Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vârstele Taurului

Nașterea

Planeta Venus, cea aducătoare de armonie și echilibru, guvernează două zodii. Prima dintre ele este zodia Taurului, o zodie de pământ. Cea de-a doua este zodia de aer a Balanței. Dar pentru că noi nu locuim în aer, ci pe pământ, echilibrul și armonia venusiană se regăsesc într-o manieră mai expresivă în Taur. Este motivul pentru care fe­meile ce poartă în pântece un viitor Tăuraș, chiar dacă înainte de-a rămâne însărcinate erau tempe­ramentale sau nervoase, odată cuprinse de această energie, devin mult mai liniștite. Se observă ade­sea o calmare, o centrare, însoțite de acea strălu­cire aparte, care înconjoară unele dintre femeile însărcinate. Ritmul vieții pare să încetinească pentru gravidă, care începe să fie tot mai relaxată. Nu­meroase sarcini sunt însoțite de stări de som­nolență. Gravidele nu sunt mânate de ambiția de a-și păstra formele și de a face mișcare cu îndâr­jire. Sunt tentate mai degrabă să se înconjoare și să se îmbrace cu lucruri frumoase, de preferință scumpe. Și, în loc să facă gimnastică, preferă să gătească, deoarece plăcerea gustului se intensifică acum. Medicul, partenerul ori familia nu prea au cum să o convingă pe viitoarea mămică să renunțe la porția dublă de înghețată cu frișcă deasupra, fără de care nu poate savura serialul ei preferat înainte de-a merge la culcare. Salată?! Un fruct?! O să mănânce din greu după naștere! Acum, simte nevoia de ciocolată cu frișcă! Și uite-așa, disputa familială se termină cu amândoi soții pe canapea mâncând înghețată, pentru că ea a reușit să-i facă poftă și lui. De fapt, pofta le-a fost indusă amân­durora de „personajul” care stă să se nască. Sigur, vor fi kilograme în plus dar, câștig major, mămica în devenire nu va fi frustrată.

Când sosește sorocul, copilul nu se prea grăbește să se nască. Își planifică cu calm intrarea în lume. Nu vrea nici s-o chinuie pe mamă, dar nici el să nu se străduiască prea tare. Nașterea naturală e recomandată. Va dura probabil destule ore, dar nu o va extenua pe mamă, iar pruncul se va naște frumos și sănătos.

Sugarul

Îi place să mănânce, și încă cum! Are o „ven­tuză” pe cinste, motiv pentru care mămica ar trebui să aibă grijă de sâni. Problema este minimă, față de avantajele de-a avea un copil sugar, în adevăratul sens al cuvântului. Un bebeluș care suge bine o scutește pe mamă de febra laptelui sau de disconfortul de-a trebui să folosească pompa de muls. Iată încă o situație în care și mama, și copilul, ies câștigați. Probleme ar putea să apară dacă mama decide să treacă pe lapte praf. Micuțul Taur simte fără greș ce-i priește și s-ar putea să refuze sticla. Și să plângă, deși nu e deloc plân­găcios de fel, nu face parte dintre pruncii cu un temperament nervos. Se va obișnui, într-un final, și cu biberonul, dar nu înainte de-a protesta cum știe mai bine.

La capitolul somn, bebe Taur stă de asemenea bine. Rareori se în­tâmplă să se trezească de mai multe ori pe noapte, dacă părinții nu-l învață prost. Când se trezește, pen­tru că e timpul să se trezească, nu începe imediat să plângă. Mai degrabă zâmbește, se joacă cu mâi­nile și picioarele, și doar dacă nu se întâmplă nimic din ce așteaptă să se întâmple, începe să dea semnale sonore. Pentru că gâtul și corzile vo­cale sunt guvernate de Taur, vo­cea lui, de regulă puternică, este totuși melodioasă. Nu este un plâns strident sau gâjâit, seamănă mai degrabă cu o arie de operă cu accente tânguitoare. Ba poate anunța chiar un viitor cântăreț! Așa cum o anunță și gângurelile sale, ce pot fi surprinzător de melodioase.

Este un prunc plăcut, în cea mai mare parte a timpului liniștit, care răspunde la afecţiune. Dar bebelușul tipic, născut sub semnul Taurului, nu e neapărat și vioi. Îi place mai mult să fie luat în brațe decât să învețe să se deplaseze singur. De aceea ar fi o idee bună să i se facă masaj și să fie provocat să se miște cât mai mult.

Preșcolarul

După ce Tăurașul învață, tacticos, să-și stă­pâ­nească corpul și primele sale mijloace de loco­moție – picioarele, începe să se intereseze de variante. Cum ar fi o tricicletă. E mai comod așa. Sigur, îi place să se joace și altfel, dar mai mult șezând, combinând cu o răbdare surprinzătoare pentru vârsta lui diverse cuburi lego. Sau să deseneze. Îi place mult să se joace cu creioanele colorate și poate face de­sene de o remarcabilă calitate colo­ristică. Da, culorile și construcțiile din lego îl încântă mult mai mult decât o fugăreală cu colegii de grădiniță. Asta, în opinia lui, constituie mai degrabă o chel­tuială inutilă de energie. Însă, dacă este vorba să participe la un dans, asta îi va face plăcere, cu condiția să fie unul ritmat, nu unul zbânțuit. Dar cântatul îi place și mai mult decât dansatul, poate la fel de mult ca desenatul sau lucratul cu plastilină. Învață melodii destul de complexe cu ușurință, le cântă cu plăcere. Rareori se întâmplă să piardă ritmul ori să falseze.

Se înțelege cu copii de tot felul, e prietenos fără să devină prea familiar. În mod cert, îi face plăcere să facă parte dintr-un grup și se adaptează cu relativă ușurință la nevoile acestuia. Doar că nu suportă să-i ia cineva lucrurile. Să nu uităm, verbul zodiei este „a avea”, și îi urăm succes celui ce încearcă să-i ia ceva din mână. Nu e absurd, știe să pună jucăriile la comun, dar când este vorba despre un obiect al lui, personal, doar după rugăminți insistente va accepta să-l cedeze, să zicem, unuia dintre prietenii săi apropiați. Și fără nicio plăcere.

Pe cât de posesiv poate să fie cu obiectele, pe atât de generos se poate dovedi cu bunătățile. Îi plac atât de mult lucrurile gustoase, și în mod deosebit dulciurile, încât își dorește ca și amicii săi să se împărtășească de aceste delicii. El însuși ar trebui să fie însă ținut în frâu, din acest punct de vedere, pentru că dacă de la vârsta aceasta în­cepe să câștige în greutate peste limitele normale, poate ajunge cu ușurință la obezitate, pe măsură ce crește. E de preferat să fie învățat, cu răbdare, că „puțin dar bun” împiedică îngrășarea prema­tu­ră, cu toate neajunsurile legate de ea.

În anii de școală

De multe ori, se întâmplă ca un elev născut sub semnul Taurului să treacă ani de-a rândul neob­ser­vat în plutonul mijlociu al clasei. Este consi­derat serios dar greoi, nu ridică probleme de disciplină și se bucură de o simpatie ușor super­ficială, de „băiat bun” sau „fată drăguță”. Asta, până când începe să îl intereseze cu adevărat un subiect. Atunci profesorii și colegii pot rămâne uimiți de memoria sa prodigioasă și de faptul că tot ceea ce i-a intrat, mai încet sau mai greu în cap, a rămas acolo. Taurul învață metodic și poate petrece mult timp aprofundând niște întrebări sau subiecte, în comparație cu mințile mai agile, dar mai puțin sistematice. Și iată cum dintr-un elev nebăgat în seamă se poate transforma în cineva priceput la, să zicem, fizică, pentru că Taurul, semn fix de pământ, are nevoie de ceva cu fina­litate concretă, nu e pasionat de subiecte abstracte. Să spunem că îl interesează istoria – că acolo își poate pune în aplicare memoria cea bună. Va fi interesat mai degrabă de viețile marilor personaje istorice, pentru că ele se pot constitui în exemple, pe care îi este util să le urmeze în propria-i viață. Sau va fi pasionat de arheologie, care e și mai aproape de nevoia sa de concretețe. Este impor­tant pentru el să nu fie mutat de la o școală la alta, nu-i plac schimbările. Realizează cel mai mult într-un mediu stabil, previzibil, care să nu-i ceară decât eforturi minime de adaptare.

În adolescență

Statutul social al Taurului ajuns la agitata perioadă de viață numită adolescență se poate schimba drastic, din mai multe motive. O dată, pentru că Venus cea echilibrată va avea grijă să-l ferească de o prea intensă furtună hormo­nală. Asta îl ajută să-și păstreze obiș­nuitul său calm binevoitor, care îi va aduce un nou tip de apreciere. Tot Venus își spune cuvântul cu privire la frumusețea fizică, senzuală, pe care o emană tot mai intens junele Taur. Care va fi cu atât mai căutată, cu cât își va fi disciplinat pârdalnica poftă de mâncare.

Un al doilea motiv îl constituie înclinațiile artistice ale zodiei, care ajung la mare căutare la această vârstă, ele putându-i aduce mai multă popularitate. Mulți băieți se dumiresc, după ce trec de penibila perioadă de schimbare de voce, că sunt înzestrați cu un glas de invidiat. Un filmuleț pe YouTube le poate adu­ce nu doar aprecierea colegilor, fani, urmăritori, dar și, eventual, descoperirea de către un produ­cător. Pentru că talentul Taurului la cântat este de cele mai multe ori unul nativ, nu trebuie multă mun­că pentru ca vocea să i se dezvolte la ade­văratul potențial. Și atunci, cine e vedeta liceului? Băiatul cu mușchii cei mai puternici? Cel mai inteligent personaj din școală? Sau, vedetă în devenire, modestul (până mai ieri) Taur?

Nicio grijă, Taurii care și-o iau în cap nu sunt regula, ci excepția. Tot lui Venus trebuie să-i mulțumească pentru simțul măsurii. Pentru marea majoritate a Taurilor, popularitatea înseamnă să fie îndrăgiți, nu să devină importanți. Fetele din Taur, care au știut să evite excesul de dulciuri și, deci, kilogramele în plus, au de multe ori un corp ademenitor și frumos proporționat și, pe deasupra, un gust precis în materie de modă și machiaj, alt atu pentru a câștiga admirația semenilor, atât de importantă în acest dificil segment de viață.

Tânărul adult

Cu excepția Taurilor care și-au descoperit vreun talent artistic și care își urmează cu fervoare cariera, fiind mânați de dorința de reușită, ceilalți nu sunt deosebit de motivați să ajungă în vârful piramidei. Pe Taur îl interesează confortul și va alege mai degrabă un serviciu bine plătit, decât o funcție răsunătoare, dar asociată cu un salariu modic.

Din punct de vedere al stilului de muncă, există două tipuri de Taur. Primul este con­știin­cios, își face treaba, dar dacă poate să ia pauze lungi și dese, le ia fără ezitare, pentru că, în viziunea lui, la muncă te duci ca să ai din ce să-ți plătești toate cele, nu e scopul omului în viață. E un coleg echi­librat, care are răbdare să asculte problemele ce­lorlalți și care se enervează doar dacă e obligat să se grăbească. Dar atunci se poate enerva rău. Și dacă șeful are prostul obicei de a-l tot zori, Taurul nostru își va lua într-o bună zi un rămas-bun laconic, pentru că își va fi găsit în altă parte ceva la fel de bine plătit, dar cu mai puțină hărțuială. Și atunci, șeful care confunda viteza execuției unor sarcini cu calitatea muncii prestate poate ajunge la concluzia că a judecat greșit valoarea angajatului pe care l-a lăsat să plece. Probabil că unii se vor întreba de unde știm că își va găsi în altă parte ceva la fel de bine plătit? Păi, Venus e și patroana banilor, și în calitate de stăpână a unui semn de pământ, atrage în mod cât se poate de firesc bani și bunuri.

Cel de-al doilea tip de Taur pornește de la ideea că are tot ce-i trebuie pentru a se afirma. După cum am văzut, Taurul cel echilibrat nu e cineva lipsit de modestie și nici cineva care să se amăgească cu iluzii. În acest al doilea caz, răb­darea este aliatul său în atingerea succesului. Nu se grăbește să sară etape. Nu încearcă să intre în gra­țiile șefilor. Își vede de treabă și învață, meto­dic, cum se face cel mai bine ceea ce are el de făcut. Când angajatorii încep să-și dea seama ce pro­grese a realizat, porțile carierei îi sunt larg deschise. Din acest punct încolo, când Taurul își vede validate calitățile, se poate decide fie să ur­meze o carieră, cu tenacitatea-i specifică, ori are su­ficientă încredere încât să se lanseze în antre­pre­noriat.

În floarea vârstei

După ce elanul de autoafirmare și de găsire a identității sociale și profesionale, specific primei tinereți, se liniștește, Taurul, ajuns de regulă la o poziție mulțumitoare în lume și în viața personală, face ceva ce ar trebui să facem cu toții. Se bucură. Celebrează ce are. La maturitate, el privește în jur și spune: am o soție frumoasă (e obligatoriu, ni­ciun venusian nu se mulțumește cu una așa și-așa), o afacere care merge bine, copii bine-cres­cuți, care-și văd de treabă. Ce fac de-acum încolo? Dacă mie îmi merge bine, de ce să nu împart și cu alții din ce am dobândit? Vedeți dumnea­voas­tră, Taurul, care știe ca nimeni altul să guste din plăcerile vieții pe pământ, își dorește ca și alții să ajungă să le aprecieze la fel ca el. Deja prin viața sa echilibrată el oferă ceva de valoare celor din jur, un exemplu de urmat, dovada că se poate trăi într-un mod echilibrat și trainic. Dar când se apucă și de făcut bine, contribuția sa la bunul mers al lucrurilor în comunitatea în care trăiește poate face o diferență semnificativă. Un Taur care se ocupă de o strân­gere de fonduri pentru un proiect umanitar știe să o organizeze de așa manieră, încât participanții să ofere mai mult decât și-au propus când au plecat de-acasă. Și să fie atât de mulțumiți de rezultate, încât să fie dispuși să mai cotizeze o dată.

Există, însă, din nefericire, și o altă tipologie de Taur, care se lasă pradă plăcerilor simțurilor în așa măsură, încât în goana după satisfacerea lor, își dau peste cap nu numai propria viață, ci și pe cea a celor care țin la ei. Pe cât de centrați și an­corați în valorile bunului simț sunt majoritatea Taurilor, pe atât de descentrați devin cei care ajung să se îndepărteze de acest centru-busolă și pe atât de greu sunt de readus pe linia de plutire. Că este vorba despre mâncatul în exces, care îi poate face să ajungă la obezitate morbidă mai repede decât alții, (căci la Taur pofta vine real­men­te mâncând), despre excesul de băutură sau de­pendența de pasiuni fizice, aceste plăceri de­ve­nite vicii sunt deosebit de greu de controlat. Ceea ce le poate fi de ajutor acestor specimene de Tauri este să petreacă timp activ în mijlocul naturii. Un Taur care își plimbă câinele iubit prin parc pierde mai ușor în greutate, decât unul care gâfâie pe banda de mers, privind la blocul de vizavi. În contact cu natura își poate regăsi cu mai puțin efort seninătatea și autocontrolul.

La vârsta senectuții

Taurul se numără printre zodiile cele mai lon­gevive. Nu se bucură doar de o speranţă de viață mai lungă, ci, avantaj esențial, poate ajunge la o vârstă înaintată în condiții de sănătate bună. Asta, în cazul în care a exersat în decursul vieții sale lecția moderației. O lecție pe care femeile zodiei o deprind mai lesne decât bărbații. De ce? Pentru că Taurul se numără printre zodiile feminine și es­te, în plus, guvernat de planeta feminității – Ve­nus. Asta înseamnă că și în ipostaza de bunică (sau, de ce nu, străbunică), o Tăuroaică emană acea dul­ceață, acea căldură specifică feminității, ca orice mamă tânără. Ambele sexe au mult de câștigat, dacă au măcar un petecuț de pământ pe lângă casă, pentru că dispun de acea energie magică, sub influența căreia florile sunt mai înmiresmate, în timp ce legumele sau fructele rodesc mai cu spor. Grădinăritul corespunde de minune tempe­ra­mentului Taurului, deoarece nu necesită grabă, iar ritmurile naturii sunt în corespondență cu rit­mu­rile sale interioare. Trebuie spus aici că și un Taur care trăiește într-un apartament de bloc știe să se acordeze instinctiv la energia anotimpurilor. El nu trăiește în abstract, ci simte că e primăvară sau toamnă cu toată ființa sa.

Un bunic Taur poate fi pentru nepoții săi un portal către o lume de poveste. El le poate cânta balade vechi, le povestește despre ierburi de leac sau le poate găti mâncăruri de o savoare aparte, pentru că e mare meșter în combinația gusturilor. Și nicicând o mâncare nu e mai gustoasă decât atunci când este condimentată cu o frunză de salvie proaspăt culeasă din grădină. Taurul este, de asemenea, un bun educator, deoarece știe să aplice justa măsură, atât în răsplăți, cât și în pedepse. Ca orice bunic care se respectă, și Taurul are tendința de a-și răsfăța nepoții, dar o va face ofe­rindu-le ceva bun sau spu­nân­du-le povești de odinioară, nu lă­­sân­du-i să-și facă de cap. Bu­nicul Taur poate deveni un model, rar de găsit în zilele noastre, despre cum să îna­intezi în vârstă, având mul­te de oferit celorlalți și de­venind tot mai omenos.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian