Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru D. SCOICĂ – Drobeta Turnu Severin, F. AS nr. 1399: „Am fost diagnosticat cu polineuropatie periferică”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Diabetul nu este o condiţie obligatorie pentru in­stalarea neuropatiei periferice, deşi boala diabetică reprezintă una dintre cele mai obişnuite cauze ale ei, ală­turi de alcoolism, malnutriţie şi ca­renţă de vitamine. Leziunile trauma­tice, presiunile constante asu­pra unor nervi, bolile autoimune (lupus, poli­ar­trită reumatoidă), bo­lile hepatice, renale sau tiroidiene pot constitui tot atâtea cauze deter­minante pentru deteriorarea nervilor periferici şi, implicit, întreruperea comuni­cării nervoase către aria deservită de acei nervi şi creier. Mai mult, şi unele microorganisme pot ataca direct nervii (rezultând o deteriorare nervoasă periferică), la fel de bine cum unele substanţe to­xice, metale grele, monoxidul de carbon, solvenţii organici şi chiar anumite medicamente (antineo­plazice) pot sta la baza deteriorării structurilor ner­voase periferice. Semnele şi simp­tomele neuropa­tiei perife­rice evoluează, de obicei, pe parcursul mai multor luni, dar, în situaţii speciale, cum ar fi intoxicaţia cu arsenic, debutul poate fi brutal. Sigur că, aşa cum aţi constatat şi dvs., ta­bloul clinic al neuropatiei peri­ferice este complex, mer­gând de la senzaţii de pares­tezie (amor­ţire) la nivelul pi­cioa­re­lor, tălpilor, mâinilor, sen­sibili­tate şi durere la atinge­re, până la slăbiciune muscu­lară, sen­za­ţii de arsură, parali­zie şi hiper­es­tezie pe faţa late­rală a coap­sei. Cu toate acestea, trebuie ştiut că, spre deosebire de nervii sistemului nervos central, cei ai sistemului nervos periferic se pot regenera, bine­în­ţeles, numai în urma unor îngrijiri corecte. Şi când spun îngrijiri corecte, mă refer la tratamentul adecvat al neu­ropa­tiei periferice, care trebuie să vizeze, obligato­riu, controlul mai bun al cauzelor subiacente (bolile determi­nante) enumerate anterior. Astfel, de la caz la caz, tratamentul poate include analgezice de tipul para­cetamolului (Tylenol, Eferalgan), aspirinei şi ibu­profenului (Motrin, Nurofen). Antidepresivele trici­clice de tipul amitriptilinei, nortriptilinei, desipra­minei şi imipraminei pot ameliora durerile uşoare până la moderate, datorită efectului lor asupra proceselor chimice cerebrale care vă fac pe dvs. să simţiţi durerea. Medicamentele folosite pentru controlul crizelor epileptice (anticonvulsi­vante), de tipul gabapentinului, carbamazepinei şi fenitoinei, se pot utiliza pentru tratarea durerilor acute, arză­toare. Totodată, Mexiletina, un medi­cament folosit în tratamentul aritmiilor cardiace, poate fi uneori de folos pentru atenuarea crizelor acute. Din păcate, toate aceste medicamente, desti­nate tratamentului neuropatiilor periferice, au şi efecte secundare din­tre cele mai neplăcute, care includ dureri şi sânge­rări gastrice, probleme renale, astenie, ameţeli, greaţă, vomă, tremor al mem­brelor, dificultăţi de mers etc. De aceea, poate ar fi indicat să încercaţi şi varianta naturistă de trata­ment, varianta care utilizează următoarele remedii:

Acidul gama-aminobutiric (GABA) – printre numeroasele proprietăţi ale acestui neurotrans­mi­ţător (ex. anticonvulsivant în epilepsie) se numără şi reducerea manifestărilor în neuropatia periferică şi postherpetică. Se administrează 1 tabletă pe zi, la masa de prânz.

Omega 3 – stimulează eliberarea neurotransmi­ţă­torilor (serotonina, dopamina, acetilcolina) impli­caţi în propagarea impulsurilor nervoase şi contri­buie la regenerarea structurilor nervoase periferice prin menţinerea concentraţiei de fosfolipide în membrana celulelor nervoase şi a învelişului mieli­nic. Se administrează 2-3 capsule (1000 mg) pe zi, înainte de mese.

Resveratrolul – are efecte protectoare asupra sistemului nervos central şi periferic, reduce tulbu­rările circulatorii periferice, furnicăturile la nivelul membrelor inferioare, combate paresteziile şi pro­cesele de demielinizare a fibrelor nervoase. Se ad­ministrează 1-2 tablete pe zi, în funcţie de severi­tatea manifestărilor.

Lăptişorul de matcă – este, fără îndoială, cel mai important remediu pentru regenerarea siste­mului nervos (central şi periferic). Recomand utili­zarea produsului Fluxxtem (Herbagetica), în care acţiunea lăptişorului de matcă este susţinută şi de alte componente cu proprietăţi regenerante (algele AFA şi Chlorella).

Se mai pot utiliza şi produse precum drojdia de bere (pentru aportul semnificativ de vitamine din complexul B), uleiul de luminiţa-nopţii (reduce furnicăturile şi senzaţiile de amorţeală) şi unguen­tele care au la bază extractul de ardei iute (capsai­cin) pentru aplicaţii locale.

Să auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN – medic primar ORL – C.M.I. „SANOMED” Sibiu, Str. Dr. I. Rațiu nr. 4, tel. 0722/73.52.72, e-mail: [email protected]

„Am arsuri în gât și pe limbă, precum și mâncărimi în urechi” (Răspuns pentru ANIȘOARA, F. AS nr. 1399)

Faringita cronică este o stare de iritație sau inflamație cronică a mucoa­sei orofaringiene. Bolnavul prezintă senzație de uscăciu­ne în faringe, „nod în gât”, tuse seacă, iritativă, sau tul­burări vocale progresive. Fac­torii etiologici locali și generali sunt: insuficiența respiratorie nazală cronică, cu respirație pe gură, lezarea cronică a mucoasei, prin agenți chimici, aerul poluat, încăperi cu aer climatizat, modificări hormonale la me­nopauză etc.

Tratamentul faringitei cronice constă într-o sub­stituție lichidiană abundentă, cu ceaiuri și gargară cu salvie, gălbenele, mușețel și tătăneasă (se prepară o infu­zie cu o linguriță din fiecare plantă, la 400 ml apă, la care se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat ali­mentar). Este utilă, de asemenea, apiterapia cu miere de albine cristalizată, fagure de miere căpă­cit și propolis tablete (proposept). Se vor evita bău­turile carbogazoase, acidulate și alimentele foarte condimentate.

Se recomandă aerosoloterapia în stațiunile balneoclimaterice Ocna Sibiului, Govora și Călimănești-Că­ciulata. O metodă comodă și eficace o constituie inhalațiile și pul­veriza­țiile la domiciliu cu OCNA­SEPT spray, un extract salin natural, din 8 plante medicinale aro­matice (tel./fax: 0722/20.27.36, 0722/73.52.72).

VASILE STANCIU – fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48

„Mi-au apărut niște pete pe limbă, care îmi dau senzația de arsură” (Răspuns pentru CĂTĂLIN F., F. AS nr. 1398)

Inflamația cavității bucale poate fi cauzată de anumite infecții precum candidoza, herpes tip I, trau­ma­tisme, extracții dentare, proteze, consum frec­vent de supe și ciorbe fierbinți, cafea sau cea­iuri fier­binți, condimente – ardei iute, muștar, hrean, alergii sau diverse boli – lichen plan, boala Behcet, lupus eritematos sistemic, eritem polimorf etc.

Stomatita – Afecțiune ce se pare a fi prezentă în cazul dvs., dezvoltă simptome variabile în funcție de cauză: uscăciune a mucoasei, placarde albi­cioa­se, roșeață, durere la atingere, leziuni ulcerate foar­te dureroase localizate pe limbă, fața internă a obra­zului, la baza gingiilor etc. În formele grave, când tratamentul a fost ineficient, inflamația se extinde în afara cavității bucale, pe buze și în jurul lor, bu­zele și fața pot fi acoperite de ulcerații și vezicule.

Stomatita afectează persoane de orice vârstă, provocând inflamații ale gingiilor (gingivite), ale limbii (glosite) și ale buzelor (cheilite), mai ales după perioade lungi de tratament cu antibiotice. Faceți noi investigații pentru a identifica cu exac­titate cauza. La persoanele fumătoare și consu­matoare de bere care au organismul slăbit și igienă orală deficitară poate apărea stomatita ulceroasă, eritematoasă – catarală sau pseudomembranoasă.

Tratament – Respectați tratamentul antibiotic și antimicotic, cu spectru larg, recomandat de medic (Miconazol, Ketoconazol, Stamicin, Orungal, Nistatină, Citozină, Nizoral, Ketonazol etc.). Din dietele expuse de dvs. este posibil să aveți Sto­matită aftoasă, unde tratamentul este mai complicat și de durată, iar dieta alimentară foarte riguroasă, cu multe restricții (ca pentru Candida).

Faceți spălături locale cu soluții anti­septice (apă de gură – Listerine și Sen­sodyne), apă de argint coloidal, și clătiți frecvent gura cu ceai de salvie, mentă, cimbru sau mușețel. Adăugați în ceai 10 picături de propolis sau Bitter suedez. Consolidați-vă imunitatea prin consum de usturoi capsule sau cu un produs excepțional – Carotenoid Complex (3 capsule pe zi).

Evitați nucile, alunele, migdalele și mierea, dulciurile și în special zahărul, în caz de inflamație candidozică.

Atenție! Stomatita herpetică și candidozică este contagioasă și se transmite rapid prin intermediul folosirii aceleiași vesele, sărutului și contactului intim. Notați-vă dacă aveți alergie la unele alimente (brânză, ouă, lapte, pâine, citrice, Cola, căpșuni, ciocolată, cafea, cacao, alcool etc.).

O perioadă de 6 luni luați Complex de vitamine, minerale și microelemente Gold Plus Inulină-Solix, ce conține Vitamina B12 și zinc.

Faceți un amestec de ulei de măsline cu ulei de cuișoare sau ulei de cocos 1/1 și după ce clătiți gura cu ceai de mușețel sau salvie, aplicați pe zonele afectate amestecul, de 3 ori pe zi.

Multă sănătate!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Caut un tratament pentru enterocolită cronică” (Răspuns pentru NINA T. – București, F. AS nr. 1399)

Argila „ALGO” vindecă orice boală digestivă, cu excepția herniei hiatale. Din scrisoarea dvs. deduc că, pe lângă enterocolita cronică la care faceți referire, aveți și un sindrom de colon iritabil, care apare de obicei în urma consumului de anti­biotice fără protecție cu probiotice. Odată ce flora intestinală este distrusă, colonul este vulnerabil și practic imposibil de tratat cu medicamente de sinteză. Ambele afecțiuni de care suferiți se vindecă cu argilă, însă tratamentul este diferențiat. Pentru enterocolită se consumă zilnic 150 g suspensie de argilă, iar pentru colonul iritabil se consumă 4-5 lingurițe de pastă de argilă de trei ori pe zi, timp de 2-3 luni. Pentru a evita recidiva, vă recomand să consumați în paralel un probiotic de calitate (Bio­kult, două cutii – îl puteți procura la tel. 0764.265.267), iar pe termen nelimitat beți câte o cană de suspensie de argilă înaintea meselor principale. Pentru de­talii referitoare la tratament puteți să mă contactați la tel. 0788/23.38.73. Pentru a procura argila „ALGO” la preț de producător sunați la tel. 0258/86.56.77.

Același răspuns este valabil și pentru ȘERBAN F. – „Am colită cronică ulcerativă” (F. AS nr. 1399) și CAMELIA F. – „Din cauza unei fisuri anale, sângerez la fiecare scaun” (F. AS nr. 1398)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian