Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ne putem schimba dispoziția?

Foto: Shutterstock – 3

– Metode neobișnuite dar foarte eficiente, de a ne stăpâni nervii și spaimele –

Viața modernă ne face participanți la un experiment dur de supraviețuire, iar pe­rioada pe care o traversăm în prezent duce oamenii din starea de stres, la neurastenie pu­ternică. Pentru ca să supraviețuim în aceste con­diții, să rămânem sănătoși, putem folosi diverse metode, adesea neobișnuite, dar foarte eficace.

Un leac diafan: muzica

Cercetările științifice au ară­tat că muzica ame­lio­rează emoțiile negative. Muzi­ca religioasă se compară cu analgezicele, ajută contra durerilor. Muzica clasică stimulează și ame­liorează activita­tea intelectuală. Rezultate excelen­te au dat în toate cazurile de tratament muzica pentru copii și fol­clo­rul. Dacă persoana bolnavă ascultă înainte de culcare muzică tan­dră, ea visează plăcut. Dacă mama care alăptează un co­pil ascultă muzică clasică plăcută, cantitatea de lapte se mărește cu 20%, dar dacă ea ascultă muzică rock sau pop cu ritmuri neregu­late, atunci can­titatea de lapte poate scădea la jumătate, deoarece această mu­zică emite ultra și infrasunete, pe care noi nu le auzim, dar organele noas­tre le simt și se manifestă ca atare.

Experimente multiple au arătat că unele melodii au un efect terapeutic pu­ternic. Contra gastritei, de exem­plu, ajută „Sonata lunii” a lui Beetho­­ven. Presiunea arterială și activi­tatea inimii se nor­malizează ascul­tând „Marșul de nuntă” al lui Men­delssohn. La ameliorarea ulcerului stomacal ajută „Valsul flo­rilor” al lui Ceaikovski. Pentru tra­tarea alcoolis­mului și contra fumatului se poate asculta „Ave Maria” lui Schubert. La dezvoltarea intelec­tuală a copiilor ajută muzica lui Mozart. Dar mu­zica lui Mozart are efecte uimitoare nu numai în tratament. Dacă plămădiți aluatul în timp ce ascul­tați această muzică, el va crește mai repede și mai bine. La fel, și țuica se face mai tare dacă adăugați la fermentare drojdii care au „ascultat” muzică de Mozart. Și vacile dau mai mult lapte, și găinile ouă mai mult, și semințele încolțesc mai bine sub această muzică. În afara muzicii bune, contra stre­sului cronic tre­buie să se folosească și alți factori psihologici. De exemplu, fiecare individ trebuie să vorbească mai des despre problemele sale cu oamenii apropiați, deoarece susținerea mo­rală a membrilor familiei și a prietenilor influen­țează pozitiv sistemul nervos.

Pentru verificarea stării sistemului nervos tre­buie mirosite frunze de mușcată, dar nu rotun­de, ci palmate, cu până la 5 lobi. Dacă nervii sunt în stare bună, mirosul frunzelor, fre­cate ușor între degete, o să vă fie neplă­cut sau indiferent. Dacă nervii nu sunt în regulă, miro­sul o să vă pară foarte plă­cut. Dacă observați că ați de­venit ner­vos, controlați fica­tul și ve­zica bi­liară. Dacă plângeți des, vă su­părați pe oameni, contro­lați-vă glanda tiroidă. La neli­niș­te ne­mo­tivată contro­lați-vă inima.

În situații de frică și de nesi­gu­ranță, nu trebuie să vă schimbați rit­mul de viață, nu trebuie să vă lăsați activitatea cotidiană, nu tre­buie să abandonați executarea sarcinilor. Tre­buie să vă deziceți de ca­fea și alcool sau să micșorați la minim con­sumul lor. Cafeaua, alcoolul și stresul nu sunt com­patibile cu să­nătatea, deoa­re­ce apa­re insomnia și tensiunea emo­țională.

Rețete pentru eliminarea stresului și îmbunătățirea dispoziției

Foto: 123RF

Frecții cu soluție de sare marină. Prima săptămână: la 0,1 l de apă se pun 2 lingurițe cu sare. Dacă nu apar reacții alergice, în a doua săptă­mână dizolvați 3 lingurițe cu sare; în a patra săptă­mână, 4 lingurițe cu sare. Frecționați-vă tot corpul.

Ceai din frunze tinere de arțar. Opăriți 1 lin­gură plină cu frunze mărunțite de arțar cu 1 pahar cu apă. Infuzați-le 5-10 minute și beți ceaiul îndulcit cu miere.

Cataplasme cu lapte și cartofi. 1-1,5 kg de cartofi se spală, se curăță de coajă, se dau prin răză­toarea măruntă sau se toacă prin mașina de tocat carne. Se adaugă 50-75 g de lapte crud, se lasă 30 de minute, apoi se scurg bine și se pun într-un săculeț de pânză într-un strat de circa 0,5-1 cm. Săculețul trebuie făcut ca o căciulă, astfel încât să acopere fruntea, tâmplele și tot capul până la gât. Puneți săculețul pe cap și peste el puneți o căciulă din blană sau o basma din lână. Stați astfel o oră, cel mai bine ar fi seara, înainte de culcare. După această procedură nu trebuie să vă spălați pe cap. Cartofii folosiți se pot da ca hrană la animale, iar săculețul se spală și se usucă. Procedura de trata­ment se face la intervale de 1-2 zile și se repetă de 10 ori.

La iritări nervoase puternice trebuie să mân­cați ceva acru: varză murată, coacăze negre, lapte acru sau luați drojdie de bere. Aceasta vă ajută să vă concentrați și să lucrați mai bine.

Fiertură de ovăz: se pune 1/2 lingură cu ovăz, la 2 pahare de apă, pe timpul nopții. Dimi­neața se pune compoziția pe foc mic și se fierbe o oră. Se bea în loc de ceai.

Ceai de pojarniță (sunătoare): Se opărește 1 lingură cu pojarniță cu 1,5 pahare cu apă, se ține pe baie de abur 15 minute, se lasă la răcit 45 de minute, se strecoară. Se bea câte 1/3 pahar, de trei ori pe zi, cu 30-40 de minute înainte de masă. Se poate face tinctură din 100 g pojarniță uscată la 0,5 litri de alcool de 70°. Se lasă două săptămâni, se strecoară, se păstrează într-un loc întunecos și ră­coros. Se iau câte 20-30 picături de 2-3 ori pe zi.

Persoanelor în vârstă și celor care nu au „chef de viață” – 2 linguri cu pojarniță, 1 lingură cu melisă, 5 linguri cu păducel se prepară ca în rețeta precedentă.

Rădăcini de angelică. Rădăcina se taie mă­runt, se pun 2 lingurițe într-un termos și se opăresc cu 2 pahare cu apă. Se țin în termos 30 de minute (sau pe baie de abur). Se bea câte 1/2 pahar, de 3-4 ori pe zi, înain­te de masă. Înainte de culcare, se fac băi cu decoct din 2 pahare cu rădăcini uscate care se fierb 15 minute în 3 litri de apă. Ulterior, persoa­na rămâne acoperită cu plapuma timp de 2 ore. Băile se fac în fiecare zi, timp de 3 săptămâni.

Tinctură de coriandru. La 500 ml țuică se pun 50 g coriandru. Se lasă la macerat o săptă­mână, apoi se strecoară. Se bea câte o linguriță, de 3 ori pe zi.

Băi din decoct de plante: talpa-gâștii, men­tă, păducel, lăcrămioare, sovârf, ace mărunțite de conifere. Se face un amestec din câte 1 linguriță din fiecare plantă, se fierbe 5 minute în 1/2 litru de apă și se adaugă în cadă. Apa din cadă trebuie să fie de 37°.

Talpa-gâștii. Efectul calmant al acestei plante este de 3-4 ori mai mare decât cel al valerianei. Nu are efecte secundare, nu micșorează capacitatea de concentrare a atenției. Persoana nervoasă poate bea atât cât este necesar pentru a se calma. Se opărește 1 lingură cu plantă cu 1 pa­har cu apă și se lasă la infuzat 15 minute, acoperită sau în baie de aburi. Se lasă la răcit 45 de minute și se strecoară. Dacă beți mai multă vreme ceai de talpa-gâștii este bine să faceți acest lucru în a doua parte a zilei.

Leacuri contra insomniei provocate de griji

Tinctură de păducel amestecată cu tinctură de valeriană. Se pun 30 picături la 50 ml apă și se iau înainte de culcare.

Insomnia poate fi provocată de așternutul prea apretat și bine călcat. Astfel de cear­ceafuri nu pot să absoarbă sudoarea care se elimină pe timp de noapte în cantitate de până la 900 ml. Dacă porii pielii se astupă, ea nu răsuflă și somnul nu este adânc.

O metodă mai puțin obiș­nuită: dacă suferiți de insomnie, încercați să puneți sub pernă o răzătoare plată și veți dormi mult mai ușor.

Preparatele somnifere luate la apus de soare au un efect de 40 de ori mai mare decât cele luate cu 2 ore mai târziu.

Contra insomniei: culegeți flori de castan, scurgeți sucul din ele și amestecați-l cu țuică în proporție de 1:1. Se macerează la întu­neric, dar nu în frigider, până când lichidul va de­veni incolor. Se strecoară prin tifon cu vată și se iau câte 1-3 linguri seara, înainte de culcare.

Ceaiul de melisă, 3 lingurițe cu frunze tăiate mărunt se opăresc cu 1 pahar cu apă, se infuzează 5 minute și se bea în loc de ceai. Persoanelor cu tensiune joasă nu li se recomandă.

Leacuri pentru inflamații ale nervului trigemen, provocate de stres

– Inflamarea nervului trigemen este foarte du­re­roasă. Pentru a ameliora durerea, trebuie să fre­cați puțin frunze de mușcată și să le aplicați pe locul bolnav, acoperindu-le cu vată și legându-le cu o basma. O astfel de compresă se poate face atât ziua, cât și noaptea. Dacă după ce luaţi această compresă pielea se înroșește, ungeți-o cu cremă de gălbenele.

– O altă metodă: ungeți fața de-a lungul ner­vului cu tinctură de mentă din farmacie. În timpul tratamentului nu ieșiți afară. Trebuie să identificați pe umăr, la baza gâtului, punctele dureroase și să aplicați pe ele comprese cu valeriană.

– Dacă în urma unui stres puternic vă apare prurit pe tot corpul, trebuie să vă spălați cu fiertură de mărar cu tot cu rădăcină.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian