Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

DAN MILEA (Activist de urbanism): „Primarii sunt capii răutăților în urbanismul sălbatic din România”

La final de mandat, după ce patru ani au hă­cuit spațiile verzi și au învârtit după bu­nul plac averi din banul public, pri­marii Bucureștiului se pregătesc pentru marea lovitură: o invenție urbanistică la marginea legii, numită Plan Urbanistic Zonal Coor­do­na­tor de sector, ce le permite să mai betoneze câte­va zeci, chiar sute de hectare de spațiu verde. Asta, într-un București situat pe ultimul loc între capitalele Europei, la capitolul spații verzi, și pe primul, la poluare! Vestea bună vine din faptul că aso­cia­țiile civice, inițiate de cetățeni, au prins tot mai mult curaj și forță de a se lupta cu ins­tituțiile corupte. În această vară, trei asociații civice au reușit să suspende în instanță PUZ-ul sec­torului 1, care ar fi permis construcția de blocuri în Parcul He­răs­trău și în pădurea Bă­neasa. Am stat de vorbă cu Dan Milea, directo­rul executiv al asociației „Sal­vați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi”.

„Aceste proiecte micșorează dramatic spațiile verzi ale Capitalei”

– Pentru început, o explicație lămuritoare: ce înseamnă PUZ-urile și ce pericol aduc ele în viața orașului?

– Conceptul de PUZ coordonator de sector nu există în lege, el a apărut ca un instrument al primarilor care vor, prin nenumărate derogări, să facă ce vor. Planul Urbanistic General spune clar ce și cum se construiește, doar că, în Bucu­rești, el (PUG-ul) a expirat de zece ani! S-a întocmit în anul 2000 și trebuia refăcut în 2010. În 2013 s-a făcut o licitație pentru realizarea no­ului PUG, câștigată de un consorțiu interna­țio­nal, avându-l ca șef de lucrare pe profesorul Flo­res­cu de la Facultatea de Arhitectură „Ion Min­cu” din București, avându-l ca șef de lucrare pe profesorul Florescu. De șapte ani, i se tot pun bețe în roate, pentru că există „riscul” ca acest plan să fie întocmit corect, iar primarii să nu-și mai poată face jocurile murdare. Toate zonele Bucu­reștiului, inclusiv cele protejate, sunt me­reu agresate, prin derogări de la primării, pe șpăgi uriașe, apar tot felul de blocuri în zonele cu case vechi sau noi. Vă pot da exemple de de­zastre urbanistice în fiecare sector, cartiere cons­truite pe terenuri virane, bloc lângă bloc, fără utilități, precum grădinițe, dispensare, linii de transport în comun, spații verzi.

„Nu respectă nimic, pentru că așa au fost învățați, că totul merge, totul e posibil, asta e deviza lor”

– Ce impact au aceste PUZ-uri asupra spa­țiilor verzi ale Bucureștiului?

– Bucureștiul stă deja foarte prost la acest capitol, iar PUZ-urile diminuează drastic din spa­țiile verzi! Ar trebui să avem 26 de metri pă­trați de spațiu verde pe cap de locuitor, norma europeană, dar aceste PUZ-uri ne aduc într-o zonă foarte periculoasă, de 11-13 metri pătrați. Avem deja infringement pe poluare, iar ei vor să mărească densitatea populației, zonele cons­trui­bile, și să scadă spațiile verzi. Nu înțeleg ce stra­tegie e asta, cum pot gândi așa. Conform PUZ-urilor, dacă un primar de sector e bun prieten cu un investitor sau are diverse interese, el poate aproba construcții în 15% din parcuri. Va spune că e o oportunitate de afaceri pentru comunitate, încu­rajează turismul etc., și va trânti un mall în parc. Sau restaurante și terase, ca în Parcul He­răstrău. Iată câteva cifre raportate la anul 2014. Sectorul 5 pierde 41% din spațiul verde, sectorul 3 – 31%, iar pe tot Bucureștiul, dispar 28%, adi­că 1275 hectare! Și anul acesta, PUZ-ul sec­torului 1 ar fi ciuntit 31% din spațiul verde, doar că ne-am găsit noi, trei asociații, să acționăm proiectul în instanță și să îl suspendăm.

– Nu este oare aberant ca Primăria sec­torului 1 să accepte un proiect făcut de o firmă care în paralel se ocupă de proiecte imobiliare majore? E ca și cum primarul unui sat și-ar da turmele de oi lupului, să le ducă el la păscut.

– Totul este aberant în această afacere, de la bun început. Proiectele sunt realizate de un om de afaceri apărut din neant, care cu doi ani în urmă avea cifra de afaceri zero, iar acum are zeci de milioane. S-au încălcat toate legile, legea spațiului verde, legea urbanisticii, legea achi­zi­țiilor publice. Nu respectă nimic, pentru că așa au fost învățați, că totul merge, totul e posibil, asta e deviza lor. Chiar și după ce au obținut aviz de mediu, au continuat să modifice planurile, ajun­gând ca în decembrie să treacă pădurea Bă­neasa și Parcul Herăstrău ca zone construibile! Am obținut suspendarea acestui aviz, iar acum reprezentanții firmei împreună cu arhitectul pri­măriei pun mari presiuni, sunt atât de disperați să semneze acest proiect în mandatul actualului primar de sector, încât își asumă mari riscuri penale. Primar de sector care nu doar că a apro­bat această aberație, dar lansează tot felul de minciuni și se erijează drept salvator al pă­durii Băneasa. În cei opt ani de când ne luptăm pe frontul ăsta urbanistic, am înțeles că ei sunt capii răutăților, primarii. Ei au toate instru­men­tele să impună proiecte benefice comunităților pe care ar trebui să le slujească, însă aplică legea ur­ba­nistică cu rea credință, spre folosul unor grupuri de investitori.

„Au venit vreo 50 de oameni și s-a produs așa, o emulație, am zis hai să facem ceva”

– Cum s-a înființat asociația, cum v-ați aruncat în această luptă ce uneori pare cu mo­rile de vânt?

– Eu sunt la bază inginer, până acum opt ani n-aveam nicio treabă cu activismul civic. Dar am simțit nevoia să mă implic, pentru că, efec­tiv, nu mai suportam să fiu umilit și descon­si­derat de autorități. Noi avem niște drepturi, drep­tul la un trai civilizat, la o viață mai bună, la aer curat, dar prin urbanismul sălbatic actual, ni se fură aceste drepturi. Am făcut și eu, ca și alți vecini din cartierul Bazilescu, sesizări legate de construcțiile fără autorizație, dar ni s-a răs­puns în doi peri. Apoi, într-o zi, am citit pe un mic afiș lipit de un stâlp, că se strâng oameni în fa­ța bisericii din Dămăroaia, pentru a discuta despre urbanism și ilegalități. Au venit vreo 50 de oameni și s-a produs așa, o emulație, am zis hai să facem ceva, să ne asociem, să înțelegem ce se întâmplă. Am luat legătura cu Nicușor Dan de la Asociația „Salvați Bucureștiul”, ei ne-au dat un model de statut, ne-au recomandat avo­cați de încredere și am pornit la treabă. După mun­că, pe timpul și pe banii noștri, studiam legi, vorbeam între noi la telefon, ne sfătuiam. Am început să înțelegem cum merg lucrurile, nu-i atât de greu, unele chestiuni sunt de bun-simț. După ce am insistat de zeci de ori, am început să fim luați în serios de autorități, să ni se răs­pundă la sesizări. Acum, când oameni din alte cartiere îmi cer un sfat, le spun să se asocieze, una e când doi-trei supărați vor dreptate și altfel vorbești cu primarii, cu dez­vol­tatorii, cu fur­ni­zorii de utilități, ca asociație. Iar atunci când ești bine informat, cunoști legile, nu mai poți fi păcălit, mințit în față. Avem 58.000 de oameni ce ne-au accesat site-ul (ascdbn.ro), am izbutit ca un articol de lege să fie modificat după insis­tențele noastre, avem sa­tisfacții și îm­pli­niri. Dar și dezamăgiri crunte, iar cea mai mare e că procu­rorii nu își fac fac treaba. După cinci ani în care au urmărit cele 173 de plângeri pe­nale legate de ilegalități urbanistice în car­tierul Bazilescu, procurorii au abandonat cazul, pe motiv că nu reprezintă un pericol social. Si­gur că nu pare atât de dramatic că s-a ridicat un etaj în plus sau a apărut o clădire fără avize, dar dacă se întâmplă de 170 de ori într-o singură zonă și apar cam aceleași nume și familii impli­cate, nu te gândești că acolo e un grup infrac­țional? Procurorii și judecătorii nu au pregătire în domeniul urbanismului, rar își bat capul cu ele, nu par a lua prea în serios aceste cazuri. Poli­ticul nu va rezolva problemele, pentru că mereu se ivesc interese mari. Așa că apărem noi, aso­ciațiile civice, mai cunoaștem legile, avem ală­turi avocați, trimitem semnale către organele de control, către justiție. Iar când a fost nevoie de noi, am reușit să oprim acest PUZ, pentru că, după opt ani, am învățat cum să pu­nem pro­blema, cum să acționăm, în ce mo­ment și cu ce forță. O victorie pentru toate aceste asociații ce în­cep să aibă un rol tot mai important în viața orașului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian