Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DACII DIN SPANIA: “Don Boruista” și “Don Zalmoxen”

View Gallery 8 Photos

„FORMULA AS”, PE URME ROMÂNEȘTI

În toamna asta s-au împlinit 15 ani de când “Formula AS” își trimite repor­terii în lumea largă, în căutarea de urme vechi, românești. Urme de daci și de geți, prezenți încă de la începutul istoriei, pe întreg teritoriul Europei, și a căror amintire s-a stins. Sau a fost stinsă, cu două de­gete, ca flăcăruia unui opaiț. Și pentru că 15 ani reprezintă cu adevărat o ani­versare, ne-am dorit să o cele­brăm în­tr-un fel special. Cu dovezi și mai multe, și mai convingă­toa­re, că dacii sunt prin­tre primii lo­cui­tori ai bătrânei noas­tre Europe, către care au migrat, por­nind din Carpați. Și, așa cum s-a întâmplat totdeauna, Dumnezeu ne-a ajutat. Un ajutor ascuns, de data asta, într-o carte a unui ilustru istoric și eseist ro­mân, Alexandru Busuioceanu, atașat cultural al României în Spania, țara în care a trăit în exil, după invazia comunismului. Pa­sionat la modul incendiar de istoria veche a României, a scormonit cu o acribie enormă în arhivele spaniole, pentru a afla dacă o legendă me­dievală, cu un conținut absolut nebunesc, este sau nu este adevărată: faptul că spaniolii se trag din daci! Răspunsul a fost de-a dreptul uluitor: începând din secolul V și până în secolul XIV, Spania a fost cuprinsă de o ade­vărată obsesie a originii dacice, re­ven­dicată de mari învățați și regi. Începutu­rile se aflau în Carpați, de unde geții (spa­niolii nu îi con­fundă cu goții), pornesc într-o lungă incur­siune spre Peninsula Iberică, ducându-și cu ei nu doar steagurile cu cap de lup, ci și mi­turile eroilor formatori, reluate cu frenezie de spanioli. Așa se face că Deceneu devine “don Dicineo”, modelul de viață al marelui rege Alfonso el Sa­bio, alături de “don Boruista” și “don Zal­moxen”, “cel mai înțe­lept dintre înțelepți”…

Vasăzică, “don Boruista”!

Sânziana Pop

Cum să reziști unei asemenea provocări? Cum să nu te urci din nou în mașină, cum să nu parcurgi 3000 de kilometri (doar dus), pen­tru a căuta adevărul acestor fabuloase po­vești? Ce-am găsit veți afla din relatările straș­nicilor reporteri de la revista “Formula AS”, ale căror nume le scriu cu mândrie, cu dra­goste și respect: MATEI FLORIAN, CIPRIAN RUS, CĂTĂLIN MANOLE, CLAU­DIU TÂRZIU și FLORENTIN POPA.

Semnează ultimul membru al trupei, om de teren fanatic, director fericit al revistei “For­mula AS”, Sânziana Pop.

 

1 Comment
  1. Felicitari! Ar fi frumos sa preluati acel manuscris si sa il traduceti in limba romana.
    Af fi frumos sa mergeti si in Marea Britanie, sa cautati urme de geto-daci si acolo. se pare ca acolo, intr-o bisericuta este, pe marginea intrarii in altar, scluptata o sabie specific geto-daca, un falx. Asta inseamna multe! Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian