• E miezul toamnei și culesul plantelor de leac se apropie de sfârșit. Timp potrivit să deveniți alchimiști. Vă oferim rețete infailibile! •
Alifie „triplă”

Ingrediente:
• 500 g untură de porc
Părți egale de:
• coada-șoricelului (flori și frunze proaspete)
• gălbenele (flori proaspete și frunzulițe crude, nemănate)
• frunze proaspete de zmeur (vârfurile sau frunzulițele crude)
Mod de preparare:
• Luați un pumn din amestecul de plante (coada-șoricelului, gălbenele și frunze de zmeur, în părți egale), mărunțiți-le și puneți-le deoparte.
• Încălziți untura de porc, adăugați plantele, amestecați și lăsați să fiarbă încet, la foc mic, 4-5 minute. Rămâneți tot timpul lângă ele, nu ieșiți afară. Luați, apoi, cratița de pe foc, lăsați amestecul să stea așa 3-4 zile, după care mai încălziți-l o dată.
• Strecurați alifia printr-un tifon pus într-o sită, stoarceți bine tifonul și turnați-o apoi în borcănele cu capac. Borcănelele cu alifie se țin în frigider. Nu preparați o cantitate prea mare, ca să nu se râncezească. Este bine ca alifia să fie proaspătă.
La ce folosește:
Extern:
• în aproape toate problemele de piele, inclusiv leziuni și răni
• pentru tratarea hemoroizilor.
Alifie de gălbenele
Ingrediente:
• 1 pumn (mare!) de flori, frunzulițe și tije de gălbenele (proaspete, neatinse de mană)
• 500 g untură de porc
Mod de preparare:
• Se încinge untura de porc și se adaugă plantele mărunțite. Se lasă să fiarbă încet, la foc mic, circa 10 minute, și apoi să stea trei zile la temperatura camerei. În a patra zi, se mai încinge o dată amestecul și se strecoară printr-un tifon.
• Se toarnă alifia în borcănele și se lasă să se răcească. Se închid borcănelele cu capac și se păstrează la rece.
Preparați întotdeauna doar cantitatea de alifie pe care s-o folosiți într-o perioadă scurtă.
La ce folosește:
• În caz de inflamații ale amigdalelor și ale mucoasei bucale și în caz de stomatită ulceroasă.
• În afecțiuni ale laringelui sau răgușeală.
Alifie de salvie
Ingrediente:
• 2 linguri de frunze proaspete de salvie
• 250 g untură de porc
Mod de preparare:
• Se mărunțesc frunzele de salvie proaspătă, după care se pisează în piuliță. Se încinge, într-o cratiță, untura de porc, se adaugă salvia și se fierbe încet, circa 4-5 minute.
• Se ia vasul de pe foc, se lasă amestecul să stea așa trei zile, se încălzește din nou, se strecoară printr-un tifon și se toarnă în borcănele de alifie. Se închid cu capac și se țin la frigider.
Preparați doar o cantitate mică de alifie, pe care s-o folosiți repede.
La ce folosește:
Extern: în infecții ale pielii.
Alifie de coada-șoricelului
Ingrediente:
• 1 pumn de plantă proaspătă
• 500 g untură de porc
Mod de preparare:
• Luați un pumn de coada-șoricelului proaspătă și fierbeți-o încet, 4-5 minute, în untura de porc. Stați lângă aragaz! Luați amestecul de pe foc, lăsați-l să stea așa trei zile, după care încălziți-l încă o dată, strecurați-l printr-un tifon, stoarceți bine tifonul și turnați alifia în borcănele.
După ce s-a răcit, închideți borcănelele cu capace și țineți-le în frigider.
La ce folosește:
Extern: împotriva hemoroizilor.
Alifie de ienupăr
Ingrediente:
• boabe verzi de ienupăr
• unt nesărat
Mod de preparare:
• Luați boabele de ienupăr, zdrobiți-le și amestecați-le cu o cantitate egală de unt nesărat. Alifia se poate folosi imediat și se masează pe zonele afectate.
Preparați mereu alifie proaspătă. Se poate păstra la frigider câteva zile.
La ce folosește:
Extern: în caz de psoriazis.
Alifie de brusture negru
Ingrediente:
• 250 g untură de porc
• 4-6 rădăcini de brusture negru
Mod de preparare:
• Se încing 250 g de untură de porc într-o tigaie.
• Se adaugă 4-6 rădăcini proaspete spălate și tăiate mărunt de brusture negru, se lasă să dea în câteva clocote, se amestecă puternic și se ia tigaia de pe foc.
• Se acoperă cu un capac și se lasă untura să se răcească peste noapte. A doua zi se încălzește din nou, ușor, se pasează printr-un șervet curat de in, se storc și bucățile rămase în ștergar și se toarnă alifia în borcănele cu capac. Se ung cu ea, în fiecare zi, bătăturile.
La ce folosește:
Extern: contra bătăturilor.
Alifie de turiță-mare
Ingrediente:
• 250 g untură de porc
• doi pumni de turiță-mare
Mod de preparare:
• Se încălzesc, într-o tigaie, 250 g de untură de porc.
• Se adaugă doi pumni plini de frunze, flori și tulpini de plantă tăiate mărunt, se lasă să clocotească puțin, se amestecă bine și se ia tigaia de pe foc.
• Se acoperă cu un capac și se lasă untura să se răcească peste noapte. A doua zi se încinge din nou, se pasează printr-un ștergar curat de in, se storc bine și plantele rămase și se toarnă alifia în borcănele cu capac.
La ce folosește:
Extern: contra varicelor.
Utilizare:
Alifia se aplică zilnic pe varicele de pe gambe într-un strat gros. Frunzele, florile și tijele rămase în ștergar se pot folosi și ele, aplicate pe gambe sub formă de cataplasme.
Alifie de sânziene
Ingrediente:
• 500 g de untură de porc
• 4 pumni de sânziene
Mod de preparare:
• Se încing, într-o tigaie, 500 g de untură de porc, se adaugă 4 pumni de sânziene, se lasă să clocotească puțin, se amestecă bine și se ia de pe foc.
• Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să se răcească peste noapte.
• A doua zi se încinge din nou, până ce untura este suficient de lichidă pentru a putea fi strecurată printr-o pânză curată de in. Plantele rămase în ștergar se presează cu putere și alifia astfel obținută se toarnă în borcane mici, cu capac. Se păstrează la frigider.
La ce folosește:
Extern: un remediu excelent împotriva petelor de bătrânețe.