„Nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm dacă acest turneu va fi unul de adio”

Da, chiar acesta este titlul noului turneu pe care simpaticul și îndrăgitul muzician braşovean îl începe în luna septembrie – Andrieș – Iese la pensie. „O glumă”, își spun fanii lui, „o simplă metaforă”, doar Andrieș mai are multe de spus și compus. „Nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm dacă acest turneu va fi unul de adio. Ce pot să vă spun e că sigur va fi un turneu în care cei care vor veni la spectacole vor vedea alături de mine muzicieni de primă mână ai scenei românești și vor primi o listă cu multe cântece și vechi, și noi, care sper să le facă plăcere. Mai sunt și alte surprize, dar cred că cel mai bine e să le anunțăm la momentul potrivit”, declara el.
Alexandru Andrieș este printre cei mai prolifici muzicieni români din ultimii 35 de ani. El a lansat peste 80 de materiale discografice și a susţinut mii de concerte. Cel mai nou album al lui, „Petrică are o oaie”, a apărut pe piaţă la finele anului trecut, tocmai de aceea admiratorii cantautorului cred că rezerva de energie este încă intactă și pensionarea este doar un fel de alint, cel puţin în plan artistic. „Și pentru mine, pensionarea înseamnă același lucru ca pentru toți oamenii planetei: împlinesc 65 de ani și ies la pensie. De la toamnă, nu o să mai fiu angajat al «Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu» din București, ci un vesel și (sper) sănătos pensionar. Nimic complicat sau misterios… Cât despre faptul că pentru muzicieni nu există retragere, nici aici nu am un răspuns simplu și clar: doi dintre artiștii mei preferați, Eric Clapton și Peter Frampton, au anunțat ca se retrag din circuitul de concerte… Evident, există limite pe care le impune vârsta, iar cu timpul nu poți negocia…”, spunea el.
Până una-alta, mai aveţi ocazia să-l vedeţi pe Andrieş în concert la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, pe 28 sept.; la Teatrul „Jean Bart” din Tulcea, pe 29 sept.; la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca, pe 5 oct.; la Casa de Cultură a Studenților din Iași pe 6 oct.; la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu – Sala Mare, pe 8 oct.; la Filarmonica Banatul Timişoara din Timişoara – Sala Capitol, pe 9 oct; la Sala Radio din București, pe 13 oct.
Ca de fiecare dată, muzicianul va fi însoţit pe scenă de o serie de companioni de calibru, precum Berti Barbera, Călin Grigoriu, Maria Ioana Mîntulescu, Sorin Romanescu.
Dacă nu reuşiţi să prindeţi bilete la aceste spectacole şi speraţi să-l vedeţi pe Andrieș, în decembrie la „Gala Om bun” pe ale cărei afişe a apărut în primăvară, să nu vă faceţi iluzii. Andrieş nu va participa la acel eveniment. El scria în luna mai pe pagina lui de Facebook: „Am aflat că, deşi cu mine nu a vorbit nimeni şi nu există niciun contract semnat între mine şi organizatori, apar pe afişul concertului OM BUN din 9 decembrie 2019… evident, NU VOI PARTICIPA LA ACEST CONCERT şi la niciun eveniment la care organizatorii îşi permit să folosească numele meu şi al altora (sunt convins de acest lucru) fără să existe acordul ambelor părţi. Este o practică pe care o credeam dispărută… mulţumesc pentru înţelegere!!!”
O biografie sumară, presărată pe alocuri cu adaosurile artistului
* Prietenii îi spun „Alexe”.
* Braşovean trup şi suflet, născut pe 13 octombrie 1954 (Balanţă, deci).
* Studiile şi le-a făcut acolo unde a şi rămas cadru didactic – Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” (absolvit în 1980).
* Membru în Uniunea Arhitecţilor din România (din 1980), în Uniunea Scriitorilor din România (din 1994), în UCMR–ADA/ Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (din 1994), Asociaţia Ziariştilor din România şi în alte organizaţii culturale.
* Debut: solistic, în 1974 – Club A, scenic, în 1979 – Festivalul de jazz&rock Braşov, cu trupa Basorelief, şi abia în 1984, discografic, la Electrecord, cu „Interioare”.
* Are la activ peste 3100 concerte, până în 2002.
* În lunga sa listă de albume, s-a jucat cu: vocea, chitara, pianul, muzicuţa, percuţiile electronice etc.
* Desenează mult.
* Necăsătorit, deci nedivorţat şi fără copii.
* Un tip modest, extrem de simpatic şi interesant, cu mult umor şi care nu conteneşte să se mire că vine lumea să-l vadă.
* Imprevizibil, se pare…
* Sâsâit într-un mod şarmant.
* Recunoscător lui Florian Lungu, datorită căruia a început totul…
* Extrem de prolific.
* Deţine o mulţime de premii printre care: Premiul pentru „Cel mai vândut disc al anului” (albumul „Interzis”), oferit de Casa de discuri „Electrecord” – 1990; Premiul ACIN pentru „Cel mai bun scurtmetraj muzical”, acordat filmului de autor „Despre distanţe”, 1982; Premiul Industriei Muzicale Româneşti la categoria „Cel mai bun album jazz-blues” – „Vreme rea”, 2001; Premiul special pentru „Cea mai prodigioasă activitate discografică” – Premiile Muzicale Radio România 2006.
(Biletele pentru concertul Andrieș – Iese la pensie din Capitală, de la Sala Radio, din 13 oct. costă între 35 şi 95 lei şi pot fi procurate în reţeaua Iabilet.)
DANA ENE