Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

“Cum pot preveni crizele de lombosciatică?” (Răspuns pentru LĂCRĂMIOARA – Rm. Vâlcea, F. AS nr. 1263)

Foto: Shutterstock

Se macină două-trei linguri de rădăcină de tătăneasă (de la Plafar) cu râșnița de cafea. Se pune câte puțin în râș­niță ca să nu se strice, pentru că rădăcina este foarte tare. Praful obținut se amestecă într-un vas cu puțină apă fier­binte și cu o linguriță de ulei până când se obține un terci – ca o mămăligă. Se întinde pe o bucată de pânză care se aplică apoi pe locul dureros, cât de fierbinte poate fi supor­tat. Este mai bine dacă se aplică noaptea, când nu se face prea multă miș­care. Peste bucata de pânză, se leagă un fular gros, călduros. În prima noapte, după prima aplicare, pot să apară dureri mari, dar din noaptea a doua durerile scad și dispar în câteva zile, definitiv. În timpul verii, pre­ventiv, se pot face aplicații pe lo­curile dureroase cu frunze proaspete de tătăneasă. Acestea se spălă și se zdrobesc, se pun pe locul afectat și se leagă strâns. Tătăneasa este bu­nă la toate durerile reumatice, la calmarea durerilor de ceafă, în con­tuzii și fracturi, după amputări.

De mare ajutor mi-au fost băile de șezut, seara, cu ceai de coada-calului. Am scăpat de discopatie după a treia baie. În perioada în care se fac băile de șezut, e bine să se bea câte o cană de ceai de coada-calului. Dacă durerile nu cedează după trei-patru zile, atunci din plantele din care s-a fiert ceaiul se face o cataplasmă ce se pune sub un ban­daj gros, pe locul dureros. Se păstrează câteva ore ca­taplas­ma. Dau rezultate bune și ceaiurile anti­reu­matice care se găsesc în farmacii, băute zilnic timp de trei săptă­mâni, cel puțin.

GEORGETA – București

“Ajutaţi-mă să scap de depresie!” (Răspuns pentru ALEXANDRU – Cluj, F. AS nr. 1266)

1. Vă scriu pentru a-l ajuta pe d-l Alexandru cu experiența pe care am căpătat-o în lupta cu o formă de boală mult mai gravă ca a dânsului: vezică neurogenă, coro­bo­rată cu dez­voltare depresiv hipocon­drică pe fond dizar­monic. După sa­tisface­rea servi­ciu­lui militar, timp de 11 ani am făcut toate formele de trata­ment medica­men­tos, fără nicio ame­liorare. Începând din primăvara anului 1992, am făcut timp de opt luni tratament homeo­pa­tic, cu un medic pasionat, și rezultatele au apărut (ame­lio­ra­re evidentă) în iunie 1994. Multe dintre somitățile psi­hia­triei și neurolo­giei nu-mi dăduseră vreo speranță de ame­lio­rare. Concluzia lor a fost că mă aș­teaptă incontinența, pa­­ra­lizia sau, mai grav, nebunia. Lucru adevărat, deoare­ce ani de zile am fost în pragul nebuniei și al sinuciderii. Mul­­țumesc lui Dumnezeu că am de­pășit această fază. • Începeți un regim alimen­tar bazat pe crudități. Dimi­neața, mâncați obli­ga­toriu grâu încolțit. • Băuturi – numai apă, 6-8 pa­hare pe zi. • Eli­minați total țigările, alcoolul, cafeaua, reduceți treptat sarea și me­dica­men­tele. • Mergeți regulat la un preot (este și doctor, și părinte, și psi­holog). Dacă sunteți în evidența unui psihiatru, păstrați totuși legătura cu el, cel puțin for­mal. Vă sfătuiesc să vă înarmați cu răb­dare, voință și cre­dință mare. Aveți toată viața înainte. Vă rog din suflet să nu faceți vreun gest necugetat, nu vă aprobă nimeni. Eu am devenit vegetarian convins și mă simt mult mai bine. Formele severe ale bolii psihice nu se vin­decă prin tratamet medicamentos. Urmați sfaturile mele și veți obține o ameliorare evidentă sau chiar vinde­carea, având în vedere că vă aflați la începutul bolii. Mie, când m-am îm­bolnăvit, nu mi-a împăr­tășit ni­meni o asemenea expe­riență. Și nu uitați! Căutați un ho­meo­pat cu experiență. Prin interme­diul “Formulei AS” să auzim de bine. Doam­ne ajută! (Nu știu ce cuvinte de mulțumire să adre­sez revistei, pentru extra­ordinarul lucru pe care îl face, acela de a da șansa oamenilor disperați de a fi ajutați.)

IONEL B. – Buzău

2. Sunt o pensionară de 70 de ani și în urmă cu 7 ani am suferit și eu de sindrom depresiv. Rezol­varea am găsit-o în “Formula AS”, prin trata­mentul cu grâu încolțit. Am um­blat la mulți doc­tori, m-am umflat de medica­men­te, dar fără rezultat. Cu grâul în­colțit m-am vindecat fără urmă. Revedeți me­toda de preparare și cu Dumne­zeu, către o grabnică vindecare!

ECATERINA D. – Mizil, jud. Prahova

“Am nevoie de sfaturi şi tratamente pentru atrofie musculară!” (Răspuns pentru MARIA – Piatra-Neamţ, F. AS nr. 1306)

Sunt în vârstă de 67 de ani și de patru ani sufăr de neuropatie senzitivo-mo­to­rie, care face să îmi simt picioarele grele, articula­țiile de la glezne și genunchi blo­cate, cu dureri foarte mari în muș­­chii gambelor și ai coapselor. Din această cauză, la piciorul stâng mi s-au atro­fiat mușchii, nu mai pu­team urca scările decât cu dreptul, trăgându-l pe stân­gul. Aveam cârcei cum­pliți în mușchii picioa­relor și nu puteam dormi. Ajun­sesem să am 65 de kilograme la 1,80 m înăl­țime. Am luat tot felul de medicamente vasodilata­toa­re, calmante, am dat pe picioare cu toate alifiile și gelurile, dar fără niciun efect durabil. La un mo­ment dat, mi-am amintit că un nepot din Ti­mi­șoara mi-a făcut cadou un aparat electric de masaj, adus din China. Am citit pros­pectul și am început să-l folo­sesc. Am scăpat întâi de cârcei și, treptat, de durerile din mușchi. Am început să dorm mai bine, am ajuns la 80 de kilo­grame. De anul trecut nu mai iau niciun medica­ment, fac nu­mai ma­sajul electric (pornind de la tălpi în sus). Astăzi, sunt complet refăcut. Pot să urc scă­rile și cu pi­ciorul stâng. Di­men­siu­nile lui sunt vizibil egale cu dreptul. V-am scris toate aces­tea în speranța că vă vor fi de folos. Rămâne să aflați dvs. de unde v-ați putea pro­cura un aseme­nea aparat de masaj.

ION – Craiova

“Ulcerul gastric îmi dă senzaţie de arsuri în intestine” (Răspuns pentru ANASTASIA – Iaşi, F. AS nr. 1342)

1. Soțul meu a suferit de aceeași afecțiune ca dvs. A făcut o cură cu ceai de rădăcină de lemn-dulce, mai cu sea­mă toamna și primăvara, când se declanșează durerile ul­ce­roase. Acest ceai se prepară la rece, prin ma­cerare. Se pun una-două lingurițe la o cană de apă, se lasă să stea pes­­te noap­­te și se bea a doua zi ușor încăl­zit. Se consumă pe parcursul unei zile. Dar produsul care l-a pus pe picioa­re pe soțul meu a fost gelul de aloe vera, pe care l-a con­su­mat timp de patru luni.

NADIA – București

2. Orice boală de stomac, fie ea cât de gravă, se vindecă dacă faceți o cură cu macerat de obligeană. E puțin amar, dar miraculos. Se pune o linguriță rasă de plantă la o ceașcă de apă rece. Se lasă să stea peste noapte, a doua zi se stre­coa­ră și se bea câte o linguriță înainte și după fiecare masă. Asta înseamnă șase lingurițe pe zi. Mai mult nu este voie. Vă doresc însănătoșire rapidă.

CĂTĂLINA M. – Vaslui

“Există vreun tratament naturist pentru epilepsie?” (Răspuns pentru FLORY MIHULIN – București, F. AS nr. 1354)

În timpul războiului, în 1944, fiind elev, eram obligați în vacanță să facem muncă patriotică. Îmi amintesc că eram într-o poiană îm­pre­ună cu mai mulți școlari din comuna mea și unul dintre noi a căzut și a început să se zbată, cu spume la gură. Mai mulți copii au încercat să-l imobilizeze, iar cineva l-a înțepat în deget. S-a liniștit. Era bolnav de epilepsie. Ceva mai depar­te era o fe­meie care păștea vitele. Ne-a văzut, a ve­nit și ne-a spus să însemnăm locul unde a căzut și după câteva zile să săpăm la cap și picioare. Vom găsi niște cărbuni în pă­mânt, care tre­buie puși în apă, și băiatul să bea lichidul acela. Con­să­tea­nul meu a respectat în­tocmai îndemnul și nu a mai fă­cut crize de atunci. Poate părea o poveste de necrezut, dar lea­cu­rile din bătrâni sunt uneori minunate.

ILIESCU I. – Craiova

“Ce tratament e eficient pentru îmbunătăţirea auzului?” (Răspuns pentru SANDU, F. AS nr. 1361)

Către sfârșitul iernii trecute, în urma unei gripe rebele și a unei rinite alergice, am început să nu mai aud aproape de­loc, apărându-mi și un vâjâit foarte neplăcut în urechi. Trata­men­tul cu medica­mente nu a dat rezultatele scontate și mai ales frica de injecții m-a determinat să-l întrerup. Am recurs la tratamentul cu ulei de mușețel. Iată cum se prepară și se folosește:

• Flori proaspete de mușețel se pun într-o sticlă mai largă la gură (se umple fără a le îndesa) peste care se toarnă ulei de măsline, care să acopere bine florile. Sticla bine astupată se pune la soare, la macerat, circa trei săptămâni, după care strecurăm din acest macerat o cantitate de 50-100 ml, pe care o punem într-o cră­ticioară emailată la înfierbântat, dar nu direct pe fla­cără, ci pe o tablă mai groasă. Separat, curățăm o ceapă de mă­rime mijlocie (cea­pă albă, de apă) și tăiem din ea 3-4 ron­dele potrivit de groase, pe care le punem în crăticioară, peste uleiul încins. Lăsăm să se călească puțin, până când ceapa se pă­trun­de și se înmoaie. Dăm crăti­cioara deoparte pentru câ­teva minute, după care strecurăm untdelemnul într-o ceaș­că de porțelan, apoi îl punem într-o sticluță bine închisă și îl ținem la rece.

Tratamentul: seara, înainte de culcare, se în­căl­­zește o cantitate mică de ulei, din care se trag cu pipeta 5-6 picături, care se introduc calde în con­ductul urechii. Se ră­mâ­ne culcat pe o parte circa 5-8 minute, până când uleiul a pă­truns în ureche. Astupăm urechea cu un tampon mic de vată, fără a-l apăsa prea tare. Tratamentul se repetă în fiecare sea­ră, vre­me de 6-8 zile. Efectul: mai întâi dispare vâjâitul acela ne­plă­cut din ureche, apoi auzul revine, treptat, la normal. Mențio­nez că uleiul de mușețel astfel preparat este foarte bun și pentru durerile reumatice articulare, aplicat în modul ur­mă­tor: inițial, fricționăm partea afectată cu bitter suedez; după câteva minute, continuăm frecția cu ulei de mușețel, care se aplică în fiecare seară. Pentru ambele tratamente tre­buie răb­dare, încredere și perseverență. Vă doresc sănătate.

AUREL – Piatra-Neamț

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian