• Iarna pleacă, dar nu-și ia toate relele în bagaj. Lasă în urmă răceli și gripe, care își fac și primăvara de cap. În afara medicamentelor clasice, fiecare țară are secretele ei în lupta cu afecțiunile legate de trecerea între anotimpuri. Moștenite din neam în neam, remediile din farmacia naturii desfid concurența medicamentelor, bucurându-se de un succes uriaș •
UCRAINA
Cartofii vindecători

Ucrainenii folosesc aburii cartofilor pentru a debloca sinusurile și a decongestiona gâtul iritat de răceală. Rețetă: 4-5 cartofi se curăță de coajă, se taie în bucăți și se fierb într-un litru și jumătate de apă. Când se înmoaie, se scurge apa, și bolnavul își acoperă capul cu un prosop și se apleacă cu fața peste aburul cartofilor fierbinți. Atenție la arsuri!
ANGLIA
Ciocolată fierbinte
Englezii se tratează cu ciocolată fierbinte, la primele semne de răceală. Pe lângă gustul ei minunat, ciocolata combate tusea, răgușeala, frisoanele și durerea în gât. Secretul se numește „tebramina”, un ostaș de linia întâi al sistemului imunitar. O altă recomandare este ciocolata neagră (cel puțin 70% cacao) topită în lapte fierbinte. Are un efect emolient și calmant.
CHINA
Astragalus și Ai Ye
Chinezii folosesc două plante străvechi pentru a se apăra de bolile sezonului friguros. Cunoscut de mii de ani ca stimulent al sistemului imunitar, astragalusul se folosește ca tinctură, capsule, ceai și injecții. Are efect antiinflamator, antibacterian şi antiviral. În mediul rural, chinezii beau ceai din Ai Ye (pelin). Pentru alungarea microbilor, frunzele plantei se ard în case și în curte. Frunzele de pelin sunt utilizate sub multe forme de medicina tradițională chineză. Pentru a prepara ceai, turnați o cană de apă clocotită peste o linguriță de frunze uscate de pelin, lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană, de două ori pe zi.
PORTUGALIA
Foi de dafin
Portughezii folosesc frunzele de dafin drept condiment pentru aromatizarea mâncărurilor, dar şi ca leac împotriva gripei și răcelii. Datorită uleiurilor eterice pe care le conțin, frunzele de dafin sunt un puternic antibacterian, antiviral şi antifungic, eficient în infecţii respiratorii. Ele se folosesc în stare uscată. Peste o linguriţă de frunze uscate de dafin, turnaţi o cană de apă clocotită, lăsaţi la infuzat 10 minute, apoi strecuraţi. Se beau 3 căni pe zi. Folosit în exces, dafinul poate deveni toxic.
INDIA
Chukku Kaapi
Această băutură tradițională din sudul Indiei este un remediu folosit mai ales de bătrânii de la sate. Rețeta: 400 ml apă se pun pe foc, împreună cu două linguri de zahăr brun nerafinat, o lingură de ghimbir uscat, mărunțit, o linguriță de piper proaspăt măcinat și o jumătate de linguriță de pulbere de chimen. Când amestecul fierbe, se adaugă o lingură de cafea măcinată și se mai lasă să fiarbă un minut. Se adaugă 6-7 frunze de busuioc proaspăt, apoi se stinge focul și vasul se acoperă cu un capac. Se lasă la infuzat 5 minute. Se strecoară și se bea cu înghițituri mici.
JAPONIA
Tamagozake
Încă de la primele semne ale răcelii, japonezii o atacă cu tamagozake, un remediu casnic simplu, compus din trei ingrediente, o cană cu sake (băutură japoneză făcută din orez fermentat, care se găsește la magazine cu specific asiatic și în supermarket-uri), un ou și o lingură de miere. Bateți oul într-o cană de metal smălțuit, adăugați câte puțin sake. Încălziți compoziția pe foc mic, amestecând continuu, până când preparatul devine cremos, spumos și puțin îngroșat. Adăugați și amestecați mierea, și „medicamentul” este gata.
Sake este bogat în seleniu, care întărește apărarea organismului. Împreună cu celelalte ingrediente, formează un preparat antibacterian, expectorant și emolient.
FRANȚA
Grog miraculos
Când tușesc, le curge nasul și fac febră, francezii apelează la grog, un remediu delicios ce le ia răceala cu mâna și le dă o stare de bună dispoziție. Rețeta: se pune pe foc o jumătate de litru de apă. Când dă în fiert, se adaugă un baton de scorțișoară și două cuișoare. Se lasă să fiarbă 10 minute, la foc mic. Se lasă la infuzat 10 minute, se strecoară și se adaugă sucul unei lămâi, o linguriță de miere și o lingură de coniac. Băutura fierbinte provoacă transpirație, care ajută la eliminarea toxinelor și la scăderea temperaturii. Ingredientele adăugate au proprietăți antimicrobiene, ideale pentru a ajuta la combaterea răcelii.
IRAN
Magia trandafirilor
Când vine vorba de răceală, tuse, bronșită, sinuzită, vindecătorii populari iranieni apelează la trandafiri. Preparatele din trandafiri au un efect emolient și calmant asupra mucoaselor sistemului respirator și au darul de a fluidifica secrețiile și de a ușura expectorația. Se ia câte o linguriță de dulceaţă de trandafiri, de 3-4 ori pe zi, însoțită de ceai fierbinte de trandafiri. Rețetă: se iau două linguri de petale proaspete sau uscate de trandafiri, cărora li se îndepărtează partea albă de la bază. Peste ele se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se bea câte o cană de ceai cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi.
RUSIA
Sirop de zmeură
Un remediu rusesc cu efecte imediate, care scurtează considerabil durata răcelii, este siropul de zmeură. Se iau între mese câte 2 linguri de sirop de zmeură (preparat în casă), de 3 ori pe zi, cu puțină apă. Se poate bea și suc proaspăt de zmeură amestecat cu o linguriță de miere. La fel de eficient este gemul de zmeură, consumat alături de o ceașcă de ceai negru fierbinte.
AUSTRIA
Ceai de lumânărică
În Tirol, răceala, gripa, pneumonia, bronșita și astmul se tratează cu flori de lumânărică, un leac redutabil pentru fluidificarea secrețiilor din traiectul respirator, ușurarea expectorației, calmarea tusei, dezinflamarea și refacerea mucoaselor afectate de boală. Rețetă: o lingură de flori de lumânărică se opăresc cu o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară (printr-o sită foarte fină, pentru că au un puf iritant) și se beau două ceaiuri pe zi, cu înghițituri mici. Foarte eficiente sunt și tinctura și siropul de lumânărică.
ARABIA SAUDITĂ
Curmale
Nabith este o băutură străveche (arabă) ce are ca rezultat stimularea imunității și ușurarea manifestărilor răcelii. Se prepară turnând un litru de apă clocotită peste câteva curmale mărunțite. Preparatul se lasă să stea de seara până dimineața, iar a doua zi se consumă maceratul. Un ceai binefăcător pentru gâtul și pieptul inflamate se prepară dintr-o mână de curmale uscate, care se fierb 5 minute în jumătate de litru de apă, se lasă la răcit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, între mese.
GRECIA
Oregano
În Grecia, oregano este încă din Antichitate un remediu „de temut” pentru răceală și gripă. Însemnări despre utilizarea lui găsim la Hipocrate, care l-a folosit ca leac pentru infecțiile respiratorii. Picurați câte 2-3 picături de ulei esențial de oregano (procurați-l din farmacii) pe o linguriță cu zahăr sau miere. Se ia de 3 ori pe zi. Atenție! Uleiul este foarte puternic, începeți cu o picătură, apoi creșteți la trei.