Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN BASARABIA – RĂCEALĂ, BRONȘITĂ, AMIGDALITĂ, GUTURAI

Paza bună trece primejdia rea

• În Moldova de peste Prut, medicina populară e încă vie •

Răceală

* Beți ceai de zmeură cu o cantitate mică de vodcă, înainte de culcare.

* Prăjiți făină de grâu într-o tigaie uscată, opăriți-o cu apă clocotită. Beți-o în loc de ceai.

* Clătiți gâtul și cavitatea bucală cu suc de cartofi.

* Dacă nu aveți în casă substanțe antipiretice, aplicați la tălpi sfeclă roșie dată prin răzătoare și ceapă tăiată mărunt.

* Cu același scop se pun sticle cu apă rece sub braț și sub genunchi.

* Fierbeți câțiva cartofi spălați bine, sfă­râmați-i și adăugați 1 lingură cu ulei vegetal și 2-3 picături de soluție de iod. Aplicați pe piept și gât un șervețel cu piureul de cartofi. Acoperiți cu un fular sau basma groasă. Compresa se ține până la răcirea cartofilor.

* Încălțați-vă cu șosete înmuiate în apă apoi înveliți picioarele cu prosoape uscate. Băgați-vă sub o plapumă caldă. Peste 20-30 minute schim­bați șosetele cu altele de lână, uscate.

* Dacă aveți febră, turnați în cadă apă foarte rece până mai sus de glezne (30 cm) și stați în pi­cioare fix 1 minut. După 1 minut, încălțați ciorapi de lână, și timp de 15 minute umblați repede prin cameră, fără să vă opriți. Culcați-vă în pat încălzit și înveliți-vă foarte bine.

* Mestecați toată ziua o bucățică de propolis, chiar și noaptea ar fi bine să o țineți în gură.

* Răceala se tratează și cu ceai din cuișoare făcut din 10-15 bucăți la 1 pahar cu apă clocotită și ținut acoperit 30 minute. Se bea de 3-4 ori pe zi, eventual îndulcit cu miere de albine.

* Răgușeala cu dureri de gât se vindecă în timp de o zi: fierbeți 1 litru de apă, turnați-o peste 400 g de tărâțe (poate fi amestec din mai multe cereale: grâu, porumb, secară etc.). Se beau câte 50-70 ml, fierbinte, de mai multe ori pe zi.

* Dacă aveți gripă, preparați un amestec din 1/2 litru de lapte călduț, 1 ou proaspăt, 1 linguriță cu miere de albine, 1 linguriță cu unt. Se bea toată compoziția înainte de culcare. Ziua se bea infuzie din 1 linguriță măceș, 1 lingură coacăze, 1 lingură zmeură și 1 lingură cu miere de albine. Peste com­poziția obținută se toarnă 150 ml apă clocotită, se lasă timp de 15 minute, se strecoară. Se bea de 3 ori pe zi, câte 1/2 pahar.

* Luați 2 jumătăți de coajă de nucă și umple­ți-le cu usturoi pisat sau tăiat mărunt. Fiecare coajă o țineți astfel încât buricele degetelor mari să fie strâns lipite de usturoi. Dacă sunteți în faza de început a bolii, această procedură este suficientă pentru tratarea definitivă, dar dacă boala este mai avansată, atunci această procedură vă va ajuta să vă tratați într-un timp mai scurt și cu mai puține medicamente.

* Pentru profilaxie și tratament în timpul epidemiilor de gripă se ține sub limbă 1 linguriță cu tutun timp de o oră.

Bronșită

* Se bea suc de varză proaspătă cu zahăr, de 5-6 ori pe zi, câte 1 linguriță.

* Se bea în loc de ceai, apă în care a fiert varză, îndulcită cu miere de albine.

* Muștarul amestecat cu miere de albine și ceapă tăiată mărunt liniștește tusea.

* Se amestecă 2 linguri cu unt, 2 gălbenușuri proaspete, 1 linguriță cu făină albă și 2 lingurițe cu miere de albine. Se ia câte 1 linguriță de câteva ori pe zi.

* Prăjiți 2 ouă bătute cu slănină de porc, pre­sărați-le bine cu sare, așezați-le într-o cârpă și lega­ți-le pe piept după ce s-au răcit un pic.

* Suc de aloe amestecat cu miere de albine încălzită în proporție de 1:1. Se bea câte 1 lingură, de 3 ori pe zi. Dacă aveți guturai puneți picături în nas din acest amestec.

Amigdalită

* Dacă v-ați îmbolnăvit de amigdalită și vă sunt contraindicate antibioticele, încercați o me­to­dă simplă. Luați 2 cănițe în care turnați apă – în una apă fierbinte, în cealaltă apă cât se poate de rece (eventual răcită în congelator). Puneți cănițele pe masă, cea cu apă rece în partea unde vă doare cel mai tare și cufundați degetul mare de la mâna corespunzătoare în apă. Al doilea deget cufundați-l în cănița cu apă fierbinte. Țineți degetele 5-6 minute în apă, iar după aceea cul­cați-vă în pat și înveliți-vă cu o plapumă groasă.

* Gargară cu 1 lingură cu miere de albine dizolvată în 200 ml apă clocotită.

* Se suge câte o felie de lămâie din oră în oră.

* Amestecați cantități egale de miere de albi­ne cu ceapă rasă și mere rase. Mâncați câte 2-3 lingurițe cu amestec, de 3 ori pe zi.

* Înainte de culcare, mâncați 1 linguriță de miere amestecată cu piper negru. Aplicați pe amigdale bani de aramă (cupru). Dimineața gâtul se spală, banii se curăță.

* Amigdalele se încălzesc și cu două ouă fierte, sau cu ceapă coaptă în staniol.

Guturai

* Pentru tratarea gutura­iului, seara, înainte de culcare, ungeți călcâiele cu iod, încălțați-vă cu șosete călduroase și culcați-vă. Dimineața dizolvați 1 linguriță cu miere de albine în 2 linguri cu apă fiartă. Înmuiați tampoane de vată în soluție și introdu­ceți-le în nas pentru 20 minute.

* Pe o bu­cată mică de tifon pusă în două, întindeți miere de al­bine fierbinte. Plasați tifonul pe rădăcina na­sului (fără să vă ardeți) și încălziți-l cu un bec medi­cinal de culoa­re albastră.

* Încă o me­todă de în­călzire a nasu­lui: se încăl­zeș­te sare pe foc, într-un vas, și se pune în 2 săculeți de bumbac. În loc de sare, puteți folosi 2 ouă fierte, învelite cu vată. Se țin până se răcesc.

* Țineți în gură vodcă, 6-10 minute, apoi beți-o sau scui­pa­ți-o.

* Se pun picături în nas, din suc de ceapă stors prin tifon și diluat cu apă 1:1.

* Se ung nările cu unguent de gălbenele (calendula), apoi, timp de 40 de minute, se pun în nas tampoane din tifon cu ustu­roi pisat.

* De 4-5 ori pe zi, se pun în nas timp de 20 minute tampoane cu suc de aloe.

* Se pisează usturoi, se ames­tecă cu miere de albine în pro­porții e­ga­le. Se bea îna­inte de culca­re, câte 1 lin­gură ames­te­ca­tă cu apă fiar­­tă.

* 2 linguri cu ulei se în­căl­zesc 30 de mi­nute pe baie de abur, se ră­cesc. Se adau­gă 4 căței de usturoi pisat și 1/2 ceapă pi­sată. Peste 2 ore se stre­coa­ră prin tifon și se unge nasul pe interior.

* Clătiți-vă nările cu apă minerală caldă sau cu soluție fă­cută dintr-un pahar cu apă cal­dă, 1 linguriță cu bi­carbonat de sodiu și 5-8 picături de soluție de iod.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian