Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bolile rușinii – IRITAȚIILE

– Nu e vorba de „iritațiile nervoase”, de care nu scapă nimeni în ziua de azi, ci de iritațiile apărute pe piele, în zona genitală și anală. Nu tocmai ușor de tratat, ele trebuie vindecate, înainte de a se transforma în infecții dermatofite. Remedii precum cele care urmează pot atenua pruritul –

IRITAȚII GENITALE

Comprese locale antifungice

Foto: Shutterstock – 3

* Înmuiați un tifon într-o infuzie de cimbru și aplicați-o pe locul cu pro­ble­me. Cimbrul con­ține timol, un remediu puternic contra ciupercilor parazite. Pentru pre­pararea infuziei, opăriți două lingurițe de cimbru proaspăt sau uscat cu o cană de apă clocotită, lăsați să se răcească vreme de circa 20 de mi­nute, apoi apli­cați compresa pe piele.

* O altă plantă eficientă contra ciu­percilor parazite este ghimbirul care con­ține 2-3 sub­stan­țe antifungice. Ra­deți 30 de grame de rădăcină de ghim­bir, turnați deasupra o cană cu apă clo­cotită, amestecați, apoi lă­sați să se răcească vre­me de 20 de minute. Apli­cați in­fuzia pe piele cu ajutorul unui tifon.

* Medicina chinezească folosește reglisa îm­potriva iritațiilor anale și genitale. Opăriți 6 lin­gurițe cu rădăcină de reglisă transformată în pul­bere, cu o cană cu apă în clocot și lăsați-o să se infuzeze 20 de minute. După ce lichi­dul se ră­cește, înmuiați în ea un tifon și tamponați zona bolnavă.

* Oțetul de mere este, și el, un remediu efi­cient, pen­tru că aciditatea lui oprește dezvol­tarea ciupercilor. Aplicați-l o dată pe zi, cu aju­torul unui tampon de tifon, cu excepția faptului când există zone de piele vie, deschisă.

Măsuri de igienă: Piele uscată și curată

* După o activitate care v-a făcut să trans­pirați sau când afară e foarte cald, schimbați-vă hainele ­­­­umede. Transpi­rația favorizea­ză dezvol­tarea ciupercilor. Faceți duș și îmbrăcați-vă cu desuuri și haine uscate. De asemenea, nu stați prea mul­­tă vreme într-un costum de baie umed.

* Spălați-vă îmbrăcămin­tea sport după fiecare pur­tat.

* Dacă suferiți de ciuper­că la un­ghiile picioarelor sau între degete, când vă îmbră­cați, urmați ordinea – ciorapi (șosete), chilot, pantalon, ca să evitați con­tactul cu ciuperca de pe pi­cioare, care se pro­pagă rapid și în re­giunea in­ghinală.

* Nu folosiți niciodată un pro­sop cu care v-ați șters deja. Ciu­percile parazite se simt mi­nunat în mediul umed și mur­dar. Riscați să contractați o infecție.

* Utilizați săpun și produse de baie ne­par­fumate.

* După baie, uscați-vă foarte bine zonele anale și genitale, eventual cu un foen fixat pe treapta cea mai joasă.

Purtați îmbrăcăminte adecvată

Foto: 123RF

* Îmbrăcați-vă în haine lejere, care să lase pielea să respire. Ținutele strâmte, pe corp, fa­vorizează apariția iritațiilor inghi­nale.

* Purtați numai chiloți din bumbac, mai ales dacă faceți sport. Bumbacul absoarbe transpi­rația și prote­jează pielea sensibilă.

Apelați la pudra de talc

* Înainte de a vă îmbrăca, pudrați-vă zonele iritate cu pudră de talc neparfumată sau cu făină de porumb. Absorb umezeala și țin pielea uscată.

Ceai sau tinctură de mărul-lupului, rostopască sau spânz

Când iritațiile inghinale tind să ia forma unor no­duli dureroși, care formează la suprafață un fel de spu­ză, folosiți tamponările cu ceai sau tincturi de mă­­rul-lupu­lui, spânz sau rostopască. Au efi­ciență ime­diată. Le găsiți în plafaruri și magazinele naturiste, sub formă de preparate realizate de fitoterapeuții din Munții Apu­seni. To­xice, când sunt ad­minis­trate pe cale internă, folosite pe cale externă nu au nici o con­train­dicație.

Lepădați kilogramele în plus

* Dacă sunteți prea grași, pier­deți câteva ki­lograme. Cu­­tele for­mate de piele, în ge­­neral ume­de, favorizează apariția ciupercilor pa­razite.

IRITAȚII ANALE

Sunt o problemă destul de frec­ventă, mai ales în cazul bărba­ților. Deși pare cumva jenant, vor­biți des­pre ea imediat ce apare, cu medicul de fa­milie. De vină sunt transpirația și sărurile umede pe care ea le depune pe pie­le, dar și frecatul ex­cesiv sau folo­sirea produse­lor iritante – săpunuri, deter­genți cosmetici etc. Hemo­roizii și fisu­rile anale pot provoca, de ase­menea, iri­tații și, mai cu seamă, in­fec­ții. E important de știut că adeseori aceste neplăceri sunt legate fie de lipsa de cură­țenie sau, dim­potrivă, de o igienă excesivă (frecat prea dur cu hârtia igienică) care alterea­ză starea mu­coaselor. Cu cât întârziați să vă adresați medi­cului, cu atât situa­ția se complică, prin apariția de leziuni cu­tanate cauzate de scărpinat, o sursă de agravare a bolii.

Calmați iritațiile

* Într-un lighean încă­pă­tor, dizol­vați 3-4 lin­guri cu bicarbonat de sodiu în­tr-o pal­mă de apă căl­duță. Faceți o baie anală, vreme de 15 mi­nute.

* Hamamelisul este un de­tergent natural der­mato­logic, care, în plus, prin ac­țiu­nea lui astrin­gentă (strân­­ge țesu­turile) contri­buie la reduce­rea tume­fac­ției care pro­­voacă pru­ritul. Îmbi­bați un tampon de vată cu apă de ha­mamelis (se găsește în ma­gazinele natu­riste) și apli­cați-l pe zona cu pro­ble­me. Poate a­părea o mică sen­zație de piș­că­­ciune.

* Compresele astrin­gen­te cu ceai negru pot pă­căli tume­facția și irita­ția. Vărsați apă clo­cotită peste 1-2 pli­culețe de ceai, lă­sați-le să se ră­ceas­­că, apoi apli­­cați-le pe locu­rile dure­­roase.

Reguli corecte de igienă

* Pentru a evita să iritați pie­lea ex­trem de sensibilă din zona ana­lă, uti­li­zați hârtie igienică fină, ne­colorată și neparfumată.

* Adoptați o tehnică ja­po­neză ex­trem de eficientă, care prevede spălarea regiu­nii anale cu apă călduță, de fiecare dată după ce mergeți la toa­letă. Uscați apoi zona cu un prosopel ab­sorbant, fără a mai folosi hârtie igi­enică.

* Feriți zona anală de trans­pirație, mai ales dacă mer­­geți în săli de sport. Fa­ceți duș imediat după antre­na­ment, uscați-vă bi­ne și pu­drați zona cu pu­dră de talc nepar­fumată.

* Când copilul dvs. suferă de iritații în zona anală, ve­gheați să aibă tot­dea­una un­ghiile tăiate scurt, pentru a li­mita leziunile pro­vocate prin scăr­pinare și pen­tru a împiedica propa­garea ouălor de oxiuri.

Consultați medicul

Dacă suferiți de iritații anale cu pier­deri de sânge sau când apar sub pielea din zonă noduli, mer­geți de urgență la medic. Prezența lui se impune și când iritațiile și pruritul se mențin după aplicarea măsurilor descrise mai sus.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian