Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Dr. biolog VIORICA VINTILĂ: „Stresul și panica produc frică, iar frica scade imunitatea”

Foto: 123RF

– Sunteţi biolog cu mare experienţă în dome­niul cercetării, creatoarea unguentului Carpicon, mult apreciat de cititorii revistei noastre. Care credeți că sunt cele mai importante măsuri menite să ne apere de amenințarea cu coronavirus?

– Primele recomandări de prevenţie în cazul apa­­riţiei viruşilor cunoscuţi ca pe­riculoşi pentru sănătatea noas­­tră au fost prescrise de autorită­țile sanitare și e absolut necesar să le respectăm. Important în această perioadă critică este di­ferenţa între simptomele unei răceli, ale unei gripe comune, şi infecţia cu coronavirus. În ca­zul unei răceli banale, pri­me­le simptome sunt durerile în gât, urmate de rinoree, nas în­fun­dat, poate dureri ale sinusu­rilor, strănutul, tusea şi febra uşoară (37,2-37,9 gra­de). În cazul apariţiei unei infecţii virale (gripă), simp­tomele sunt mai severe: febră mare (38-39 grade), transpiraţii, frisoane, dureri articulare, pier­derea apetitului, greaţă şi chiar vărsături. Infecţia cu coronavirus debutează spontan, cu greutate în respiraţie, febră mare (39-40 grade), tuse seacă, dureri de cap şi dureri în gât, cu degradarea vizibilă a stării de sănătate. La apariţia oricăruia din simp­tomele enumerate mai sus, în primul rând te izolezi în casă şi iei legătura cu medicul de familie, fără să te deplasezi la cabinet (în niciun caz nu te deplasezi la UPU din spitale!). Medicul stabileşte ce ai de făcut şi pe cine trebuie să anunţi mai de­parte. Reţineţi: în niciun caz nu se face o auto­medicaţie! Este regretabil că unele persoane nu înţeleg că obligaţia de a sta în casă nu este o pe­deapsă, ci un mod de salvare a vieţii lor, a fami­liilor lor şi a tuturor celor printre care trăim. Dacă un membru al familiei este obligat să părăsească domiciliul pentru aprovizionarea cu alimente sau medicamente, ori în cazul în care cei care îşi des­făşoară încă activitatea la serviciu, toți aceștia tre­buie să respecte regulile de prevenţie difuzate pe toate posturile TV, radio şi reţelele de socializare.

– Ce măsuri preventive utilizați dvs.?

– Ca biolog, am avut toate informaţiile legate de răceală şi gripă şi am căutat să-mi păstrez să­nătatea prin măsuri simple, de prevenţie. În primul rând, am făcut cura preventivă cu vaccinul homeo­pat Oscilococcinum, pentru păstrarea imu­nităţii. La apariţia cazurilor de infecţie cu corona­virus, mi-am limitat ieşirile din casă doar pentru aprovi­zio­narea cu legume şi fructe proaspete, o dată pe săp­tămână. Am renunțat la plimbările zil­nice şi la vizitele la prieteni).

Respect cele mai banale reguli de igienă care, prin educaţie, au devenit obişnuite: mă spăl pe mâini cu apă şi săpun imediat ce intru în casă, nu-mi pun sacoşele cu cumpărături pe blatul din bucătărie sau pe masă, îmi schimb hainele de stradă cu cele de interior. La revenirea acasă, mă dezin­fectez cu alcool pe mâini, dezinfectez clanţele uşi­lor şi căruciorul cu care am transportat alimentele; mă spăl îndelung pe mâini cu apă şi săpun şi pun hai­nele de stradă la aerisit.

Pentru mine, autoizolarea nu reprezintă un fac­tor de stres, deoarece gândesc pozitiv, nu intru în panică, ca să nu-mi instalez frica de consecinţele îmbolnăvirii cu coronavirus – frică ce scade imu­nitatea. Îmi găsesc tot timpul ceva de făcut: citesc, caut metode de comunicare cu strănepoţii, caut să le limitez orele petrecute pe ta­ble­te, prin găsirea de jocuri dis­trac­tive şi educative, în ace­laşi timp. Am grijă de sănă­tatea mem­brilor familiei mele, păs­trând imunita­tea la nivelul cel mai ridicat, printr-o ali­men­taţie sănătoasă, din care nu lipsesc fructele şi le­gumele proaspete: banane, avo­cado, kiwi, mere, pere, afine, portocale, lămâi, rodii, salate asortate, compuse din morcov, sfeclă roşie, ţelină, broccoli, conopidă, mărar, pătrunjel, praz şi nelipsita ceapă, alături de antibioticul natural – usturoiul. Acestea ne asigură proteinele, minera­lele, vitaminele şi zaharurile na­tu­rale, necesare păstrării unui organism sănătos. În loc de sucurile din comerţ, încărcate de E-uri, pre­par ceaiuri din plante medicinale. Pun, fie într-un filtru de hârtie pentru ceaiuri, fie în coșulețul de plastic al vasului de sticlă, găsit la Plafar, câte un pliculeț de ceai medicinal de: salvie, fructe de pădure, afine, pufu­liță cu flori mici, tei, la care adaug câte o linguriță cu Ceai de imunitate, o linguriță cu Bronhofit și o linguriță cu pelin dulce (acestea din urmă se găsesc vrac, și toate sunt produse de Fares), peste care torn 1,5 l de apă clo­cotită. Această canti­tate o beau pe în­tinsul unei zile și, sinceră să fiu, nu îndepărtez plantele puse la infuzat, până ce nu termin lichidul de băut. • Prepar sucuri din ames­tecuri de fructe cu iaurt sau chefir. • În ciorbe, în afa­ră de legume, fo­losesc amestecuri de condimente şi plante me­di­cinale cu rol de anti­oxidant, care dau o aromă plă­cută: oregano, ghim­bir, turmeric, mă­ghiran, roz­ma­rin, salvie, mentă, piper, cimbru şi busuioc. • Am în vedere şi respec­tarea orelor de somn, ab­solut necesare menţinerii unui organism sănătos.

Dragi cititori ai „Formulei AS”, fiţi responsabili şi dvs. şi respectaţi regulile impuse de Starea de urgenţă, pentru limitarea răspândirii coronaviru­sului.

Staţi în casă, gândiţi pozitiv, nu vă stresaţi şi nu intrați în panică. Stresul şi panica creează frică, iar frica sca­de imunita­tea. Repet: nu consi­deraţi auto­izo­larea sau carantina ca fiind o pedeapsă, ci o metodă de salvare a vieţilor voastre, a fa­mi­liilor voastre şi a celor din jur. Nu ne va lăsa Dumnezeu nici de data asta!

Ruxandra Constantinescu

Fără ezitare, Ruxandra Constantinescu face parte dintre cei cărora scriitoarea Sânziana Pop le-a schimbat cursul vieții, tranșant. Mărturisește că-și dorise dintotdeauna să facă parte dintr-o echipă cu care Sânziana lucra (reportajele realizate la televiziunea națională au rămas de referință, până astăzi!). Deși absolventă a Universității Politehnice din București, pasiunea scrisului a fost ca pilitura de fier în apropierea magnetului uriaș numit Sânziana Pop. S-a nimerit ca prima lor întâlnire (1990) să fie o pecete definitivă, neatinsă până-n prezent, și să-i devină parte din echipa redacțională a revistei „Formula AS”. Înainte de asta, Ruxandra Constantinescu a scris la „Universul Bucureștilor”, la „Viitorul românesc”, „Seara”. Din 1991, face parte din redacția „Formulei AS” (scrie, difuzează revista, lucrează în publicitate), iar din 1994 până în prezent este secretar general de redacție. Visul de-odinioară este un prezent continuu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian