
Unde ieșim sâmbătă seară?
– S-a spus despre el că e „cel mai bun produs cultural realizat cu ocazia Centenarului”. Lipsit de clișee, morgă și festivism, documentarul realizat de Șerban Georgescu aduce pe marile ecrane peripețiile societății românești din ultimii 100 de ani –
Șerban Georgescu, regizor
„Mi-am dorit să fac un soi de cronică a acestei mari familii care e România, cu toate întâmplările importante din ultimii 100 de ani”

– Șerban, cine e, de fapt, familia Escu?
– „Escu” e orice familie obișnuită, e românul de rând, care a trăit sau trăiește la bloc, ai cărui bunici au trăit la țară și au traversat cele două războaie. Escu e marea familie a românilor, indiferent ce nume poartă, fiindcă toți am trecut cam prin același tip de experiențe, de-a lungul ultimilor 100 de ani.
– S-a spus despre acest film că e o încercare de redefinire a identității românilor. Tu ce ți-ai propus cu el?
– Departe de mine intenția de a face un film antropologic. „Jurnalul familiei Escu” e mai degrabă un documentar cu întâmplări de zi cu zi, care ne aduce în fața ochilor istoria mică, a detaliilor mărunte. E un film despre limbă, granițe, muzică, sporturi, modă, tradiții, religii, adică toate acele lucruri care țin la un loc o familie. Mi-am dorit să fac un soi de cronică de familie, o cronică a acestei mari familii care e România, cu toate întâmplările importante din ultimii 100 de ani, pornind chiar de la dilema mea personală, aceea a unui tată care își dă seama că fiica i-a crescut și va pleca curând din țară. În astfel de momente, realizezi mai bine ca niciodată cât de puține știm unii despre alții, chiar în interiorul aceleiași familii. Nu știm prin ce au trecut rudele noastre mai în vârstă. Nu ne cunoaștem mica noastră istorie, care e extrem de importantă. Nu ne cunoaștem unii pe alții îndeajuns. Și asta, numai și numai pentru că am trăit vremuri de opreliște, când istoria și traumele prin care am trecut nu s-au putut povesti. Or, neputința de a povesti e și o neputință de a dezlega și a da sens istoriei personale.
– E un film pentru nostalgici sau, mai degrabă, un film pentru generația tânără?
– Și una, și alta. E și pentru nostalgici, pentru că vine cu o arhivă inedită, neexploatată până acum. Sunt imagini din Arhiva Națională de Film și din Arhiva TVR, care nu au mai fost difuzate. De la filmări cu mașini stând la coadă la PECO, până la reportaje din vremea comunismului, în care un individ prins că a trecut granița ilegal își făcea mea culpa public, blamând Occidentul, mulțumit că partidul i-a acordat clemență, sau la imagini filmate la revoluție, în care soțiile martirilor primesc câte un borcan de dulceață și două kile de făină despăgubire. N-o să vedeți eternele imagini cu elicopterul care pleacă, pentru că ce mi-am propus e să-i duc pe tineri spre o istorie neconvențională, o istorie a vieții cotidiene, care conține în ea istoria mare. Dar care nu e în manuale și nu e deloc grandioasă. Dovada că e și un film pentru generația tânără e chiar faptul că recent, la Râșnov, unde a fost vizionat, filmul a primit prin vot „Premiul liceenilor”.
– Jurnalul Familiei Escu a fost un film gândit pentru Centenarul României. E și un film patriotic?
– Depinde de cum definim patriotismul. Dacă puteți privi filmul ca pe ilustrarea eforturilor continue ale acestei familii medii, de a supraviețui și a se adapta în toate regimurile, atunci da, e un film patriotic. E o odă pe care o închin unor oameni care au făcut și pușcărie, au stat și la cozi, s-au și distrat, au și dansat, au mers și la nunți, și la Cântarea României, și în vacanță, au și plâns, au și râs, și care și-au păstrat mereu umorul, în ciuda faptului că au fost nevoiți să schimbe macazul de nenumărate ori.
– La ce se pot aștepta cei care vor cumpăra bilet la cinema?
– Se pot aștepta la un film emoționant, la un film cu mult umor, la imagini de arhivă spectaculoase, la fotografii de familie și la titluri de ziare din epocă, absolut năucitoare. Vor regăsi în film și o adevărată colecție de obiecte, de piese de îmbrăcăminte, de locuri care ne sunt tuturor familiare, dar de care am uitat, cu siguranță. E ca o oglindă prin fața căreia pot să treacă, să se uite atent și să se regăsească, și părinții, și bunicul, și bunica, adică orice Escu din țara asta. Și e și un film comercial în sensul bun, pe care îl poți vedea cu toată familia alături, cu o pungă de floricele în brațe. Nu va lăsa pe nimeni indiferent.
Ce putem vedea

„Jurnalul Familiei Escu” este povestea foarte multor români care prin forța întâmplărilor au ajuns să trăiască între aceleași frontiere, exact ca o mare familie. Cei care ajung zilele acestea la cinema vor avea parte, așadar, de o călătorie în timp și spațiu, punctată de nenumărate povești ale străbunicilor, verilor, mătușilor și cumnaților, de la destrămarea Vechii Lumi și nebunia războiului, până la crearea Omului Nou sovietic și la haosul postdecembrist. În 95 de minute, care trec pe nesimțite, filmul lui Șerban Georgescu face o cronică delicioasă și amuzantă a românului obișnuit, în care ghizi și însoțitori la bord ne sunt Ioana Pârvulescu, Sorin Ioniță, Mihaela Miroiu, Theodor Paleologu, Vintilă Mihăilescu și Stelian Tănase. Prin felul în care evită șabloanele, clișeele și locurile comune, „Jurnalul…” lui Șerban Georgescu e și un gest necesar, care ne obligă să reevaluăm felul în care privim propria istorie recentă.
Unde putem vedea

Gândit și produs anul trecut, cu ocazia Centenarului României, filmul a călătorit până acum în selecția oficială a câtorva mari festivaluri naționale de film, unde a smuls aplauze furtunoase și a strâns rapid cronici entuziaste. Dacă l-ați ratat la TIFF, la Festivalul Filmului European, la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov sau la Arkadia Shortfest, aveți, în sfârșit, ocazia să-l vedeți acum la cinema. Din 25 octombrie a.c., „Jurnalul Familiei Escu” a intrat pe marile ecrane din capitală și e prezent și în multe cinematografe din țară.