Reacțiile granulomatoase în piele sunt răspunsul la infecții diverse, la substanțe chimice sau la infecții persistente cu stafilococ piocianic (cum probabil a fost cazul fiului dvs.). Aplicațiile locale, un timp, cu TRIDERM, un unguent cu mai multe antibiotice ce se potențează reciproc, au efect pozitiv. Dacă rezultatele întârzie să apară, electrocoagularea granulomului îl va scăpa de suferință. Multă sănătate.
Dr. RADU N.
„Tatei îi este mereu frig, chiar și vara” (Răspuns pentru SILVIA, F. AS nr. 1134)
Vă recomand un tratament cu rezultate deosebite: se iau două zile câte 1/2 tabletă de vitamina PP după masa principală (nu pe stomacul gol!). A treia zi se ia o tabletă. Vitamina PP activează circulația periferică și senzația de frig dispare. Vă doresc multă sănătate!
ADELA – Suceava
„La aproape 80 de ani, mama e chinuită de o bronșită” (Răspuns pentru VALERIA P. – Galați, F. AS nr. 1301)
Este cert că mama dvs. are sistemul imunitar deficitar. Vă recomand gelul de Aloe Vera „curat” (de puritate 97%), stabilizat, ca pe un foarte bun întăritor al sistemului imunitar, fiindcă reglează metabolismul, dând posibilitatea organismului afectat să învingă bolile obișnuite (anemii, gripe, bronșite, alergii etc., care se pot croniciza, ca în cazul copiilor dvs.), sau chiar boli mai grave.
SORIN N.
„Nu reușesc să mă vindec de onicomicoză” (Răspuns pentru A. T. – București, F. AS nr. 1315)
Am avut eu însămi probleme de genul acesta și am reușit să mă vindec printr-o metodă simplă dar foarte eficientă: se face o saramură concentrată (de exemplu, la jumătate de litru de apă se pun patru linguri cu vârf de sare obișnuită, de bucătărie), care se fierbe până se dizolvă complet; se lasă să se răcească și, cât este încă foarte caldă, dar suportabilă pentru piele, se cufundă mâinile sau numai vârful degetelor și se țin cât rezistați. Operația se repetă de două-trei ori, după care mâinile nu se șterg, nu se clătesc, se lasă să se usuce natural, la aer. Se unge pielea cu un unguent pe bază de rășină (ex. Carpicon) și se bandajează fiecare deget; pansamentul se ține peste noapte și operația se repetă cam patru-cinci zile, în fiecare seară. Rezultatul e rapid și sigur, prezentând avantajul că nu trebuie menținute bandajele și la serviciu.
– O altă metodă este cea cu tinctură de propolis: în zonele afectate se pune tinctură cu o pipetă, în așa fel încât să pătrundă bine și să formeze o crustă, de două ori pe zi – dimineața și seara. Rezultatul e la fel de sigur, deși tratamentul este mai lung, având dezavantajul colorării temporare a unghiilor. Cu acest tratament, fetița mea a scăpat de un neg cât un bob de linte și de alții mai mici, localizați pe mâini și pe față; mi se propusese cauterizarea lor, dar nu am fost de acord, temându-mă de eventuale cicatrice. Acum nu are nici o urmă și nici un neg. Vă doresc multă sănătate, noroc și succes!
DOINA S. – București
„Am keratită punctată. Mă poate ajuta cineva?” (Răspuns pentru VICTORIA M., F. AS nr. 1359)
Am suferit și eu cumplit cu ochiul stâng, care se umfla, se lipea și mă jena ca și cum aveam nisip în el, iar vederea se încețoșa. Într-un târziu, un medic din Odorheiul Secuiesc mi-a pus diagnosticul de keratită dendritică ochiul stâng. Mi-a dat picături, unguente franțuzești și am tot tratat ochiul, dar fără rezultat. Se ameliora și iar se inflama. Până când mi-am adus aminte că la Călimănești este un izvor unde apa minerală vine cu picătura și această apă este tămăduitoare pentru ochi. Am început tratamentul cu apă minerală de la izvorul Nr. 6 din Călimănești, punându-mi câte două picături, din două în două ore. Când am simțit că ochiul nu mă mai supără, am mers la medic, i-am spus ce am, dar nu i-am spus ce am pus în ochi. Mi-a spus că ochiul este vindecat și că nu mai am nimic. Încercați și dvs.! Pe mine m-a ajutat. Această apă este și mai eficientă în conjunctivite.
STELA – Brașov
„Nu vreau să mă operez de granulom dentar. Ce pot face?” (Răspuns pentru SORIN – Cluj, F. AS nr. 1385)
Vă recomand următoarele:
– Rovamicina – 3 comprimate pe zi.
– Metronidazol – 3 comprimate pe zi.
– Clătiți cavitatea bucală cu ceai de gălbenele concentrat (1 lingură de plantă la o cană de apă clocotită).
Tratamentul durează 5-7 zile (citiți prospectul medicamentelor) și în această perioadă nu consumați lapte dulce și alcool de nici un fel. Pentru a nu afecta flora intestinală, consumați zilnic 250 ml iaurt. Tratamentul se repetă după șase luni.
– Nu folosiți aceeași pastă de dinți tot timpul și nu uitați să vă periați și limba.
– Feriți-vă de curent, mai ales în anotimpul rece. Această schemă de tratament mi-a fost recomandată de un medic stomatolog, cu rezultate excelente. Vă doresc multă sănătate!
DOINA L. – Iași
„Am diagnosticul sinuzită maxilară” (Răspuns pentru RALUCA I. – F. AS nr. 1406)
În tratamentul sinuzitei, de un real folos pot fi picăturile de Picnaz, pe bază de neomicină, care au fost produse de industria farmaceutică românească. Nu știu motivul pentru care în ultima vreme aceste picături nu se mai produc, găsindu-se cu mare greutate doar în unele farmacii care și le prepară singure. Puteți solicita și dvs. unei farmacii să vi le prepare, în cazul în care nu le găsiți gata preparate. Rețeta lor este următoarea: soluție apoasă pentru uz extern conținând: neomicină sulfat 0,5% și efedrină clorhidrat 1%. Se aplică sub formă de picături, câte 10 în fiecare nară. Puteți asocia și unele tratamente naturiste pe bază de plante medicinale, ca de exemplu:
– Inhalații cu o lingură de flori de coada-șoricelului (Achillea millefolium) la 200 mg apă clocotită.
– Inhalații cu flori de mușețel (Flores chamomillae), 1 lingură de plante la 200 ml apă clocotită.
– Inhalații cu două linguri de salvie (Salvia officinalis), la 200 ml apă clocotită. Plantele menționate mai sus pot fi băute și sub formă de infuzie.
– Un produs apicol deosebit de valoros, cu proprietăți antiseptice și cicatrizante este propolisul, pe care îl puteți folosi cu succes sub formă de picături nazale, dintr-o soluție în concentrație de 5-6%, dar care nu se vor aplica în același timp cu picăturile Picnaz. Dvs. relatați că ați făcut apel în repetate rânduri la antibiotice, dar fără un rezultat satisfăcător. Probabil, ori n-ați utilizat un antibiotic cu spectru larg suficient de puternic, ori tratamentul a fost de o durată prea scurtă, fiind întrerupt înaintea distrugerii agentului patogen. Un antibiotic eficient în asemenea cazuri este Eritromicina, din care veți lua câte o tabletă la șase ore. Eventual, apelați și la un alt medic specialist ORL, încrederea deplină în tratamentul instituit de un singur medic nefiind totdeauna cea mai bună soluție.
V. MUNTEANU – Timișoara
„Am timpanele perforate și-mi curge un lichid din urechi” (Răspuns pentru IULIANA – Buzău, F. AS nr. 1406)
1. Într-o crăticioară se pune pe foc mic puțin lapte de vacă de la țărani (două căni), se adaugă o lingură de săpun de rufe făcut în casă (ras), care se lasă la topit împreună cu un pumn de sare grunjoasă. După topire, se adaugă în lapte și două-trei linguri de făină de mălai și se lasă totul la fiert 5-10 minute. În final, compoziția trebuie să aibă consistența unei mămăligi. Se învelește în pânză și, când se mai răcește, se ține urechea bolnavă pe mămăligă, până se răcește complet. Tratamentul se repetă de trei ori pe zi, dar de fiecare dată este necesar un nou preparat. Această rețetă a fost primită de mama mea de la o bătrânică, în timp ce aștepta pe holul spitalului ca sora mea să fie programată la operație. În urma acestui tratament naturist, sora mea s-a vindecat de otită și nu a mai avut nici un fel de probleme de acest gen. Au trecut de atunci 20 de ani.
AMALIA – București
2. Am avut în familie un caz de otită cronică, la vindecarea căreia au contribuit picăturile recomandate de un medic specialist ORL, care utilizează Cloramfenicolul, un antibiotic mai puțin folosit în prezent, dar care în cazul otitei și-a dovedit o eficiență deosebită în asociere cu hidrocortizonul.
Rețeta, care vă poate fi preparată de orice farmacie, este următoarea: Cloramfenicol – 0,50 g, Hidrocortizon – 1 fiolă, apă distilată – 10 ml. Se pun 10 picături în ureche de trei ori pe zi.
Deoarece dvs. solicitați și un tratament naturist, puteți încerca și niște picături pe bază de propolis în soluție alcoolică de 10%, din care se vor pune tot 10 picături de trei ori pe zi, cu mențiunea că acestea nu se vor folosi în același timp cu cele pe bază de Cloramfenicol. Eventual puteți încerca alternativ o săptămână un fel de picături, iar săptămâna următoare – celălalt fel.
Ar fi bine dacă ați asocia tratamentului local și un tratament intern cu un antibiotic cu spectru larg. Pe vreme friguroasă, protejați urechea atât ziua, cât și noaptea cu tampoane de vată. Sper să reușiți astfel să vă vindecați.
VALERIU M.