Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Sănătatea începe cu APĂ!

Foto: Shutterstock – 4

• Așa cum natura așteaptă ploile primăverii, organismul nostru are și el nevoie de apă pentru a se întrema •

Lichidele au o importanță vitală pentru sănătatea noastră, apa fiind cel mai bun și mai sărac în calorii. Indiferent care: de la robinet, minerală, gazoasă sau plată, pentru că niciuna nu are calorii. În ultimul timp, se pune tot mai insistent întrebarea în legătură cu cantitatea pe care ar trebui s-o bem zilnic, pentru menținerea sănătății. Pentru moment, se recomandă între 1,5 și 2 litri. Dar și mai interesantă pare întrebarea despre afecțiunile ce pot fi tratate cu apă. Este posibil să fie apa – medicament?

În cele ce urmează, veți afla bolile la care consumul unei cantități mai mari de apă poate avea efecte pozitive.

Prea multă apă strică?

O “intoxicare cu apă” poate fi mortală! Vizați ar putea fi sportivii care beau “țintit”, din cauza transpirației excesive. În aceste cazuri, apa simplă nu mai e suficientă, fiindcă sărurile sunt eliminate în așa măsură din organism, încât îl face să cedeze. Paradoxul este că deși a făcut deja exces de apă, persoana în cauză este tot mai însetată, și n-ar trebui să mai bea în niciun caz. Cât este încă în stare, trebuie să consume alimente sărate, pentru că altfel n-o mai ajută decât spitalizarea. În pericol se află și femeile care vor să continue cura de slăbire cu ajutorul unei cantități sporite de apă. Acestea beau tot timpul câte-o gură de apă (le vedem mereu cu o sticlă în mână), ca să nu se mai gândească la mâncare. Situația devine problematică la 6-7 litri de apă pe zi.

Cât bem când suntem răciți?

Foto: 123RF

Iarna, când încăperile încălzite fac să se “usuce” mucoasele din nas și faringe, virusurile și bacteriile acționează în voie. “Bariera” nu mai funcționează. Nu le dați nicio șansă acestor agenți patogeni și beți cât de multe lichide, pentru a evita acest efect de uscare! Dacă există un deficit de apă, sângele e mai gros, iar organismul devine mai vulnerabil la “instalarea” agenților patogeni. De aceea are nevoie de apă suficientă, pentru a ajuta organele să funcționeze și să elimine substanțele toxice.

În același timp, consumul de lichide este recomandat pentru răcirea corpului în caz de temperatură prea ridicată, deci în stările febrile. Dar, atenție! Acest deziderat nu se realizează cu băuturi reci ca gheața, deoarece corpul trebuie să reechilibreze răceala instalată în organism. Se recomandă băuturi calde sau la temperatura camerei. În sănătatea dvs.!

Este apa un remediu împotriva durerilor de cap?

Unele persoane afectate au constatat că dacă beau apă, durerile de cap se potolesc. Dar nu există cercetări statistice în acest sens. Din punct de vedere fiziologic, creierul nostru necesită mai multă apă decât oricare alt organ. Și pentru că celulele cerebrale sunt compuse în proporție de 85% din apă, lipsa acesteia provoacă o reducere a potențialului energetic al creierului. Iar cu un nivel redus de energie, capacitatea de performanță fizică și spirituală este greu de menținut.

O altă explicație este și faptul că în cazul unei carențe de apă, sângele se îngroașă și alimentarea cu oxigen a celulelor slăbește.

Durerile de cap pot fi semnalul unei deshidratări, dar apa nu poate fi considerată un remediu pentru calmarea acestora. Este, însă, posibil, ca ele să apară mai rar, dacă nivelul lichidelor rămâne echilibrat. Dacă sunteți predispuși la dureri de cap, ar fi bine să aveți un control asupra aportului zilnic de lichide.

La prima senzație de durere, beți imediat 2 pahare mari de apă plată. S-ar putea să vă fie de folos. Dar numai atunci când durerile sunt provocate de lipsa de apă. După cum se știe, durerile de cap au multe și foarte diferite cauze.

Probleme digestive, tratate cu apă

În majoritatea cazurilor, problemele digestive sunt supărătoare. Ele produc dureri! Este afectată o persoană din trei, în mod special femeile. Consumul insuficient de lichide este una din cauzele constipației. De aceea, apa este indispensabilă pentru o digestie normală. Deosebit de eficient este să beți un pahar mare de apă călduță, pe stomacul gol. Dar și cei ce consumă apă suficientă pot suferi de constipație. Dacă aceasta se datorează unui consum redus, cantitatea apei băute trebuie să crească. Dar apa în sine nu ameliorează digestia. Apa trece, ce-i drept, prin intestin, dar este eliminată, din nou, prin urină. În aceste cazuri, terapia cea mai adecvată este consumul de fibre.

Pentru ca digestia să funcționeze mai bine, se recomandă să beți apă și în timpul mesei. Dar cu măsură și țintit! O ceașcă de espresso (cafeaua se prepară cu apă!) stimulează digestia mai puțin decât se crede. Rezultate mai bune se obțin cu o ceașcă de cafea filtru, fiindcă aceasta conține mai mulți acizi și mai multă cofeină, ceea ce pune în mișcare intestinul.

Apa – cel mai bun remediu împotriva bătrâneții?

Apa este considerată cel mai sigur “produs” pentru frumusețea pielii. Adevărul este că în cazul unui deficit de lichide în organism, apa din celulele pielii scade și puterea de rezistență a pielii și a enzimelor se diminuează. Urmarea: pielea se usucă, devine aspră, se descuamează și – în unele zone – chiar se crapă. Își pierde elasticitatea și reacționează cu apariția unor riduri nedorite. Din această cauză, multe creme de față și de corp pentru “o piele tânără și frumoasă” conțin apă și componente care să lege apa din piele. Dar depozitele de umiditate din straturile inferioare ale pielii sunt aprovizionate din interior, așa că nici cea mai scumpă cremă nu ajută cu nimic, dacă organismul este alimentat cu o cantitate prea mică de apă. Unele riduri ar putea fi, deci, evitate, printr-un consum regulat și suficient de lichide. În concluzie: cine bea prea puțină apă va constata repede că pielea sa devine flască. Nu beți doar pentru sănătate, ci și pentru a arăta proaspeți și tineri!

Cistitele – și mai multă apă?

Cistita este o boală care afectează mai ales femeile. Se spune că imediat după instalarea ei, ar trebui consumate foarte multe lichide: în primele 4 ore, câte 250 ml de apă plată sau de ceai pentru vezică, din 20 în 20 de minute. Apa, cu efectul ei diuretic, este deosebit de eficientă în caz de cistită. Cu 3 l de apă se elimină, pare-se, o mare parte dintre bacteriile din urină, care nu se mai pot înmulți în vezica urinară. Și nu mai sunt necesare antibioticele. Efectul acestui remediu n-a putut fi, însă, demonstrat științific. Pe de altă parte, o cantitate mare de lichide poate duce la intensificarea durerilor și la creșterea frecvenței de urinare.

Cafeaua și ceaiul negru, precum și celelalte băuturi care conțin cafeină, pot irita vezica, și nevoia de a urina devine și mai stringentă, deși cantitatea de lichide eliminate nu crește, așa cum se crede în mod eronat.

O părere complet greșită legată de cistită este aceea că sucurile de fructe ar face să crească aciditatea urinei. La numeroase fructe se-ntâmplă exact invers, pentru că sunt metabolizate alcalin. Nu e, deci, de mirare, că sucul de coacăze este recomandat pentru tratarea cistitelor, la urinare nesimțindu-se niciun fel de arsuri. Din păcate, nici aici nu există o dovadă științifică clară. Cu toate acestea, coacăzele rămân un remediu eficient împotriva cistitelor.

Bem apă și slăbim. Așa să fie?

Apa joacă un rol esențial, atât pentru alimentație, cât și pentru dietele de slăbit. Dietele-fulger, în care greutatea poate scădea într-o perioadă scurtă de timp, sunt apreciate de multe femei. Dar aici nu este vorba de grăsime, ci de lichide care se pierd. Dacă sporește cantitatea de lichide consumată, scăderea în greutate nu se mai produce. Din această cauză, dietele trebuie privite critic. Experții recomandă o zi “de apă” pe lună, pentru eliminarea reziduurilor, care arată astfel: la ora 8 dimineața se bea primul pahar de apă și, din oră-n oră, se continuă cu câte 1/4 l de apă plată, în care se pun câteva picături de zeamă de lămâie. Cantitatea dorită: minimum 3 l de apă pe zi. Se pare că este cea mai simplă și mai eficientă dietă fulger în cadrul unei cure de slăbit. Ea este preferată și pentru că în ziua respectivă nu trebuie să se renunțe la mâncare. Sunt permise fructele și legumele, dar puține, fiindcă altfel n-ar mai fi o zi de post! Avantajul unei astfel de zile este efectul de curățare a intestinelor, care are urmări pozitive asupra stării generale de bine și a capacității cognitive. În plus, prin eliminarea substanțelor toxice, se stopează formarea nisipului și a pietrelor la rinichi, vezică și pe căile urinare. Această “zi de apă” lunară poate fi susținută printr-o activitate sportivă, precum mersul pe bicicletă, alergarea sau, pur și simplu, plimbările. Și o puteți termina cu călcatul apei în baie. S-aveți o zi “de apă” cât mai bună!

Lichidele băute seara dăunează rinichilor?

Mâncarea prea grasă și prea grea, consumată seara, împovărează stomacul și dereglează somnul. Dar și dacă beți chiar înainte de culcare cantități mari de lichide, n-ar trebui să vă mirați dacă vezica nu vă dă pace peste noapte și vă obligă să mergeți la toaletă. În schimb, un pahar de apă înainte de culcare nu face decât să micșoreze deficitul nocturn de lichide. Și un pahar de bere sau vin vă pot ajuta să adormiți mai ușor. Dacă beți mai mult, a doua zi vă veți simți obosiți, pentru că alcoolul “răpește” somnul odihnitor de noapte și deranjează faza de somn profund. Senzația este, ce-i drept, că somnul a fost suficient, dar este o mare eroare.

În privința cafelei, există păreri diferite, dacă ea deranjează somnul sau – dimpotrivă – îl stimulează. Cofeina poate produce somn, dacă vă culcați cel târziu la 30 de minute după ce ați consumat-o. Mai târziu, cafeaua își dezvoltă efectul stimulant și împiedică, mai degrabă, somnul. Dacă vă interesează un somn cât mai lin, nu mai beți după ora 18 cafea, ci beți apă sau ceaiuri de plante.

Și laptele e recomandat seara, celor care-l suportă. Laptele are efect calmant și este bogat în triptofan, o substanță activă care se găsește în ciocolată, fructe și produsele de cereale. Consumul de lapte provoacă producerea hormonilor fericirii, ceea ce are efect pozitiv asupra somnului.

Cum puteți consuma corect necesarul zilnic de lichide

1. Repartizați cantitatea de lichide în mod egal pe parcursul zilei. Nu beți o cantitate mare dintr-odată. Organismul nu poate asimila prea multe lichide deodată!

2. Beți dimineața, imediat ce vă treziți, 1 pahar mare de apă călduță (eventual cu zeamă de lămâie) pe stomacul gol. Digestia dvs. se va bucura!

3. Puneți o sticlă cu apă la-ndemână – la birou sau acasă, ca să nu uitați că trebuie să beți. O carafă cu apă sau cu suc de fructe diluat, sau o cană cu ceai de plante sunt ideale pentru a vă potoli setea pe parcursul zilei.

4. Variați băuturile pentru propria dvs. plăcere. Nu trebuie să fie mereu apă. Sucurile de portocale, piersici, căpșuni, vișine etc. stimulează plăcerea de a bea și trezesc simțurile.

5. Cafeaua și ceaiurile, băute cu moderație, pot face parte din consumul zilnic de lichide.

6. Faceți mișcare zilnică! Ideal – o dată pe zi, 20 de minute. Cei ce fac sport transpiră și celor ce transpiră li se face sete și trebuie să bea ceva. Apa este ideală pentru potolirea setei.

7. Beți și în timpul mesei – stimulează digestia!

8. Un pahar cu alcool în cinstea cuiva nu dăunează nimăni. Berea poate fi băută zilnic. Dar atenție: femeile n-ar trebui să depășească 1/2 l, iar bărbații 1 l.

9. Alcoolul extrage din organism lichid și substanțe minerale, și de aceea senzația de sete este foarte pregnantă după consumul de alcool. Potoliți această sete cu băuturi răcoritoare sau apă.

10. Beți seara, când citiți sau vă uitați la televizor, o ceașcă de ceai. Calmează, relaxează și face bine!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian