Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PERELE

• Sunt fruc­tele speranţei, care rea­duc opti­mismul şi fa­vorizează por­­nirile ge­neroase •

Tratamente interne

Foto: Shutterstock – 3

• Boli car­­dio-vasculare în ge­neral – per­soa­­nele cu predis­poziţie spre bolile cardio-vas­culare, sau cele la care sunt deja instalate, ar tre­bui să consume în timpul toamnei mari cantităţi din aceste fructe, în special pere netratate chimic.

• Infecţii asociate cu febră, de­ficienţe imunitare – se face o cură de 1-2 săptămâni cu nectar de pere, din care se consumă mi­ni­mum un litru pe zi.

• Colita de pu­tre­fac­ţie – este eli­mi­nată în­tr-o săp­tămână, cu ur­mătorul tratament: îna­intea fiecă­reia dintre cele trei mese princi­pale, se con­su­mă câte o jumătate de kilo­gram de pere proas­pete. Regi­mul alimentar în această perioa­dă şi 2 luni după tra­tament va fi ex­clusiv lacto-vegeta­rian, fără nici un fel de carne, fără ouă, fără lactate (se pot consuma doar unt şi iaurt).

• Litiază renală (mai ales cu uraţi) – se con­sumă zil­­nic, vreme de 2-3 săptă­mâni, câte 1-2 litri de suc de pere. Acest remediu nu nu­mai că dizolvă şi mărunţeşte pie­trele, ci şi favo­rizează eli­mi­na­­rea lor promp­tă, prin mărirea di­u­­rezei. De altfel, pe­rele sunt un ex­ce­lent sti­mu­lent al acti­vită­ţii rinichilor, fiind fo­losite şi în scop profi­lactic, îm­po­triva litia­ze­lor de orice fel.

• Calmarea tusei și a durerilor de gât – se fierbe o pară tăiată cuburi cu 2 linguri de miere și puțină apă, până se formează un sirop gros. Se consumă 1-2 lingurițe pe zi, pentru a calma gâtul iritat.

• Hidratare și detoxifiere – se mixează o pară coaptă cu o jumă­tate de castravete, o mână de spa­nac și 200 ml de apă. Se bea di­mi­neața pentru hidratare.

• Reducerea coleste­ro­lului – foarte eficientă este infuzia de pere și scor­țișoară. Se fierbe o pară tăiată felii subțiri cu un ba­ton de scorțișoară în 500 ml apă timp de 10 mi­nute. Se strecoară și se beau 1-2 căni pe zi. Scor­țișoara potențează efectul de reglare a lipidelor.

• Pentru susținerea sistemului imu­ni­tar – se mixează 2 pere coapte cu un cm de ră­dăcină de ghimbir proas­păt și o lin­guriță de miere. Se bea su­cul proaspăt, de pre­ferat di­mi­neața, pentru a stimula imuni­tatea datorită vitaminei C și pro­prie­tă­ților antimicrobiene ale ghim­birului.

O altă rețetă: se fierb o pară tăiată în patru cu 3-4 cuișoare în 300 ml apă timp de 15 minute. Se consumă fructul și li­chi­dul căl­duț. Cuișoarele adaugă pro­prietăți antioxidante și antivirale.

Tratamente externe

Calmarea arsurilor mino­re – se aplică felii subțiri de pară proaspătă pe pielea cu arsură minoră. Se lasă să ac­ționeze 10-15 minute pentru a reduce inflamația și a hidrata zona.

• Ameliorarea durerilor musculare sau articulare – se fierbe o pară tăiată în bucăți mici pâ­nă devine moale, apoi se pasează pentru a ob­ține o pastă caldă (nu fierbinte). Se aplică pasta pe zona dureroasă (ex. mușchi încordați sau arti­cu­­lații dureroase), se acoperă cu un prosop curat și se lasă să acționeze 20 de minute. Căldura și sucurile din pere ajută la relaxarea mușchilor.

Perele și sănătatea copiilor

• Diversificarea alimentaţiei su­ga­rilor – este foarte bine să se facă încă de la început cu pere. În primă fa­ză, se prepară un piure din pere fier­te (cu tot cu coajă) şi apoi mixate în blen­der. În faza a doua de diver­si­ficare a ali­men­taţiei, pe­rele cu­răţate de coajă se dau prin răză­toare, even­tual se ames­tecă cu puţină miere de sal­câm (este hipo-aler­genă), şi se dau co­pilului, pen­tru a-l o­bişnui cu fruc­tele cru­de. Para este printre cele mai bine tole­rate alimente crude pentru digestie şi nu dă niciodată into­leranţă.

• Copiii alergici –  trebuie să ţină o cură cât mai îndelungată cu pere, consumate cu tot cu coajă, sub formă de nectar obţinut proas­păt sau date prin răzătoare, ames­tecate cu miere şi cu puţină coajă de lămâie.

• În perioada gravi­dităţii –  con­sumul perelor este be­nefic atât pentru fe­tus, cât şi pentru mamă. Con­ţi­nutul ridicat de acid fo­lic (vita­mina B9) din coa­ja de pară ajută la dez­voltarea nor­ma­lă a sistemului nervos şi pre­vine apa­riţia malfor­ma­ţiilor în faza in­tra­uterină. Asupra mamei, perele au un efect de curăţare a orga­nismului de ra­dicalii liberi, de preve­nire a puse­elor de hiper­ten­siune şi a trom­bo­ze­lor. De asemenea, con­sumul de pere previne avortul spon­tan.

Rețete cu PERE

• Sucul – se obține din fructele proaspete, cu stor­cătorul electric cen­trifugal. Se consumă la câteva minute după pre­parare, când poten­ţialul său terapeutic este maxim. La fri­gider se poa­te păstra într-o sticlă foarte bine în­chisă, vre­me de cel mult 6 ore.

Necta­rul – se ob­ţi­ne în blen­der (mixer elec­tric), în care se pun un litru de apă, 3-4 pe­re de mărime me­die și 2 linguri de miere. Toa­te ingre­dien­tele se mi­xează vreme de 5 mi­nute, după care se pune preparatul ob­ţinut într-o sticlă cu dop, care se păstrează la fri­gider. Nec­tarul se con­sumă pe parcursul unei zile.

Suc de pere pentru iarnă

Ingrediente pentru 2 sticle a circa 400 ml: 1 kg pere coapte, 0,5 l apă, 20 g zahăr, 1 g acid salicilic.

Mod de preparare:

Se spală perele, se taie în patru și după ce s-a îndepărtat par­tea lem­noa­să, se taie bucăți și se pun într-o cratiță.

Se zdrobesc, se toarnă peste ele apa, se pun pe foc și după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă încet, la foc potrivit, circa 10 minute. Se strecoară printr-un tifon des (întins între pi­cioa­rele unui scaun), într-o oală așe­zată dedesubt, și se lasă așa să se scur­gă toată noaptea. A doua zi se adaugă în suc 20 g de zahăr, se dă din nou în clo­cot, se spu­mează și se în­corporează aci­dul salicilic. Se toarnă fier­binte în sticle opărite cu apă clo­cotită, se astu­pă sticlele cu dopuri și se țin într-un loc întunecos și răcoros.

Pere la borcan

Ingrediente pentru 2 borcane a 500 ml: 1 kg pere, 1 l apă, 300 g za­hăr, 200 ml vin alb sec, 1 baton de va­nilie (cres­tat), coa­ja rasă și zeama unei lămâi, 4 bu­căți anason ste­lat, 2 batoane scor­­ți­șoară.

Mod de preparare:

Se pun pe foc, în­tr-o oală, apa, zahărul, vi­nul, batonul de vanilie, zea­ma și coaja rasă de lă­mâie, ana­sonul și scorți­șoara și se dau în câteva clo­cote. Se adaugă perele curățate de coajă și de partea lemnoasă și tăiate în patru și se mai lasă să dea într-un clo­cot. Se ia oala de pe foc, se înde­păr­tează mirode­niile, se scot perele și se lasă pu­țin să se ră­cească. Se pun în borcane sterilizate, se toarnă pes­te ele zea­ma cât să le acopere bine și se înșu­rubează capacele.

Jeleu de pere

Ingrediente (pentru 5 bor­cane a 250 ml): 3 kg pere coap­te, 1 1/2 kg za­hăr gelifiant, 2 ba­toane de scor­ți­șoară, 2 bucăți anason stelat, 4 cui­­șoare, 4 lin­guri zeamă de lă­mâie.

Mod de preparare:

Se spală perele, se taie în sfer­turi și, după ce s-a îndepărtat par­tea lemnoasă, se pun în stor­că­torul de fruc­te. Sucul obținut (circa 1,5 l) se amestecă cu za­hărul geli­fiant, scor­țișoara, ana­sonul și cui­șoa­rele (toate în­tregi), se pune pe foc iute și du­pă ce începe să fiar­bă, ames­tecând întruna, se lasă să clo­co­tească circa 4 minute. Se adaugă zeama de lămâie și, după în­che­gare, se ia de pe foc și se în­de­părtează miro­deniile.

Se toarnă jeleul fier­binte în bor­cane clătite cu apă clo­cotită, se în­șurubează capa­cele, se întorc bor­ca­nele cu gura în jos și se lasă je­leul să se răcească circa 20 de mi­nute. Se în­torc, apoi, din nou, cu gura în sus și se lasă să se răcească complet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.