Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Heirupul

Sunt mai puțin de două săptămâni până la alegerile locale. Dar nu trebuie să ținem seama de calendar. Iminența votului se vede cu ochiul li­ber, din agitația cu care edi­lii aflați la putere în­cearcă să demonstreze cât de buni gospodari sunt și cât de mult se strofoacă să facă pen­tru alegători. Am bătut în lung și în lat țara în ultimele săp­tămâni, de la București la Oradea și de la Cluj în Țara Hațegului. Numai de-ar fi să adun sferturile de oră pierdute în trafic din cauza unor blocaje impuse de lucrări de infrastructură, câștigam o zi de muncă în plus și una în plus de concediu! Nu există drum de interes local sau județean, nu există străduță sau părculeț, unde să nu se toarne o lingură de beton, unde să nu se dea o pensulă de culoare, unde să nu se înalțe un gard – noua obsesie a pri­marilor noștri, după faza bordurilor su­pra­puse. Dar atenție, oameni buni! Din­colo de faptul că primarii încearcă să îngrașe porcul electoral înainte de Ajun, toată operațiunea din zilele acestea e, de fapt, o îngrășare a conturilor firmelor de casă. Nu se știe ce o fi la alegeri, să ba­tem fierul acum, cât e cald!

Unii vor spune că lucrările care se fac la „heirup”, zilele acestea, trebuiau ori­cum făcute și ar fi fost oricum plătite, mai devreme sau mai târziu. De acord, numai că un bun gopodar, tocmai de-aia e bun gospodar, pentru că, vorba prover­bului, „își face iarna car și vara sanie”, adică își programează pașii din timp. Asta înseamnă și mai puțin deranj pentru cetățeni (că nu sunt prinși într-un labirint de șapte lucrări simultane și nu le sună din șapte locuri gălăgia utilajelor grele), asta înseamnă și o mai bună drămuire a banilor, că nu faci licitații pe ultima sută de metri, dar, mai ales, înseamnă garanția unei calități mai bune a lucrării finale. Să nu ne iluzionăm: cele mai multe dintre lucrările care se fac zilele acestea urlă a treabă de mântuială. Se vede că sunt făcute pe grabă, o feșteleală a gardului, cât să arate frumos până la alegeri. Apoi, om vedea cu toții, care în toamnă, care în iarnă, care în primăvară, după topirea zăpezilor, cum, din gropile ivite în as­faltul proaspăt turnat, se vor arăta leo­par­zii.

*

Dincolo de competența electorală din aceste zile, deschiderea școlilor în pan­demie este, și ea, un bun indicator al „hei­rupismului” primarilor. Avem exem­ple de școli și de orașe unde totul merge strună, și vedem atâtea exemple de „hei­rupism”, de încropeală pe ultima sută de metri, cu rezultatele pe care cu toții le bănuim…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian