Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

PAUL CARADAN – osteopat – „Osteopatul este un doctor în medicină manuală”

– Am plecat după prima terapie osteopată plutind. Corpul meu se simțea relaxat, ușor, flexibil. De mult nu am mai simțit atâta libertate în trup, atâta pace interioară și echilibru. Scriu ca să vă îndemn și pe dvs. să ajungeți la această stare și ca să luați cunoștință despre o ramură a medicinei prea puțin cunoscută la noi și cu rezultate de excepție. Textul de față nu este o reclamă. Este, pur și simplu, o experiență benefică, de care m-aș bucura să aibă parte cât mai mulți oameni suferinzi –

Osteopatia este o medicină non-invazivă, foarte mult studiată în occident, care are ca obiectiv reactivarea și îmbunătățirea funcționalității sistemului musculo-scheletal și a întregului corp, prin tehnici de mobilizare a arti­culațiilor, de relaxare a mușchilor și detensionare a sis­temului fascial, obținându-se astfel optimi­za­rea întregu­lui corp, înainte ca acesta să ajungă să se îmbol­nă­vească! Osteopatia vi­zează trei mari ra­muri: osteo­patia craniană, osteo­pa­tia bio­meca­nică (a sistemului lo­co­mo­tor) și vis­ce­rală (care pune în cen­tru organele, viscerele corpului uman).

Paul Caradan a studiat vreme de cinci ani în Danemarca, la Co­pen­haga, unde și-a deschis propria clini­că de terapii manuale și care, din fe­ricire pentru români, a înce­put de curând consultațiile și în București. Este interesat de păstra­rea și dez­voltarea unui stil de viață sănătos, atât în plan fizic, cât și în plan psiho-emoțional. Ba mai mult, în urmă cu trei săptămâni, a primit propunerea de a face parte din echipa de con­sultanță a unei viitoare emisiuni de televiziune, care are drept scop infor­marea și educarea publi­cului larg în direcția vieții sănătoase. Cu toate astea, e o per­soană lipsită de aroganță sau orgolii personale, un om deschis și comunicativ, înzestrat cu atenție, cunoaștere și o uriașă capacitate palpa­torie – o calitate esențială pentru ca pacientul ieșit din mâinile lui să-și recapete echilibrul și sănătatea cu propriile sale forțe.

Practică în București, câteva zile pe lună, osteo­patie, terapie cranio-sacrală, manipulare osteo-mio-fascială, masaj terapeutic și eliberare somato-emo­țională în sesiuni private, de 1-3 ore.

„Oamenii vin la osteopat când îi doare ceva: coloana, șoldul, genunchiul…”

– Domnule Caradan, vă propun să clarificăm pentru cititori ce presupune consultația osteopată și ce îmbunătățește terapia oferită de osteopat?

– Osteopatul este un doctor în medicină ma­nuală. Mâinile sale sunt instrumentul principal al actului terapeutic, care are drept scop îmbunătă­țirea fiziologiei corpului ca întreg. Manevrele tera­peutice osteopate elimină durerile și constricțiile musculare și fasciale, mobilizează articulațiile și, uneori, declanșează eliberări psiho-somatice. Când ajung oamenii la osteopat? Când îi doare ceva, de obicei coloana verebrală, șoldul, genunchiul… Mai rar vin să se adreseze osteopatiei viscerale, de exem­plu, deși un ficat mărit poate fi palpat și dre­nat de către un osteopat.

Eu încep cu evaluarea preliminară și identifi­carea disfuncțiilor, stabilirea priorităților și con­strui­rea strategiei terapeutice care să permită cor­pului autocorecția în timpul și după tratamentul osteopat propriu-zis. Discut cu pacientul, îl infor­mez și fac o primă terapie, în timpul căreia se poate corecta deja cauza care îl supără. Apoi dau corpului timp să se adapteze la schimbare, la nou­tatea survenită în fiziologia lui după manevrele osteo­pate. Noi poate ne grăbim, dar corpul are rit­mul lui de mii și milioane de ani.

„Nu vindec oameni, ci îi susțin”

– Terapia osteopată se reco­mandă oricui și oricând? Ce ar trebui să aibă oamenii în ve­dere?

– Ce corectează osteopatia structurală sunt durerile de spa­te funcționale, dureri de umeri, du­reri de cap asociate, con­trac­turi musculare, corectarea bio­me­ca­nicii coloanei ver­tebrale, poziții asimetrice ce apar în urma unor accidente, scolioze, cifoze funcționale, îmbună­tă­țirea respirației, eliminarea stresului. Oamenii reac­ționează la acest cuvânt – stres – și atunci se uită în viețile lor mai atent. De cele mai multe ori, însă, evocă tot felul de motive exterioare, în mo­mentul în care ar fi tare bine să se uite în interior, în profunzime, nu doar pe orizontală, la cauzele din afară.

Ce nu fac eu este să consider că vindec oamenii. Nu, eu îi susțin. Am întâlnit oameni care se uită la mine ca și cum eu pot să le răspund întrebărilor lor. În realitate, nu sunt eu acela. Eu sunt în zona în care cel care vine la mine este un om conștient, vrea să dobândească o stare de echilibru corp-min­te și să-și înțeleagă mai bine stilul de viață pe care trebuie să-l urmeze. E aproape un sacrilegiu să faci terapie cuiva care după ce se întoarce acasă, conti­nuă să facă aceleași lucruri pe care le făcea îna­inte să vină la osteopat. Pentru că se va învârti în­tr-un cerc vicios. Eu pot să-i aduc (dacă și pacientul este deschis la aceasta, bineînțeles) un licăr de con­știință, dar el trebuie să-și aprindă lumina singur, nu pot să fac asta pentru el. E alegerea fiecăruia. De asta, eu nu am să chem oamenii la tratament pe o perioadă de timp nelimitată și nu am să fac serii și linii de terapie nesfârșite.

„Lucrurile nu se fac pe bucățele. Te uiți la om ca la un întreg funcțional”

– Faceți și osteopatie viscerală. Cum funcțio­nează?

– În osteopatia viscerală mobilizăm structurile organelor. Gândește-te că ficatul, de exemplu, e cu­prins, e conținut în anumite fascii, ca fiecare organ. Când se lipesc fasciile între ele (aderențe) nu mai există mobilitate între organe. Oricum, ele au faze în care se măresc și faze în care se odihnesc. Noi ne ocupăm de regresiile funcționale prin redarea mobilității acestor structuri fasciale. De exemplu, ficatul, când se inflamează, își reduce și o parte din funcție. Inflamația ficatului este produsă pe fondul extenuării prin oboseală prelungită permanentă, la care se adaugă consumul de substanțe care gene­rea­ză probleme metabolice, ca de exemplu al­coolul, alimentația inadec­va­tă etc. Osteopatul poa­te face stretching al capsulei orga­nu­lui, pune lucru­rile la treabă și vede și cum funcționează ce­lelalte structuri din jurul fica­tului (și aici se observă cel mai clar viziunea holistică a osteopatiei). Pentru că ficatul nu se detoxifică doar cu medicamente, ci inclusiv me­canic, adică printr-o apăsare a lui de către mușchiul dia­fragmatic. Dar ca să-l apeși, îți trebuie un pic de minte și aici intervine pla­nificarea atentă a terapiei, pentru că înainte să tra­tezi, prepari locul. Nu se fac lucrurile pe bucățele. Ar fi ca și cum găsesc o plantă, îi pun o cană cu apă și spun gata!, asta e rezolvată. Bine, și cu buru­ienile de lângă ea și cu păduchii și cu toate gărgă­rițele din jur ce ai făcut? Înțelegi? Te uiți la om ca la un în­treg funcțional. Și trebuie să vorbești cu omul des­pre problema metabolică a organului, ce să mă­nân­ce, ce să evite, ce să facă bine pentru star­ea fica­tu­lui său și a întregului corp: să doarmă, de exemplu.

– Cât durează o serie sau o linie de terapii osteopate?

– Recomand numărul de ședințe în acord cu afecțiunile ce necesită un tratament mai îndelungat sau pentru prevenirea dezechilibrelor din orga­nism. Pentru un efect terapeutic durabil, ca orice terapie manuală, este recomandat ca pacientul să participe cu perseverență la ședințele de terapie, prin urmarea unor serii de 4-6 ședințe, pe care le poate relua periodic.

Contact: [email protected], www.caradan.ro

Programări la telefon +40 727/47.45.15

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian