În vara asta, plimbându-mă pe ulițele unui sat de lângă Onești, Răcăuți pe numele său, am observat niște pubele de gunoi colorate, nou-nouțe, pentru depozitarea selectivă a gunoaielor. Una pentru plastic și metal, alta pentru hârtie, și a treia pentru sticle. Erau plasate în mai multe locuri în sat. Uimit, mi-am amintit că, doar în urmă cu câteva zile, plecasem de acasă cu o geantă plină cu sticle goale, adunate în timp, pentru a găsi, în sectorul 1 al Capitalei, astfel de pubele. După o oră m-am întors cu sticlele acasă, și la fel s-a întâmplat și când am încercat cu plasticul și cu hârtia. Nu este un moft. Am văzut cu toții pâraiele și râurile țării blocate de gunoaie, câmpurile pline de peturi. Când vom începe să înțelegem și că plasticul aruncat râmâne acolo o sută de ani, că ajuns în apa de ploaie, devine toxic, va fi o adevărată victorie. Selectarea gunoaielor ar însemna protejarea naturii și a noastră. De la 1 iulie 2019, a devenit chiar obligatorie. Atunci a intrat în vigoare ordonanța de urgență dată după ce România a fost urecheată de Uniunea Europeană. Însă primii care încalcă legea sunt chiar reprezentanții autorității! „Autoritățile administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale au obligația să asigure colectarea separată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale”. Asta spune legea. În practică, nici acum, spre sfârșit de octombrie, nu au apărut în cartierele bucureștene acele pubele care să-i ofere cetățeanului posibilitatea de a arunca gunoaiele în mod legal. Pentru a lămuri situația, i-am solicitat un interviu dnei Luminița Dejeu, de la declic.ro, inițiatoarea Campaniei pentru conștientizarea populației și pentru punerea sub presiune a autorităților, în vederea aplicării acestei legi.
„Suntem cea mai activă comunitate a cetățenilor din România”
– Am rugămintea să ne prezentați la început comunitatea declic.ro, în cadrul căreia activați. Ce obiective aveți? Care au fost cele mai importante campanii?
– Declic a fost fondat în 2015, de câțiva membri de bază ai Campaniei Salvați Roșia Montană, cea mai mare mișcare de mediu și socială din România. Suntem o comunitate de cetățeni ce militează pentru o societate mai dreaptă, punem puterea în mâinile oamenilor pentru a consolida democrația, reunim forța comunității pentru echilibrarea balanței de putere între cetățean și stat. Am crescut constant, devenind cea mai activă comunitate a cetățenilor din România. Comunitatea Declic este formată din sute de mii de oameni obișnuiți care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent, avem peste 600.000 de membri. Iată câteva dintre victoriile pe care le-am obținut până acum: membrii Declic au oprit tăierea a 56 de hectare de pădure la Certej; au convins în 24 de ore, Autoritatea pentru Cetățenie, să acorde cetățenie pentru doi copii din Republica Moldova, a căror viață depindea de un tratament în UE; au convins Forest Stewardship Council – FSC – să retragă certificarea pentru produsele Schweighofer din lemn ilegal. Am avut o serie de campanii și pentru apărarea independenței justiției, reunite sub simbolul „Toți pentru Justiție”. Am dus în parlament aproape 150.000 de semnături ale cetățenilor și le-am întins, sub formă de covor, pe holurile Casei poporului. O parte importantă a campaniilor Declic este cea legată de protecția mediului. Acționăm pe mai multe planuri: împotriva mineritului aurifer cu cianuri, la Roșia Montană, Certej, Rovina, pentru protecția apelor și pădurilor. Recent, am repurtat o victorie uriașă: Rețeaua Mining Watch România, alături de comunitatea Declic, a reușit blocarea în justiție a proiectului minier cu cianuri de la Certej. Curtea de Apel Cluj a menținut soluția dată de Tribunalul Cluj, privind anularea planului de urbanism zonal (PUZ), pentru întregul proiect minier. Decizia este definitivă! În curând, pe 3 noiembrie, va avea loc un mare Marș pentru păduri, organizat de Declic împreună cu Agent Green și Greenpeace în Capitală. De ani de zile, Ministerul Apelor și Pădurilor nu face nimic ca să oprească jaful din păduri, așa că e momentul să tragem un puternic semnal de alarmă pentru protecția lor.
– Cum de s-a implicat declic.ro și în campania de selectare a gunoaielor? Pare ceva derizoriu. De ce este important să ne gândim cu toții la acest lucru, să-l punem în practică?
