Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Prințesa „de Toronto” – Bianca Andreescu

– Trăiește în Canada și e noua speranță a tenisului internațional –

Se spune că nimeni nu-i profet în ța­ra lui, dar, lucru verificat de atâtea ori în istoria noastră, multe perso­na­lități culturale, artistice, academice sau sportive originare din România au reușit să „pro­fe­țeas­că” în țara de adopție. Ultimul caz este al puș­tioaicei Bianca Andrees­cu, care, la 19 ani, tocmai ce a câștigat prestigiosul turneu Rogers Cup de la Toronto, din Canada, țara în care s-a stabilit, alături de părinți, încă din co­pilărie, și sub steagul căreia evoluează acum. De 50 de ani nu mai câștigase tur­neul o jucătoare cu cetățenie ca­na­diană! A făcut-o acum Bianca An­dre­es­cu, iar premierul țării-gazdă a tur­ne­ului, Justin Trudeau, mare fan al ju­cătoarei de origine română, i-a tri­mis oficial felicitările sale, pentru marea performanță care o duce pe tâ­năra te­nis­menă pe locul 14 ATP. Anul trecut, tur­neul de la Toronto a fost câștigat de Si­mona Halep, și iată că o altă ro­mân­că, „fata noastră din Ca­nada”, calcă pe urmele fostei numărul unu mondial. Din actuala generație a echipei națio­nale feminine de tenis de câmp, una de excepție (finalistă la FED Cup, cel mai important turneu in­ter-țări, practic un campionat mon­dial), nimeni, în afară de Simona Ha­lep, nu a reușit vreodată, așa cum a fă­cut-o Bianca Andreescu acum, să intre în Top 20!

Faptul că Bianca joacă sunt steagul canadian nu ne slăbește cu nimic dra­gul de fata frumoasă și mereu zâm­bi­toa­re, pentru care tenisul este, după cum singură spune, „o bucurie fără sfâr­­șit”. Bianca, „noua prințesă” a sportului alb, este „de-a noastră”, ne bucu­răm pentru ea, nu stăm să con­tabilizăm dacă victoriile sunt bifate în dreptul Canadei sau României. Și nu putem să nu ne gândim ce potențial deosebit are țara noastră în acest sport atât de pretențios, în condițiile în care statul român nu a contribuit cu nimic la startul de carieră al Simonei Halep și al celorlalte fete din echipa noastră națională, în vreme ce o copilă pre­cum Bianca a beneficiat de susținerea consistentă a federației din Canada, pentru a ajunge unde a ajuns acum.

E plină România de tinere talente pentru care „cei de sus” nu au ochi – și ne pleacă din țară, dacă nu le acor­dăm sprijinul atunci când e nevoie! E plin Occidentul de tineri români deo­sebiți, care au beneficiat de condiții excelente de studiu și de dezvoltare „dincolo”, și care nu revin în Ro­mâ­nia, dacă nu știm să îi atragem la timp, cu proiecte pe măsura ambiției lor.

Povestea de succes a Biancăi An­dreescu e, de fapt, povestea de succes a mii și mii de români, care și-au găsit calea în viață, trecând prin purgatoriul exilului. Este și acesta un motiv cât se poa­te de bun ca să-i susținem, în tot ceea ce fac – fie și cu o încurajare „din tri­bună”, până ce se va deștepta și sta­tul român, ca să-i susțină cu ade­vărat și ca să-i adune, din lumea în­trea­gă, sub steagul tricolor. Până atunci, „Hai, Bi­an­ca!”. Până în Top 10 mai e doar un pas!

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian