
Dacă nu ar fi inițiat, prin 2011, înființarea Cooperativei Agricole Horticola Alba, poate că Tudor Man ar fi rămas doar un preot din cei mulți ai satelor noastre. Poate drumurile nu ni s-ar fi oprit niciodată în Munții Apuseni, în ușa bisericuței din Ampoița, unde slujește acum. Poate nici n-am fi știut că există. Părintele a iubit de când se știe satul românesc și a înțeles, poate mai adânc decât alții, că, dacă știi să-l atingi cu dragoste, pământul îți întoarce, la vreme, mângâierea, dăruindu-ți rod bogat și bucurie. Iar demersul inedit al sfinției sale l-a adus, fără să vrea, în atenția opiniei publice și altfel decât ca preot. Și oamenii l-au admirat, l-au apreciat pentru ceea ce i-a învățat să facă și i-au venit alături. Dar părintele Man și-a urmat drumul său, slujindu-l pe Dumnezeu.
„Hristos a fost atotiertător, dar când s-a făcut dezordine în templu, a luat biciul și a făcut ordine”

Când a fost să aleagă, n-a ezitat să ia calea preoției, deși, nici o carieră militară nu era de lepădat. Se declară, însă, neputincios în a-și justifica alegerea. „A fost o chemare divină, ceva suprarațional, în orice caz”, spune zâmbind. A păstorit, timp de 11 ani, comunitatea ortodoxă din satul Tibru, județul Alba, iar de aproape trei ani face același lucru în Ampoița, un sat micuț, cu doar vreo 700 de suflete, considerat a fi „Poarta de intrare în Apuseni”.
Biserica din Ampoița este monument istoric, cu o vechime de peste 500 de ani, deși, conform unor cercetări istorice în derulare, s-ar putea să fie și mai veche, datând de pe la 1300. Iar părintele, licențiat și în Istorie, intenționează să afle cum a fost posibil ca, în acele vremuri vitrege pentru românii din Ardeal, țăranii din Ampoița să-și ridice o biserică de piatră.
– Părinte Man, să ne întoarcem la anii adolescenței sfinției voastre, când a trebuit să alegeți între biserică și armată. Deși nu pare a exista vreo legătură între ele, nu are, oare, biserica, în rânduielile ei mai aspre, un fel milităresc de a fi?
– Cu siguranță, da. Cred că unele minusuri și sincope ale bisericii de azi sunt cauzate tocmai de lipsa de disciplină, atât a clericilor, cât și a mirenilor, iar mulți dintre noi, preoții, în momentul de față, suntem prea comozi. Ne place demnitatea preoțească, funcția administrativă, dar când e să spunem adevărul, ne cam retragem. Spune Scriptura că porțile iadului nu vor birui niciodată. Nici Constantinopolul nu se gândea că va pica, dar a picat, pentru că a ajuns la prea multe dispute nefondate, teologice și de aroganță, de mândrie. Nu biserica în sine va cădea, ca instituție umană (aia nu va pieri niciodată), dar aceste structuri, să le zicem așa, fanariote, bizantine, poate vor fi cutremurate la un moment dat. Spunea vrednicul de pomenire părinte Antonie Plămădeală: „În biserica ortodoxă nu este regulă, ci este rânduială”. Deși seamănă, nu sunt același lucru. Rânduiala are eleganță, are bun simț, are viață. Regula e impusă și, ca atare, este respinsă, mai ales în societatea de azi, când tinerii nu vor să audă de reguli, de opreliști.
– Ce-ar trebui să facă preoții, pentru a aduce tinerii în biserică?
– Preoții fac mult rabat la catehizare, la păstrarea unor rânduieli de bun simț și eleganță ritualică în biserică, la denaturarea cuvântului Evangheliei, care spune că nu va fi vrednic de Împărăție cel care adaugă sau taie ceva din Scriptură. Eu cred că și aceste delăsări, aceste diluări în transmiterea mesajului scripturistic, sunt tot un fel de tăieri, care au făcut ca societatea să ajungă unde a ajuns. I-am lăsat pe toți să trăiască în comoditate și să facă doar ce vor și doar cum le place și am ajuns să părăsim tradiția Sfinților Părinți. Ca să fii tu considerat un preot bun, un duhovnic bun, ajungi să fii foarte tolerant. Însă iertarea nu înseamnă că anulezi efectul faptei rele. Hristos a fost atotiertător, dar când s-a făcut dezordine în templu, a luat biciul și a făcut ordine, El, părintele milei, al blândeții și al iubirii.
Din păcate, chiar și în biserică, am ajuns să ținem mai mult la cantitate decât la calitate. Să fie mulți credincioși, dar nu neapărat și buni. Degeaba sunt mulți, dar fără valoare, fără consistență, cei care se supără din orice, că preotul nu face cum vrea el, la sfeștanie, la botez, și atunci merg în altă parte. Du-te! Nu se pune problema să ne lepădăm de acești oameni, dar nici nu trebuie să-i lăsăm să facă ce vor, pentru că devin nocivi, otrăvesc biserica. S-a văzut la referendumul pentru familie ce s-a rezolvat cu această concepție. Am avut impresia că suntem 90 la sută ortodocși, dar uite câți suntem cu adevărat, care simțim trăirea ortodoxă. Mult mai puțini! Iar adevărurile acestea trebuie spuse. Cei care nu vor să respecte rânduiala bisericii înseamnă că nu vor să fie în biserică. Oamenii verticali acceptă și lauda, și critica, doar cei care sunt oscilanți nu acceptă decât extremele.
„Prea plecăm fruntea la toți politicienii, la toți cei cu funcții!”

– Părinte, totuși, preoții trebuie să se facă iubiți în comunitățile pe care le păstoresc, să fie un model spiritual de urmat.
– Sigur, cu iubirea deschide drumul, dar în societatea de azi, lumea te iubește, ca preot, doar dacă îi lași pe toți să facă ce vor. Dar în acel moment, nu știu dacă te mai poate iubi Hristos. Ai optat să te faci preot? Păi, aici e jertfă, nu ai program doar între anumite ore, trebuie să fii disponibil 24 de ore din 24. Dumnezeu ne dă putere și lucrează cu pași mărunți, răbdător, dar noi trebuie să fim consecvenți și fermi. De fapt, cred că în societatea și în biserica de azi fermitatea ne lipsește cel mai mult. Prea plecăm fruntea la toți politicienii, la toți cei cu funcții! „Sărutmâna! Sărutmâna!…”. „Sărutmâna” trebuie să spună ei, nu tu, că tu ești unsul lui Hristos. Iar rezultatele tale, ca preot, nu trebuie să se vadă imediat; vei fi mai fericit și mai câștigat înaintea lui Hristos ca faptele tale să-și producă efectul după ce tu nu mai ești. Ele te pot duce la sfințenie, pentru că nu te mai poți mândri.
„Încerc să-i fac pe tineri să simtă că sunt parte activă a bisericii”

– Cea mai intimă legătură a omului cu biserica este spovedania, mărturisirea sufletească prin preot, în fața lui Dumnezeu. Se mai păstrează în satele noastre ritualul acesta al mărturisirii păcatelor?
– Sunt foarte puțini oameni pe care, într-o spovedanie, îi simți autentici. La țară sunt foarte mulți care se spovedesc doar în Postul Paștilor. Aici apare diferența între tradiție și Sfânta Tradiție: tradiția poate fi uneori rea, Sfânta Tradiție, niciodată! Tot din comoditate! Suntem intoxicați de comoditate! Cel mai mare dușman al preotului contemporan este încercarea de a-l scoate pe credincios din comoditate, din confortul său. Oamenii acceptă orice, dar când încerci să-i scoți din confortul lor, care le devine nociv, ți-i faci cei mai mari dușmani. Sunt, în schimb, și oameni cu care te trezești pur și simplu că vor să se spovedească. Eu le-am spus că, pentru asta, nu trebuie să se lege de anumite repere calendaristice, sunt disponibil oricând. Eu cred că misiunea preotului nu e să se dea peste cap să convingă pe cineva de binele lui. Și mai cred că ne trebuie răbdare, multă răbdare, tuturor.
– La Ampoița, vin tinerii la biserică? Copiii?
– Copiii trebuie atrași spre biserică. Le-am dus jucării, cărți de colorat, vara facem Liturghia afară, copiii se joacă, supravegheați de părinți, de preoteasă, vin toți la împărtășanie. Eu mă duc, mai schimb o vorbă cu ei, le zâmbesc, se obișnuiesc, dar toate astea au nevoie de timp. În felul ăsta, preotul nu mai e o sperietoare. Important este să fim consecvenți. Cei în vârstă mi-au cam reproșat că-i dau deoparte pentru copii. „Păi, nu vă dau deoparte, dar trebuie să vină și ei, că altfel, s-ar putea ca atunci când voi nu mai sunteți, să nu mai aibă cine veni!”.
La școală avem acces din ce în ce mai greu, nu ținem legătura sistematic cu profesorii de religie, ne mai cheamă uneori, dar ce poți vorbi unor copii într-o oră sau mai puțin? Și atunci, lucrurile se mai rup. Am început să facem și școli duminicale, în care se implică preoteasa și alte femei din parohie, să facem programe diverse, să-i învățăm pe copii normalitatea prezenței chiar și în casa preotului, că nu e Bastilia.
Pe tineri încerc să-i atrag către activitatea eclezială și să-i fac să simtă că sunt parte activă a bisericii, ceea ce până acum părea un apanaj al celor de vârsta a doua și a treia. Am pornit cu un ansamblu de muzică populară și de păstrare a tradițiilor. Sunt și în conducerea primăriei oameni tineri, care văd altfel lucrurile, și încercăm să nu ne uităm rădăcinile. Mai ales că la Ampoița avem și colindul de ceată bărbătească, parte din patrimoniul imaterial UNESCO. Sunt puține sate în România care mai păstrează acest obicei, de aceea a și fost introdus în patrimoniul UNESCO.
„Cine nu muncește să nu mănânce!”

– Părinte, nu cu mulți ani în urmă, ați inițiat o cooperativă agricolă în prima parohie în care ați slujit, la Tibru, și ați coordonat, după câte știu, un magazin cu produse tradiționale din județul Alba. Despre ce anume e vorba?
– A fost ideea mea de activism social, de filantropie creștină. Am încercat să-i ajut pe oameni să-și procure singuri bunăstarea, lucrând într-o structură cooperatistă. Occidentalii folosesc astfel de asocieri, francezii, germanii, olandezii, elvețienii, englezii, țările dezvoltate. De ce? Pentru că a coopera înseamnă, totodată, a lua decizii comune și a te bucura de beneficii individuale. Se adună la un loc minim cinci oameni, că așa prevede legea, îți creezi o structură și un potențial în care fiecare produce altceva, hotărârile se iau împreună și apoi fiecare are de câștigat. Singur nu reușești, că-s prea multe influențe și prea multe mișelii ale unor samsari care iau marfa la prețuri de nimic. Și tu o dai, că dacă nu o dai, mâine nu mai e bună, și samsarii te șantajează cu un preț pe care-l vor ei. Iar tu, cel care muncești, efectiv, pentru acea marfă, nu câștigi mai nimic și rămâi mereu la dispoziția altora, mai șmecheri. Ei, bine, aceste structuri cooperatiste au forța de a se dezvolta, și nu mai e loc de samsari, iar toate deciziile luate împreună se întorc, după o vreme, sub formă de beneficii, la familia ta.
– Ce legături au aceste activități cu biserica?
– Pe lângă partea misionară, cultică, preotul are și partea socială, de a fi filantrop, dar într-o altă formă, care se înțelege mai greu. A fi filantrop nu înseamnă doar că, de Paști, de Crăciun, faci cadouri, aduni pachete și le duci undeva, la o familie amărâtă sau la un centru instituțional, o mentalitate care, după părerea mea, a dus la un sedentarism social. Prea mulți s-au învățat să aștepte să li se dea, fără să mai facă nimic, ca să obțină singuri ceva. Apostolul Pavel a spus foarte clar: „Cine nu muncește să nu mănânce!”. Acum, e chiar o jignire, o discriminare să spui cuiva asta.
La originea lor, cooperativele așa s-au format, să fie ajutați cei mai oropsiți și să răzbească toți. Din păcate, am fost prea intoxicați după Revoluție, că tot ce a fost înainte a fost rău, și s-a lucrat foarte sistematic la dezbinare, iar acum, omul poate greu să înțeleagă că e avantajos să se ajute cu unul și cu altul. Ideea preconcepută e, întotdeauna, că celălalt fură, ceea ce e o denaturare și o distorsionare a adevărului.
Asta s-a întâmplat și la noi, la prima încercare, cu magazinul „Bunătățuri românești”, din Alba Iulia, de care vorbeați. A funcționat ani buni, veneau producători locali, totul mergea bine, până când a intrat vrăjmașul și a ispitit pe unii să nu fie corecți. Luau salarii, dar tot vroiau ceva în plus, și au ales să obțină asta în cârdășie cu oamenii noștri, care vroiau să câștige și ei mai mult. S-a ajuns, de exemplu, ca brânza să fie cântărită cu tot cu zer și cu ambalaj și plătită, ulterior, ca atare producătorului. Așa nu puteam continua și am închis magazinul. N-am renunțat la idee, dar după astfel de experiențe, ne-am maturizat și știm să deosebim mai bine sincerul de nesincer. Suntem câțiva în discuții s-o luăm de la început, unul produce dulcețuri, altul conserve de legume-fructe, murături, siropuri, brânză și, împreună, vrem să ne reformulăm ideea de cooperare și să mergem mai departe. Vom lua decizii comune, să ne prezentăm și să ne promovăm produsele împreună. Va fi tot o structură de economie socială, pe care, dacă o vor înțelege mai mulți, le-ar fi mult mai bine, căci, deocamdată, sunt inițiative timide. Nu știu cât timp trebuie să mai treacă până să evoluăm și noi, avem încă rețineri în a ne asocia cu cineva. Temerea că vom fi furați de celălalt e, de multe ori, justificată, dar parcă, totuși, prea ne-am intoxicat cu ideea că, dacă înșelăm pe cineva, ne îmbogățim mai repede.
„Preoții trăiesc sub nivelul mediu al societății”
– A fost și o necesitate personală această inițiativă cooperatistă? Poate un preot de țară să trăiască doar din preoție?
– Doar din preoție se poate trăi când preotul slujește într-una din cele mai bune parohii dintr-un oraș mare sau într-un sat mare, deși, și în astfel de cazuri e discutabil. Noi suntem finanțați de stat, dar, deși suntem încadrați ca funcționari, ca bugetari, echivalent cu profesorii, nu primim salarii la fel ca ei. Ni se dau doar subvenții, în funcție de dimensiunea parohiei și de gradele profesionale ale fiecăruia, dar taxele ni se iau de la suma integrală. Diferența trebuie s-o completăm cu venituri proprii. Bugetele se dau doar pentru reparații și construcții la biserică, iar la casa parohială, te descurci, deși nu e a ta. Știu că sunt și cazuri de lăcomie, e adevărat, dar majoritatea preoților trăiesc sub nivelul mediu al păturii sociale. Așa a fost mereu și așa va fi. Asta e menirea preotului. Nu suntem nobili, poate asta s-a întâmplat în Evul Mediu, pentru anumite confesiuni. Ortodocșii, niciodată! La Ampoița, de exemplu, am găsit niște documente din 1760, o listă cu iobagi pe care figura și preotul din sat. Părintele era, și el, iobag.
„Chiar dacă mai există bătrâni căpoși, sunt și unii pe care parcă nu i-ai mai lăsa din brațe”

– Anul 2019 a fost declarat de Patriarhia Română drept „An al satului românesc”. Care sunt, la sfârșitul unui astfel de an, bucuriile și tristețile unui preot de țară?
– Depopularea, prima tristețe. Și ultratehnologizarea. Nimeni nu mai vine să stea la sat, dacă nu are toate utilitățile. La noi, mai e cum e, că suntem aproape de Alba Iulia, dar sunt zonele montane, unde sunt 40-50 km până la primul oraș. Aceste cooperative de care vorbeam ar putea fi o sursă de generare de locuri de muncă pentru oamenii din satele izolate. Se pot amenaja acolo puncte de colectare-procesare, cu toate standardele, unde ei pot lucra, ceea ce poate aduce plusvaloare, comercializezi ce produci și poți trăi liniștit acolo. Dar atâta timp cât astfel de structuri nu există și nu sunt create, tinerii nu sunt atrași să stea la țară, decât dacă sunt bugetari în acel sat, ceea ce e puțin probabil că e suficient.
Bucurii… Că încă mai sunt oameni frumoși, pe partea sufletului. Chiar dacă mai există bătrâni căpoși, sunt și unii pe care parcă nu i-ai mai lăsa din brațe. Atâta frumusețe în exprimare, în purtare, în gândire, simți cum îți transmit dragoste. Iar vorbele lor de duh, de înțelepciune, te lasă uimit. Mai sunt, mai sunt… Și sunt și tineri faini. Deși lumea pune azi stigmate pe ei, sunt printre tineri unii care nu-s vedete, nu-s băgați în seamă, dar, când vin și stai de vorbă cu ei, ți-e mai mare dragul. Prin ei, satul românesc va merge mai departe. Dacă vom ști să-i vedem pe acești oameni, să-i promovăm, să-i potențăm, să-i valorificăm, vom avea un viitor. Cred că e nevoie și de anumite programe, pentru că nu există contradicție între credință și tradiția populară. Să-i înveți un joc popular, un cântec, un meșteșug, ceva de coeziune, ca pe vremuri. Atunci era ideea de a fi împreună, acum există un mare risc pentru satul românesc, căci individualismul modern pătrunde și aici.