Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Miza lui Iohannis pentru 2020: valorile europene

Anul 2019 s-a încheiat cum nu se poate mai bine pentru Klaus Iohannis. La puțin timp după ce a câș­ti­gat alegerile prezi­den­țiale și după ce a reușit să impună un guvern PNL la Palatul Victoria, Klaus Iohannis a primit vestea că este câș­ti­gătorul, pentru 2020, al presti­giosului Premiu „Charlemagne”, distincție care apreciază eforturile făcute pentru menținerea României pe linia europeană și dedicația pentru cauza co­mună a UE. E tot mai limpede că, în lipsă de parteneri de discuție în regiune, mai-marii Uniunii Europene fac tot ce ține de ei pentru a-și fideliza România și con­du­cătorii ei și pentru a-i izola de concertul euro-sceptic din jur. Nu mai departe de zilele trecute, prezent la Timișoara cu pri­lejul comemorării victimelor eveni­men­telor din decembrie 1989, premierul ma­ghiar Viktor Orban a lansat o invitație fă­țișă României, de a se alătura planului său, pentru construirea unei „noi Europe Centrale”. Iohannis s-a grăbit să respingă ideea venită dinspre Budapesta. „Eu mă im­plic pentru Uniunea Europeană, nu pen­tru altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic. Nu sunt de părere că tre­buie să deschidem noi falii în cadrul Uni­unii Europene, ci trebuie să ne implicăm, cum putem fiecare, ca să închidem faliile deja existente. Eu nu o să mă implic niciodată pentru a deschide noi falii. Este o abordare pe care nu o voi spri­ji­ni”, a declarat președintele României, fi­del liniei care i-a adus Premiul „Charlemagne”.

E limpede, de acum, în ce tabără ju­căm în următoarea perioadă, câtă vreme Angela Merkel și Emmanuel Macron vor continua să impună linia de forță a Uni­unii. Provocarea pentru președintele Io­hannis e, acum, să scoată maximum din această poziționare și din nevoia de anturaj serios, pe care o manifestă față de noi națiunile mari ale Europei. Să scoată mai mult decât avantaje personale – cum e și promisiunea unei viitoare funcții de vază la Bruxelles, după al doilea mandat, și să convertească simpatia de care se bucu­ră, într-un avantaj competitiv față de „concurentele” din regiune. Până la ur­mă, atașamentul față de valorile euro­pe­ne, asaltate din toate părțile în ultima vre­me, poate deveni parte a Proiectului de țară pe care Klaus Iohannis e așteptat să îl scoată de la sertar la începutul celui de-al doilea mandat. E limpede că un­gu­rii sau polonezii nu fac gargară la Bruxelles doar de dragul controversei, ci tocmai pentru că își doresc să conteze mai mult în jocurile care se fac în UE. Și atunci, mi­za poziționării noastre de par­tea nucle­u­lui dur al UE trebuie să fie in­clusiv o vo­ce mai puternică a României și o con­cen­trare mai mare pe interesele noas­tre particulare. Pe lângă multele probleme in­terne, pe care le are de reglat, ca „ga­rant” al unui PNL care ne mai aduce amin­te, din când în când, de anii când era la braț cu PSD-ul în USL, aceas­ta e ma­rea provocare a lui Klaus Io­hannis, în 2020: să demonstreze că vocea României chiar contează în UE. Dacă nu va reuși asta, Premiul „Charlemagne” nu va va­lora cu nimic mai mult decât un premiu de consolare.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian