
În perioada aceasta de maximă precauție, când accesul direct la mijloacele publice de cultură ne este încă închis, internetul are oferte deosebite. Muzeele își prezintă expozițiile on-line, teatrele își reiau spectacolele anilor precedenți, comori culturale se pot descoperi cu un simplu click. Printre ele se află și inițiativa Muzeului Brukenthal din Sibiu, care propune o călătorie în timp pe diferite continente, prin expoziția „Lumea în fotografii”. Imaginile păstrate în colecția de grafică documentară a Muzeului Național Brukenthal, a Muzeului de Istorie „Casa Altemberger” și fotografii din colecția personală Louis Guermond au fost realizate în ateliere fotografice din mari orașe ale lumii (Londra, Glasgow, Paris, Viena, Praga, Odessa, București, dar și Havana, Buenos Aires sau Istanbul) ne prezintă lumea de la sfârșitul secolului XIX, începutul de secol XX. Unul dintre realizatorii acestei expoziții este Louis Guermond, un francez transformat în sibian, foarte activ în viața culturală a orașului său adoptiv și în promovarea istoriei fotografiei românești.
„Aveți un patrimoniu european excepțional, dar nu vi-l puneți în valoare”

„Cum am ajuns pentru prima oară în Sibiu? Am dat cu banul! Mă tot uitam cu un prieten pe harta lumii, încercând să ne dăm seama unde am putea merge într-o vacanţă inedită. Ne-am zis, hai în Europa de Est! Ungaria sau România, ambele ţări erau nişte necunoscute pentru noi. Am dat cu banul, şi pac! Mergem în vacanţă în România! Cineva ne-a povestit de Sibiu, aşa că am ajuns aici în lumina aceea superbă de octombrie şi am fost cucerit din prima zi! În primul rând, m-a atras cerul, lumina. Eu veneam dintr-o Bretanie mai mereu înnourată… Am umblat prin sate, am vorbit cu oamenii, ca orice turist. Însă eu nu sunt un om care să vrea să vadă cât mai multe într-un timp cât mai scurt, mie-mi place să aprofundez. Plus că, având pasiunea fotografiei, te întorci de mai multe ori într-un loc pentru a prinde lumina mai bună, nu pui aparatul la ochi şi gata poza. Aşa că am stat două săptămâni în aceeaşi zonă, în împrejurimile Sibiului. Nu sunt ca orice occidental, care rămâne uluit când vede o căruţă şi un cal pe drum, eu am crescut la sat, ştiu despre ce este vorba. Pentru mine, a fost regăsirea unui spaţiu, a unui stil de viaţă pierdut de mult, de când Franţa a intrat sub zodia industrializării şi toate acestea au început să dispară. Cum se va întâmpla, probabil, şi aici. Însă, deocamdată, în România omul trăieşte în relaţie cu natura, este un fapt normal, care durează de mii de ani. Este extraordinar că se mai păstrează obiceiuri străvechi”.

Louis s-a căsătorit în Sibiu și s-a stabilit în acest oraș pe care îl îndrăgește și îl străbate zilnic, ore în șir, cu aparatul de fotografiat pe umăr. Îi cunoaște cotloanele, se salută cordial cu mai toată lumea, ia trenul personal spre satele din jur, unde participă la obiceiuri, evenimente tradiționale. Una din plăcerile sale este să cotrobăie prin anticariate și târguri de vechituri, unde găsește neprețuite albume, ce îi confirmă teoria că fotografia românească are o istorie remarcabilă. Louis nu este doar un bun fotograf, ce a avut propriile sale expoziții, ci și un colecționar și un cunoscător al întregului fenomen și al istoriei fotografiei. „Nu vă cunoaşteţi istoria. Nu ştiţi să vă puneţi în lumină valorile. Aveţi un patrimoniu european excepţional, din care, chiar şi după jaful din anii ‘90, când s-a furat cu camioanele, s-a păstrat o parte importantă pe teritoriul României. Nu mă gândesc la naţionalitate, etnie sau la altă manieră de a privi acest colţ de Europa. Doar la faptul că aici există fotografii de calitate excepţională, atât istorice cât şi contemporane, în muzee, instituţii, în sertarele personale etc. Nu ne grăbim foarte tare, dar trebuie să ne grăbim un pic, pentru că patrimoniul dispare de la un an la altul. Sunt trei muzee în lume, care au o colecţie importantă de clişee pe sticlă, şi unul dintre ele este Muzeul de Artă din Bucureşti. Sunt acum persoane care vorbesc în străinătate despre fotografia voastră şi e foarte bine. Internetul este util, dar lipseşte o implicare mai puternică a responsabililor culturali, la cel mai înalt nivel. Eu sunt un soldat care merge înainte şi descoperă. Aveţi şi în acest moment fotografi importanţi, aveţi un Brassai sau un Cartier Bresson, chiar aici. Primul fotograf de război din lume, înainte de americani, a fost un român, domnule, Carol Popp de Szathmari! Şi se vorbeşte atât de puţin despre el în România! Mérde! Asta ar fi o carte de vizită extraordinară pentru fotografia din România! Ce fac institutele culturale, de ce nu se laudă în întreaga lume cu aşa ceva?”.
Louis Guermond a scotocit prin arhive, a adunat informații, a descoperit fotografi uitați și a început să lucreze, în limba franceză, la o istorie a fotografiei românești. L-am rugat să le prezinte cititorilor noștri pe câțiva dintre fotografii săi de suflet, care ocupă un loc important în această istorie.
GHEORGHE LĂZĂROIU, o enciclopedie a fotografiei de epocă

„Mă aflam la o expoziție în Muzeul Brukenthal, în 2000, primul meu an la Sibiu, când un domn s-a apropiat de mine și s-a prezentat: Gheorghe Lăzăroiu. Am schimbat numere de telefon și ne-am întâlnit la cafeneaua «Doris», din Piața Mică. Cafeneaua a rămas locul întâlnirilor noastre săptămânale până la sfârșitul vieții dumnealui. Domnul Lăzăroiu începuse să fotografieze în 1962, își aranjase un laborator în micul său apartament din fundul unei curți a orașului vechi, dar nu dorise să devină un profesionist. Era profesor și jurnalist, iar fotografia, marea sa pasiune. Foarte atras de experimentele de laborator, făcea ca fotografiile sale, indiferent de genul abordat, să se transforme în metafore, eseuri în imagini. Sertarele biroului său erau pline cu sute de diplome și de medalii obținute la saloane de fotografie din întreaga lume și, totodată, era membru onorific al multor asociații și jurii internaționale.

Una dintre fotografiile sale a fost tipărită pe un timbru al poștei franceze, iar lucrările sale, în lipsa vreunui interes local, se găsesc în muzee, colecții și cluburi de fotografie străine. Domnul Lăzăroiu era o enciclopedie vie a fotografiei de epocă, a istoriei fotografiei. Am avut ani de discuții despre munca sa de fotograf și jurnalist, continuate în nopți de hotel, când îl însoțeam în deplasările sale ca membru al juriului în saloanele de fotografie. Unul dintre cele mai interesante momente petrecute cu George Lăzăroiu a fost editarea unui album în comun, cu titlul «Sub cerul Sibiului». Gheorghe era foarte profesionist și atent la detalii. În acel moment, nu folosea calculatorul, a făcut el, personal, macheta albumului, la el acasă, pe hârtie și carton. Asta însemna decuparea fotografiilor cu foarfeca, modificari ale textelor pe micuța sa masă din bucătărie. Cafeaua și țigările sunt martori ai acestei munci. Pentru mine, modest colecționar, a fost ca un șoc să-mi dau seama de potențialul fotografiei românești, în ciuda slabei promovări în afara țării. Datorită domnului Lăzăroiu pasiunea mea pentru fotografia românească este mai vie ca niciodată. Mulțumesc, merci, George!”.
BAZIL ROMAN, fotograful vechilor aurari

„Pereții a trei camere ale Muzeului Aurului, inaugurat în 1981, la Roșia Montană, sunt acoperiți cu fotografii alb-negru, în format 30×40 cm. Aceste imagini datează din anii 1935-1948 și au fost realizate de domnul Bazil Roman. Informațiile despre acest artist sunt destul de rare, chiar dacă fotografiile sale au apărut în două cărți importante ale vremii, din punct de vedere științific și etnografic. Fotografiile sale au revenit după zeci de ani în atenția publicului, în știrile sociale, politice și economice, odată cu noul asalt asupra unuia dintre cele mai mari zăcăminte de aur din Europa, râvnit de-a lungul anilor de Imperiul Roman, de Imperiul Habsburgic și acum, de corporații multinaționale. Am fost uluit să descopăr fotografiile îngălbenite ale lui Bazil Roman, ce ar merita să fie mult mai bine promovate de autoritățile culturale române. Dincolo de aspectul artistic demn de laudă, meritul lor documentar este uriaș. Cronica sa, ilustrată de aproximativ 6000 de fotografii, descrie lumea micilor proprietari de mină, care au dispărut odată cu exproprierea și industrializarea din 1948. Născut în 1913, în Abrud, el a devenit pasionat de fotografie încă din anii de liceu, petrecuți la Sibiu.

A studiat comerțul la Cluj, a făcut armata la București, s-a întors pentru cinci ani în orășelul natal, apoi, din 1946, s-a stabilit în Capitală, acolo unde și-a petrecut restul vieții, până în 1993. Datorită meticulozității sale ca fotograf, lucrările lui Bazil Roman vor rămâne peste timp în colecții private, muzee, lucrări de specialitate din minerit, etnologie, geologie. Timpul său liber era dedicat călătoriilor, iar Munții Apuseni erau locul preferat. Încă de foarte tânăr, pornea dimineața, devreme, spre munți, însoțind bărbații, femeile, copiii, ce se înhămau la o muncă grea, aceea a căutării aurului cu mijloace rudimentare. Cu lopata, sita și coșul din nuiele în spinare, prin galeriile înguste sau în josul râului. Fotograful este prezent când bărbații intră în mină, când este răcoare în galeria umedă, care va da probleme de sănătate prea devreme, când minerii se odihnesc mâncându-și masa frugală. Multe dintre imaginile prezentate sunt destul de statice, deoarece se pare că oamenii simpli au dorit să fie imortalizați acceptând și jocul «portretului de duminică», dar există și fotografii largi, ale lucrărilor miniere în curs. Imagini care, astăzi, dovedesc nivelarea munților, dacă comparăm cu un model de relief datând din 1931. Valoarea acestor fotografii este incontestabilă pentru a descrie această perioadă de extracție, dar mi se pare că sunt mai profunde decât credem, reamintind o gândire a faimoasei fotografe americane Dorothea Lange: «A trebuit să mă asigur că aparatul meu înregistrează tot ceea ce la acești oameni era mai important decât sărăcia lor: mândria lor, puterea lor, spiritul lor». Bazil Roman va fi contabil și va merge în fiecare an, deși îmbătrânește, spre Roșia Montană, unde fotografiază pentru plăcerea sa. A văzut o lume grea, dispărând pentru una mai crudă. În 1993, când a murit, a lăsat în urmă lucrarea «Aurarii», o arhivă impresionantă, onorată, încă din timpul vieții, cu medalii și premii internaționale.”
DINU LAZĂR – mai mult decât fotoreporter

„Să scrii despre un fotograf contemporan, în viață, poate fi un dezavantaj, pentru că au făcut-o mai mulți, și lumea îi știe lucrările. Dar totodată vine și avantajul de a-l cunoaște, de a te împrieteni cu el, de a face împreună călătorii fotografice. Îmi asum riscul de a vorbi despre Dinu Lazăr, binecunoscut în peisajul fotografiei românești. Și nu numai, dacă ne gândim că a publicat în New York Times, Washington Post, USA Today. Este cunoscută în România activitatea sa din cadrul „Asociației Fotografilor români”, cu numeroase premii, implicarea sa în formarea tinerilor fotografi. Fotografia sa emblematică, făcută într-o clipită, cu minerii odihnindu-se în mijlocul străzii, în fața Arcului de Triumf… Istoricii nu au spus încă totul, dar seria de fotografii din timpul mineriadei, când mulți nu îndrăzneau să scoată aparatul de sub haină, vorbesc de la sine și sunt neprețuite ca mărturie. Dinu Lazăr, fotograf în anii de glorie ai studioului cinematografic de la Buftea, dar și fotograf de modă. Stăpânirea deplină a artei sale, lumini fără secrete, sufletul subiectului nu este trădat! Poet fotograf, autor al unor peisaje ca niște adevărate gravuri. Poți trece în dreptul domnului Dinu Lazăr doar «fotoreporter»? Nu este chiar atât de simplu.”
THEODOR GLATZ – pionierul fotografiei sibiene

„Partea din spate a unei cărți de vizită, cu efigia lui Napoleon al III-lea, îmi atrage atenția asupra prezenței fotografilor din Imperiul Austro-Ungar, acum teritoriul României, la Expoziția universală de la Paris, din 1867. Este o individualitate izbitoare, sau un exotism cultural? Nici una, nici alta, este o normalitate. Într-adevăr, fotografia este deja bine stabilită pe aceste teritorii din Europa de Est. Un document din 21 februarie 1839 sugerează că un proces de dezvoltare a unei fotografii a avut loc în Transilvania. O căutare a specialiștilor ar schimba istoria fotografiei. Născut în 1818, la Viena, Theodor Glatz este fiul unui renumit pictor austriac. Așadar, nu este un fotograf român, însă cariera sa înseamnă o piatră de temelie a acestei arte în Sibiu, acolo unde s-a stabilit, la fel ca și mine, din anul 1843. A predat desenul la un liceu evanghelic, apoi a descoperit această nouă tehnică ce lua cu asalt întreaga lume: fotografia. Mai întâi a practicat-o ca amator, apoi, în 1855, și-a deschis propriul său studiou, împreună cu un fost elev.

Portrete de studio cu oamenii importanți ai orașului, aspecte pitorești ale orașului medieval, țăranul român îmbrăcat în costum de sărbătoare, ciobanul la stână sau țiganul în baraca sa săracă, imagini de înaltă calitate artistică și tehnică, care dorm în arhivele mai multor muzee locale și naționale românești. Vor fi oare readuse la lumină și reintroduse în istoria fotografiei europene, acolo unde le este locul? Cei doi fotografi au publicat în 1862 o carte de 200 de imagini intitulate «Haine populare», cu explicații în română și germană. O parte din aceste fotografii vor obține medalii de aur și distincții înalte la Paris (1867), Hamburg (1868), Viena (1873) sub semnătura Glatz/Koller. Fotografia din România era prețuită în epocă, știm asta pentru că la expoziția universală de la Paris, din 1867, vor fi premiați, alături de Glatz/Koller și Carol Pop de Szathmari din București, Trenk din București, Bielig din Galați și Klein din Alba Iulia. După dispariția lui Glatz, în 1871, Koller a deschis ateliere în Cluj Napoca și Târgu Mureș, pentru ca doi ani mai târziu, nepoata lui Thomas Glatz, Camilla Asboth, să preia atelierul din Sibiu, devenind una din primele fotografe ale Transilvaniei”.
AUREL BAUH – pe ruta Paris – București

„Cu ani în urmă, eram în Mexic, la o licitaţie, unde s-a vândut o fotografie semnată Aurel Bauh. Uau! Era un nud superb, făcut de un fotograf român despre care nimeni nu ştie nimic aici. A făcut naveta Bucureşti-Paris, a avut atelier lângă Capşa, pe Calea Victoriei, a fost prieten cu Geo Bogza, a fotografiat minerii din Târgu Jiu, a avut probleme şi cu naziştii, şi cu comuniştii, până a emigrat în Franţa. Am început să caut mai multe informații despre Aurel Bauh și am găsit această carte cu fotografiile sale. Micul Paris, cum a fost numit încă din anii 1930, este bine redat în albumul fotografic «București 1957». Iată ce putem citi în limba franceză, în prefața scrisă de poetul Tudor Arghezi: «Artistul al cărui obiectiv a surprins atât de armonios unghiurile și perspectivele Bucureștiului, cu gustul și talentul său unic în arta portretizării unui peisaj și fixarea imaginii sale, se numește Aurel Bauh». Acel București care era încă aproape de fratele său cel mare, Paris, cu hotelul Athénée Palace, construit de Bradeau, sau Caisse d’Epargne (palatul CEC – nr), construită de Paul Gottereau, dar și clădiri magnifice proiectate de arhitecți români de calitate, precum Savulesco, Berindei, Storck.

Lucrarea unui fotograf care stăpânește fotografia arhitecturală, o mărturie din 1957, pentru cei care au sarcina grea de a readuce acest oraș magnific din haosul în care a căzut astăzi prin… erorile istoriei. Mai apoi am aflat că fotografiile lui Bauh ilustraseră cartea lui Geo Bogza, «Oameni și cărbuni în Valea Jiului», și am ajuns la… Parisul efervescent al anilor 1930, acolo unde Aurel Bauh studia cele mai moderne forme ale fotografiei. Lucrările sale apar în importante expoziții europene, iar Aurel Bauh este un artist apreciat. Născut la Craiova, în 1900, Bauh s-a întors din Franța în România, la insistențele familiei, și și-a deschis la București un atelier fotografic ce însemna, totodată, un punct de întâlnire al scriitorilor și artiștilor avangardiști. În 1961, s-a reîntors la Paris, unde și-a continuat activitatea artistică, ce s-a încheiat odată cu viața sa, trei ani mai târziu. Imaginile lui Aurel Bauh sunt împrăștiate în Franța, Germania și Israel și în colecții private. Oare au dispărut pentru totdeauna fotografiile și negativele sale, distruse voluntar sau nu? Poate că această discuție fotografică va avea șansa de a fi citită și de a provoca o lucrare de cercetare mai mare”.