Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

De Dragobete, cu HOLOGRAF și RONA HARTNER

HOLOGRAF

„Avem atâtea amintiri împreună!”

Holograf este una dintre cele mai iubite şi longevive trupe românești. Puțini crea­tori de mu­zică rock de la noi au atâtea melodii pe care lumea le știe pe dinafară. Toate cele 16 dis­curi de studio de până acum con­țin cel pu­ţin o piesă care a devenit, la vremea ei, mare hit. Iar mem­brii trupei au fost răs­plătiţi pentru mun­ca pe care au depus-o, în cei 42 de ani de existență, atât cu iubi­rea ne­condiționată a fani­lor, cât şi cu multe dis­tincţii im­portante: „Pre­miul de ex­ce­­lenţă”, ob­ţinut la Gala Me­dia Music Awards din 2013, de la Sibiu, sau premiile pen­tru „Cea mai bună trupă pop-rock” şi „Cea mai bună me­lo­die pop-rock” de la Gala Pre­miilor Muzicale Radio Ro­mânia din 2014.

Holograf a pornit la drum în 1978, când a fost înfiinţată de Mihai Pocorschi, dar a suferit nume­roase schimbări până la albumul de debut („Holo­graf 1”, un LP lansat în 1983, cu Ga­briel Cotabiță în postura de solist). Formaţia a cunoscut cu ade­vărat gloria abia pe la jumătatea anilor ‘80, când l-a cooptat pe Dan Bittman în pos­tura de vocalist. Azi, Holograf este compusă din: Edi Petroşel (tobe, voce), Tino Furtună (clavia­turi, pian, voce), Romeo De­diu (chitară, voce), Iulian Vrabete (bas, voce) şi Dan Bittman (voce). Edi Petroșel și Tino Furtună se pot lăuda că fac parte din nucleul de bază al trupei şi activează la Holograf încă din 1979, Dan Bittman li s-a alăturat în 1985, Iulian Vra­bete în 1987, iar Ro­meo De­diu în 1993. Împreună au scos une­le din­tre cele mai populare discuri ale for­maţiei şi au cântat melodii de dragoste arhicu­nos­cu­te, nu­mai bune de cele­brat Dra­go­betele: „Să nu-mi iei nicio­­dată dragos­tea”, „De câte ori să te iubesc” sau cel mai nou single, lansat în martie anul trecut „Pierd înăl­ţimea din ochii tăi”. Toate aces­te hituri le vor cânta şi în turneul lor naţio­nal, pro­gramat în aceas­tă primăvară, numit Classic Rock. „Va fi cu şi despre muzică neprelu­crată electronic, ritmuri clasice şi melodii pe care avem împreună atâtea amintiri”, spuneau ei.

Acest turneu nu este însă singura întoarcere către clasic a formaţiei. Pe 5 noiembrie 2019, Holo­graf a aniversat 20 de ani de la lansarea unuia dintre cele mai cunoscute şi iubite discuri ale lor: „Holo­grafica”, refăcându-l în format romantic, pe vinil. „20 de ani înseamnă două lucruri pentru noi: anii care au trecut de la lansarea «Holografica», dar şi jumătate din anii de când suntem împreună. Ce motive mai bune puteam găsi să relansăm cel mai de succes album al nostru – în premieră! – pe vinil”, scriau ei pe pagina de Facebook.

La începutul anului, în ianuarie, Holograf şi-a reluat activitatea cu două concerte „Holograf Sim­fonic”, susţinute la Botoșani şi Piatra Neamţ, unde au cântat alături de Filarmonica „George Enescu” din Botoșani, şi unde au avut-o invitată printre alţii pe Paula Seling, în postura de solistă/soprană.

Cu turneul Holograf Classic Rock, Dan Bittman şi colegii lui vor ajunge luna aceasta la Buzău (pe 13), la Bacău (pe 14), la Iaşi (pe 15), la Galaţi (pe 16), la Bucureşti (pe 19) şi la Timişoara, de Dra­gobete, pe 24. Apoi turneul va continua pe 1 martie la Cluj Napoca, pe 7 martie la Ploieşti, pe 8 martie la Constanţa şi pe 7 mai la Târgoviște.

(Bilete pentru toate aceste concerte puteţi găsi în reţeaua IaBilet. Pentru concertul din 19 februa­rie, de la Sala Palatului din Capitală, biletele au preţuri cuprinse între 129 şi 179 lei.)

Rona Hartner & The Zuralia Orchestra

„Tocmai am doborât un record”

Rona Hartner este supranumită de presa franceză „tornada”, și pe bună dreptate, pentru că este un ade­vărat pachet de energie și de talent. Actriță și cântăreață, veşnic în miş­care, veşnic în căutare de lu­cruri noi, Rona a avut un an plin de încer­cări în 2019, dar peste care a trecut cu bine. Artista a învins cance­rul, s-a căsătorit în secret cu iubitul ei, DJ-ul Herve Ca­mil­le­ri, a scris o carte despre bă­tă­lia ei cu „balaurul”, „Je te don­ne­rai un vrai bonheur”, şi a lansat discul „Electro Sky Gos­pel”. Ba mai mult, a susţinut chiar şi câteva concerte live.

Rona şi-a lansat cartea şi dis­cul în România pe 6 noiem­brie, pe sce­na Restaurantului „Elisa­beta” din Ca­pitală, unde a sus­ţinut şi o con­ferinţă, legată de bă­tă­lia ei cu boala. Dar performan­țele ei au continuat. Pe 18 decem­brie, pe pagina ei ofi­cială de Face­book, apă­rea următorul mesaj: „RONA HART­NER tocmai (şi)-a mai doborât un record, reali­zând un dublu album (cu 22 de pie­se) într-o se­siune-maraton de înre­gis­trări de 48 de ore. La capătul că­rora a şi susținut un concert în stu­dio. Albumul, într-un stil inedit (elec­tro-gospel), se va numi «Sky Elec­tro Party» şi este rodul ulti­melor luni de căutări mu­zicale şi spi­rituale, ală­turi de DJ HMJ (Herve Camilleri n.r.).”

Lansarea noului album nu a fost anunţată încă oficial, dar pe 21 fe­bruarie a.c., o puteţi asculta live pe Rona, alături de The Zuralia Or­ches­tra, într-un show cu ritmuri săl­tărețe și mult chef de viață, la Beră­ria H din Capitală.

The Zuralia Orchestra a fost înfiinţată în 2011 şi in­ter­pre­tează, sub îndrumarea lui Au­rel Mirea, un nou gen de mu­zică „fusion”, ce combină fol­clorul românesc şi muzica au­tentică gipsy, cu jazz, reggae, la­tino sau muzică orien­tală. For­maţia a lansat până acum un singur disc, „I Love Balkan Mu­sic”, în 2013.

(Biletele pentru concertul Ro­na Hartner & The Zuralia Orches­tra, de la Berăria H, de pe 21 februa­rie, se pot găsi în re­ţeaua Iabilet şi au preţuri între 22 lei şi 49 lei.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian