– PSD a ieșit la atac împotriva noului guvern, cu întreaga oaste. Credeți că hărțuielile psd-iste, care au în spate și frică, vor fi capabile să destabilizeze Guvernul Orban?
– Deși PSD poate încă să adune o majoritate în Parlament, un partid care a pierdut succesiv două rânduri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale, nu este într-o poziție de forță, mai ales că PNL are sprijinul președintelui Iohannis, care comunică intens și eficient în ultima vreme. Totuși, deși PSD nu dorește să revină la guvernare în acest moment al opțiunilor economice dificile, conviețuirea cu acest partid va continua să fie grea, căci PSD va dori să demonstreze că este încă puternic, atacând sistematic guvernul și blocându-i proiectele legislative în comisiile parlamentare pe care le controlează, cum a făcut cu desființarea pensiilor speciale și cum ar putea face și în cazul desființării Secției Speciale. Totodată, PSD are de apărat o serie de interese vitale, dintre care, la loc de frunte se află sabotarea legii bugetului și blocarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Dacă eșuează în sabotarea guvernului pe aceste două teme, atunci primarii PSD și-ar putea pierde, atât funcțiile, cât și accesul nelimitat la banul public, ceea ce poate duce la dezertări ale edililor PSD spre PNL și, în consecință, la reducerea considerabilă a puterii PSD în teritoriu. De altfel, PSD anunțase deja amendamente și legi nesăbuite, menite să forțeze guvernul să cheltuiască excesiv și să intre în criză, în timp ce PSD s-ar fi prezentat ca binefăcător al poporului. Având în vedere lipsa de scrupule a adversarului, decizia guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pentru legea bugetului este justificată, deși forțează limitele practicilor democratice. Împrejurările excepționale cer însă măsuri excepționale. Totodată, cum arătam mai sus, PSD are tot interesul să evite alegerile anticipate, iar în februarie are un congres decisiv. De aceea, probabil că nu va depune prea curând o moțiune de cenzură, ci se va limita la un război de gherilă, mai ales că este încă bine reprezentat în instituțiile statului. Cu alte cuvinte, nu este nevoit să răstoarne guvernul pentru a continua să facă rău țării.
„Putem spera la ieșirea din tunel”
– Există, în momentul de față, măsuri luate „pe repede înainte” de către noul guvern, care să ne dea speranțe pentru viitor?
– Deși ne-am fi dorit mai mult, nu putem ignora măsurile încurajatoare adoptate de guvernul Orban în domeniile economiei, afacerilor interne și justiției. Mă refer în primul rând la reinstituirea corectitudinii, ca normă de comportament al statului față de partenerii săi, prin decizia de a rambursa TVA către companiile private și de a onora facturile interne și internaționale, cu a căror întârziere la plată se mai și lăuda Olguța Vasilescu, ilustrând cum nu se poate mai elocvent incorectitudinea programatică a partidului său, față de partenerii sociali și contractuali. Binevenită este și abrogarea unor prevederi ale OUG 114, nocive pentru Pilonul II de pensii și generatoare de creșteri de prețuri ale energiei și serviciilor de telecomunicații, ca și anunțata desființare a Fondului de Dezvoltare și Investiții, inventat de Dragnea și Vâlcov, pentru a masca deficitul bugetar. În altă ordine de idei, ministrul Afacerilor Interne, Ioan Marcel Vela a debutat salutar, desecretizând nu numai raportul jandarmeriei, ci și comunicările radio dintre dispozitivele de jandarmi din 10 august. Abia acum vor putea fi identificate ramificațiile politice ale reprimării protestului legitim al diasporei, ceea ce nu este puțin lucru. Cum nu este de neglijat nici blocarea inițiativelor nocive ale președintei CSM, Lia Savonea, de către ministrul Justiției Cătălin Predoiu, soldate cu retragerea Adinei Florea din competiția pentru conducerea SIIJ și stoparea unei alegeri nefericite la conducerea CSM. Salutară, deși contestată de unii, este și inițierea procesului de numire a procurorilor șefi la marile parchete. Mai sunt desigur multe de făcut, iar performanța ministerelor este inegală. Educația nu se va relansa dacă destinul ei rămâne în mâinile actualului ministru; reorganizarea ministerelor merge încet, iar unele numiri ale premierului ne amintesc că PNL are și o față mai puțin luminoasă. Dar după șapte ani de dezastruoasă guvernare PSD (Ponta+Dragnea), este mai mult decât evident că am intrat în altă eră și că, în sfârșit, putem măcar să sperăm la ieșirea din tunel.