Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Lupul paznic la oi

– Ocolul Silvic București decimează Pădurea Băneasa! –

Poluarea din Capitală a devenit, în ul­timele zile, subiect de primă pagină în ziare și pe televiziuni. Iar miza politică repre­zen­tată de iminentele alegeri pentru Primăria Bucureș­tiu­lui a inflamat și mai mult dis­cursul public și acuzele înspre și dispre edilul-șef, Gabriela Firea. Ei bine, toc­mai acum, în total dispreț față de agenda publică și față de interesele cetățeanului, Ocolul Silvic București nu-și găsește altceva mai bun de făcut decât să intre la „rărit” într-una dintre ultimele oaze de aer curat ale Capitalei – Pădurea Bă­neasa! În baza unei autorizații obținute la finele anului trecut, cei de la Ocolul Silvic au trecut, gospodărește, la treabă, la în­cepu­tul noului an. Au împânzit pădurea cu avertismente legate de lucrările de tăiere, de anunțuri ce marchează „parchetul de exploatare”, în vreme ce sute de copaci, care de care mai falnici și mai sănătoși, sunt deja „condamnați” la moarte, prin marcarea cu vopsea roșie. Aproape 600 de metri cubi de lemn urmează să cadă sub drujbă, de pe o suprafață de 24 de hectare!

Avertismentul lansat zilele trecute pe internet de colegul și prietenul nostru Ho­ria Țurcanu s-a bucurat de un ecou ex­traor­dinar în opinia publică, iar ideea că pădurile din jurul Bucureștiului – și cele din zonele metropolitane, în general – au nevoie de o protecție specială, în regim de re­zervație, pentru a se evita orice tăiere de copaci, a fost asumată de toată lumea. Ministrul Mediului, Dan Alexe, și activistul Nicușor Dan, candidat la Primăria Ca­pitalei, s-au întâlnit la fața locului, în Pădurea Băneasa, unde mai-marele de la Mediu a promis emiterea unui ordin pentru schimbarea încadrării juridice a Pădurii Băneasa. Numai că, la fel ca în cazul „Inspectorului Pădurii”, în loc să treacă la fapte imediat, Alexe a promis ce­va prin… martie-aprilie. Timp în care, an­gajații de la Ocolul Silvic s-au mutat de la „drumul mare”, mai prin ascunzișurile Pădu­rii Bă­neasa și continuă să taie copaci cu și mai mare sârg. Peste 1.600 de copaci, de 20 de metri înălțime, vor fi victimele acestei crime de mediu, dacă oficialii de la Mediu nu se mișcă repede. Era de minim bun simț stoparea tăierilor de pădure până la cla­rificarea prin lege a situației, dar cei de la Ocolul Silvic țin morțiș de planul lor, fără ca măcar să mimeze un dram de res­pon­sa­bilitate. Suntem uciși cu zile în Bucu­rești, din cauza poluării, cu toate astea dăm do­vadă de o stângăcie inadmisibilă, când vine vorba să facem ceva în mod activ, pentru conservarea mediului încon­jurător. A auzit cineva de vreun plan serios pe ecologie inițiat de administrația Firea sau de pre­decesorii ei?Nici vorbă! Cu toate astea, în loc să ocrotim ce-a mai rămas din zestrea verde a Capitalei, ne apucăm să mai „ră­rim” câteva sute de copaci din Pă­durea Bă­neasa, în amintirea cărora se vor înălța noi vile, cu ștampilă politică.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian