Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Afecțiunile gurii – AFTELE

Foto: Shutterstock – 2

• E vorba de bubele fixate la colțurile gurii și pe mucoase, care fac ca pielea să crape, să sânge­reze și să usture. Anotimpul lor este vara și, netratate, se infec­tează și ajungem la doctor. Aplica­te rapid, sfaturile care urmează vă feresc de necaz •

Tratarea ulcerației

* Aloe Vera e pusă în fruntea lis­tei de asociația stomatologilor ameri­cani. Cele mai rezistente le­ziuni care apar pe mucoasele gurii dis­par com­plet în maximum patru săptămâni, dacă sunt tamponate zilnic cu gel de Aloe Vera. Se taie cu o foarfecă 1-2 centimetri dintr-o frun­ză a plantei și se aplică par­tea zemoasă pe aftă.

* Tinctura de propolis. Se apli­că de mai multe ori pe zi pe lo­cul bol­nav. Pișcă puțin, dar efectul e maxim.

* Vitamina E uleioasă. Des­chideți o capsu­lă de vitamina E și vărsați câteva picături pe ulce­ra­ție. Repetați de mai multe ori pe zi.

Ușurarea durerii

* Sugerea cu­bu­ri­lor de ghea­ță ușurează tem­porar durerea, dar nu are efect pe termen lung.

* Apa de gură cu mentă – 20 ml ulei aromat de mentă se dizol­vă în­tr-un pahar de apă. Se face gargară de mai multe ori pe zi.

* Gargară cu oțet de mere – 2 lingurițe cu oțet de mere se pun într-o jumătate de pahar cu apă. Se clă­tește bine gura. Se repetă la 2-3 ore.

* Gargară cu salvie – 2 lin­gurițe cu frunze de salvie tăiate fin se opă­resc cu o cană cu apă. Se lasă 10 mi­nute la infuzat, se stre­coară, se face gargară.

* Câteva plan­te – afi­nele, cui­șoarele aro­ma­te și busuiocul – au re­pu­tația că potolesc du­rerile, da­că sunt mes­tecate peste zi.

Combaterea bacteriilor

* Diluați o linguriță cu apă oxi­genată (20%) într-o jumătate de pahar cu apă. Adău­gați o lin­guriță cu bicar­bonat de sodiu și o lin­guriță cu sare, apoi amestecați până la dizolvare. Clătiți-vă gura cu acest lichid, apoi eliminați-l. Apa oxigenată este un dezinfec­tant puternic, iar bicarbonatul de sodiu este al­calin și neutra­lizează durerea.

* Preparați o infuzie de gălbe­ne­le. Această plantă este folosită de secole pentru a trata rănile ușoare, iri­tațiile pielii și pișcă­turile de insecte. Turnați o cană cu apă clo­cotită peste 2 lingurițe cu flori us­cate. Lăsați să se infuzeze 10 minute, strecurați și faceți gar­gară.

Măsuri complementare

* Echinacea întărește siste­mul imunitar. Luați de trei ori pe zi câte 30 de picături de tinctură, diluate în puțină apă. Atenție! Echi­nacea este inter­zisă dacă su­fe­riți de o maladie autoimună, precum lupusul erite­matos, sau de o maladie degenerativă, precum scleroza în plăci sau tuber­culoza.

* Vitamina C cicatrizează mucoasa bucală. Luați 250 g vitamina C, de trei ori pe zi.

* Și zincul accelerează cica­tri­zarea rănilor bucale. De la pri­mele semne ale aftelor, luați 25 mg de zinc pe zi (maximum!) sub formă de com­primate, până la dis­pariția ulcerației. (Aten­ție: exce­sul de zinc e toxic.)

Mai bine să previi decât să vindeci

* Evitați alimentele care pro­voacă afte. Anumite cereale, fructele de mare, citricele, smochinele, ro­șiile, ardeii verzi, cașcavalul și oțetul sunt cel mai des incriminate. Pentru a afla care din ele produce aftele, înlă­turați-le complet din regimul ali­mentar. Reintroduceți-le apoi pro­gresiv, unul câte unul, observând ca­re dintre ele provoacă ulcerația.

* Schimbați pasta de dinți. Mai multe studii au do­ve­dit că una dintre sub­stanțele pe care le con­ți­ne (sulfa­tul de lau­ryl), fo­losită și în apa de gură, poate declanșa af­tele. Pâ­nă la 81% din­tre pa­cienți au scăpat de afte fo­losind alte paste de dinți.

* Persoanele care fac frecvent afte pot să sufere de lipsa com­plexului de vitamine B. Sunt sfătuite să ia în fiecare zi o pilulă (dacă apar pișcături în degete sau glezne, renun­țați).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian