„Muzica noastră este diferită de tot ce se cântă în România”
Subcarpaţi este o trupă bucureşteană care a reuşit să devină cunoscută pe piaţa muzicală românească cu melodii originale, ce îmbină hip hop-ul și muzica electronică cu folclorul autentic românesc.
Subcarpaţi a cântat pe scena celor mai importante festivaluri de la noi precum Electric Castle sau Untold şi a împărţit deseori scena cu grupuri de folclor tradițional – Grupul Iza din Maramureş, condus de Ioan Pop-Popicu sau cu cântăreți foarte apreciați, precum Maria Casandra Hauși sau Surorile Oşoianu, alături de care au lansat vara aceasta cel mai nou single al lor – „Limba română”.
Subcarpați a luat naştere în 2010, la inițiativa lui MC Bean (pe numele său real Marius Andrei Alexe), solistul de la Șuie Paparude, actualmente colaborator şi al formaţiei Fraţii Grime. Marius s-a născut pe 14 februarie 1984 la Bucureşti. A fost fascinat de la o vârstă fragedă de muzica rap, şi la liceu a pus bazele primei lui trupe de hip-hop, împreună cu fratele său. Și cum orice artist de rap care se respectă are un nume de scenă cât mai occidental, şi-a luat pseudonimul de MC Bean. „Mama și rap-ul m-au învățat «bunul simț»”, după cum povestea într-un interviu.
În 2009 a devenit solist al trupei Șuie Paparude, înlocuindu-l Cezar Stănciulescu. Extrem de activ, curios şi fără de stare, MC Bean a reuşit să se împartă cu mare succes în mai multe direcţii, până când a înfiinţat Subcarpaţi, proiect căruia i s-a dedicat trup şi suflet. Solistul e numitorul comun al trupei care s-a remodelat aproape la fiecare nou album, adăugând mereu noi şi noi artişti precum: Aforic (Emil Teleagă), Argatu’ (Andrei Argatu), Vali Umbră, Georgiana Mănăilă şi Mădălina Pavăl.
„Noi reinterpretăm folclorul în manieră proprie și aducem în prim-plan ideea că e important să ne conectăm la originile noastre. Am ales să vorbim despre patriotism și dragostea pentru valorile tradiționale, fără să transformăm asta într-un discurs patetic. Știm că tinerii de azi sunt prea prinși în haosul marilor orașe pentru a avea timp să se conecteze cu trecutul și cu natura. Iar muzica noastră este în același timp familiară și diferită de tot ce se cântă astăzi în România. De altfel, nu-i ceva ce am putea să descriem, ci un sound pe care vă invităm să-l descoperiți, ascultându-ne albumele. Altfel spus, pentru noi, muzica nu este showbiz. De aceea selectăm cu atenție cu cine să colaborăm. Am refuzat concerte plătite și petreceri private pentru că nu despre asta e vorba în ceea ce facem noi. Albumele noastre sunt distribuite gratuit atât pe site-ul nostru, cât și în cadrul concertelor”, declara MC Bean.
Muzica pe care o creează i-a atras atenţia şi regizoarei timişorene Ada Lupu Hausvater, care a pus în scenă „Hamlet în ritm de hip-hop”, în anul 2015, cu colaborarea trupei Subcarpaţi. Primit de unii cu reticenţă, de alţii cu interes şi entuziasm, spectacolul nu a trecut neobservat.
Şi pentru că Timişoara i s-a lipit de suflet lui Marius Alexe, el s-a întors în această primăvară acolo ca să lanseze alături de Teatrul Național din Timișoara și Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană proiectul „Atelierul de identitate”. Solistul a ţinut lecţii de iniţiere pentru 25 de iubitori de folclor, în meşteşugul cântatului la caval.
În cei nouă ani de existenţă, Subcarpaţi a lansat şase discuri, dintre care cinci de studio. Cel mai nou, „Zori şi asfințit”, a fost lansat anul trecut, pe 1 Decembrie 2018, în cadrul concertului de la „Arenele Romane”.
E deja tradiţie pentru fanii trupei să serbeze Ziua Naţională a României printr-un concert special, împreună cu alți artişti. O fac şi anul acesta. Şi pentru că biletele s-au „topit”, formaţia a mai adăugat un spectacol, pe 2 decembrie, la „Arenele Romane”, pentru a-i mulțumi pe toți iubitorii muzicii lor. Invitate speciale vor fi surorile Ileana, Iulia, Valentina, Romela şi Maria Oşoianu, mult îndrăgitele soliste populare, născute în satul Horești, comuna Fălești din Basarabia. Bune păstrătoare ale tradiţiilor populare, fetele de peste Prut sunt dispuse să colaboreze cu raperii bucureşteni pentru a atrage un public nou, neiniţiat în folclor.
Pentru concertul „Sărbătoarea Subcarpați” din 2 decembrie, de la „Arenele Romane” din Capitală, mai puteţi găsi bilete în reţeaua Iabilet. Costă 85 lei, dacă le achiziţionaţi până pe 2 decembrie, sau vă mai puteţi încerca norocul la intrare în ziua spectacolului, când vor costa 100 de lei.)
Cu show-ul „Sărbătoarea Subcarpați”, formaţia mai ajunge anul acesta, pe 23 noiembrie, în Piaţa Unirii din Cluj, pe 5 dec., la Centrul cultural Visssual din Braşov şi pe 6 dec., la Piteşti în Clubul „Urban Home”.