Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dialog cu intestinul

Este șeful organismului nostru. Ne menține corpul și sufletul în echilibru, iar dacă avem grijă de el, ne oferă mai multă energie, imunitate și stare de bi­ne. Legătura e fascinantă: intestinul și creierul nostru comunică în­tre ele. Din pricina așa-numitei axe intestin-creier, problemele psihice sunt frec­vent în­soțite de probleme fizice, precum tulburările gastrointestinale – și viceversa. Bac­teriile in­testinale influențează, de asemenea, în mod sem­nificativ sistemul ner­vos. Ast­fel, putem înțelege un fapt important: dacă intes­tinul se simte bine, atunci și noi suntem în formă și sănătoși. Pentru a vă îm­bogăți cunoștințele pe această temă, vă sugerăm un set format din 13 între­bări esențiale, ale căror răspunsuri în­seam­nă un pas uriaș către sănătate •

1. Ce-ți provoacă dezechilibre?

Foto; Shutterstock – 5

Dacă microbiomul meu este sănătos, asta te face și pe tine să fii mai în formă și mai fericit, te aju­tă să faci mai bine față so­li­ci­tă­rilor și contribuie la men­ți­nerea siluetei. În schimb, în cazul în care comunitatea mea microbiană își pierde echilibrul, de exemplu din ca­u­za antibio­ti­celor, a stresului pre­lungit sau a unei alimentații bogate în con­servanți, zahăr rafinat, carbohidrați simpli sau pro­teine, ris­cul de a te confrunta cu kilogramele în plus, cu depresii, infecții sau alte boli crește.

2. De ce este prevenția așa de importantă?

Dacă în familia ta nu există cazuri de cancer intestinal, ar trebui să faci prima colonoscopie între 50 și 55 de ani. Studiile arată că la aceste vârste, ris­cul de îmbolnăvire crește considerabil. Din fe­ricire, controalele preventive pot depista pro­blemele încă din stadiile incipiente (polipi), putând astfel preveni apariția unui cancer. Un alt control preventiv necesar este o analiză a fecalelor, care poate depista cantități microscopice de sânge.

3. De ce ești super-organul corpului omenesc?

Dacă m-ai desfășura, aș putea acoperi, cu cei opt metri ai mei și cu milioanele mele de vilozități intestinale, o suprafață de până la 500 de metri pătrați – adică, apro­xi­ma­tiv cât două terenuri de te­nis! Astfel sunt, de de­­parte, cel mai mare organ al corpului uman. La fel de re­mar­cabil e faptul că prin mine trec, de-a lungul vieții, 40 până la 50 de tone de ali­mente. Celulele mele se re­înnoiesc atât de re­pede, încât un sfert de kilo­gram mor zilnic, fiind înlocuite de unele noi.

4. Cât de mare este comunitatea ta de locatari?

Găzduiesc circa 100 de trilioane (!) de bacterii – un număr cu mult mai mare decât cel al celulelor aflate în corp. Începând de la duoden, aflat imediat după sto­mac, și până la intestinul gros, peste 2.000 de specii cunoscute formează un eco­sis­tem unic, așa-numitul microbiom intes­tinal. El nu controlează doar di­gestia, ci influen­țează echilibrul energetic sau pro­cesele de îmbă­trânire.

5. Ai un bioritm?

Momentul mesei joacă un rol de­cisiv pentru sănătatea mea. Pauzele ali­mentare de patru până la cinci ore între mese mă aju­tă în mod fundamental să funcționez optim. Pentru că am un bioritm propriu, am nevoie de pe­rioade fără mâncare, în care să desfășor programe de auto-curățare și re­pa­rare. De în­dată ce mă­nânci din nou ceva (fie și o gus­tare), re­ge­nerarea mea se oprește. Sunt însă per­mise bă­uturile, pre­cum apa (cu sau fără plante aromatice), cea­iul sau ca­feaua, fără za­hăr și lapte.

6. Cum de ești al doilea creier al corpului?

În mine se află peste 100 de milioane de celule nervoase – mai multe decât în toată măduva spi­nării. Specialiștii vorbesc despre așa-numitul sis­tem nervos enteric, „creierul din abdomen”. Sunt legat prin fascicule nervoase de creierul aflat în cap – o formă de axă intestin-creier. „Creierul” meu reglează digestia și dă alarma în caz de intoleranțe sau toxi­ne. Și atunci când tu ești stresat sau în­tristat, are un efect ne­gativ asupra ac­­tivi­tății mele. Dacă sunt chinuit de probleme, starea ta de spirit are la rândul ei de suferit. Metodele de relaxare, cum ar fi antrena­mentul autogen și yoga, îți pot restabili în astfel de cazuri echilibrul interior și liniștea.

7. De ce depinde de tine dacă fac o infecție?

Circa 70 la sută din toate celulele imune pro­ducătoare de anticorpi se află în intestin. Acționez ca un fel de tabără de antrenament pentru ele. Cu cât comunitatea mea bacteriană este mai variată și mai sănătoasă, cu atât mai puternic este siste­mul    imunitar. Nu numai că mă număr printre fac­torii care decid dacă te infectezi sau nu, ci in­fluențez și modul în care se desfășoară infecția.

8. De ce nu ar trebui să mai mănânc nimic după ora 19?

Când mănânci prea mult, prea repede și, mai ales, prea târziu, asta mă irită. Iar astfel pot re­zulta tulburări cronice de somn. La fel se în­tâm­plă și cu cruditățile consu­mate seara târziu. De aceea, îți recomand să nu mai mănânci după ora 19. Pentru că seara și noaptea lucrez în regim re­dus, iar hrana rămâne mai mult timp în mine. Asta mă stresează și e foarte posibil să îți perturb somnul.

9. Poți să mă ajuți să slăbesc?

Când vrei să scapi de kilogramele în plus, uiți adesea de mine. Dar eu sunt un important centru de comandă al metabolismului și formării depozi­telor de grăsime. Așa se explică faptul că multe per­soane suprapon­de­rale suferă adesea de un deficit de bifido­bac­terii. Studiile arată o legătură între nu­mă­rul ridicat al acestor bacterii și o greutate corporală redusă, precum și un pro­cent scăzut de grăsime. Micro­bio­mului îi plac fibrele vegetale spe­ciale („prebiotice”), care se găsesc, de exem­plu, în leguminoase și în le­gumele din familia cepei (praz, usturoi, ceapă).

10. Ce legătură ai cu sufletul meu?

Studii noi arată că starea intestinului influen­țează și psihicul. Dacă microbiomul este sănătos, el produce, de pildă, triptofan. Acesta este un element de bază important, din care se formează hormonii fericirii și ai somnului, care    asigură o dis­poziție bună și un somn odihnitor, adică sero­tonina. Dar eu găz­duiesc și bacterii care pot duce la tulburări de somn ori care pot afecta starea de bine: serotonina. Dacă aceste bacterii sunt prezente în exces, poți deveni predispus la depresii.

11. De ce intestinul urăște sedentarismul și oamenii care lenevesc pe canapea?

Cercetările arată că microbiomul meu este responsabil pentru cel puțin 20 la sută din perfor­manța fizică. Studiile efectuate pe persoane care lucrau predominant la bi­rou, stând pe scaun, au arătat că microbiomul lor se îmbună­tățea atunci când fă­ceau miș­care zilnic. Esențial este să fim consecvenți. Spe­cialiștii reco­mandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică pe săptă­mână pentru creșterea numărului și diver­sității bac­teriilor din intestin.

12. Care sunt alimentele tale preferate?

Ador în special fibrele provenite din fructe, legume și cereale. Am trei alimente preferate, între care se numără broccoli, care favorizează dezvol­ta­rea bacteriilor și ajută la reducerea riscului de diabet și inflamații intestinale, măsli­ne­le verzi, care mă pro­tejează de ger­me­nii dăunători, lintea ca­re stimu­lează pro­ce­sul de curățare ce­lulară desfășurat de orga­nism.    Apropo: cu cât farfuria este mai colo­rată, cu atât mai bine. Dacă mănânci apro­xi­mativ 30 de alimente vegetale di­ferite pe săp­­tă­mână, crești diver­­si­tatea micro­biomului și, implicit, rezistența împotriva bolilor.

13. De ce ești ca un salon de cosmetică?

Microbiomul meu decide în mare măsură în ce stare se află pielea ta. Căci miliardele de micro­orga­nisme pe care le conțin produc o varietate de substanțe anti-îmbătrânire, pre­cum acidul hialu­ronic, ceramidele, acidul lactic, antioxidanții, bio­tina și factori de protecție UV. De exemplu, Streptococcus thermophilus stimu­lează formarea acidului hialuronic. Această bac­terie care ne face fru­moși se găsește în varza murată, kimchi, iaurt și brânză.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.