
• Coronavirusului se pare că-i plac bătrânii. Ei sunt victime sigure, mai ales dacă în afara poverii anilor, duc în spate și boli cronice vechi, legate, mai ales, de inimă și plămâni. În cazul în care cititorii noștri mai vârstnici, suferinzi cardiaci, vor să dispună de remedii eficiente și simple, verificate prin lunga lor folosință în medicina tradițională cu plante, le recomandăm să apeleze cu încredere la sfaturile care urmează. Rău n-au cum să facă, dar bine, da •
Bolile de inimă se întâlnesc mai des decât alte maladii, dar există și foarte multe metode de tratament. Inima omului este un mușchi, ceea ce înseamnă că poate fi întărită și antrenată ca orice alt mușchi. În cazuri grave, se folosesc și medicamente, dar ele ajută mai puțin dacă inima nu este susținută printr-un regim alimentar special, prin exerciții fizice moderate, reflexoterapie și o stare psihică pozitivă.

* Din meniul bolnavilor de inimă se vor exclude produsele care provoacă balonare: pâinea proaspătă, laptele gras, varza proaspătă, fasolea, mazărea, sucul de struguri, băuturile acidulate.
* Pentru profilaxia (prevenirea) stopurilor cardiace, în cazul lipsei de medicamente, se înghite un cățel de usturoi.
* În cazuri de extremă urgență, se aplică un șervețel de bumbac înmuiat în apă rece, în zona inimii, timp de 10-15 minute.
* Se masează energetic a șaptea vertebră (locul unde gâtul se unește cu coloana vertebrală), în sensul acelor ceasornicului.
* În caz de angină pectorală (stenocardie), se fac frecții cu 5-6 picături de ulei de brad alb, în zona de sub sânul stâng.
* Zilnic, timp de 5-7 minute, se masează cu degetul arătător vârful limbii. Dacă în timpul masajului apar senzații neplăcute, procedura se întrerupe.
Rețetă pentru întărirea mușchiului inimii
(metoda se adresează mai ales celor care au suferit un infarct de miocard)
Se ia o lămâie mare, se spală, se taie în două și se pune fiecare jumătate în câte un pahar de mărime corespunzătoare, astfel ca ele să stea cu partea tăiată în sus fără să se răstoarne. În cele două jumătăți se scobește circa 1 cm din miez. În adâncitură se pune soluție lugol și se acoperă cu celofan. Paharele se pun în frigider timp de 14 zile, apoi se stoarce bine sucul din cele două jumătăți de lămâie și se păstrează în frigider. Se începe tratamentul cu 14 picături dizolvate în 1/2 pahar de ceai (nu prea tare). În fiecare zi se adaugă câte 1 picătură, până ce numărul lor va ajunge la 28. Se ia de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă, timp de 2 săptămâni. Se face o pauză de 2 săptămâni și apoi se repetă tratamentul, în timpul căruia este recomandat să mâncați caise uscate.
* Bolnavilor de ischemie miocardică le este indicat ca după ce iau medicamente sub formă de pastile, să consume imediat 1-2 bucățele de zahăr. Dacă bolnavul folosește medicamente sub formă de picături (tincturi), acestea să fie consumate împreună cu 1-2 cubulețe de zahăr.
* Un tampon de vată se înmoaie dimineața în tinctură de valeriană și se poartă pe toată perioada zilei, într-o punguță specială, în zona pieptului.
* În cazul folosirii medicamentelor contra hipertensiunii, se ține sub limbă o lingură cu miere de albine, cu dulceață, sau măcar se clătește gura cu sirop dulce.
* Bolnavilor cu palpitații puternice li se recomandă consumarea zilnică de smochine.
Rețete pentru insuficiență cardiacă

