
– Mare jucător internațional, legendă a echipei Dinamo, fost selecționer al echipei naționale de fotbal –
După o vară care ne-a dat mari speranțe privind viitorul fotbalului românesc, cu rezultatele bune obținute de echipa de tineret și după meciurile echipei CFR Cluj, jucate în Europa, sfârșitul de an ne prinde în afara calificării pentru Euro 2020, cu două înfrângeri severe și rușinoase: 0-2 cu Suedia, și 0-5 cu Spania. Nici situația echipelor de club nu e mai roz. Încăpute, după 1990, pe mâinile a tot felul de „finanțatori”, care visau să se îmbogățească prin fotbal, în clipa când „afacerea” n-a ieșit așa cum sperau, au lăsat echipele de izbeliște și pe jucători, fără obligațiile financiare achitate, adică un soi de șomaj. Implicat, el însuși, într-un ambițios proiect de punere pe baze occidentale a echipei Dinamo, care să nu mai depindă de capriciile „finanțatorilor”, sprijinit de adevărații suporteri ai echipei din Ștefan cel Mare, fostul mare internațional Cornel Dinu este omul cel mai potrivit pentru o radiografie critică a fotbalului nostru, sportul-rege, care aduce pe stadioane și în fața televizoarelor, milioane de români.
– Domnule Cornel Dinu, echipa Națională de fotbal a României, tocmai a ratat accederea la Europenele din 2020, asta, după ce ratase și Mondialul de acum 2 ani. De ce nu reușim să ieșim nicicum din mediocritate și să aducem fotbalul nostru la gloria lui de altădată, când și dvs. îi erați unul dintre piloni?
– Întâi de toate, trebuie să ne uităm la cine conduce astăzi fotbalul românesc. Pe vremuri, fotbalul românesc era condus de profesioniști unul și unul, în vreme ce astăzi au ajuns să-l conducă niște oameni care nu se pricep la el. Pe vremea când eram eu selecționer, Comisia Tehnică a Federației Române de Fotbal era formată în proporție de 80% din oameni care trecuseră deja pe banca tehnică a echipei noastre naționale. Acum, e plin pe acolo de unii care nu au condus niciodată nimic, nici măcar o echipă de club! De unde să știe ei ce calități trebuie să aibă un selecționer!? Eu, unul, am spus de la bun început că antrenorul numit, Cosmin Contra, nu are pregătirea necesară pentru postul de selecționer. A făcut numai nenorociri! Nu mai departe de ultimul său meci la Națională: în echipa Spaniei, toți fotbaliștii selecționați jucau și la echipele lor de club, în vreme ce la noi, jumătate de echipă nu mai joacă de luni de zile! Nu se poate așa ceva! Una e să fii un bun antrenor de echipă de club, alta e să fii un bun selecționer al echipei naționale.
– Din păcate, rezultatele Naționalei sunt și o oglindă a fotbalului de club de la noi, măcinat de probleme financiare, incapabil să mai facă față în competițiile europene de prestigiu. Unde s-a rupt filmul marilor succese de la finele anilor ’80?
– Fotbalul românesc a ajuns unde a ajuns, pentru că la noi nu mai există un suport social real. Până în 1990, deși fotbalul nostru nu era organizat pe principii profesioniste, ca în Occident, jucătorii de la marile cluburi câștigau de trei ori mai bine ca președintele țării. De unde? Din bani de la Interne, din bani de la Armată și din cotizațiile pe care le dădeau oamenii din fabrici, prin județele țării. E greu să mai strângi azi contribuții de la oameni pentru fotbal. Pe vremuri, fotbalul era singura distracție pentru mulți. Acum, au venit internetul și rețelele sociale care ne omoară. Pe vidul acesta de suport social s-au cățărat marii „finanțatori” din fotbalul nostru. Necazul e că toți cei care au preluat cluburile-fanion, după 1990, au „combinat” pasiunea lor pentru fotbal – câtă o fi fost – cu interesele economice, financiare. Păi, îți poți imagina așa ceva, când te gândești la marii președinți și patroni din Occident, la Moratti, de la Inter Milano sau la Bernabeu, de la Real Madrid? Altă civilizație, altă cultură…
– Putem spera că modelul acesta care s-a instaurat la noi după Revoluție, al marilor „finanțatori” care taie și spânzură, e pe cale de dispariție? George Copos s-a retras de la Rapid, Ionuț Negoiță vrea să vândă clubul Dinamo…
– Cred cu tărie că așa-zișii „mecena” nu vor mai exista. Acest experiment a fost falimentar pentru fotbalul nostru, e momentul să trecem la o etapă superioară. Trebuie să gândim niște forme de colaborare care să asigure și o implicare a fanilor în viața echipei, și un suport financiar pe măsură. E o problemă foarte delicată, pentru că depinde de răspunsul oamenilor, iar oamenii, cum spuneam, au alte interese față de acum 30-40 de ani, când fotbalul era viața multora dintre ei.
– Dinamo București, clubul pe care l-ați reprezentat ca jucător cu atâta strălucire și la care țineți atât de mult, se află, și el, la un pas de a fi abandonat de finanțatorul lui, Ionuț Negoiță. Știu că sunteți implicat într-un proiect de suflet, prin „Asociația Dinamoviști pentru Dinamo”, prin care se încearcă o salvare a clubului. Puteți oferi câteva explicații, pentru aceia dintre cititorii noștri, dinamoviști din convingere, care ar dori să pună și ei umărul la salvarea echipei din Ștefan cel Mare?
– Am început cu câțiva prieteni din galerie, oameni de mare caracter, o nouă construcție, Asociația Dinamoviști pentru Dinamo (ADPD). Am avut în minte modelul occidental, Bayern München, pe care eu l-am cunoscut în anii ’90. Modelul Bayern se bazează pe o structură pentru care coeziunea socială, respectul pentru valori și pentru trecut reprezintă lucruri de căpătâi. Cum e la Bayern: suporterii dețin peste 60% din club, iar lângă ei mai sunt câteva mari societăți, precum Adidas. Cei care conduc fotbalistic clubul sunt legende ca Franz Beckenbauer și Karl-Heinz Rummenigge. Ași ai fotbalului profesionist. Am lansat și noi programul ăsta, încercăm să atragem suportul fanilor, suntem în negocieri cu Negoiță, de opt luni. Suntem destul de avansați. Ideea e ca, până să ajungem la o organizare de tip Bayern München, să trecem la o formă asemănătoare cu cea a Stelei Roșii Belgrad. Steaua Roșie primește 5 milioane euro pe an, de la un sponsor cu greutate, ca Gazprom, 1 milion mai dă o firmă de telecomunicații din Serbia, restul vine de la suporteri, din cotizații și abonamente, din marketing, iar asta duce la un buget de vreo 15 milioane de euro pe an. Mai sunt vânzările de jucători, drepturile de televizare, banii „Champions League”, și atunci se duc spre 40 de milioane de euro. Noi pornim acum de la o estimare de 40.000 de fani care s-ar implica în proiect, mulți dintre ei, oameni admirabili din diaspora. Avem nevoie de 500.000 de euro la început, ca să preluăm jumătate din club, apoi de încă vreo 500.000, pentru a prelua restul de până la 92%, cât deține Ionuț Negoiță. Încercăm să strângem banii ăștia. Am fost în ultimii ani la vreo 60 de persoane cu bani, dar e multă neîncredere, lumea nu vrea să se bage într-un proiect de felul aceluia care există acum. Și atunci e important să pornim de jos, să strângem fanii în jurul nostru, să creăm niște nuclee și prin județele țării, unde eu am atâția prieteni pe care îi știu cu inima alături de Dinamo. E o luptă teribilă! Dacă reușim preluarea clubului, vrem să facem și o societate comercială, cu un mic capital de început, cu care să rulăm afaceri. După care putem da acțiuni unor companii mari, iar suporterilor, niște facilități. Și așa putem ajunge la un buget de 2-3 milioane de euro. Cu ce mai dă Liga Profesionistă, cu ce mai vine de la sponsori, ne putem apropia, în câțiva ani, de modelul Steaua Roșie Belgrad. Contăm pe disponibilitatea adevăraților suporteri ai lui Dinamo. E foarte important să ne iasă prima etapă în care suntem angrenați. Din păcate, noi nu prea avem sentimentul acesta al solidarizării pentru binele tuturor. De aceea, marea noastră provocare e să vedem dacă actuala societate românească, mai e dispusă să investească într-un țel comun. Semnalul de solidaritate este foarte important în acest moment, pentru că dacă ne iese proiectul, el va putea fi un model și pentru alte cluburi de tradiție de la noi, amenințate de faliment.
– Care ar fi implicarea dumneavoastră în noua construcție a lui Dinamo?
– Eu, cu inima mea bolnavă, nu mai vreau să conduc, dar vreau să ajut din punct de vedere fotbalistic, dacă ar fi să fiu președinte de onoare. O să punem și noi în fruntea clubului, ca la Bayern, niște somități, oameni credibili, și profesional, și moral.