Dialog în vârf de munte
– Cercetător împătimit al istoriei dacilor, scriitoare, lingvistă și publicistă, s-a despărțit de oraș și trăiește în vârf de munte, ca să fie cât mai aproape de obiectul pasiunilor ei –
Gard în gard cu cetatea dacică Piatra Roșie
– Faci parte dintre oamenii fericiți, a căror distanțare socială s-a petrecut în plină natură. Locuiești în casa „Fundației Dacica”, în vârf de munte, gard în gard cu cetatea Piatra Roșie. Cum arată o dimineață din viața ta?
– Sufrageria mea este valea din față, cu un covor de brebenei și flori de laptele cucului. Animalele mele de curte sunt un șoim care și-a făcut cuib chiar în zidul cetății și acum are pui, o viperă cu corn care vine să se încălzească la soare pe o piatră, cerbii cu pas domol, nenumăratele păsări cu glasuri de paradis și fluturii care mi se pun în păr. De cele mai multe ori, dimineața, cobor la izvor să iau apă. În rest, nu prea am ritualuri. Sunt destul de haotică de felul meu. Nu beau cafea, nu mă trezesc mereu la aceeași oră și, în general, nu am o disciplină a lucrului. Mulți oameni sunt mai eficienți când au o rutină zilnică, eu însă cred că sunt mai eficientă dacă mă las liberă și la inspirație, să mă trezesc când vreau și să fac ce vreau. Sigur că am un plan al zilei, dar nu am o rutină.
– Pentru cei care nu au vizitat niciodată Piatra Roșie, ne poți descrie un pic unde locuiești?
– Casa mea este la câteva sute de metri de cetatea dacică Piatra Roșie, pe muntele Piatra Roșie, cam la jumătatea versantului. Stau cumva în tâmpla cetății. În fiecare dimineață când mă trezesc, am în față dealul Țâfla, care e un deal ascuțit, aș zice piramidal, pe dosul căruia se află satul Cioclovina. Deci, privesc cumva către dealurile Cioclovinei. Dimineața mă trezește răsăritul, care este dinspre vecinul meu, pădurarul. El este cel mai apropiat vecin, pentru că altfel aici avem câte un vecin pe fiecare deal, spațiile sunt mari între noi. Priveliștea este fabuloasă, cu pădure de fag, câțiva stejari, frasini, mestecăniș. Văd dealul Țâfla în fiecare zi, pe fereastră sau de pe terasa casei. I-am făcut sute de poze, în toate anotimpurile și în toate momentele zilei: în zori și la amurg, sub soarele amiezii și sub cerul înstelat, troienit, înflorit, verde, scuturat, în ceață, sub ploi de vară sau ninsori dese, în bătaia vântului sau în liniștea dinaintea furtunii. Nu am văzut niciodată două imagini identice. Jocul norilor e mereu altul, luminile se răsfrâng mereu altfel, nuanțele sunt altele de fiecare dată, cerul nopții e împestrițat mereu diferit, aerul, mirosurile, zgomotele se schimbă de la o clipă la alta. Uneori, am senzația că Țâfla e o ființă vie. Un deal bătrân, de-o vârstă cu lumea, cu rădăcini minerale, privind neclintit și senin spectacolul lumii. Un fel de frate al meu întru liniște.
– Care sunt marile bucurii ale vieții în sălbăticia naturii?
– E greu să le desparți pe bucăți. Din perspectiva orășeanului care am fost, pentru că am stat 17 ani în București, sigur că liniștea e pe primul loc. Dar liniștea de aici implică foarte multă viață, nu e o liniște totală, în care să nu auzi nimic, e mai degrabă o liniște fremătătoare, cu sunetele muntelui și ale pădurii de lângă mine, cu păsări, insecte și vântul care umblă prin frunze. Aș zice că mă bucură contactul cu natura, dar nu cred că este cea mai bună exprimare… este aici un tot care te cuprinde. E o integrare a mea în acest loc care mă face să simt că fac parte din el. Apoi, mai este dimensiunea istorică a locului, cea care m-a adus în primul rând aici. Pentru că mi-am dorit să fiu aproape de obiectul de studiu, să pot cerceta cetățile dacice și, în special, pe acestea din preajma capitalei Regatului Dac, Sarmizegetusa. Recunosc că mi-au trebuit câțiva ani ca să înțeleg acest loc și să îl descopăr nu doar din punct de vedere istoric, ci și natural și spiritual. Eu am venit aici cu o atitudine destul de științifică și pozitivistă – să număr câte turnuri de cetăți sunt, câte ruine, câte descoperiri etc. Altceva nu am văzut multă vreme. Cu timpul, am început să înțeleg că cetatea înseamnă mult mai mult, nu doar niște pietre frumos aliniate. Legătura cu natura te transformă total. În momentul în care începi să înțelegi că ești parte a locului și nu stăpân sau proprietar, începi să te transformi, ți se schimbă percepția, se schimbă tot, de la miros și auz, la relația cu cei din jur, la ceea ce simți. Dar astea sunt schimbări care s-au întâmplat în timp. Eu sunt aici de zece ani, și mult timp am funcționat că un orășean care mergea să își facă cumpărăturile la supermarketul de jos și se bucura de liniște și flori, ca într-o vacanță. Numai că odată cu trecerea timpului, ceva s-a schimbat. Când trăiești într-un loc, nu ești ca într-o vacanță de o săptămână, devii și tu acel loc, îl simți. Vii de la oraș cu multe gânduri, obiecte și idei care nu îți sunt necesare aici. Pe măsură ce înveți să lași acest bagaj în acea lume de unde vii, aici se face loc și lumină. Vin iepurii sălbatici și îmi mănâncă morcovii și eu mă bucur că îi văd, mi se pare că asta este adevărata bogăție pe care o avem aici. Sentimentul acesta că nu ești separat de ceea ce este în jurul tău este foarte profund. Ești parte din ceea ce vezi. Nu ești nici deasupra, nici în contradicție sau antagonism cu ceea ce este în jurul tău… Vezi, îmi este foarte greu să pun în cuvinte ce simt, pentru că este un sentiment, o stare sufletească… cuvintele limitează comunicarea. Cred că numai prin experiență personală poți înțelege, altfel sunt greu de transmis astfel de trăiri. Rămâne ideea că atunci când locuiești în natură ani de zile, te transformi. Ce pot spune cu siguranță este că sunt alt om decât cel care eram în urmă cu câțiva ani, în București.
Știință în vârful muntelui
– Ești un cercetător de talie internațională. Poți să faci știință și performanță în vârful muntelui?
– Am ajuns să cred că pentru a cerceta o civilizație care a trăit în vârful muntelui, trebuie să locuiești acolo, ca să o înțelegi cu adevărat. Să vii doar o săptămână sau două pe an aici și apoi să mergi la biroul tău și să scrii despre acest loc e bine, dar îți conferă o înțelegere limitată. Să locuiești aici zi de zi și să încerci să înțelegi cum trăiau oamenii acum două mii de ani îți conferă alt tip de înțelegere. Știința pe care o fac în vârful muntelui a căpătat alte dimensiuni decât știința de birou și de bibliotecă pe care o făceam înainte. Să trăiești în mediul în care trăiau dacii acum două mii de ani, înconjurat de plantele și animalele care erau și în jurul lor, să străbați aceleași poteci, să înveți căile de acces pe care le foloseau ei, nu cele turistice de azi, îți schimbă fundamental perspectiva. Una este să studiezi din cărți, fotografii și rapoarte de săpătură arheologică, și altceva să fii aici, să vezi istoria pe viu. De-aia mi se pare că a face știință în vârful muntelui, mai ales pentru mine, care vreau să cercetez civilizația dacilor, este ideal, este locul în care trebuie să fiu cât mai mult posibil!
– Ce ți-a lipsit cel mai mult în această perioadă de izolare?
– N-aș putea spune că mi-a lipsit ceva în mod special, viața mea nu s-a schimbat prea mult. E adevărat că mi-a schimbat multe planuri – trebuia să plec din țară în aprilie, să merg la conferințe, și asta nu s-a mai întâmplat… Aș fi vrut să merg acasă, să o văd pe mama de Paște, și nici asta nu a mai fost posibil. Probabil ea mi-a lipsit cel mai mult. Prietenii și familia au fost principalele neajunsuri, în rest, eu aș zice că am avut mai mult de câștigat din izolarea asta. De obicei, călătoresc destul de mult prin lume, și acum am fost nevoită să stau într-un singur loc. I-am înțeles cumva pe țăranii care nu își părăsesc satul cu anii, câteodată nu ies din el niciodată. Și a fost foarte bine așa, pentru că am descoperit bogăția locului de aici. Ce nevoie aveau țăranii să iasă din satul lor, când aici, în fiecare zi se întâmplă ceva? În fiecare zi înflorește altă floare, auzi altă pasăre, este o diversitate fantastică de mici evenimente care te țin mereu viu, nu te lasă să te plictisești, încât să vrei să mai mergi și în altă parte. Eu nu m-am plictisit nicio clipă, dimpotrivă!
– Din câte știu, organizezi și acțiuni culturale aici, în sihăstria unde trăiești…
– În acest sătuc cu puțini oameni, Alun, se întâmplă lucruri frumoase: noi am reușit să organizăm în fiecare an un simpozion internațional. Anul trecut, tema a fost templele și locurile de cult din Epoca Fierului. Evident că o parte importantă a fost dedicată dacilor, și acum am reușit să punem totul într-o carte, în care se regăsesc conferințele și discursurile celor prezenți: studii despre Sarmizegetusa, Piatra Roșie, Fețele Albe, situl de la Piscul Crăsani… A fost o perioadă rodnică, acum cartea este deja în tipografie. Deși eu sunt cercetător independent, neafiliat la vreo instituție, mă bucur că fac parte totuși dintr-un curent care impune un ritm, care presupune conferințe și simpozioane și termene limită, articole. Iar odată cu pandemia, presiunea tuturor întâlnirilor și a termenelor s-a suspendat și am putut să lucrez în liniște, am putut să simt cu adevărat eficiența în creativitate și muncă pe care ți-o poate aduce un loc ca acesta. A fost o perioadă foarte bună pentru mine. În plus, fiind obligată de restricții, abia acum am început să descopăr lumea vie din jurul meu. În fiecare zi am ieșit și am urmărit, de exemplu, cum evoluează o plantă. Pentru că nu am apă potabilă trasă la casă, zilnic coboram până la izvor să iau. Mi s-a părut absolut magic, pentru că am început să văd plantele. Am văzut, în sfârșit, liliacul sălbatic înflorit, și asta pentru că nu l-am prins niciodată până acum, luna Mai fiind una plină de conferințe, la care trebuia să particip. Anul ăsta am prins dealul Piatra Roșie îmbrăcat în sute de tufe de liliac sălbatic înflorit! Învăț și descopăr această lume care mă înconjoară și mă simt… onorată și recunoscătoare că mi se deschid în cale toate aceste frumuseți pentru care, din păcate, nu am avut ochi ani de zile! E o parte a lumii pe care am simțit-o mereu în jurul meu, plină de grație și frumusețe, dar nu mi-am făcut niciodată timp să o privesc de-aproape, să observ culorile și mirosurile. Acum se pare că e momentul, a venit timpul.
Ziua în care a înflorit mătrăguna
– Natura e plină de întâmplări, care nu li se dezvăluie, însă, oricui. Ție, da. Povestește-ne câteva dintre ele.
– În fiecare zi am avut câte o surpriză de care m-am bucurat copilărește, ca de un dar nesperat. Într-o dimineață, de exemplu, am descoperit că a înflorit mătrăguna mică în cetate. Mătrăguna mică conține atropină, la fel că „Doamna codrului”, mătrăguna propriu-zisă, și are cam același efect narcotic, halucinogen. I se mai spune „mutulică”. Crește într-un singur loc în cetate, înconjurată de grupuri de spânz. Întreg locul e plin de plante magice și de leac. Apoi, într-o după-amiază, am găsit pe stâncile Pietrei Roșii laleaua pestriță! I se mai spune „floarea de șah”, o plantă foarte rară, pe cale de dispariție. Cea de aici este roșie și este cu atât mai specială, de obicei ea fiind violet. Iar în altă zi, am descoperit, cu mare bucurie, chiar iarba fiarelor, despre care credeam că există doar în povești! Sfarmă potcoavele cailor care trec peste ea. Rupe coasa și plugul. Deschide lacăte, uși, ferecături. Apără de sabie și glonț, dacă o încrustezi în palma dreaptă. Deschide uși către alte tărâmuri. Îți dă darul de a pricepe limba animalelor și a plantelor. Își schimbă locul în fiecare an, nouă ani la rând. Nu se lasă culeasă, se afundă în pământ. E vie și umblă ca oamenii. Noaptea strălucește ca aurul. Crește în locul în care a fost trăznit un drac. Doar două vietăți o pot găsi: ariciul și ciocănitoarea. În basmul meu de aici am întâlnit și această iarbă a fiarelor. Înflorită!
– Se pare că cetățile dacice nu au doar un înțeles militar. E și multă magie în preajma lor, o suprarealitate pe care tu începi s-o înțelegi.
– Așa este. Cetățile dacice sunt mult mai mult decât un simplu loc istoric. Sunt pline de o spiritualitate ce așteaptă să fie redescoperită și care le dă adevărata însemnătate. Aici, în pădurile astea, am învățat ce înseamnă cu adevărat să te duci „cât te țin picioarele” sau „cât vezi cu ochii”. Fără țintă, fără ceas, fără gânduri, fără asfalt, fără panouri publicitare, fără nervi, fără semafoare, fără praf. Doar cu liniștea vibrantă a codrului, cu viața pulsând în fiecare frunză, cu aerul plin de păsări și miresme. Aici am înțeles cât de mult te influențează mediul în care trăiești și priveliștea pe care ochii tăi o văd zilnic. Îți modelează sufletul, mintea, modul de a vedea lumea și felul în care re laționezi cu ea. Aici am învățat că urarea din poveste „flori să-ți crească în cale” se poate împlini.
Libertatea înseamnă când nu te mai temi de nimic
– Aurora, ce crezi că va urma? O să fie bine? Vom învăța să trăim cu teama de acest virus?
– Cred că lucrurile se vor schimba pentru fiecare dintre noi, în funcție de alegerile de viață pe care le facem. Am foarte mulți prieteni care au înțeles acum cât de important este să ai o anumită independență, libertate, și contact cu natura, și își doresc să se mute la țară. Am primit zeci de mesaje de la persoane care au cochetat cu ideea și acum s-au hotărât să facă acest pas. Sigur că vor fi și urmări mai puțin plăcute, mai ales în plan economic, dar cred că în plan personal, perioada asta de izolare impusă poate să aibă efecte benefice. Fiecare poate să își revizuiască nevoile, ce anume îi aduce cu adevărat bucurie. Nu mă pricep la nivel medical și nu știu dacă este posibil un al doilea val de pandemie, dar fenomenul acesta al opririi planetei în loc sper să ducă la o trezire la nivel spiritual, la o reorganizare a priorităților, la o întoarcere a noastră către noi și o căutare reală a sensului vieții. Eram cu toții într-o viteză nebună, într-o epocă a consumului, și mulți ne-am întrebat ce se poate face ca să ieșim din acest vârtej. Ei bine, acum s-a oprit, avem șansa să facem lucrurile altfel. Tăvălugul ego-ului, cu case, mașini, titluri, cv-uri, s-a oprit un moment. Ar trebui să profităm și să reașezăm totul în altă ordine, într-o ordine care pune pe primul loc cine suntem, nu ce avem. Știu că nu e simplu – ne este frică de schimbare, vrem să controlăm totul, e mai confortabil să mergem pe drumuri cunoscute. Dar adevărata libertate este atunci când nu ne mai temem de nimic.