* 2 linguri cu stafide se fierb în 200 ml de apă timp de 10 minute și se infuzează (de preferință în termos) timp de o oră. Se împarte în 3 doze și se consumă de 3 ori în cursul zilei.
* Consumarea ceaiului de sfeclă. O sfeclă mare se spală, se curăță, se fierbe în 0,5 l de apă, până devine moale. Se consumă ceaiul pe durata întregii zile, împreună cu sfecla.
Rețete pentru întărirea inimii
* Pilaful preparat din mei (conține o cantitate mare de potasiu): 1/3 de pahar cu mei se spală bine și se fierbe în 2/3 de pahar cu apă, la foc mic. Se consumă neîncălzit, pe toată durata zilei, cu sare sau zahăr, după gust. Pilaful încălzit pierde calitățile terapeutice.
* Infuzia de ovăz nedecorticat. Ovăzul se mărunțește, se amestecă cu apă în proporție de 1:10 (50 g de ovăz și 500 ml de apă), se lasă la macerat 24 de ore și se strecoară. Se bea câte o jumătate de pahar de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă. Dacă nu găsiți ovăz, puteți folosi fulgi de ovăz. Un pahar de fulgi de ovăz se amestecă cu 1 l de apă rece, se lasă 4 ore, apoi se pune pe foc și se fierbe până se îngroașă. Se consumă câte 1/3-1/5 de pahar, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Este recomandat și celor care suferă de hipertensiune sau care au suferit un infarct de miocard.
* Apa de aur. Într-un vas emailat se toarnă 0,5 l de apă, în care se introduce orice bijuterie din aur fără piatră prețioasă, și se pune pe foc. Se ține până se evaporă 1/3 din apă, după care se ia de pe foc și se pune 3-4 zile într-un loc uscat și fără lumină. După ce se scoate bijuteria din aur, apa se bea, câte o linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de mese.
Rețetă pentru dureri de inimă
1 kg de stafide (întăresc mușchiul cardiac) se aleg, se spală și se usucă pe un prosop curat. Mâncați în fiecare zi, pe stomacul gol exact 40 de boabe. Când se vor termina toate boabele, luați încă un kg, și-l mâncați după următoarea schemă: prima zi 40 de boabe, a 2-a zi 39 de boabe, a 3-a zi 38 de boabe ș.a.m.d., până ajungeți la 10 boabe. Un astfel de tratament se face de două ori pe an.
* Durerile de inimă se tratează și cu ajutorul semințelor de bostan, dacă mâncați câteva în fiecare zi.
Infarct de miocard
După criză, bolnavul trebuie să bea câte o jumătate de pahar de suc de morcovi proaspăt, de preferință din morcov tânăr.
Dispnee

Ovăz cu lapte – 1/2 de pahar de ovăz, în 2 l de lapte, se fierbe 1,5-2 ore, la foc mic. Se bea câte un pahar înainte de culcare. Dacă în lapte se adaugă miere de albine, poate fi folosit și în caz de astenie sau de epuizare. În fitoterapie se folosește ovăz nedecorticat, ecologic, curat (care nu a fost stropit cu erbicide). Neavând contraindicații, nu dăunează organismului nici în caz de supradoză.
Buna funcționare a inimii
* Se bea regulat ceai din fructe de călin cu miere de albine sau dulceață.
* Un efect benefic are și consumarea amestecului din: suc de sfeclă – 1 pahar, miere – o jumătate de pahar și sucul unei lămâi. Se păstrează la frigider și se consumă câte 50 ml la o oră după masă.
* Încă de pe vremea lui Hipocrate se folosea mazărea verde pentru vindecarea bolilor cardiovasculare. S-a dovedit științific că mazărea conține inozitol (ciclohexanheol) care acționează antisclerotic și îmbunătățește vizibil activitatea inimii și a vaselor sanguine.
* Palpitațiile inimii pot fi provocate de lipsa de potasiu. Medicamentele din farmacii, care conțin potasiu (aspartam, și altele), ajută foarte puțin, pentru că potasiul se elimină relativ rapid din organism. Mai indicat este să beți zilnic câte 3-4 pahare de compot din caise uscate și stafide. Compotul se prepară astfel: fructele se spală, se pun la foc în apă rece care se aduce până la fierbere, apoi oala se ia de pe foc, se răcește și iar se aduce până la fierbere. În acest fel, toate substanțele utile din fructe se extrag complet.
* După un accident vascular cerebral, mobilitatea degetelor se restabilește cu greu. Zilnic, mâna trebuie antrenată. Cel mai bun exercițiu este acela de curățare de coajă a cartofilor, merelor, castraveților. La început, va fi foarte greu de curățat chiar și un singur cartof, dar încetul cu încetul, degetele se vor mișca tot mai repede.
Sfaturi utile pentru oamenii în vârstă

* Pentru întărirea inimii, dimineața, pe nemâncate, consumați 2 albușuri de ou bătute împreună cu 2 lingurițe cu smântână și o linguriță cu miere de albine.
* „Băutura pentru longevivi”: 2 linguri cu păducel se amestecă cu 2 linguri cu fructe uscate de boz, 5 linguri cu miere de albine și se fierbe 5-6 minute într-un litru de apă. Se bea fierbinte de câteva ori pe zi.
* Ca să dispară durerile periodice ale inimii, dimineața, pe nemâncate, 3 căței de usturoi se taie în bucăți mici și se iau unul după altul, cu un pahar de lapte.