Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bolile toamnei și leacurile din farfurii

Foto: Shutterstock

• Rețete de vindecare cu alimente •

Încercarea de a preveni și trata bolile cu aju­torul alimentelor datează de când e lumea. Re­țe­tele de mân­căruri și băuturi vin­de­că­toare, cioplite în piatră de sume­rieni acum 6.000 de ani, sau papiru­su­rile egiptene, conținând regi­muri ali­mentare pentru tratarea diverselor boli, sunt o dovadă grăitoare a stră­da­niilor înaintașilor noștri de a-și apăra sănătatea cu orice chip. Plinius, renu­mitul medic grec, folosea varza, de exemplu, ca me­dica­ment, în nu mai puțin de 87 de boli, iar ceapa, în vreo 28. Dar și în secolele care au urmat, și mai ales în zilele noastre, hrana este tot mai mult con­siderată un medicament. Umăr la umăr cu cerce­tarea știin­ți­fică, leacurile vechi, populare, se bucură de un succes extraordinar. Printre ele se numără și “rețe­tele noas­tre”, selec­tate anume pen­tru afec­țiu­ni­le sezonului rece, pe care le vom înfrun­ta curând.

RĂCELI

Usturoiul, penicilina rusească

Țăranii ruși cred or­beș­te în puterea vinde­cătoare a usturoiului, în caz de ră­ceală. Pe bună dreptate, fiind­că efectul lui antibac­terian a fost confirmat între timp și de oamenii de știință. Rețetă: curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și amestecați-i cu 5 lingurițe cu zahăr. Turnați deasupra puțină apă și puneți-i la foc, până dau primul clo­cot. Lăsați-i să se infuzeze 5 minute, apoi strecurați lichidul. Se ia câte o linguriță, de-a lungul zilei.

Ceapa, leacul oltenilor

Frați buni cu prazul, oltenii nu se dau în lături nici când e vorba de ceapă, mai ales când se apropie răcea­la de ei. Rețetele pe care le prezentăm sunt folosite și astăzi în Gorj.

* Se taie două cepe iuți felii și se pun seara pe o farfurie, lângă pat. Mirosul face ca răceala să erupă mai repede și să se vindece mai ușor.

* Tocați două cepe și opăriți-le cu apă clocotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze, apoi stoarceți lichidul și beți-l cald, îndulcit cu puțină miere.

Cartofi fierbinți pentru dureri în gât

Fierbeți doi cartofi mari, cu coa­jă cu tot, până ce plesnesc. Zdrobi­ți-i așa fierbinți și legați-i cu o fașă în jurul gâtului. Deasu­pra, mai pu­neți un fular din lână, ca să păstreze căldura cât mai mult.

Băutură cu muștar pentru răgușeală

Amestecați câte o lin­gu­riță cu muștar, miere și suc de lămâie și beți licoarea seara, înainte de culcare.

Mucozități în gât

Pentru leacul care ur­mea­ză, aveți nevoie de 20 de sâmburi de lă­mâie. Adu­nați-i în timp, pe mă­sură ce le mân­­cați. Se fierb în 500 ml apă, vre­­me de 2-3 mi­nu­te. Se strecoară și se bea lichidul cât mai fier­binte, jumătate dimi­nea­­ța, jumătate seara. Elimină mucozi­tățile de pe căile respiratorii.

Răceala, alungată cu dulceață de fragi

O cană fierbinte de ceai (la alegere), îndulcit cu o lin­guriță cu dulceață de fragi sau căpșuni, face mi­nuni. Remediul era folosit cu succes de țăranii sași din Ar­deal. Se beau cel puțin cinci căni pe zi.

TUSE

Ceapă cu zahăr și pâine cu muștar

Zdrobiți o ceapă roșie, stoarceți-i zea­ma și îmbibați în ea o bucată de zahăr. Vârâți-o în gură și lăsați-o să se topească încet, pe limbă. Și mai bine este dacă mâncați o felie de pâine integrală, unsă din gros cu muștar.

Pâine fiartă în lapte

Puneți la încălzit un sfert de litru de lapte. Când fierbe, puneți în el două chifle și lăsați-le pe foc mic, până se înmoaie. Faceți un terci, care se aplică apoi pe gât și pe piept, vârât într-o cârpă curată de in și învelit cu un fular. Se lasă 20 de minute.

Mere găurite

Este un remediu folosit în China, pentru a vin­deca tusea. Într-un măr sau o pară se face o gaură până la miez, care se umple cu miere polifloră. Se fierbe în etuvă, până ce se înmoaie complet. Se zdro­bește și se mănâncă fierbinte.

Sirop de morcovi

Un sfert de litru de suc de morcovi proaspăt stors se amestecă cu 3 linguri cu zahăr și pu­țină apă. Se pune să fiar­bă pe foc mic, ames­tecând în­truna, până când începe să se îngroașe ca un sirop. Se iau 4-5 lingurițe pe zi.

Cocktail de ghimbir

Cumpărați rădăcini proas­pete de ghimbir de la super­mar­ket. Luați una dintre ele (să aibă circa 20 de grame), tăiați-o mărunt, pune­ți-o la fiert, vreme de o oră, într-un litru de apă, și apoi strecurați. Adău­gați o lingură cu miere, o linguriță cu gli­cerină farmaceutică și o linguriță cu suc de lămâie proas­păt stors. Se a­mes­tecă bine. În caz de acces de tuse, se ia câte o lingură peste zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian