Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sărbătoarea Subcarpați

Subcarpaţi – ethno-hip-hop românesc

„Muzica noastră este diferită de tot ce se cântă în România”

Subcarpaţi este o trupă bucureşteană care a reuşit să devină cunoscută pe piaţa mu­zicală românească cu melodii originale, ce îmbină hip hop-ul și muzica electronică cu fol­clorul autentic românesc.

Subcarpaţi a cântat pe scena celor mai impor­tante festivaluri de la noi precum Electric Castle sau Untold şi a împărţit deseori scena cu grupuri de folclor tradițional – Grupul Iza din Maramureş, condus de Ioan Pop-Popicu sau cu cântăreți foarte apreciați, precum Maria Casandra Hauși sau Su­rorile Oşoianu, alături de care au lansat vara aceas­ta cel mai nou single al lor – „Limba ro­mână”.

Subcarpați a luat naştere în 2010, la inițiativa lui MC Bean (pe numele său real Marius Andrei Alexe), solistul de la Șuie Paparude, actualmente colaborator şi al formaţiei Fraţii Grime. Marius s-a născut pe 14 februarie 1984 la Bucureşti. A fost fascinat de la o vârstă fragedă de muzica rap, şi la liceu a pus bazele primei lui trupe de hip-hop, împreună cu fratele său. Și cum orice artist de rap care se respectă are un nume de scenă cât mai occidental, şi-a luat pseudonimul de MC Bean. „Mama și rap-ul m-au învățat «bunul simț»”, după cum po­vestea într-un interviu.

În 2009 a devenit solist al trupei Șuie Pa­parude, înlocuindu-l Cezar Stănciulescu. Extrem de activ, curios şi fără de stare, MC Bean a reuşit să se împartă cu mare succes în mai multe direcţii, până când a înfiinţat Subcarpaţi, proiect căruia i s-a dedicat trup şi suflet. Solistul e numitorul co­mun al tru­pei care s-a remodelat aproape la fiecare nou album, adăugând mereu noi şi noi ar­tişti precum: Aforic (Emil Teleagă), Ar­gatu’ (Andrei Argatu), Vali Umbră, Geor­giana Mănăilă şi Mă­dălina Pavăl.

„Noi reinterpretăm folclorul în ma­nieră proprie și aducem în prim-plan ideea că e important să ne conectăm la originile noastre. Am ales să vorbim despre patrio­tism și dragostea pentru valorile tradițio­nale, fără să transfor­măm asta într-un discurs patetic. Știm că tinerii de azi sunt prea prinși în haosul marilor orașe pentru a avea timp să se conecteze cu trecutul și cu natu­ra. Iar muzica noastră este în același timp fami­liară și diferită de tot ce se cântă astăzi în România. De altfel, nu-i ceva ce am putea să descriem, ci un sound pe care vă in­vităm să-l descoperiți, ascultându-ne albu­mele. Altfel spus, pen­tru noi, muzica nu este showbiz. De aceea se­lec­tăm cu atenție cu cine să colaborăm. Am refuzat concerte plătite și petreceri private pentru că nu despre asta e vorba în ceea ce facem noi. Albumele noastre sunt distribuite gratuit atât pe site-ul nostru, cât și în cadrul concer­te­lor”, declara MC Bean.

Muzica pe care o creează i-a atras aten­ţia şi regizoarei timi­şo­rene Ada Lupu Hausvater, care a pus în scenă „Hamlet în ritm de hip-hop”, în anul 2015, cu co­laborarea trupei Subcar­paţi. Primit de unii cu reticenţă, de alţii cu interes şi entuziasm, spectacolul nu a tre­cut neobservat.

Şi pentru că Timişoara i s-a lipit de suflet lui Ma­rius Alexe, el s-a întors în această pri­mă­vară acolo ca  să lanseze alături de Teatrul Național din Timi­șoara și Asociația Timi­șoara – Capitală Cultu­rală Europeană proiec­tul „Ate­lierul de iden­titate”. So­listul a ţinut lecţii de ini­ţiere pentru 25 de iubitori de folclor, în meşte­şugul cântatului la caval.

În cei nouă ani de existenţă, Subcarpaţi a lansat şase discuri, din­tre care cinci de studio. Cel mai nou, „Zori şi as­fin­țit”, a fost lansat anul trecut, pe 1 Decem­brie 2018, în cadrul con­certului de la „Are­nele Roma­ne”.

E deja tradiţie pen­tru fanii trupei să ser­beze Ziua Naţională a României printr-un con­cert special, îm­preună cu alți artişti. O fac şi anul acesta. Şi pentru că biletele s-au „topit”, formaţia a mai adăugat un spec­tacol, pe 2 de­cembrie, la „Arenele Romane”, pen­tru a-i mulțumi pe toți iubi­torii muzicii lor. In­vi­tate speciale vor fi surorile Ileana, Iulia, Valentina, Ro­mela şi Maria Oşo­ianu, mult îndrăgitele soliste populare, năs­cute în satul Horești, comuna Fălești din Basara­bia. Bune păstrătoare ale tradiţiilor popu­lare, fetele de peste Prut sunt dispuse să cola­boreze cu raperii bucureşteni pentru a atrage un public nou, neini­ţiat în folclor.

Pentru concertul „Sărbătoarea Subcarpați” din 2 decembrie, de la „Arenele Romane” din Capi­tală, mai puteţi găsi bilete în reţeaua Iabilet. Costă 85 lei, dacă le achiziţionaţi până pe 2 decembrie, sau vă mai puteţi încerca norocul la intrare în ziua spectacolului, când vor costa 100 de lei.)

Cu show-ul „Sărbătoarea Subcarpați”, for­maţia mai ajunge anul acesta, pe 23 noiembrie, în Piaţa Unirii din Cluj, pe 5 dec., la Centrul cultural Visssual din Braşov şi pe 6 dec., la Piteşti în Clu­bul „Urban Home”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian