Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

WishFest – Festivalul lampioanelor plutitoare

Jumătatea lunii septembrie aduce la Bucu­reşti o nouă serbare, care doreşte să prindă rădăcini – nu în pământ, ci în apă: WishFest. Povestea lui începe demult, cu o tradiție veche de peste șapte sute de ani, din Thailanda, unde în fie­care toamnă, oamenii dau drumul pe apă unor lam­pioane însoțite de bilețele pe care sunt scrise do­rințe și mulțumiri adresate divinității. Mult mai prag­matici și mai lumești, orga­nizatorii români adaptează rețeta în stil local: lampioanele sunt un pretext pentru muzică, mâncăruri pe bază de peşte şi fructe de mare, băuturi, plimbări cu vaporașul pe lacul Floreasca și multe alte sur­prize. Pentru ca să se păstreze, totuși, ceva din ideea origi­nară, orga­nizatorii vor primi o mână de ajutor chiar din partea Ambasadei Thai­landei.

Serbarea va dura două zile, partea muzicală fiind asigu­rată live, de melodiile for­mațiilor Firma, Grimus, Pin­holes şi Dimitri’s Bats.

Iată câteva detalii legate de participanți:

* Dimitri’s Bats este o trupă nou apărută în muzica indie, românească, şi este alcătuită din cinci băieţi: Radu Osaciuc (voce), Andrei Drăgușanu (chi­tară/sintetizator), Cristian Drîmba (bas), Ma­rius Acsîntoaie (chitară) şi Andrei Costache (tobe). Anul trecut, au lansat primul lor EP „Mess”, cu melodii integral în limba engleză. „Nu știu de unde au luat numele (Dimitri’s Bats înseamnă „Liliecii lui Dimitri” – n.r.), pare cel puțin cretin (cred că asta a fost și ideea), însă chiar nu contează, se simte de la o poștă că oamenii au copilărit pe când exista deja internet, iar audițiile cu contemporani erau la degetul mic. Niște electro, un pic de indie și mult groove, totul în engleză, fără frustrări aiurea, fără moșteniri autohtone sau tristețuri de­ve­nite ocazional muzici. I love it!”, scria Dan Byron (solistul trupei byron) pe pagina lui de net, despre acest album.

* Grimus este o trupă clujeană de rock alter­nativ, cu mai bine de 12 ani de activitate în spate și 4 albume de studio. Formaţia com­pusă din Bogdan Mezofi (voce), Valentin Rauca (chitară), Cristian Csapo (chitară), Lehel Kiss (clape), Titus Vădan (bas) şi Turi Gabor-Peter (tobe) s-a făcut destul de uşor remarcată pe scena muzicală ro­mânească. Drept urmare, au ajuns să cânte în des­chiderea con­cer­telor unor mari artiști interna­ționali de renume, precum: Queen, Red Hot Chili Peppers, Pla­cebo, Kasabian sau Moby şi sunt invitaţi adesea pe la cele mai importante fes­tivaluri din România, precum „Electric Castle”.

„Unmana­geable Species” (Specii neîmblânzite) este cel mai nou album Grimus şi a fost lansat în fe­bruarie 2018. Com­­pus integral în lim­ba engleză, discul a fost înregistrat în Ger­ma­nia. „Titlul are o sem­nificaţie aparte. E e­xact ceea ce suntem noi: oameni care refu­zăm să lucrăm de la 9 la 5. Care refuzăm să fim înregimentaţi…”, declara solitul Bogdan Mezofi într-un inter­viu.

* Pinholes este o trupă de rock alter­na­tiv clujeano-ieșeană, care a pornit la drum în 2011 şi ai cărei mem­bri s-au stabilit la Bucureşti. Este com­pusă din fraţii Vladi­mir Ivanov (voce, chi­tară) şi Sergiu Ivanov (bas), Vlad Vârtosu (voce, chitară), Andrei Gheo (chitară) şi Ro­bert Moţoc (tobe). Până azi, au scos 3 albume de studio, 2 EP-uri şi 3 discuri live. Ultimul album l-au lansat chiar anul acesta, în luna mai – „Dorumetru”. Titlul le-a fost inspirat de o lucrare a sculptorului mol­dovean Valentin Vâr­tosu. „Doru­me­trul” este în accepţiunea celor de la Pinholes – „un aparat de măsurat do­rul, încercarea de a aduce în formă fizică un sentiment abstract, pur emo­țional”. Albumul conţine 12 piese, iar una dintre acestea – „Dis­pozitiv/ Apa­rat de măsurat dorul” a fost reali­zată în colaborare cu Ada Milea.

* Trupa bucureşteană FiRMA este un pionier al rockului alternativ de la noi. Ea a fost înfiinţată în urmă cu 18 ani, timp în care a lansat 5 discuri.

Cel mai nou dintre acestea, „Poezii Alese Vol I”, a fost lansat toam­na trecută şi conţine nouă piese, compuse de Daniel „Rocca” Stoi­cea, pe versurile unor poeţi români, clasici şi contem­po­rani. FiRMA este com­pusă din: Daniel „Rocca” Stoicea (vo­ce, chitară, pian), So­rin Erhan (bas), A­drian Coman (chita­ră), Alexandru Gavril (chitară) şi Constantin „Bărbuţă” Bărbă­şelu (tobe).

* Zilnic, între ore­le 12-19, vor răsuna şi muzicile funky ale celor de la Vinyl, Rum, Tapas and Wine, care vor transforma malul lacului Floreasca într-o mare petrecere tro­pi­cală, unde lumea va dansa şi se va distra.

* Vinyl, Rum, Ta­pas & Wine reprezintă o comunitate de artiști care și-a început activitatea la finalul anului 2014, în Capitală. Ea promovează descoperirea de muzici şi muzicieni mai puţin rulați, din zona soul, jazz, funk, rock’n’roll, bossa nova, cumbia și afro.

* WishFest va avea loc pe 14 și 15 septembrie, pe malul lacului Floreasca din București. În cele două zile de festival, pe lângă muzică și dans, puteți vizita și Târgul cu „produse pentru luat acasă”. Pe tarabele lui se află și lampioanele cărora urmează să le atașați dorințele cele mai arzătoare. Flacăra lor va umple lacul Floreasca de un regal de lumini plutitoare, iar sufletele participanților, de speranțe și așteptări.

(Detalii suplimentare puteţi găsi pe wishfest.ro. Accesul este gratuit.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian