Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

LEACURI DIN TIROL – Curățarea sângelui

– Când un râu întâlnește un obstacol în cale, fie se revarsă și-apoi băltește, fie cotește și își mută albia pe un alt curs. Cu sângele se întâmplă exact la fel, doar că accidentele lui de parcurs nasc boli. Iată de ce este extrem de important, ca traseul lui prin rețeaua de vase care ne împânzesc organismul să fie liber, iar sângele să fie fluid și curat. Rețetele pe care vi le oferim îi aparțin celebrei vin­de­cătoare austriece EVA LUBKE, o veche cunoștință a cititorilor fideli ai revistei „Formula AS” –

Hipertensiune

Foto: Shutterstock – 5

Remediul cel mai eficient pentru tensiunea ar­terială este leurda. Are un efect echilibrant: reduce tensiunea, în caz de hipertensiune, sau o crește, în caz de hipo­tensiune. Dacă aveți hipertensiune, consultați neapărat un me­dic și cereți-i sfatul în legătură cu metodele te­ra­peu­tice posibile. Pentru că tensiunea ridicată pro­voacă multe neajunsuri, inclusiv un atac de cord sau un atac cerebral. Controlați-vă neapărat greutatea și încercați să slăbiți, dacă sunteți su­pra­­ponderali. Una dintre consecințe va fi, cu si­gu­ranță, scăderea tensiunii. Și în plus, apelați la piu­reul de morcovi.

Rețeta

Ingrediente: 2-4 mor­covi (în funcție de mă­rime), ulei presat la rece sau frișcă lichidă.

Preparare: Dați morcovii pe răzătoarea mică și amestecați-i cu uleiul, respectiv cu friș­ca. A­ceas­ta din urmă nu trebuie să lipsească, pentru că, fără ea, organismul nu poate valori­fica beta­carotenul existent în morcovi.

Utilizare: Nu consumați dintr-odată tot piu­reul din bol. Faceți-o pe tot parcursul zilei (por­ționat), pentru ca remediul să acționeze mai bine.

Hemoroizi

Mulți oameni fac hemoroizi la o vârstă mai înaintată. Dacă aveți probleme, nu vă sfiiți și mergeți la doctor. Este o afecțiune despre care nu se prea vorbește, dar încercați s-o priviți ca pe orice altă boală și vă va fi mai ușor. Unii pacienți au obținut rezultate bune cu ajutorul exercițiului următor: contractați și relaxați – de mai multe ori pe zi, de câteva ori consecutiv – fesele și sfinc­terul. Repetați tot timpul exercițiul și nu aban­donați prea repede.

Dacă suferiți de hemoroizi, evitați căl­dura, deci fără băi de șezut sau băi cu aburi. Dacă optați pentru comprese – de pildă com­prese cu decoct de coajă de stejar – acestea trebuie să fie reci. Decoctul se prepară repede: luați un pumn de scoarță de stejar și puneți-o într-un vas mare cu apă (nu un vas emailat!). Lăsați să fiarbă 10 minute, luați fiertura de pe foc și lăsați-o să se pătrundă, cu capac, câteva ore. Strecurați și lăsați decoctul să se răcească complet.

Utilizare: Înmuiați o cârpă de bumbac (nu frotir și nu vată!) în decoctul rece de scoarță de stejar și țineți-o câteva ore pe zona afectată. Aruncați-o, apoi, și înlocuiți-o cu alta curată. Su­plimentar, se poate folosi și alifia triplă îm­potriva hemoroizilor.

Rețeta

Ingrediente: 500 g untură de porc, flori și frunze proaspete de coa­da-șoricelului, flori proas­­pete de găl­be­nele, frunze de zmeur (vârful frun­zelor sau frunzulițe tine­re), toate plantele în părți egale.

Preparare:

* Se mărunțește 1 pumn de amestec de plan­te.

* Se încinge un­tura, se adaugă plan­tele, se a­mes­tecă și se lasă să fiar­bă în­cet 4-5 minute.

* Se ia vasul de pe foc și se lasă să se pă­trundă con­ținutul circa 3 zile. După care se mai încăl­zește o dată și se strecoară printr-un tifon sau o sită fină, în recipiente mici, care se țin, apoi, la frigider. Preparați mereu alifie proas­pătă. (Rân­cezește ușor și nu mai poate fi folosită.)

Utilizare: Ungeți – cu grijă – hemoroizii cu ali­fia triplă. Pe care o puteți utiliza pentru tra­ta­rea tuturor afecțiunilor și leziunilor pielii.

Afecțiuni venoase

Odată cu înaintarea în vârstă, își fac apariția va­ricele. Vinișoarele sub­țiri, inestetice, sunt o problemă cosmetică, în vreme ce varicele și in­flamațiile venoase sunt o problemă de sănătate, care ar trebui examinată – fără întârziere – de un medic specialist.

Dacă vi se recomandă ciorapii compresivi, purtați-i fără ezitare. Iată un caz real: o femeie, astăzi în vârstă de 75 de ani, a făcut, în tinerețe, varice și infecții venoase și poartă și acum ciorapii compresivi re­comandați de medic. Nu are probleme, și picioa­rele ei arată mult mai bine decât picioarele al­tor femei de aceeași vâr­stă.

Un alt remediu: apă cu oțet, la masa de prânz. Procedați în felul următor: puneți într-un pahar cam 1 cm de oțet de mere natural și umpleți paharul cu apă. Beți apa vindecătoare în timpul mesei de prânz, câte o înghițitură la câteva îmbucături.

Dinți și gingii

Dinții și gingiile sănătoase până la adânci bătrâneți pot deveni realitate, dacă se acordă importanța cuvenită îngrijrii și curățirii lor.

Numeroși oameni în vârstă suferă de paro­don­toză. Un remediu care și-a dovedit pe de­plin eficiența este tinctura de sclipeți, care ajută chiar și la refixarea dinților care se mișcă.

Rețeta

Ingrediente: rădăcină de sclipeți (uscată și mărunțită), rachiu limpede.

Preparare: Bucățelele de rădăcină se pun cam de 2 cm înălțime într-un borcan de dul­ceață și se acoperă cu ra­chiu. Borcanul se ține într-un loc cald și se scu­tură din timp în timp. Re­­mediul e gata după 2-3 săptămâni.

Utilizare: În cazul sân­ge­rării gingiilor și a din­ților care se mișcă, se ia – seara – o linguriță cu tinctură și se ține cât se poate de mult în gură. Se mișcă, astfel încât să pătrundă printre dinți, după care se scuipă. Senzația de „strân­gere” se va instala imediat.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian