Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Ajutoare verzi pentru inimă: Topul plantelor cardiace

Foto: Shutterstock – 6

Anul trecut, vânzarea de preparate din plante a crescut în Europa cu 67%. O dovadă irefutabilă că oamenii au tot mai mare încredere în capacitatea naturii de a vindeca. Plantele medicinale conțin, de regulă, câte un in­gre­dient principal, dar alături de el mai există o sumedenie de compuși vegetali secundari, iar succesul în lupta cu boala rezultă, de fapt, din ac­țiunea lor sinergică. Spre deosebire de medica­mentele de sinteză, ceaiurile și tincturile din plante își desfășoară lucrarea cu mai multă blândețe și se adresează organismului în întregul său. Cei ce do­resc să recurgă la fitoterapie pentru rezolvarea unor probleme cardiace pot apela cu încredere absolută la recomandările de mai jos. Ele cuprind cele mai puternice plante care sprijină buna funcționare a inimii. Sunt plante netoxice, fără riscuri de utili­zare.

Persoanele care se confruntă cu simptome ce țin de funcționalitatea inimii ar trebui să se consulte mai întâi cu un medic, pentru a stabili natura exactă și cauzele afecțiunii lor.

Păducelul (Crataegus monogyna)

Supranumit „planta inimii”, recoltarea florilor și a frunzelor ce le înconjoară se face în luna mai, îndată ce florile s-au deschis ori sunt pe punctul de a se deschide. După ce se lasă la uscat (și eventual se taie în bucăți mai mici cu o foarfecă), se păs­trează în borcane bine închise, în­tr-un loc ferit de lumină. Fruc­tele, niște boabe de un roșu aprins, se culeg acum, în oc­tombrie. Planta este apre­ciată pentru efec­tele ei benefice în in­suficiența cardiacă, angina pectorală (sen­zația de gheară în piept), tulburările de ritm car­diac, hiper- sau hipo­tensiune, puls neregulat, ame­țeli, stări de slăbi­ciune, anxietate.

* Ceaiul de păducel – Turnați 1 litru de apă clocotită peste 4 lingurițe de flori și frunze uscate de păducel, acoperiți vasul și infuzați preparatul 10 minute, după care strecurați ceaiul și puneți-l în­tr-un termos. Îl veți bea cu înghițituri mici, pe toată durata zilei.

* Tinctura – Unul sau mai multe borcane de capacitate mai mare se umplu până la jumătate cu inflorescențe și frunze proaspete de Păducel, iar restul borcanului se completează cu rachiu de cereale de 38 grade. Recipientele se închid bine și se țin 6-8 săptămâni la temperatura camerei, timp în care se agită cât mai des. La încheierea perioadei de macerare, tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe de culoare închisă. Când vă supără inima, înghițiți de 1-3 ori pe zi, câte 25-30 picături în puțină apă. În același mod se poate prepara toamna o tinctură și din fructele de păducel. Cele două tincturi se pot lua fie separat, fie amestecate în părți egale. După 4 săptămâni de administrare, se face o pauză de 8 zile.

* Vinul de păducel – Zdrobiți doi pumni de boabe proaspete și lăsați-le la macerat timp de 3 săptămâni, în 500 mililitri de vin roșu, agitând zilnic conținutul borcanului. Apoi, după strecurare, turnați vinul într-o sticlă curată și beți câte un pă­hărel de lichior după fiecare masă. Vă va întări inima!

Combinații de plante pentru fortificarea inimii

* Infuzie – Amestecați 1 lingură flori și frunze de păducel, 1 lingură flori de arnică, 1 lingură frunze de talpa-gâștei, 1 lingură frunze de roiniță și 1 lingură passiflora, apoi luați 1 linguriță din această combinație și infuzați-o 5 minute cu o cană de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi, la jumătate de oră după mesele principale.

* Mix de tincturi – Se amestecă urmă­toarele tincturi: păducel (20 ml), roiniță (10 ml), talpa-gâștei (10 ml) și arnică (5 ml). Se iau de 3 ori pe zi câte 15-25 picături, înainte de mesele principale.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum)

Marea vindecătoare medievală Hildegard von Bingen, ale cărei rețete își mențin valabi­litatea până în zilele noastre, scria în secolul XII: „Și cine simte durere la inimă ori la spli­nă ori în coaste să fiarbă pătrunjel în vin, să mai pună și puțin oțet și miere destulă, apoi să scurgă zeama printr-o pânză și așa s-o bea cât de des și are să se facă sănătos.”

* Vin tonic pentru inimă – Recomandat pacienților cu insuficiență cardiacă și cardiopatie ischemică. Puneți într-o oală 1 litru de vin bun, 10 rădăcini de pătrunjel (alegeți-le mari și viguroase), 2 linguri cu oțet și 100 grame de miere de salcâm. Fierbeți-le pe toate 5 minute la foc mic, ameste­când mereu (atenție: se formează spumă), apoi dați vasul deoparte și, după ce vinul s-a răcit și l-ați stre­curat, turnați-l în două sticle de jumătate de litru. Beți câte 1-3 păhărele de lichior pe zi. Nu este indicată păstrarea sticlelor în frigider.

* Ceaiul de pătrunjel – Intro­duceți într-un vas 10 fire de pătrunjel proaspăt, turnați peste ele 1 litru de apă clocotită, puneți capacul și, după un timp de infuzare de 5-10 minute, strecurați lichidul și țineți-l până la sfârșitul zilei într-un termos. Aveți 4 căni de ceai, pe care le veți bea astfel: dimi­neața, la prânz, după-amiază și seara, înainte de culcare. Întrebuințați de fiecare dată pă­trunjel proaspăt, fiindcă planta își pierde proprietățile terapeutice prin uscare.

Fasolea (Phaseolus vulgaris)

* Ceaiul din păstăi – Dacă aveți fasole cultivată în grădină, alegeți tecile fără defecte, spălați-le, uscați-le bine, tăiați-le în bucăți mici cu o foarfecă și depozitați-le în borcane, pentru a le folosi la prepararea unui ceai care ajută la toni­fierea inimii. Iar în cazul când nu dispuneți de o sursă personală, vi le puteți procura din magazinele naturiste.

Rețeta: puneți 2 linguri cu vârf de păstăi într-un litru de apă rece, dați-le într-un clocot, apoi stingeți focul, aco­periți vasul și lăsați conți­nutul să mai fiarbă înă­bușit sub capac câteva mo­men­te. Apoi strecurați ceaiul, păstrați-l călduț într-un termos și con­su­mați-l treptat, până seara.

* Tinctura – 20 grame de teci uscate de fasole se macerează timp de 7-8 zile, în 100 ml alcool alimentar. Se iau de 4 ori pe zi câte 70-120 de pi­cături, într-un pahar cu apă.

Important: dacă luați medicamente digitalice pentru insuficiență cardiacă, administrarea tincturii este permisă doar în pauzele tratamentului alopat.

Ciuboțica-cucului (Primula veris)

Este unul dintre remediile tradiționale, sigure, utilizate pentru problemele sistemului cardio­vas­cular.

Vinul cu ciuboțica-cucului – Se amestecă un pumn de flori proaspete într-un litru de vin alb și se lasă la macerat 8 zile, după care se strecoară și se toarnă într-o sticlă. Se bea câte un păhărel (sau se iau 3 linguri) pe zi.

Atenție: respectați întocmai recomandările! Ciuboțica-cucu­lui trebuie folosită cu prudență, deoa­rece este o plantă toxică.

Ghințura galbenă (Gentiana lutea)

Despre ghințura cu flori mari, galbene, Hil­de­gard van Bingen a scris: „Iar cel ce are dureri la inimă, încât pare că se sfârșește, să-și facă din ghințură o pulbere și s-o mănânce în supă și are să i se înzdrăvenească inima.” Pulberea obținută din rădăcina plantei nu se fierbe, ci se presară peste supa din farfurie și se consumă odată cu ea.

Mușcatele (Pelargonium echinatum și Pelargonium reniforme)

Nu este vorba de mușcatele din jardiniera dvs.! Genul de plante florale Pelar­go­nium cuprinde 200 de spe­cii, dintre care cele indicate mai sus au un efect de toni­fiere a inimii. Se culeg zilnic două frun­ze, se spală bine și apoi se mestecă îndelung, pentru a le ține cât mai mult timp în gură. După aceea se bea un pahar de apă.

Ceapa (Allium cepa) și usturoiul (Allium sativum)

Tocați mărunt o ceapă mică și doi căței de usturoi și întindeți-i pe o felie de pâine unsă cu unt. Tartina are un gust excelent și vă întărește inima.

Vin roșu cu plante

* Roiniță și mentă – Puneți un pumn de frunze de roiniță, împreună cu o cantitate ceva mai mică de mentă, într-un litru de vin roșu și lăsați-l la macerat 5-6 zile, într-un loc călduț. Se strecoară și se păstrează într-o sticlă. Beți câte 1 păhărel dimi­nea­ța și seara.

* Rozmarin, ienupăr și usturoi – Fierbeți într-un litru de vin roșu 4-5 crenguțe proaspete de rozmarin, adăugând 5-6 căței de usturoi tăiați mă­runt și 1 linguriță de boabe de ienupăr zdrobite. Du­pă ce se răcește, strecurați vinul și turnați-l într-o sticlă. Beți dimineața și seara câte 1 păhărel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian