Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vești bune despre România

Foto: Shutterstock – 3

• Chiar dacă suntem încă în perioada concediilor, iar România pare potopită de caniculă, veștile încurajatoare continuă să circule ca niște pale de aer proaspăt. Câteva dintre ele vizează un domeniu la care încă mai avem de recuperat: infrastructura. Dacă se va mișca repede, România și-ar putea finanța exclusiv din bani europeni o mulțime de proiecte foarte costisitoare. Vești bune vin și din zona protecției animalelor, și din zona culturală, dar și dinspre administrația publică, tot mai deschisă la nou •

Europa ne plătește facturile pentru infrastructură

Comisia Europeană a decis, în premieră, zilele trecute, să finanțeze proiectele de infrastructură de trans­port pentru România în procent de 100%, și nu 85%, cum era până acum. De­rogarea e jus­tificată de im­pactul pande­miei asupra bu­getului de stat. Ex­cepția va fi pe durată limitată, între iulie 2020 și iunie 2021, după care Ro­mânia va con­tri­bui din nou de la bugetul de stat cu cei 15% pentru fi­nanțarea pro­iec­telor aprobate. Printre proiectele care ar urma să fie finanțate exclusiv din bani europeni se numără cei 250 de kilometri de autostradă aflați în lucru, căi ferate de mare viteză, modernizări de linie ferată, tre­nurile metropolitane din București și Cluj, mo­der­nizarea Gării de Nord și metroul din Cluj-Napoca.

1 miliard de euro pentru firmele lovite de criză

Aceeași Comisie Europeană a anunțat zilele trecute că a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 4,521 miliarde de lei (aproape 1 miliard de euro) introdusă de România pentru a susține companiile afectate de pandemia de coronavirus. Acest ajutor va lua forma unor granturi directe pentru capital de lucru și investiții și va fi cofinanțat de Fondul Euro­pean de Dezvol­tare Re­gională. Mă­sura va fi ac­ce­sibilă IMM-urilor din anumite sec­toare, dar și unor mari companii care au fost afectate de pandemia de coronavirus. Obiectivul ajutorului este să ofere lichidități com­paniilor, pentru a le permite să își continue acti­vitatea, să realizeze noi investiții și să mențină locurile de muncă. Granturile directe nu vor depăși 100.000 de euro pentru companiile din do­meniul producției agricole, 120.000 de euro pentru companiile din pescuit și acvacultură și 800.000 de euro pentru companii din alte sectoare. Schema de ajutor va funcționa până la data de 31 decembrie 2020.

Casa „Enescu” din Mihăileni, redată circuitului cultural

Casa „George Enescu” din localitatea Mi­hăileni a fost salvată de la distrugere și a fost complet restaurată, la capătul unor efor­turi în­tinse pe durata a mai bine de 7 ani. Șan­tie­rul de restaurare a fost închis pe 19 august, iar eveni­mentul a fost marcat de un recital susți­nut de artista Raluca Știrbăț, la un pian Bö­sen­dorfer din 1928 care i-a aparținut lui Mir­cea Vulcă­nescu și la care au cântat, de-a lun­gul timpului, Dinu Lipatti şi Johnny Rădu­canu. Pianista Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena, este cea care a sem­nalat, în 2013, situația dezastruoasă în care se afla casa mamei compozitorului, Maria Cosmovici, și a depus eforturi pentru clasarea ei ca monument istoric. Ulterior, „Ordinul Arhi­tec­ților din Româ­nia” și „Fundația Remember Enes­cu” s-au solida­ri­zat pentru a salva casa. Din 2014 până acum, Fundația „Pro Patrimonio” a desfă­şurat peste 15 eve­nimente și concerte caritabile, la Viena, Lon­­dra, Paris, Iași şi Bucureşti, pentru a strânge banii necesari finanțării șantierului. Casa „Enescu” din Mi­hăileni va intra în circuitul cul­tural și educa­țional și va funcționa ca centru de excelență.

Fără copii xerox în Primăria din Cluj

Primăria Cluj-Napoca continuă să fie un model pentru instituțiile similare din țară, după ce a anun­țat, recent, că ce­tățenii săi nu vor mai trebui să pre­zin­te copii du­pă docu­men­tele care le sunt solicitate de că­tre funcționarii publici. Asta, după ce la Registra­tura instituției și la cele opt primă­rii de cartier au fost instalate 60 de aparate de scanare. „Preve­derile legale obligă Primăria să soli­cite copii după diverse documente, chiar și cinci-șase copii în unele cazuri. De acum, cererile vor putea să fie înre­gistrate fără copiile obișnuite, cu ajutorul noii rețele de scannere, care permit inte­gra­rea cu sistemul de control al docu­mentelor pe care îl folosește Primăria”, au explicat edilii ardeleni.

Se înființează Poliția Animalelor!

O veste foarte bună vine de pe frontul luptei pentru protecția animalelor. Româ­nia face un pas important, chiar dacă destul de târziu, și înființează Poliția Animalelor, o instituție care activează cu mult succes în statele occidentale, de ani de zile. De acum înainte, animalele aflate în pericol vor putea fi „confiscate”, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate pri­vată fără a avea mandat de la judecător.

Sunt gata primii kilometri de autostradă din Moldova!

O veste bună a venit zilele acestea și din Moldova, regiune față de care guvernanții noștri au mari datorii la capitolul infrastructură. Re­prezentanții unei asociații de specialitate au cer­cetat zilele trecute stadiul primilor ki­lometri de auto­stradă din Moldo­va, iar veștile sunt foarte încuraja­toa­re: bucata aflată în construcție lângă Bacău – parte din centura ocolitoare a orașului – este foarte aproape de finalizare și ar pu­tea fi deschisă lunile viitoare. Lucrările la „Va­rianta Ocolitoare Bacău” au ajuns la un stadiu de circa 69%, așa că proiectul are șanse de a fi gata înaintea termenului negociat, la începutul anului 2021. Ar fi un mo­ment cu adevărat istoric, după 30 de ani în care mol­do­venii au fost duși cu minciuna de miniștrii care s-au perindat la Trans­porturi.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian