Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Antiinflamatoare verzi

• În unele afecțiuni pulmonare, digestive și reumatice, plan­tele intensifică efectul medicamentelor de sinteză. Ele pot fi folosite și alternativ, în cure de două săptămâni •

ANANAS

Foto: Shutterstock

Ceea ce face ananasul atât de special este enzima pe care o conține, bromelaina, care descompune proteinele. Totodată, ea inhibă inflamațiile, îmbunătățește circulația sângelui și stimulează digestia. După operații sau leziuni, bromelaina vegetală poate ajuta la reducerea umflăturilor. Medicii utilizează această enzimă și în geluri pentru vindecarea arsurilor grave. Deoarece un ananas proaspăt conține doar 0,4 mg de bromelaină, suplimentele alimentare care o conțin sunt o bună completare.

GHIMBIR

Datorită uleiurilor sale esențiale (gingerol), ghimbirul poate preveni răcelile. Inhibă inflamațiile din corp și face mai dificilă instalarea virusurilor. Uleiurile eterice eliberează și mucoasele de secrețiile persistente. În plus, ghimbirul reduce febra și calmează durerea. Consumați-l crud, adăugat în mâncare, sub formă de inhalații și ceai.

CEAPĂ VERDE

Alicina conținută în ceapa verde poate neutraliza germenii din gură și are efect antiinflamator. Acest lucru ajută, de exemplu, la combaterea inflamațiilor gingivale sau a parodontitei. Uleiurile esențiale din ceapa verde mai prezintă și un alt avantaj: acționează ca un antibiotic și combat bacteriile din tractul digestiv. Ceapa verde acoperă aproximativ un sfert din doza zilnică recomandată de vitamina C, care ajută, spre exemplu, și la reducerea colesterolului.

MAZĂRE

Leguminoasele sunt o sursă bună de fibre, care asigură sănătatea florei intestinale, sprijină sistemul imunitar și reduc inflamațiile. Se recomandă consumul a 50 g de mazăre, de trei ori pe săptămână. Între toate leguminoasele, mazărea conține cele mai puține lectine, care stimulează inflamațiile.

ROȘII

Cu cât roșia este mai coaptă, cu atât conține mai mult licopen. Această substanță este un antioxidant puternic, care ajută la combaterea radicalilor liberi din corp. Aceștia pot provoca daune celulare și stimula inflamațiile. Gătitul roșiilor crește fixarea licopenului în organism. Adăugați un strop de ulei de măsline de calitate în sosul sau supa de roșii, deoarece licopenul este solubil în grăsimi. Efectul antiinflamator apare la consumul a minimum 150 g – 250 g de roșii pe săptămână.

SEMINȚE DE FENICUL

Conțin mult anetol, un ulei aromat care are efect antibacterian și antiinflamator. De asemenea, ajută la eliberarea mucusului instituit, de exemplu, în cazul tusei persistente. Preparare ca ceai: zdrobiți 1 linguriță de semințe de fenicul, puneți-le într-o ceașcă și turnați apă clocotită. După zece minute, strecurați și îndulciți cu puțină miere.

PAPAYA

Papaina, o enzimă prezentă în papaya, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Aceasta poate ajuta la reducerea durerii, a inflamațiilor și mâncărimilor și ajută la vindecarea leziunilor tisulare. Partea bună este că fructele conțin puțin zahăr și sunt gustoase, putând fi folosite în salata de fructe, muesli sau simple. În afara sezonului (iarna), puteți lua suplimente de papaină (disponibile în magazinele naturiste).

LĂMÂI

Sucul unei jumătăți de lămâie conține o cantitate considerabilă de vitamina C. Apa cu lămâie are efect antibacterian și antiinflamator și întărește sistemul imunitar. ­Vitamina C este foarte sensibilă la căldură, de aceea este bine să consumați apă rece cu ­lămâie.

Cum se prepară: stoarceți o jumătate de lămâie și amestecați sucul obținut cu 200 ml de apă. A­dă­ugați miere dacă este necesar. Sfat: con­sumați-o dimineața, ime­diat după trezire, pentru a combate oboseala.

CEAI VERDE

Ceaiul verde asiatic conține galatul de epigalocatechină (EGCG), un compus cu proprietăți puternic antiinflamatorii. EGCG reduce producția de molecule inflamatorii în corp. Pentru a beneficia de efectele sale antiinflamatorii, se recomandă consumul zilnic de 2 până la 3 căni de ceai verde.

FRUCTE SĂLBATICE

Măceșele și cătina cresc în tufe, pe marginea drumurilor. Măceșele se consumă sub formă de ceai, pastă și pulbere, care se obține din semințele și cojile fructelor uscate. Conține galactolipide, care pot încetini degradarea cartilajului și pot ajuta la ameliorarea durerilor de artrită. Pe de altă parte, consumul de cătină (suc sau conservată în miere) poate reduce hormonii nocivi care provoacă inflamațiile.

 DIANA ROUA

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.