
• Ștergeți urmele sărbătorilor cu rețete internaționale •
JAPONIA
Separați mâncărurile
Japonezii au o mulțime de obiceiuri pentru a nu se îngrășa. Cel mai ușor dintre ele este separarea mâncărurilor în farfurii diferite. Dacă mănâncă, de pildă, pește cu garnitură de orez, peștele se pune pe-o farfurie și orezul pe alta. Studiile nutriționiștilor au confirmat că în felul acesta se consumă mult mai puțin.
TURCIA
Băutura Ayran

Ayran este o băutură populară în Turcia, servită alături de mâncăruri cu carne. Este vorba despre un amestec de iaurt cu apă rece și sare. Există și variații. Unele rețete includ și menta, piperul sau castraveții tocați fin. Pe lângă faptul că este răcoritoare, această băutură este foarte sănătoasă, și ajută la păstrarea siluetei.
Rețeta: două căni cu iaurt natural fără alte adaosuri, o cană apă rece, 1/2 linguriță sare, se pun într-un blender. Opțional puteți adăuga mentă proaspătă sau uscată fărâmițată mărunt, puțin piper pulbere, castraveți tocați fin, unul-două cuburi de gheață mărunțite. Amestecați până când s-a format puțină spumă deasupra, cam un minut. Dacă nu aveți blender, puteți utiliza un mixer electric sau, și mai simplu, puneți ingredientele într-un borcan, închideți capacul și agitați până la omogenizare. Pentru a slăbi, consumați ayran între mese și înlocuiți cu el o masă pe zi.
RUSIA
Hrișcă
Amestecați o cană cu hrișcă uscată cu două căni cu apă clocotită și lăsați-le peste noapte să se înmoaie într-un vas acoperit. Înveliți-l cu o haină groasă, pentru a menține căldura. Strecurați și consumați boabele. O zi în care mâncați doar 300 grame hrișcă vă poate ajuta să pierdeți un kilogram. Nu puneți sare, nici zahăr. Puteți adăuga, în schimb, verdețuri.
NORVEGIA
Hrean pentru topit grăsimea

Pe timp de iarnă, nordicii sunt mari consumatori de hrean, care îi ține departe de boli, dar în același timp ajută la arderea grăsimilor. Hreanul merge foarte bine cu peștele afumat, mâncarea de bază a norvegienilor. Totodată, el creşte metabolismul cu peste 20 la sută, ceea ce înseamnă că se ard caloriile mai eficient, şi se împiedică formarea de celule noi de grăsime. Pentru aceste efecte e necesar să îl consumaţi constant, timp de mai multe săptămâni.
FINLANDA
O cafea înainte de masă
Conform unor statistici recente, finlandezii sunt cei mai mari consumatori de cafea din lume. Doar că în această țară, cafeaua nu se bea la sfârșitul mesei, ca un desert, ci la început, ca un aperitiv. Dacă beți o ceașcă de cafea cu o jumătate de oră înainte de masă, apetitul este redus la jumătate, pe lângă stimularea eficienței arderii grăsimilor.
COREEA
Ceai de mandarine

Medicina populară coreeană cunoaște o mulțime de remedii naturale împotriva kilogramelor în plus. Unul dintre acestea este coaja de mandarină, bogată în pectină, vitamina C și alte substanțe ce ajută metabolismul să se întețească și să înceapă reducerea grăsimii corporale.
Rețetă
O lingură cu coji uscate de mandarină, rupte în bucăți mici, se pun într-o cană cu apă ce clocotește. Se oprește focul și se acoperă vasul. Lăsați la infuzat o oră, apoi strecurați. Se beau 2-3 căni cu ceai pe zi, cald sau la temperatura camerei. Găsiți coajă uscată de mandarine în magazinele cu produse alimentare asiatice. Le puteți prepara și singuri, spălând bine mandarinele, apoi îndepărtând coaja, dar având grijă să rămână pe coajă partea albă. Coaja se usucă în mod natural.
SUEDIA
Pâine de secară
Bucătăria suedeză are multe ingrediente sănătoase și care ajută la păstrarea siluetei. Alături de peşte, pâinea de secară este prezentă zi de zi în dietă. Secara are o cantitate mai mare de fibre decât grâul, iar pâinile preparate din ea s-au dovedit o alternativă excelentă pentru cei care vor să slăbească şi să fie sănătoși.
ARGENTINA
Yerba mate

Ceaiul preparat din frunzele procesate ale arborelui yerba mate este un „elixir” nelipsit în America de Sud, din motive întemeiate: se spune că are puterea cafelei și beneficiile pentru sănătate ale ceaiului verde. În același timp, yerba mate are darul de a ajuta la pierderea în greutate şi păstrarea siluetei, precum și la scăderea apetitului şi reducerea oboselii.
El acţionează asupra metabolismului grăsimilor prin polifenolii conţinuţi şi scade absorbţia grăsimilor alimentare, de asemenea creşte saţietatea prin încetinirea golirii stomacului, susţine „The Journal of Clinical Investigation”. Cofeina conţinută de yerba mate ajută la arderea depozitelor de grăsime. O altă calitate a acestui ceai este că e diuretic – extrage apa în exces din ţesuturi.
Rețetă
O ceaşcă cu ceai yerba mate se prepară astfel: se pune o cană cu apă pe foc, când dă în clocot, se trage deoparte, se lasă 3-4 minute, apoi se toarnă peste 2 linguriţe cu frunze de ceai yerba mate. Se lasă la infuzat între 5-6 minute, apoi se strecoară. Se bea întotdeauna proaspăt preparat. Se beau 2-3 căni pe zi.
ELVEȚIA
Mâncați musli
Fulgii de cereale, fructele uscate, nucile, seminţele care alcătuiesc musli sunt asociate cu o sănătate şi un control al greutăţii mai bune . În urmă cu peste o sută de ani, un medic elveţian a inventat musli pentru pacienţii spitalizaţi, oferindu-le astfel o hrană uşoară, revitalizantă şi sănătoasă. Elveţienii îl consumă la micul dejun sau la cină. Foarte bogat în fibre, musli satură şi dă energie, fără să adăugaţi kilograme în plus.
ITALIA

„Carciofini”
Legumă mult iubită de italieni, nelipsită din preparatele lor culinare, „carciofini”, „carciofi” sau anghinarea, este unul dintre secretele siluetei suple a italiencelor. Anghinarea, pe lângă faptul că este gustoasă, este de mare ajutor pentru slăbit, pentru că accelerează arderea grăsimilor, diminuează zahărul din sânge, are efecte puternic detoxifiante şi diuretice (de eliminare a apei în exces din ţesuturi) şi, de asemenea, scade pofta de alimente dulci.