S-ar părea că și în 2025 singura constantă a vremii vor fi schimbările permanente. Tot mai mulți oameni o simt pe propria lor piele: dureri de cap, amețeli, dereglări de somn. Conform unor sondaje recente, o persoană din două afirmă că este sensibilă la modificările bruște de temperatură și presiune atmosferică. Să ne împăcăm, pur și simplu, cu gândul că vremea ne devine dușman? D-na doctor OLGA TARNA, specialistă în climatologie medicală, ne răspunde la întrebări.
„Toate ființele vii reacționează la vreme”
– Se repetă – cu insistență – că meteosensibilitatea ar fi pură închipuire…

– Nu este adevărat. Există numeroase studii care atestă influența vremii asupra organismului și a stării noastre generale. Indiferent că vorbim de oameni, animale sau plante, toate, dar absolut toate ființele reacționează la vreme, chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna simțit.
– Chiar poate vremea să ne îmbolnăvească?
– Trebuie să deosebim două aspecte. Pe de-o parte, există dereglări ale stării generale, provocate de diverse condiții climaterice. Pe de altă parte, există anumite boli, ale căror simptome se agravează din cauza situației atmosferice.
– Ce înseamnă „dereglări ale stării generale” – veșnicele dureri de cap, oboseală și amețeli?
– Da. Pe unii oameni vremea îi epuizează de-a dreptul. Alții nu reușesc să se pună „în mișcare”. Foehn-ul, un vânt cald și uscat, de pildă, produce iritabilitate și indispoziție. Dar cele mai frecvente simptome sunt stările depresive, durerile de cap, amețeala și tulburările de somn. Ale căror efecte asupra noastră sunt evidente: un studiu efectuat recent în Comunitatea Europeană arată că persoanele meteosensibile nu pot munci circa 40 zile pe an (în medie) din cauza problemelor legate de vreme.
– Ce condiții meteorologice îi pot face „șah-mat” pe oamenii sensibili?
– Vorbim despre „influența complexului termic”. Atunci când se apropie un val de frig, când ne tranzitează o zonă de depresiune atmosferică sau când se schimbă pur și simplu vremea, cuvintele-cheie sunt: cald, rece, umed. De obicei, toate acestea au loc în atmosferă, sub forma unui eveniment impetuos și rapid. La care reacționează majoritatea oamenilor sensibili la schimbările de vreme. În general, frigul ne dă mai mult de furcă decât căldura.
– Persoanele meteosensibile se pot căli?
– Starea proastă se datorează mai ales faptului că foarte mulți oameni au probleme cu „sistemul termoregulator”, adică nu pot să reacționeze corespunzător la trecerea de la cald la rece. Ceea ce se poate „exersa”, stând mult afară la aer și antrenându-ne rezistența, prin alergări, mers pe jos, mișcare în ritm alert, mers pe bicicletă. Important este ca îmbrăcămintea să permită aerului să ajungă la corp. Nu și pe frig, firește, când se recomandă hainele călduroase, pentru a nu răci. În rest, eficiente sunt dușurile alternative, procedurile Kneipp și sauna.
– Sunt valabile aceste recomandări și pentru persoanele care suferă dublu la schimbările de vreme – de pildă, bolnavii de inimă?
– Nu. În special pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt deosebit de sensibili când este vorba de temperaturi extrem de joase. Dacă ies afară și fac efort fizic – de ex. dau zăpada cu lopata – situația ar putea deveni problematică. În cazul lor, varianta mai sănătoasă este să stea la căldură și să-și cruțe puterile.
– Pentru ce alte boli mai există reguli speciale de comportament?
– Reumaticii pot avea reacții sensibile la un val de frig într-un câmp de presiune joasă, când temperatura aerului scade, și crește, în schimb, umiditatea. În această situație, durerile lor devin mai puternice. Li se recomandă să stea în încăperi bine încălzite, să evite apropierea de pereții exteriori și chiar să doarmă. Cam același lucru este valabil și pentru astmatici și pentru persoanele cu afecțiuni acute ale căilor respiratorii.