– Colectarea separată a deșeurilor și reciclarea sunt un aspect important al protecției mediului. Ne-am implicat prima dată într-o campanie locală, la Cluj, Dezamăgiți și frustrați că într-un oraș precum Clujul, pe care îl laudă toată lumea, n-am reușit să convingem autoritățile să implementeze un sistem funcțional de colectare selectivă a deșeurilor, ne-am văzut de treabă, așteptând o nouă oportunitate, pentru o campanie pe tema deșeurilor. Aceasta s-a ivit doi ani mai târziu, odată cu intrarea în vigoare a legii care ne obligă să colectăm deșeurile separat, pe 4 fracții. Legea trebuie să asigure că gunoaiele vor fi reciclate și reutilizate, astfel încât să nu mai ajungă în depozite, în incineratoare sau în ape. Noile reglementări au intrat în vigoare, primăriile au schimbat regulamentele dar, în realitate, puține au fost firmele de salubritate care s-au conformat imediat și au pus la dispoziția cetățenilor mijloacele necesare pentru colectarea selectivă. De ce este acest lucru important? Nu mai putem întoarce privirea, cunoaștem imaginile: albiile râurilor transformate în gropi de gunoi, munții de gunoaie aruncate la marginile orașelor și pădurilor, de la PET-uri și moloz, până la animale moarte, excremente, uleiuri, îngrășăminte agricole expirate. Legea de colectare separată a deșeurilor ne-ar aduce mai aproape de un sistem care se concentrează pe reducere, reutilizare și reciclare. Ne va face să ne gândim de două ori ce și cum cumpărăm, folosim și apoi aruncăm. Ne vom conforma sau vom plăti. Atât noi, consumatorii, cât și firmele mari producătoare de ambalaje. Sună ambițios – deoarece chiar este. Este exact ce avem nevoie pentru o țară mai curată, în care să ne placă să trăim. Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.
– Ce impact poate avea respectarea acestei ordonanțe?
– Ne dorim ca această lege să devină la fel de respectată ca legea circulației. Dacă depășești viteza legală sau treci pe roșu ești amendat. Asta trebuie să se întâmple și cu colectarea separată a deșeurilor. N-ai respectat legea, plătești. Indiferent că ești o persoană care aruncă gunoiul aiurea, o primărie sau un operator de salubritate care nu pune la dispoziția oamenilor mijloacele necesare. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20.000 – 40.000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări. Cetățenii care nu se conformează regulilor pot fi amendați cu până la 2000 de lei.
„Trebuie să ne cerem cu toții dreptul legal”
– Ce poate face cetățeanul, cum poate presa autoritățile să respecte această lege?
– Stă în puterea noastră, a cetățenilor, să schimbăm o stare de fapt. Dacă ne mobilizăm cât mai mulți dintre noi să monitorizăm autoritățile și firmele de salubritate și să sesizăm Garda de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective vom reuși să grăbim procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie. Mai exact, dacă la ghena de gunoi de pe strada ta nu există containere separate pentru hârtie și carton, plastic și metal, sticle și borcane, intră pe site-ul reciclare.declic.ro, găsește județul tău, completează formularul de sesizare și trimite-l către Garda de Mediu. Din două clicuri poți trimite sesizarea către autorități. Stă în atribuțiile Gărzii de Mediu să sancționeze autoritățile și firmele care nu pun în aplicare legea colectării separate a gunoiului.
– Cum a acționat Declic și cu ce impact?
– Strategia a fost să trimitem sesizări către Garda de Mediu, cu miile, pentru fiecare neregulă pe care o observaăm la punctele de colectare a gunoiului de unde locuim. În acest fel, autoritățile nu ne pot ignora. Așa că am pregătit un site, reciclare. declic.ro, unde am explicat simplu și clar care sunt noile reguli de colectare și am oferit, de asemenea, un model de sesizare a neregulilor către comisariatele Gărzii de Mediu din fiecare județ. Aproape 50.000 de de oameni au vizitat site-ul nostru de la lansare, iar peste 1000 de sesizări au fost trimise către Garda de Mediu. Pe același site explicăm simplu și clar cum se face colectarea separată a gunoiului. Ce, cum și unde aruncăm. Joi, pe 17 octombrie, am mers împreună cu membrii Declic la sediul Gărzii Naționale de Mediu din București, să le ducem gunoiul. Adică, acele deșeuri pe care noi nu am avut unde să le aruncăm separat, le-am dus la ei la sediu să vadă cum e să nu poți recicla. Poate așa vor fi mai motivați să-i oblige pe primari și pe șefii firmelor de salubritate să respecte legea. Problema mare cu care ne confruntăm este că autoritățile nu-și fac treaba să informeze lumea, iar oamenii nu știu să recicleze. Vestea bună e că nu e așa complicat să învățăm să colectăm separat gunoiul. Mulți dintre membrii noștri știu deja să recicleze, dar trebuie să ajungem cu informația la cât mai mulți oameni din România.