Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

“Cum să scap de pietre la fiere pe cale naturistă?” (Răspuns pentru ANA – jud. Alba)

Foto: Shutterstock

Uneori, cu toată strădania, pietrele de la fiere nu pot fi eliminate cu ajutorul medicamentelor sau cu mijloace naturale. Alteori, da. Sfatul nostru este să urmați o lună sau două tratamentul pe care vi-l indi­căm, iar dacă vedeți că situația sănătății dvs. nu se ameliorează, apelați la serviciile unui chirurg. Sucul de ridiche neagră (se obține cu ajutorul storcă­torului, din ridichi curățate de coajă). Cura începe cu 100 ml de suc de ridichi luat dimi­neața pe stomacul gol, crescând în ur­mătoarele trei săptămâni până la 400 ml (deci cu 100 ml în plus în fiecare săptămână). În următoarele săptă­mâni, reveniți la cei 100 ml de suc, scă­zând săptămânal cu 100 ml. Dacă suferiți de sto­mac, cura aceasta nu poate fi urmată. Un ceai ex­celent pen­tru combaterea pietrelor de la fiere e acesta: faceți un amestec din urmă­toa­rele plante, luând 20 g (o lingu­riță) din fiecare. Pătrunjel de câmp (Pim­pinella), iederă (He­dera helix), hamei (Humulus lupulus), turiță-mare (Agri­monia eupatoria), mentă și pelin. Trei linguri de plantă se pun într-un litru de vin de mere sau must de mere (vi-l faceți singură în mixer). Compoziția se pune rece pe foc, se lasă să se-nfier­bânte până ce dă un clocot, apoi se ia de pe foc și se lasă trei mi­nute să se infuzeze. Peste zi, se iau 8-9 linguri de lichid, din oră în oră. Pentru că băutura trebuie luată fier­binte, se pune să stea într-un termos. Important! Pentru a vă vindeca, este nevoie să țineți și un regim adec­vat, din care trebuie eliminate ur­mă­toa­rele alimente: ouăle, grăsimile animale, ca­cao și ciocolata, conservele, mezelu­rile, brân­ze­turile fermentate, condimen­tele, tutunul, alcoolul. De asemenea, trebuie înlăturate și alimentele care conțin colesterol: măruntaiele, peștele gras, prăji­turile, dar și mazărea și morcovii. O cură de ape minerale la Slănic Mol­dova sau în Ardeal, la Sân­georz-Băi, v-ar face de asemenea bine.

GEORGETA – Brașov

Cum pot scăpa definitiv de peladă?” (Răspuns pentru SILVIA R.)

Uneori, pelada se moștenește pe cale genetică. Alteori, cauza este un șoc psihic serios: accident, moartea cuiva, o dezamăgire puternică, boli infec­țioase, raze Roentgen etc. Soluțiile prescrise pentru regenerarea rădăcinii firului de păr sunt aceleași ca la combaterea cheliei: ungerea frecventă și îndelun­gată a pielii capului cu iritante puternice – tinctură din ardei iute (200 g ardei iute se macerează 7-8 zile în 100 ml alcool. Se fac frecții energice la rădăcina părului o dată, de două ori pe săptămână), alifie de propolis (se găsește la magazinele care vând produse din miere) – se fac frecții zilnice, prin masaje energice, de la 3-4 săptămâni până la 5-6 luni, până începe să crească părul. Medicul ame­rican dr. Jarvis reco­mandă oțetul de mere, care se aplică pe pielea capului, cu vârful degetelor, de 6 ori pe zi, masând ușor. În fine, medicul francez Jean Valnet recomandă com­presele puse pe creștet cu oțet de usturoi (30 g usturoi ras se macerează 10 zile în 1/2 litru oțet). În afară de toate acestea, lu­crurile cele mai importante sunt liniș­tea și odihna.

CORINA – Buzău

Mi-au apărut niște alunițe ciudate pe corp” (Răspuns pentru ANONIM – Constanța)

Până în prezent, nu se cunosc prea bine nici pri­cina, și nici modul în care s-ar putea preveni apariția alunițelor. Se constată, doar, că în ultima vreme se înregistrează adevărate explozii de semne pe piele, pe care specialiștii le pun în legătură cu stresul și cu poluarea. Important este ca ele să nu fie lovite sau iritate, să evitați soarele prea puternic (de vară) și expunerea prea îndelungată. Preventiv, ștergeți ușor locurile cu multe alunițe, cu o bucată de vată înmu­iată în bitter suedez, și ungeți-le cu ulei de ricin. Tinctura de tătăneasă face și ea minuni.

CLAUDIA PETRACHE

Sufăr de arterită” (Răspuns pentru GHEORGHE C. – jud. Timiș)

Primele măsuri care trebuie luate în bolile trom­boembolice sunt: regimul alimentar dietetic – ar fi ideal să treceți urgent la un regim vegetarian, bazat mai ales pe legume (predominantă să fie ceapa) și fructe proaspete, combaterea obezității și a consti­pației, masaje locale (cu alifie de gălbenele ori alifie cu gaz me­dici­nal), ceaiuri.

Căutați la plafar sau preparați sin­gur următorul amestec: 15 g scoarță de castan sălbatic (Cortex hippocas­tani), 15 g coajă de salcie (Cortex salicis), 15 g coada-șori­ce­lului (Achillea millefo­lium), 15 g troscot (Polygonum avicu­lare). Se amestecă bine plantele, apoi se face o infuzie din 3 lingurițe de amestec opărite cu 0,5 l apă. Se beau trei cea­iuri pe zi. Primăvara ar fi bine să culegeți și să folosiți plantele proaspete:

Ceaiul de ghimpe (Xanthium spi­nosus). Se pun două lingurițe de plantă la o cană de apă și se fierb 1 minut. Se beau două căni pe zi, îndulcite cu miere de albine.

Masaj general al întregului corp, pentru a pune sângele în miș­care, și masaj al piciorului bol­nav, cu alifie de gălbenele sau alifie cu gaz (dar numai la indicația unui medic, pentru ca trombul să nu mi­greze).

Metoda Maria Treben – se bea dimineața, înainte de masă cu o jumătate de oră, pe stomacul gol, o cană de ceai de coada-calului, la fel și seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare (o linguriță de coada-calului se opă­rește cu o cană de apă și se lasă să se infuzeze doar 30 de secunde). Peste zi, se beau 4 căni de ceai de urzică (de preferință proaspătă, primăvara) opă­rită și puțin infuzată. În 3 din cele 4 ceaiuri se pune câte o lingură de bitter suedez. Ex­tern, vinde­că­toa­rea austriacă recomandă comprese cu bitter suedez așezate pe locurile dureroase și umflate. Dar nu ui­tați ca, înainte, piciorul să fie uns obli­gatoriu cu ali­fie de gălbenele, altfel pot apărea iritații.

Vă doresc sănătate!

VICTORIȚA – Târgoviște

Am constipație cronică și conjunctivită” (Răspuns pentru ECATERINA – Ploiești)

Răspunsul meu privește conjunctivita. Am reco­man­dat, de nenumărate ori, în cadrul acestei ru­brici, vindecarea bolilor de ochi, oricât de grave, cu ajuto­rul bitterului suedez. Este un extract de plante pre­parat în Austria și care se găsește în farmacii. Rețeta îi aparține austriecei Maria Treben, care recomandă ca zi de zi, dimineața și seara, cu mâi­nile perfect curate, să umeziți colțurile exte­rioare și interioare ale ochilor, cu degetul înmuiat (și șters pe marginea sticlei) în bitter suedez. La fel de eficiente sunt și compresele cu bitter suedez, așezate pe ochii bolnavi, cu condiția ca înainte de aplicare, să vă ungeți pleoa­pele și sprâncenele cu alifie de gălbenele. • Vestită este și rostopasca, al cărei suc vindecă – spune preotul elvețian Kneipp – orice boală de ochi, chiar și cataracta și glauco­mul. A­tenție, însă, la dozaj: se ia o frunză de ros­topască, se spală bine, se fărâmițează între degete și sucul astfel obținut, amestecat cu puțină apă afla­tă pe frunză, se pune la cozile exterioare ale ochilor. Homeopatia folo­sește și ea picături de rosto­pască pentru vindecarea bolilor oftalmologice. De altfel, vă sfătuiesc să vă adresați fără întârziere pen­tru necazurile dvs. cu sănă­tatea fie unui medic homeo­pat, fie telefonic, d-lui dr. Pavel Chirilă, ex­celent me­dic internist și homeopat, tel. 021/350.51.33.

ADELA – București

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.