– Și de ce trebuie să țină seama pacienții cu migrene?
– Aceștia reacționează foarte sensibil la diverse situații meteorologice. Cert este că trecerea de la cald la rece le creează probleme, pentru că aceste fluctuații reduc pragul durerii, astfel că persoanele în cauză o simt mai intens, mai pregnant. Durerea este, de altfel, deosebit de puternică în timpul unor procese atmosferice ce corespund așa-numitului „foehn”: temperatura crește și concomitent scade umezeala.
– Credem sau nu credem în meteosensibilitate… Poate modifica atitudinea noastră intensitatea problemelor?
– Este vorba și de o anumită reactivitate psihică. Cei ce știu că sunt meteosensibili vor spune, văzând că cerul se acoperă de nori grei: „Iar vor fi schimbări de presiune atmosferică. Ce să mă mir că am amețeli?”. Deci, ei vor avea probleme mai degrabă decât cei ce nu cred în meteosensibilitate și își explică altfel aceeași stare proastă, eventual cu excesul de alcool din seara precedentă.
– Există vreo legătură între schimbările climaterice și meteosensibilitate?
– La prima vedere, nu una directă. Pe de altă parte, din cauza schimbărilor climaterice suntem expuși unor extreme meteorologice, cum ar fi „răsturnări” mai rapide, bruște. Dar încălzirea atmosferei pământului se produce atât de lent, încât noi, ca ființe adaptabile ce suntem, avem toate șansele să ne pregătim trupește.
– Puteți risca un pronostic: cum va arăta meteosensibilitatea peste 10 ani?
– Îmi imaginez că va fi în creștere – din cauza frecvenței unor schimbări meteorologice extreme, dar mai ales din cauza condițiilor noastre de viață. Uitați-vă la copiii și la tinerii care stau tot timpul în fața computerului și petrec prea puțin timp afară, la aer curat. Într-un asemenea mod de viață, sistemul termoregulator nu este, practic, antrenat. În plus, reușim să trăim tot mai puțin după ceasul nostru biologic: trebuie să ne trezim sau să ne culcăm la alte ore decât cele corespunzătoare firii noastre. Există oameni care muncesc în schimburi. Avem prea multe de făcut în timpul nostru liber și nu ne odihnim suficient. Sau facem – în orice anotimp al anului – călătorii lungi, care ne dereglează bioritmul. Cu siguranță că toți acești factori vor juca în anii care vin un rol din ce în ce mai important.
– Un mod de viață sănătos este, așadar, cea mai bună asigurare împotriva problemelor produse de meteosensibilitate?
– Categoric da! Un ritm echilibrat noapte-zi, somnul suficient și mișcarea regulată – de preferință în aer liber – continuă să fie cea mai bună investiție în sănătate – și sunt de mare ajutor și în combaterea meteosensibilității.
Recomandări pentru combaterea meteosensibilității
• Substanțe vitale
Fructele și legumele de sezon conțin – pentru fiecare anotimp – o combinație optimă de nutrienți. Cei care iau, în plus, multivitamine sunt bine înarmați pentru toate condițiile meteorologice.
• Plante medicinale
Roinița calmează nervozitatea, iritabilitatea și durerile de cap produse de vreme. Pentru tulburările de somn și neliniștea interioară se recomandă remediile homeopatice (de ex. Neurexan). O baie cu adaos de rozmarin alungă oboseala și starea de slăbiciune.
• Terapii revigorante, întăritoare
Dușurile alternative făcute dimineața înviorează organismul, îl ajută să se pună în mișcare. O saună sau o baie de aburi o dată pe săptămână relaxează și întăresc mecanismele de adaptare proprii organismului.
• Sport în aer liber
Indiferent de vreme, mișcarea în aer liber stimulează descompunerea grăsimilor și stabilizează sistemul cardiovascular, sistemul hormonal, sistemul imunitar și sistemul nervos. Datorită antrenamentului regulat, organismul reacționează mai bine la schimbările climaterice.