, stărilor de nervozitate.
* Mierea de salcâm – are un efect calmant și tonic;
* Mierea de castan sălbatic – ridică tensiunea arterială.
* Mierea de castan obișnuit – asigură un puternic efect antimicrobian, este utilă în maladiile gastrointestinale, cele renale, precum și în afecțiuni ale prostatei.
* Mierea de mentă – are un efect anestezic, hemostatic, tonifiant.
* Mierea de floarea-soarelui – dă bune rezultate în cazul bronșitelor și bolilor de stomac.
Tratamente

Astm
* Se ia în fiecare dimineață câte o lingură de miere amestecată cu 1 g clorură de amoniu.
* Se bea cu regularitate ceai de pătlagină cu miere.
* Se scobesc două ridichi pentru a le umple cu miere. După topire, lichidul se consumă în întregime în cursul aceleiași zile. Tratamentul durează o săptămână.
Astm bronșic
* Se prăjește un pumn de bob, se pisează sau se râșnește, apoi se cerne. Se iau 6 linguri din acest praf și se amestecă bine cu 500 g de miere. Se bea din acest amestec câte o linguriță de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Tratamentul va fi continuat până la completa însănătoșire.
* Se bea cu regularitate ceai de pătlagină cu miere.
* Se pun la fiert într-un litru de apă 4-5 căpățâni de ceapă necurățată, lăsându-se 15 minute pe foc mic. Se strecoară, și în 100 ml din lichidul obținut se dizolvă 100 g de miere curată. Se bea de două ori pe zi, dimineața și seara, cu 30 de minute înainte de masă.
* Se va face în fiecare dimineață gargară, cu o lingură de ulei, timp de 10 minute, după care uleiul va fi eliminat, gura se va clăti bine și se va lua o lingură de miere curată. Ajută și în caz de îmbolnăvire a fierei, de aritmie și de nervozitate.
* Se curăță un kilogram de usturoi și se pune în două borcane bine șterse. Borcanele se completează cu apă și se pun la fiert timp de 2 ore. Sucul se strecoară și se amestecă cu 1 kg de miere. Se ia zilnic câte o lingură, cu 20 de minute înainte de masă.
* Se decupează un capac dintr-un dovleac mic și, fără a-l scobi, se umple cu miere. Se ia de 3-4 ori pe zi câte o lingură direct din dovleac.
Bronșită
* Se amestecă bine 200 g miere curată, topită, 100 g susan, 100 g zahăr candel, 60 ml țuică, 30 g făină de muștar. Se ia câte o linguriță din acest amestec de trei ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
* Se amestecă 250 g miere cu o lingură de nuci pisate și cu o linguriță de clorură de amoniu. Se ia câte o linguriță dimineața, pe nemâncate, până la vindecare.
* Într-un kilogram de miere se adaugă 70 g susan și o linguriță cu sulf rafinat, procurat de la farmacie. Se amestecă bine și se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă. Tratamentul durează cel puțin 20 de zile.
* Se pune o jumătate de linguriță cu semințe de gutui (fără a se pisa) în 500 ml apă. În decoctul obținut, după ce se va fierbe timp de 20 minute la foc mic, se va adăuga o lingură cu frunze sfărâmate de podbal. Lichidul se strecoară după o oră, adăugându-se 50 g miere. Din acest lichid se beau zilnic câte 4 porții a 75 ml.
Pentru expectorare
* Se fierbe o lingură umplută cu vârf de voronic uscat, în apă clocotită, timp de 7 minute. După răcire, decoctul se strecoară, adăugându-i-se 3 linguri cu miere. Se ia de 3 ori pe zi câte o ceașcă, cu 20 minute înainte de masă.
* Peste două linguri de nalbă de grădină se toarnă 500 ml de apă rece. Extractul se strecoară după 8 ore, dizolvându-se în el 3 linguri rase de miere. Se ia, zi și noapte, câte o ceașcă la câte 3 ore.
* Se topesc 500 g miere pe bain-marie. Se adaugă câte 50 g scorțișoară, nucșoară răzuită și cuișoare pisate. Din amestecul bine omogenizat se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi, cu 20 minute înainte de masă.
Tuberculoză
* Se amestecă bine 1 kg de miere, o lingură cu semințe de urzică și un pahar cu sâmburi de nucă pisați. Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi. Tratamentul va fi folosit un timp mai îndelungat.
* Se amestecă, după pisare, în părți egale, flori de sunătoare, fierea pământului (ghințură) și podbal, toate uscate. După ce amestecul se cerne, se adaugă 500 g miere topită pe bain-marie. Se ia câte o lingură de trei ori pe zi.
* Se pun la fiert, în 800 ml apă, 4 linguri cu rădăcini de pătlagină tăiate mărunt. Se adaugă, cu 7 minute înainte de a se lua de pe foc, 4 linguri cu frunze de pătlagină verde. După răcire, decoctul se strecoară și se îndulcește cu 500 g miere curată. Se ia de 4 ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
Pneumonie
* Se amestecă bine 1 kg de miere cu 300 g mentă tăiată mărunt. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
* Se pisează o nucșoară, 20 g de piper și 50 g semințe de in și se amestecă cu 200 g miere. Se ia câte o linguriță dimineața, pe nemâncate.
* Un cățel de usturoi pisat se amestecă cu o ceașcă cu miere. Se ia câte o linguriță, de 4 ori pe zi, după masă.
Pleurită
* Se pun 300 g ceapă tocată și 200 g miere diluată pe bain-marie, în 600 ml de vin roșu. Amestecul se ține 4 zile la cald. Se ia, de 3 ori pe zi, câte un păhărel înainte de masă.
* Se pun 100 g de făină de in și 20 g anason măcinat, în 800 g miere curată. Se amestecă foarte bine. Se ia de trei ori pe zi câte un păhărel, cu 15-20 minute înainte de masă.
* Se amestecă bine o lămâie necojită, spălată și răzuită, o linguriță cu semințe de in măcinate, două linguri cu untură de porc spălată în câteva ape și 500 g miere topită în bain-marie. Se ia de trei ori pe zi câte o lingură, cu 20 minute înainte de masă.
* Trei linguri cu miere se amestecă cu sucul obținut dintr-o lămâie. Amestecul se încălzește și se bea dintr-o dată.
* Se ia de trei ori pe zi câte o linguriță cu suc de ceapă roșie amestecat cu o linguriță cu miere.
prof. dr. ing. GHEORGHE I. BĂRBATU