Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru MIRCEA S. – București, F. AS 1379 : „Sufăr de hidrosadenită în zona axilară”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected]

Stimate domn, informația oferită de dumnea­voastră este foarte sumară. Totuși, este important să vă subliniez faptul că hidrosadenita NU este considerată o boală infecțioasă, ci o tulburare in­flamatorie, cauzată de un blocaj al glan­delor apocrine (un tip de glandă sudoripară a pielii). Glandele apo­crine se regăsesc în zonele axilare, genitale, între organele genitale și anus, în jurul mameloanelor, în urechi și la pleoape. Ele pro­duc o secreție nemirosi­toa­re, care, ulterior, sub acțiunea mi­cro­bilor, devine mirositoare. Blo­carea canalelor secretoare, prin acumularea pe pereții aces­tora a substanței numită kera­tină, duce la acumularea în glan­dă a secreției, ruperea glan­dei din cauza acumulării exce­sive, apoi la inflamație. Infecția și ulcerațiile pot surveni ulte­rior. Motivul pentru care se pro­duce blocarea canalelor se­cretoare este necunoscut, dar un proces asemănător se vede și la pacienții care suferă de acnee. Această asemănare este unul dintre motivele pentru care unii numesc hidrosadenită acneea inversată.

Deși cauza exactă a hidrosadenitei este necu­noscută, iată factorii care ar putea contribui la apariția ei:

* Obezitatea, în parte prin fricțiunea meca­nică, în parte, prin blocajul glandelor.

* Fumatul, prin afectarea sistemului imu­nitar.

* Genetic – se presupune că ar fi implicate unele defecte genetice.

* Hiperactivitatea imunitară – se presupune că acest lucru facilitează inflamația prezentă la hidrosadenită.

* Hormonii – cei androgeni stimulează glan­dele apocrine, iar estrogenii le suprimă activi­tatea.

* Iritarea chimică de la parfumuri și deo­dorante ar putea duce la deranjarea glandelor apocrine.

Hidrosadenita afectează 1-2% din populație. Nu pare să fie o predilecție rasială, nici pe sexe, deși unii consideră că este mai des întâlnită la sexul feminin. În general, se suferă rar de această boală înaintea pubertății. Boala este însoțită de tulburări ale articulațiilor, dureri, precum și de afecțiuni inflamatorii ale intestinelor. De aseme­nea, bolnavii pot acuza eritem (înroșirea zonei afectate), papule și noduli (coșuri) dureroși, abce­se, ulcerații și cicatrice. Leziunile persistă și recidivează des, în pofida tratamentului, inclusiv a celui chirurgical. Nu există analize specifice, diagnosticul fiind unul cu precădere clinic. Acestea fiind spuse, următoarele abordări natu­riste ar putea fi de folos:

* Scăderea în greutate, ceea ce ar putea ameliora ocluzia și fricțiunea mecanică a părților corpului.

* Igiena, inclusiv spălarea mai des a zonelor afectate.

* Folosirea săpunurilor neiritante și anti­pers­pirante (cu aluminiu) în zonele afectate.

* Spălați hainele cu detergenți ușori, neiritanți pentru piele.

* Încetarea fumatului – pentru a ajuta sis­temul imunitar și sănătatea generală.

* Îmbrăcăminte largă, care nu strânge, pen­tru a evita ocluzia.

* Epilarea fără ceară sau lamă, pentru a preveni iritarea și traumatismul.

* Evitați stoarcerea leziunilor, căci puteți provoca spargerea lor sau infecția lor, ducând la inflamație crescută.

* Compresele calde cu ser fiziologic pot cal­ma zona.

* Suplimentele cu zinc ar putea fi de folos prin reechilibrarea elementelor inflamatorii de pe pielea afectată.

* Dietă – evitați alimentele care conțin zahăr, foarte procesate, cu mulți conservanți și produ­sele lactate, acestea stimulând inflamația. De asemenea, evitați-le pe cele care observați că vă irită stomacul (acestea diferă la fiecare individ în parte). De ase­menea, se țin diete bogate în fructe și legume, care ajută la diminuarea inflamațiilor și la scăderea în greutate.

* Mișcarea fizică trebuie aleasă în așa manieră încât să nu transpirați foarte mult sau să vă frecați prea mult picioarele între ele.

* Plantele medicinale au un rol important. Foile de varză verde, aplicate pe zonele infla­mate, pot fi de folos. Uleiul de arbore de ceai este un bun anti­inflamator și an­tibacterian. Cea­iul verde ajută la pierderea în greutate și este antiinflamator. Cea­iul de salvie (Salvia officinalis) – băut și aplicat local – ar putea fi de folos în tratamentul bolii, prin diminuarea sudorii.

* Acupunctura – poate diminua sudoarea, inflamația și greutatea. De asemenea, poate echi­libra organismul în general, eliminând tul­bu­rările.

* Homeopatia – tratamentul individualizat este cel mai eficient. Totuși, unele remedii cum ar fi Calcarea carbonica, Jaborandi, Salvia officinalis ar putea fi de folos.

* Starea emoțională – stă la bază oricărei boli, în general. Și în cazul hidrosadenitei pot apărea stări negative, care au nevoie să fie redre­sate. Se recomandă grupurile de sprijin și aju­toarele specializate.

* Rugăciunea – este foarte importantă. Prin rugăciune ne putem reașeza viața interioară, pu­tem primi forță de Sus chiar pentru vindecare. Este un lucru foarte simplu, dar în același timp și greu, ținând cont de îndărătnicia noastră, a oamenilor. Dacă am fi pus rugăciunea pe prim plan în viața noastră, boala nici nu ne-ar fi atins!

(Fiindcă această boală este gravă, poartă consecințe grave, este asociată altor boli grave și poate mima și alte boli grave, este bine să vă adresați medicului specialist!)

Vă urez succes!

Ing. chim. MIRCEA BOCAN – Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

„Caut tratament și regim alimentar pentru boală de rinichi și diabet” (Răspuns pentru S. P. – Fălticeni, jud. Suceava, F. AS nr. 1409)

Insulina sintetică are multe efecte secundare, ca orice medicament de sinteză, spre deosebire de insulina pe care o pro­duce organismul uman. Este încă o dovadă că tot ce este na­tural, darul creației dumnezeiești, face doar bine oamenilor. Constat că, după 18 ani de tratament cu insulină, analizele dvs. nu sunt chiar atât de rele pe cât ar putea să fie! Important este faptul că pot fi aduse în limitele normale cu 150 g de argi­lă zilnic, timp de 4-6 luni. Argila este compatibilă cu toate medica­men­tele de sinteză pe care le luați, le mărește randamentul și, în plus, elimină o mare parte din efectele lor secundare, atât de dăunătoare pentru organismul uman. Pentru detalii despre cură mă puteți contacta la tel. 0788/23.38.73. Pentru a comanda argilă ALGO la preț de producător sunați la tel. 0258/86.56.77. Să auzim numai de bine!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian