Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Apiterapia contra insomniei

Insomnia apare atunci când somnul nu vine la timp, nu ține cât trebuie sau nu-și înde­plinește scopul: odihna reală a corpului și a minții. Nu vorbim despre o simplă noapte agitată, ci despre dificultăți repetate în a adormi, cu treziri frecvente în timpul nopții, care ne afectează grav gândirea și emoțiile.    Un procent imens de 35% dintre oameni pre­zintă cel puțin un simptom al insomniei, iar circa 15% suferă de forme cronice. Vestea bună este că există soluții din lumea stu­pului, care ne redau capa­ci­tatea de a dormi. Doam­na cerce­tător Ileana Telembici, de la Api­colScience, ne răspunde la câteva întrebări esențiale despre cum putem avea un somn sănătos.

„A dormi e o performanță”

– Pentru tratarea insomniei s-au înființat clinici specializate și s-au dezvoltat medicamente de ultimă generație, însă nici acestea nu garan­tează rezultatul. Cum poate ajuta apite­rapia?

Ileana Telembici

– Înainte de a vorbi despre apiterapie, e necesar să înțelegem somnul. Pare un act banal, dar a dormi e o performanță. În spatele somnului se află o ar­monie biochimică precis reglată. Neurotrans­mi­țătorii, hormonii și circuitele neuronale colabo­rează pentru refacerea fizică, re­glarea imunității și con­solidarea memo­riei. Creierul procesează infor­mațiile recente, prioritizează amintirile și pregă­tește corpul pentru o nouă zi. În același timp, face și o detoxifiere, eliminând deșeurile metabolice și toxinele. Așadar, somnul este un laborator al să­nătății, un dar al naturii pe care-l înțelegem foarte pu­țin.

– Practic, cum se manifestă, de fapt, insom­nia?

– Sub numele „insomnie” se ascund cauze extrem de diverse: de la stres, oboseală cronică și de­presie, până la sindromul colonului iritabil sau dezechilibre ale microbiomului intestinal. Primul motiv al tulburărilor de somn este stresul, care produce în corp mari cantități de cortizol – „hor­monul luptei”. Practic, organismul se pregătește de război, nu de somn. Din fericire, agitația și goana creierului după soluții este calmată prompt de un amestec de miere, lăptișor de matcă, uleiuri esen­țiale de Bergamotă și Lavandă. Acest amestec, numit sugestiv SOMN, blochează efectele exce­sului de cortizol, inclusiv insomnia. Avem cazul unei doamne de 78 de ani, care suferea de insomnie de trei decenii, nerăspunzând la niciun tratament. După trei luni de cură cu SOMN, din care lua câte o linguriță la prânz și două seara, lucrurile s-au schimbat. Mai întâi de toate, starea de agitație care o cuprindea seara, târziu, s-a diminuat gradat. Ulte­rior, a apărut somnolența în jurul orelor 23, care a făcut-o să adoarmă mult mai rapid. Cel mai târziu au apărut îmbunătățirile în ceea ce privește conti­nuitatea somnului. La început, reușea să doarmă 2-3 ore neîntrerupt. După aproape un an de cură, a ajuns să doarmă 5-6 ore continuu pe noapte – o performanță la această vârstă și cu un asemenea istoric de insomnie.

Mulți oameni se confruntă și cu sindromul picioarelor neliniștite (boala Willis-Ekbom), care perturbă odihna de la vârste tot mai mici.

Această tulburare, caracterizată prin nevoia imperioasă de mișcare a picioa­relor, mai ales noaptea, în repaus, răspun­de excelent la apiterapie. Din observațiile medicilor cu care lucrăm, stresul și anxietatea agravează boala. Or, lăptișorul de matcă, Bergamota și Lavan­da din produsul SOMN reduc gradat și sigur aceste probleme. Un medic colaborator ne-a relatat cazul unei doamne de 32 de ani cu boala picioarelor ne­liniștite. Își căuta leacul de aproape doi ani, și după doar 10 zile de cură cu SOMN, simptomele au dis­părut fără urmă. Este unul dintre cazurile fericite, pentru că răspunsul apare mai lent, de obicei. Adesea, cei cu predispoziție spre maladia Parkin­son au această problemă. În cazul lor, folosim com­binația SOMN + NEUROREVEN PLUS. Acesta din urmă conține lăptișor de matcă, polen și plante adaptogene. Câte 2-4 lingurițe din fiecare produs luate zilnic ajută la protejarea neuronilor dopa­minergici și la eliminarea treptată a acestor simp­tome.   

– Ați pomenit de anxietate, o stare psihică permnentă în lumea de azi. Cum pot fi ajutați pa­cienții neliniștiți, cu atacuri de panică, inclusiv în somn?

– În aceste situații, SOMN este completat cu o altă formulă pe bază de miere: APICOL PSIHO­NORM. Cu lăptișor de matcă, extracte de Tămâie, Griffonia și Mușețel, el stimulează producția și eli­berarea de „hormoni” ai cal­mu­lui, ce reduc activitatea creierului, in­duc relaxarea și ajută la instala­rea unui somn fără întreruperi. În ca­zurile de anxietate ușoare, API­COL PSIHONORM are ac­țiune cal­mantă încă de la primele doze. În cele cro­nice, eventual cu atacuri de panică, efectele pot apărea în 2-6 luni.

– Cum pot fi ajutați pacienții care suferă de tulburări de somn, asociate cu depresie sezonieră sau cronică?

– Din experiența medicilor cu care lucrăm, la pacienții cu depre­sie apar simptomatologii distincte. La mulți depresivi nu există pro­bleme de adormire, iar perioada de somn poate fi chiar foarte îndelungată. Pro­blema e că somnul, deși aparent suficient sau în exces, nu este destul de odihnitor. Atunci, administrăm doze ridicate de lăptișor de matcă în miere. Se numește LĂPTIȘOR DE MATCĂ AC­TIVAT, are un gust foarte agreabil, fiind recoman­dată ad­ministrarea a patru lingurițe pe zi. Produsul îmbunătățește gradat derularea fazelor normale ale somnului și, evident, ca­litatea acestuia. Adesea, somnul devine mai odih­nitor, trezirea mai ușoară, iar tonusul psihic crește. În tratarea depresiei cronice folosim ­LĂP­­TI­ȘORUL DE MATCĂ ACTIVAT și capsulele PROPOLIS COLON, cu rezultate fantastice. Mulți medici cola­boratori folosesc această formulă, deoarece propo­lisul este un foarte bun regulator al microbiomului, adică al miliardelor de bacterii din intestin și al me­diului lor de viață. În depresia cronică s-a demons­trat că microbiomul este dezechilibrat, ceea ce duce la o perturbare a producției de neurotransmițători care ajută la instalarea unui somn sănătos și odih­nitor.

– Nu m-aș fi gândit niciodată că depresia și in­somnia pot fi tratate de la nivelul colonului!

– Avem deja zeci de cazuri de pacienți cu in­somnie care au rezultate extraordinare cu PROPO­LIS COLON combinat cu SOMN sau LĂPTIȘOR DE MATCĂ ACTIVAT. Dozele mari de propolis, ciu­perci medicinale și uleiuri esențiale din PROPOLIS COLON, reglează flora din intestin, refac bariera intestinală și reduc balonarea. Sindromul colonului iritabil sau balonarea cronică afectează cel puțin 30% dintre pacienții cu insomnie. Iar legătura in­testin-creier nu e un mit, ci o realitate adesea ig­no­rată de imensa majoritate a tratamentelor tulbu­rărilor emoționale și neurologice. Și încă ceva: ad­minis­trarea PROPOLIS COLON potențează acțiu­nea terapeutică a calmantelor, somniferelor și anti­depresivelor.

Pentru rudele pacienților cu ma­la­diile Par­kinson sau Alzheimer cu pro­bleme de somn severe, aveți soluții?

Aici vorbim despre afecțiuni neuro­de­generative, la care insomnia apare ca efect secundar. În aceste cazuri, folosim în tandem produsele NEUROREVEN PLUS și APICOL 12 GAMMA, care sto­pează degradarea și susțin regenerarea neuronilor, inclusiv a celor responsabili cu reglarea ritmului circadian, adică acel ceas intern care ne spune când e zi și când e noapte. Printre primele rezultate obți­nute cu aceste două produse sunt liniștirea pacienților și un somn mai bun. În mala­dia Par­kinson, am obținut, în paralel cu îm­bună­tățirea somnului, creșterea coordonării motorii, reducerea tremuratului și rigidității, având câteva reușite aproape incredibile.

O ultimă întrebare: există soluții și pentru persoanele cu insomnie cauzată de consumul de alcool sau stupefiante?

Apiterapia funcționează ex­celent atât la dependenții de al­cool, cât și la cei de droguri. Dar în timp! Foarte mulți medici „pierd” pacienți cu adicții din cauza nerăbdării acestora din urmă, deși rezultatele apiterapiei erau foarte bune. Dozele masive de LĂPTIȘOR DE MATCĂ AC­TIVAT și NEUROREVEN PLUS reduc treptat nervozitatea și scad adicția. Mai mult, refac gradual por­țiunile din creier distruse de de­pendență, care blochează meca­nismele de instalare a somnului! Stupefiantele și al­coolul par relaxante la prima ve­de­re, dar blochează eliberarea normală de mela­tonină. Rezultatele tratamentelor noastre apar sigur, fiind necesare 3-6 luni, pentru a fi constatate primele îmbunătățiri ale somnului.

EDUARD COMAN

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.